Δεμοδεκτική Ψώρα

Πακίτα

Member
15 Νοεμβρίου 2011
19
0
37
Σέρρες -
Καλημέρα και Καλές Γιορτές!

Έχει 3 μέρες που πήγαμε στον κτηνίατρο γιατί η Φάβα ξυνόταν αρκετά και είχε αρχίσει να πέφτει το τρίχωμά της σε κάποια σημεία και είχε κάνει και μερικές πληγές από το ξύσιμο. Δυστυχώς έχει δεμοδεκτική ψώρα. Και λέω δυστυχώς γιατί ο κτηνίατρος μου είπε πως η θεραπεία είναι ζόρικη και θα πάρει αρκετό καιρό, μπορεί και μήνες, και πως σε κάποιες περιπτώσεις η ασθένεια αυτή δεν θεραπεύεται. Ήδη ξεκινήσαμε θεραπεία με advocate η οποία είναι και λίγο ακριβή. Θα ήθελα αν κάποιος είχε παρόμοια εμπειρία να μου πει πως εξελίχθηκε ή κάποια συμβουλή.

25 Μαϊου 2011
17
0
καλησπερα καλη χρονια .οντως μπορει να κρατηση πολυ καιρο ισως και μηνες θελει καθεμερα να κανεις οτι πρπει για την αγωγη της πρεπει να κανει ενβολιασμο σιγουρα, αμπουλα , μπανιο ανα βδομαδα με ενα σαπουνι και μετα ενα σιροπι δερματινης για το τριχωμα τουλαχιστον αυτο εκανε το δικο μου και ηρθε στα ισια του μολις βρω και την συνταγη θα στα στειλω ακριβος

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Τι ηλικία έχει το Φαβινι;

Εμείς περάσαμε περίπου ότι είπε ο Στέφανος με ένα κουταβακι που υιοθετησαμε απο καταφύγιο. Πήρε περίπου 2 μήνες να δείξει βελτίωση κ τώρα περιμένουμε μόνο να γεμίσουν τα κενά σημεία. Έχει λίγα γύρω απο τα ματακια κ στα πλαίσια των αυτιων, αλλα τα πράγματα ήταν αρκετά πιο εύκολα γτ ήταν η κουταβισια μορφή που περιορίζεται στο πρόσωπο κ τα μπροστινά άκρα. Για αυτο ρώτησα ηλικία.

Περαστικά σας. Με συνέπεια κ υπομονή μια χαρά θα είστε

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Συνηθως ξεκιναει απο τα ποδια ή απο το κεφαλι. Νομιζω πως εξαρταται κι απο το ποια μορφη ειναι.

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
@nizinny η τεταρτη και η πεμπτη φωτο δεν καταλαβα τι δειχνουν... τα μάτια τους;

Στην τεταρτη κοιτα τον ερεθισμο και την αλλοιωση του δερματος γυρω απ το ματι, επισης εχει χασει τριχωμα εκει και φαινεται το ερεθισμενο δερμα. Στην πεμπτη κοιτα την "πιτυριδα" στο τριχωμα του προσωπου. Αυτο ειναι το πως ξεκιναει η ψωρα πριν την απωλεια τριχωματος. Αν σκαλισει κανεις στην περιοχη του προσωπου ενος τεοιου σκυλου θα βρει μικρα σημεια με ψωρα που δεν φαινονται ισως ακομη με τη μια.

Μην πανικοβληθεις αν το σκυλακι σου εχει κατι που μοιαζει με πιτυριδα και νομισεις με τη μια οτι ειναι ψωρα. Στα αδεσποτα που ειναι το 100% των περιπτωσεων που εχω ασχοληθει με το θεμα και τη θεραπεια της ψωρας, η πιτυριδα πολλες φορες προερχεται απο την κακη διατροφη και τη βρωμια. Συμβουλεψουν πρωτα τον γιατρο σας, πρεπει να παρει ξυσμα απο την υποπτη περιοχη και να το εξετασει στο μικροσκοπιο για να αποφανθει αν ειναι ψωρα. Και καποιες φορες μπορει να μην πετυχει το καταλληλο δειγμα με την αποξεση και να χρειαστει επανεξεταση αν δεις και τα συμπτωματα προχωρουν οσο περνουν οι μερες.

