Βόλτα χωρίς λουρί


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.975
630
Athens
Ίσως βιάζομαι λίγο μιας και δεν έχουμε κλέισει ούτε 2 μήνες που βγαίνουμε για βόλτες με τη μικρή μου. Είναι ήδη 6 1/2 μηνών, αλλά δυστυχώς άργησε να κάνει εμβόλια μιας και έπρεπε να της περάσει πρώτα η ψώρα που κληρονόμησε από το σύντομο ευτυχώς διάστημα που έμενε στο δρόμο πριν την πάρω. Έτσι λοιπόν αργήσανε και οι βόλτες.

Θα ήθελα να μπορώ να την αφήνω χωρίς λουρί όταν κάνουμε βόλτες στο βουνό, αλλά φοβάμαι μην χαθεί. Πώς μπορώ να το πετύχω? Πώς θα ξέρω ότι είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο? Δοκίμασα την περασμένη βδομάδα να την αφήσω για λίγο χωρίς να της βγάλω το λουρί από το περιλαίμιο ωστέ να μπορώ να την πιάσω πιο εύκολα αν απομακρυνθεί. Δεν τα πήγε άσχημα, αλλά δεν της έχω εμπιστοσύνη ακόμα. Έρχεται όταν της λέω "έλα", αλλά... με το πάσο της! Να υποθέσω οτί το "έλα" είναι το κλειδί της υπόθεσης? Είναι τρομερά κοινωνική και θέλει να παίξει με όλους τους σκύλους & τους ανθρώπους που συναντάει οπότε φοβάμαι ότι ακόμα κι αν μάθει καλύτερα το "έλα", δεν θα με ακούσει αν έχει μπροστά της τέτοιο "πειρασμό".

Στο σύντομο "πείραμά" μου διαπίστωσα ότι όσο προχωρούσα, με ακολουθούσε. Αν όμως σταματούσα, άρχιζε να απομακρύνεται λίγο για να τρέξει και να χοροπηδήσει σαν το κατσίκι (άλλο αγαπημένο της "χόμπι"). Δεν έτρεξε βέβαια μακριά μου, αλλά γύρω μου. Αυτό υποθέτω είναι καλό, σωστά?

Η πλάκα είναι ότι όταν ήμουν μικρή έβγαζα 2 (καμιά φορά και 3) σκυλιά μαζί χωρίς λουρία και ήταν όλα τους άψογα! Εκείνα τα σκυλιά δεν είχαν ιδέα τι πάει να πει εκπαίδευση. Για την ακρίβεια εγώ δεν είχα ιδέα! Κι όμως, ήταν συνεχώς δίπλα μου και ερχόντουσαν αμέσως όταν τα φώναζα. Δεν θυμάμαι όμως να έκανα κάτι συγκεκριμένο για να το πετύχω. Απλά μέσα στην αφέλειά μου το θεωρούσα αυτονόητο...

Τώρα που έβαλα μυαλό όμως (λέμε τώρα :D ), θέλω να ξέρω από πριν τι πρέπει να κάνω. Καμιά ιδέα?
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Βαλ της "Schleppleine" δηλ. ενα μακρι σχοινι για απλομα ρουχων 10-15 μετρα και ασ την να το σερνει απο πισω της.
Αλλα οχι με περιλαιμιο- με στηθολουρο!!

Αν την φωναζεις και δεν ερχεται, τραβα την κοντα σου με το σχοινι και επιβραβευσε την.Ετσι θα δει, οτι το χερι σου ειναι πολυυυυυυ μακρυ, αλλα την συμφερει να ερθει κοντα σου.

Γενικος φωναζε την συχνα κοντα σου για να παιξεις λιγο μαζι της, να της δοσεις κατι καλο ή να της δειξεις κατι ενδιαφερον.
Αλλα πρεπει να της βαλεις το σχοινι για αρκετο καιρο και σταδιακα το κοντυνεις!

Καλο, για να μαθει να σε προσεχει ειναι και να κρυβεσαι οποτε μπορεις και να την φωναζεις ή να αρχιζεις τρεξεις μακρια της.
Αλλα ολα αυτα βεβαια σε μερος χωρις αυτοκινιτα και κινδυνους.
 