cgri1976

Well-Known Member
επειδη ειχα ανοιξει θεμα "ποσο συχνα ξυνεται ο σκυλος σας" και ειχα δει 2 με 3 σημεια χωρις τριχα και ενα κακαδι απο πανω και δεν ηξερα αν ειναι απο παιχνιδι, την πηγα σημερα στην κτηνιατρο να την δει...ευτυχως ολα καλα...και για να ειμαστε σιγουροι 1000% θα της δωσω μια αμπουλα(δεν θυμαμαι το ονομα, το εχω στο σπιτι μου) 3 φορες αν 15 ημερες αν θυμαμαι καλα.......

Πακίτα

Member
15 Νοεμβρίου 2011
19
0
37
Σέρρες -
Η Φάβα είναι 8 μηνών, όχι και τόσο μικρή οπότε δεν ξέρω αν είναι η κουταβίσια ψώρα. Πέρα από το πρόσωπο και τον λαιμό έχει και μερικά (λίγα) κενά σημεία και στο υπόλοιπο σώμα. Θα προσπαθήσω σε κάποια φάση να ανεβάσω και φωτογραφίες. Το από που το έπαθε δεν ξέρουμε ακριβώς, ο γιατρός είπε πως μπορεί να το κληρονόμησε από τη μάνα της και να εκδηλώθηκε τώρα. Δεν κολλάει ούτε από/προς τον άνθρωπο ή από/προς άλλα σκυλιά.

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Η Φάβα είναι 8 μηνών, όχι και τόσο μικρή οπότε δεν ξέρω αν είναι η κουταβίσια ψώρα. Πέρα από το πρόσωπο και τον λαιμό έχει και μερικά (λίγα) κενά σημεία και στο υπόλοιπο σώμα. Θα προσπαθήσω σε κάποια φάση να ανεβάσω και φωτογραφίες. Το από που το έπαθε δεν ξέρουμε ακριβώς, ο γιατρός είπε πως μπορεί να το κληρονόμησε από τη μάνα της και να εκδηλώθηκε τώρα. Δεν κολλάει ούτε από/προς τον άνθρωπο ή από/προς άλλα σκυλιά.
Aν το κληρονόμησε από την μάνα της είναι η κουταβίσια, αλλά μην το ψάχνεις. Προσοχή κ υπομονή στην θεραπεία μόνο.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Διαβάζω ότι η δεμοδήκωση δεν είναι κολλητική. Αληθεύει αυτό; Και αν δεν είναι τότε πως κάποια σκυλιά την εμφανίζουν; Είναι κληρονομική και μόνο; Υπάρχει πρόληψη;

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Διαβάζω ότι η δεμοδήκωση δεν είναι κολλητική. Αληθεύει αυτό; Και αν δεν είναι τότε πως κάποια σκυλιά την εμφανίζουν; Είναι κληρονομική και μόνο; Υπάρχει πρόληψη;

Δεν ειναι κολλητικη. Αλλιως με τοσα σκυλια με ψωρα που εχω πιασει θα επρεπε να εχω κι εγω. :confused:

Διακρίνονται 3 μορφές δεμοδήκωσης:
  • Εντοπισμένη μορφή- νοσούν κυρίως νεαρά σκυλιά (3-6 μηνών). Εμφανίζεται με τις παραπάνω αλλοιώσεις στα μπροστινά πόδια και στο κεφάλι.Υπάρχει ήπιος ή καθόλου κνησμός. Σπάνια εξελίσσεται στη γενικευμένη μορφή
  • Γενικευμένη μορφή- νοσούν νεαρά και ενήλικα σκυλιά. Κάποιες ράτσες σκύλων έχουν προδιάθεση για την μορφή αυτή, όπως τα Boxer, Chow chow, Doberman, Μολοσσοί κ.α.
Υπάρχουν οι γνωστές αλλοιώσεις της δεμοδήκωσης αλλά σε πιο βαριά μορφή- αλλωπεκία, εξοίδηση, φλύκταινες, συρίγγια κ.α. καθώς και έντονος κνησμός που συνήθως οφείλεται στην πυώδη δερματίτιδα. Ακόμη είναι δυνατόν να εμφανιστεί πυρετός, λεμφαδενοπάθεια, εξωτερική ωτίτιδα, αδυναμία, ανορεξία, σηψαιμία με θανατηφόρο κατάληξη.