aggeliki1

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2007
407
0
47
Ν.ΜΑΚΡΗ
θα σου ελεγα να προσεχεις πολυ!πολλα συμβαινουν εκει που δεν τα περιμενεις.οσο εμοιστοσυνη και να εχεις στο σκυλο σου δεν ξερεις ποτε και με τι μπορει να τρομαξει και να φυγει ή να δει κατι και να το κυνηγησει.εγω φοβαμαι με τοσα σκυλακια που εχω ακουσει να χανονται.θα σου ελεγα να παρεις ςνα μεγαλο λουρι,σχοινι,οπως ειπε και ο/η FrenchieFan και να μπορεις να το ελεγχεις.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.689
23
ATHENS
Η αντίδραση της μικρή σου είναι αυτή που έχει κάθε φυσιολογικό κουτάβι!
Που να δεις τον δικό μου!
Νομίζω πως η FrenchieFan, έχει απόλυτο δίκιο!
Στην αρχή, δούλεψε πολύ καλά το «Έλα», με πολύ καλές λιχουδίτσες (πάντα σε χώρο που θα μπορείς να ελέγχεις καλά το σκυλί σου). Στην συνέχεια, φώναζέ την για να παίξετε ή για να την χαϊδέψεις. Πότε μην την φωνάξεις για να την μαλώσεις και να την τιμωρήσεις, για να καταφέρεις να έρχεται σε εσένα, πάντα με πολύ χαρά!
Είναι πολύ σημαντικό να είσαι απρόβλεπτη στις ανταμοιβές (όχι πάντα λιχουδιές, αλλά και μπαλάκι, σχοινάκι, ή όποιο είναι το αγαπημένο της παιχνίδι). Έτσι δεν θα συνδυάσει το «έλα», με το «η βόλτα τελείωσε, έλα να σε δέσω να φύγουμε», οπότε θα είναι ευκολότερο μετά να την δέσεις.
Ποτέ μην την κυνηγάς. Όταν την κυνηγάς, η σκυλίτσα σου θα απομακρύνεται. Απομακρύνσου εσύ και πίστεψε με θα έρθει!
Θα πρέπει να της δώσεις να καταλάβει πως για εκείνη είσαι η μαμά της, οπότε θα πρέπει να έχει πάντα στο νου της που είσαι και που βρίσκεσαι!
Ένα παιχνίδι που κάνω εγώ με το σκυλί μου στο βουνό και έχει πολύ καλά αποτελέσματα, είναι να του κρύβομαι. Αμέσως ενεργοποιείται και ψάχνει να με βρει.
Αυτό πάντως που δεν ξεχνώ να παίρνω μαζί μου πάντα, όταν τον πάω βόλτα στο βουνό, είναι η σφυρίκτρα υπερήχων (μπορείς να την βρεις σε μεγάλα pet shop και η τιμή τους ξεκινά από 3 ευρώ.) Ένας κυνηγός μου είχε πει πως, με την σφυρίκτρα αυτή, ελέγχει τα σκυλιά του κατά την διάρκεια του κυνηγιού, με το να τους δίνει το στίγμα του. Αποδείχτηκε πολύτιμη συμβουλή!
Όταν ο δικός μου ήταν στην ηλικία της σκυλίτσα σου, κατά την διάρκεια μιας μεγάλης βόλτας στην Πάρνηθα, πέσαμε σε ένα κοπάδι ελάφια. Ο μικρός ενθουσιασμένος άρχισε να τα κυνηγά με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί! Τρελάθηκα!
Είχε ήδη αρχίζει να νυχτώνει και μέσα στο πυκνό δάσος, όσο και να τον έψαχνα φωνάζοντας τον με τον άντρα μου, εκείνος δεν φαινόταν πουθενά!
Απελπισμένη και έτοιμη να βάλω τα κλάματα, θυμήθηκα την σφυρίκτρα υπερήχων που είχα στην τσάντα μου. Άρχιζα να σφυρίζω, προσπαθώντας να του δώσω το στίγμα μου στο δάσος. Ο μικρός εμφανίστηκε μετά από λίγα λεπτά, πανικοβλημένος. Προφανώς, κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι μας έχασε και προσπαθούσε μάταια μέσα στην πυκνή βλάστηση να μας εντοπίσει. Μόλις άκουσε τον ήχο της σφυρίκτρας ήρθε τρέχοντας!
Κάτι επίσης πολύ σημαντικό, είναι να φοράς στην σκυλίτσα σου μια ταυτότητα με τα δικά σου στοιχεία επάνω (όνομα, τηλέφωνο, διευθυνση), γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται!
Εγώ του φορώ μια στρατιωτική ταυτότητα που την πήρα από το Μοναστηράκι (3 ευρώ). Με 5 ευρώ «χτύπησαν» τα στοιχεία μου επάνω, οπότε εάν κάτι πάει στραβά, θα είναι πολύ πιο εύκολο να επικοινωνήσει μαζί μου όποιος τον βρει.
Ελπίζω να βοήθησα!
Καλές βόλτες!
 