• Δεμοδηκτική Ποδοδερματίτιδα. Οι αλλοιώσεις βρίσκονται κυρίως στα κάτω μέρη των ποδιών. Ενίοτε πρόκειται για αλλοιώσεις που παραμένουν μετά από θεραπεία της γενικευμένης μορφής.
πηγη:Κτηνιατρική - Υγεία - Η Δεμοδήκωση στον σκύλο

Αττικό Νοσοκομείο Ζώων - Εξωπαρασιτώσεις Σκύλου & Γάτας

Αλλες "ψωρες" ομως ειναι ;-)

[h=1]Σαρκοπτική Ψώρα[/h]Οφείλεται στο παράσιτο Sarcoptes scabiei (σκύλος) ή στο Notoedres cati (γάτα). Είναι συχνό νόσημα σήμερα στη χώρα μας. Συνοδεύεται από έντονο κνησμό (φαγούρα) του ζώου και δερματικές αλλοιώσεις συνήθως στα πτερύγια των αυτιών, τους αγκώνες, τους ταρσούς, και στη κοιλιακή χώρα. Είναι μεταδοτικό νόσημα για τον άνθρωπο και άλλα ζώα. Η διάγνωση γίνεται με ξέσματα δέρματος, ενώ για την θεραπεία του χρησιμοποιείται ιβερμεκτίνη ενέσιμη υποδόρια κάθε 10 μέρες για 3-4 φορές ή αμιτράζη ( όπως στην δεμοδήκωση). Γίνεται θεραπεία σε όλα τα ζώα που ήλθαν σε επαφή με το παρασιτούμενο καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο.
[h=1]Ωτοδηκτική Ψώρα[/h][h=1]Οφείλεται στο παράσιτο Otodects cynotis που προκαλεί έξω ωτίτιδα και σπάνια δερματίτιδα. Είναι μεταδοτική νόσος. Η διάγνωση γίνεται με ωτοσκόπηση και μικροσκοπική ανεύρεση των παρασιτικών μορφών σε υλικό από τον έξω ακουστικό πόρο. Η θεραπεία περιλαμβάνει τον καθαρισμό των ακουστικών πόρων και χορήγηση τοπικών ή συστηματικών παρασιτοκτόνων ουσιών.
[/h]

Last edited:

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.004
1.515
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Παντος, τωρα που υπαρχει επιτελους και η Advocate στην ελλαδα- νομιζω οτι τα πραγματα ειναι πολυ πιο ευκολα.

Τα γαλλικα εμφανιζουν αρκετα συχνα δεμοδικοση- η MonaLisa μου ειχε σε πολυ ελαφρια μορφη, οταν ηρθε κοντα μας- και για αυτον τον λογο εδωσα αντι για χαπια αποπαρασιτοσης για καποιες μηνες Advocate και ετσι αντιμετοπισαμε την Demodex- και δεν αφηναμε καν να παρουσιαστει στην μικρη. Τοτε τα εφερνα απο γερμανια!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Σε ευχαριστώ πολύ Aνέστη και Ανδριάννα!
Η advocate είναι για πρόληψη ή για θεραπεία;

Last edited:

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.004
1.515
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Βασικα για θεραπεια- αλλα εαν την βαζεις, δεν θα αφησει και να εξαπλοθει καν, εαν ειναι να βγαλει.

Και σε οτοδεκτες κανει πολυ καλη δουλεια!
Ειδικα σε σκυλια που ειναι δυσκολο στο καθαρισμα των αυτιων καθε μερα.

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Επισης αν θυμαμαι καλα η θεραπεια με την advocate ειναι καθε 15 μερες μια αμπουλα (αναλογη για τα κιλα του) για 3 επαναληψεις σιγουρα. Ρωτα και τον γιατρο ομως για σιγουρια.