magi

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2006
609
2
Athens
Xotikouli μακρύ σκηνή (στα είδη για ψάρεμα πουλάνε και με μέτρο) με συχνή εντολή «έλα» και επιβράβευση κάθε φορά στην αρχή. Για το σκυλί πρέπει να γίνεις όλος ο κόσμος του, να μην τον νοιάζουνε όταν ακούει το έλα άλλα σκυλιά, παιχνίδια, γάτες, κτλ.
Εγώ την Siba μου άφηνα ελεύθερη στο πάρκο από πρώτες βόλτες και από την αρχή δεν είχαμε πρόβλημα. Και όχι με νεύρα, το σκυλί καταλαβαίνει πόλη καλά όταν ήμαστε νευριασμένοι και αγχωμένοι και σε αυτί την κατάσταση δεν θα θέλει να έρθει κοντά σου. Πάντα με ήρεμη φωνή
:D
Πόλη ωραίες φωτογραφίες της σκυλίτσας σου Xatikouli :D
 
  • Like
Reactions: ail31ou


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.975
630
Athens
Αν και λίγο καθυστερημένα σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις! Άρα όντως το κλειδί είναι το "έλα"...
(Ακόμα απορώ πώς το έκανα τότε χωρίς καμία εκπαίδευση! :? ). Τα περισσότερα tips για το "έλα" τα είχα ξαναδιαβάσει, αλλά το βρήκα πολύ χρήσιμο που τα μαζέψατε εδώ και μου τα φρεσκάρατε. Thanxxx!

Δουλίτσα λοιπόν, και ελπίζω να τα καταφέρουμε!

@Frenchie Υποθέτω ότι προτείνεις στηθόλουρο για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να μπλεχτεί και να πνιγεί? Θα προτιμούσα να το αποφύγω γιατί δεν το συμπαθεί καθόλου, αλλά αν είναι θέμα ασφάλειας...

@Aggeliki1 & ROTTIE Η μικρή μου έχει chip και ταυτότητα με στοιχεία, αλλά ελπίζω να μην τα χρειαστώ ποτέ! Γι' αυτό άλλωστε ζήτησα και συμβουλές... Προσέχουμε για να έχουμε ;)

@Maggi Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :)
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
@Frenchie Υποθέτω ότι προτείνεις στηθόλουρο για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να μπλεχτεί και να πνιγεί? Θα προτιμούσα να το αποφύγω γιατί δεν το συμπαθεί καθόλου, αλλά αν είναι θέμα ασφάλειας...
Στηθολοθρο, επειδη το μακρι σκοινη, μπορει να γινεται αρκετα βαρυ, οταν ποτιζεται και με λασπες, νερα και τετια!
Να μην επιβαρυνεται ο λαιμος και η σπονδυλικη στηλη απο το τραβηγμα!
Και να μην τραβιεται αποτομα και παθει ζημια, οταν μπλεχτει καπου, ναι!
 


lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
ΟΙ 5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ

Κανόνας Νο 1
Η λέξη που χρησιμοποιείτε για να έρχεται το σκυλί σας δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε για τίποτα άλλο!! Πρέπει να είναι εύκολη ώστε να την θυμάστε και ο ήχος της να είναι «μακρύς».

Κανόνας Νο 2
Πρέπει να την εξασκείτε 3 φορές την ημέρα για τον επόμενο μήνα, ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ 100% ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι ο σκύλος σας θα έρθει σε εσάς.

Κανόνας Νο 3
Να την λέτε ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!

Κανόνας Νο 4
Ενισχύετε την επιθυμητή συμπεριφορά σε κάθε βήμα.

Κανόνας Νο 5
Αντιδράστε θετικά και υιοθετείστε οτιδήποτε ενισχύει την επιθυμητή συμπεριφορά.


ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ

1. Μην αφήνετε το μπωλ με το φαγητό του όλη την ημέρα στην διάθεσή του. Αφήστε το μόνο για 20 λεπτά και μετά μαζέψτε το!
2. Αντί να τρώει μόνος του από το μπωλ, ταΐστε τον με το χέρι σας. Ακουμπήστε το μπωλ με το φαγητό του στο τραπέζι μετά γεμίστε την χούφτα σας με το φαγητό του και προσφέρετε του.
3. Όταν υπακούσει στην εντολή αντί να του δώσετε την λιχουδιά ολόκληρη, κόψτε την και δώστε του τη σε μικρά κομματάκια κάνοντας αυτή την διαδικασία να κρατήσει περίπου 30’’.
4. Παίξτε κρυφτό μαζί του. Κρυφτείτε και φωνάξτε τον ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΟΝΟ όταν έρθει σε εσάς ανταμείψτε τον πλουσιοπάροχα.
5. Ζητήστε την βοήθεια κάποιου. Βάλτε το σκύλο σας στην μέση δώστε την εντολή εναλλάξ κάθε φορά που υπακούει επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά!


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

1. Επαναλαμβάνετε την εντολή περισσότερο από μια φορά
2. Δεν την εξασκείται
3. Οι λιχουδιές της επιβράβευσης δεν είναι καλές!
 


Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Xotikouli said:
! Άρα όντως το κλειδί είναι το "έλα"...
(Ακόμα απορώ πώς το έκανα τότε χωρίς καμία εκπαίδευση! :?
Ισως τα εκπαιδευες χωρις ομως την κλασσικη εννοια της "εκπαιδευσης",πολλες φορες καθε μερα,ενυσχυουμε συμπεριφορες στα σκυλια μας,θυμαμαι οταν ηταν κουταβι το δικο μου,εκανα το εξης...καθε φορα που καταλαβαινα οτι θα ερθει κοντα μου για παιχνιδι...φαι..οτιδηποτε,την στιγμη που σηκωνοταν της ελεγα την εντολη "ελα"και ετρεχε γρηγορα γρηγορα κοντα μου,αυτο ειχε βοηθησει πολυ στην εκπαιδευση της.
Πολλες φορες ειχα κρυμμενες λιχουδιες στην τσεπη μου,το ιδιο εκανα και οταν την εβλεπα να καθεται ησυχα ξαπλωμενη,μια συμπεριφορα που ηθελα να ενυσχυσω,πηγαινα διπλα της και της ελεγα "μπραβο ξαπλα"
Μπορεις να την επιβραβευεις καθε φορα που ειναι κοντα σου καθως περπατατε χωρις λουρι,σιγα σιγα θα χαιρεται που ειναι διπλα σου και σε βλεπει να την επιβραβευεις με τα λογια η με μια λιχουδια :wink:
 


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.975
630
Athens
Ένα μικρό update για νας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενη που τα καταφέρνουμε :)

'Ετσι τώρα πια η μικρή μου μπορεί να απολαμβάνει τη φύση...



... τις αγαπημένες τις σκυλογνωριμίες...



...αλλά και τα λασπόλουτρά της! :lol:




Στην ουσία η περισσότερη δουλειά μέχρι τώρα έγινε μέσα στο σπίτι.

-Φρόντισα να την φωνάζω κοντά μου κάθε φορά πριν της δώσω κάτι καλό (χάδι, φαγητό, παιχνίδι, βόλτα) και όχι απλά να πηγαίνω εγώ σε εκείνη.
-Της έλεγα μπράβο όταν με ακολουθούσε, ακόμα και αν απλά με ακολουθούσε από την κουζίνα στο σαλόνι (αυτό χρειαζόταν γιατί γενικώς είναι αρκετά ανεξάρτητη, ποτέ δεν ήταν συνεχώς κολλημένη πάνω μου).
-Προσπάθησα να εντοπίσω τι έκανα παλιά και πετύχαινε χωρίς καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία: Ήμουν ήρεμη και σίγουρη (δεν έβγαινα δηλαδή με το άγχος "θα έρθουν τα σκυλιά μαζί μου ή θα τα χάσω πουθενά? Κι αν τα χάσω? Μαμά μουυυυυ!").

Δεν έχω φτάσει βέβαια στο σημείο να μπορώ να την φωνάξω την ώρα που τρέχει σαν τρελή παρέα με άλλο σκυλί και να σταματήσει για να έρθει κοντά μου, αλλά:

-Ξέρω ότι ακόμα και τότε με έχει στο νου της και δεν απομακρύνεται πολύ από κοντά μου.
-Όταν απλά παίζει (όταν δηλαδή δεν τρέχει με την ταχύτητα του φωτός, σηκώνοντας συννεφάκια σκόνης πίσω της), την φωνάζω, έρχεται και μετά της λέω "πήγαινε" (αυτό το ξέρει από παλιότερα μιας και είναι πολύ χρήσιμο μέσα στο σπίτι) δείχνοντάς της το σημείο/σκύλο που έπαιζε και πριν. Έτσι η επιβραύβευση για την υπακοή στο "έλα", είναι ακόμα περισσότερο παιχνίδι.
-(Ευτυχώς) ανάμεσα σε έναν σκυλάκο με τον οποίο έχει ξεκινήσει να παίζει και σε μένα που φεύγω σε αντίθετη κατεύθυνση και της λέω "έλα", διαλέγει πάντα να έρθει μαζί μου.

Με δεδομένη την τρέλα της, την ενέργειά της και την ηλικία της, μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένη. Όχι πως δεν σηκώνει βελτίωση βέβαια, αλλά θα έλεγα ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
 


Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Μπραβο και στις δυο σας!!!!!!!ο συνδιασμος της σωστης εκπαιδευσης και της αγαπης που δειχνουμε στο σκυλι μας παντα φερνει τα καλυτερα αποτελεσματα!
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.689
23
ATHENS
=D> =D> =D>
Μπραβο Xotikouli! Πολύ καλή δουλεία!
Η Nelly αποδείχτηκε εξαιρετική μαθήτρια!:wink:
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.608
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3