Δηλητηρίαση από σοκολατάκι

akoyl

Member
23 Ιουλίου 2018
9
2
Αθήνα
Καλημέρα σας,
Ο μικρός μας, ένας havanese(-oς) είναι μόλις 10 μηνών. Πριν 2 εβδομάδες περίπου, σηκώθηκε ένα πρωί, πριν από όλους μας, σκαρφάλωσε και βούτηξε κανά-δυο σοκολατάκια (αυτά με την μέντα στο εσωτερικό τους). Το κατάλαβα όταν σηκώθηκα από τα χαρτάκια που βρήκα στο πάτωμα. Μετά από καμιά ώρα ο μικρός έκανε 2 φορές εμετό, βγάζοντας την περισσότερη φαντάζομαι σοκολάτα. Μίλησα αμέσως με τον κτηνίατρο μας και μου πρότεινε ενεργό άνθρακα άμεσα, δίαιτα για 1-2 μέρες και σε 15 ημέρες εξετάσεις για το συκώτι του.
Να σημειώσω ότι ο μικρός δεν έδειξε νευρολογικά συμπτώματα.
Τι εξετάσεις τις κάναμε και αποδείχθηκε ότι οι τρανσαμινάσες του είναι τσιμπιμένες. ALT (SGPT): 199 και AST (SGOT): 81.
Ο κτηνίατρος μας πρότεινε για 2 μήνες Hepatic και παράλληλα για τον πρώτο μήνα και χαπάκια WePatic και στη συνέχεια πάλι εξετάσεις για να δούμε την πορεία.
Πιστεύετε ότι η κατάστασή είναι πλήρως αναστρέψιμη ή όχι? Τι να περιμένω?! Είναι κάτι που θα μπορούσα να κάνω επί πλέον?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
Είχατε κάνει κάποιες εξετάσεις πριν φάει τα σοκολατάκια ώστε να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης;
Γιατί αν δεν είχατε κάνει ξανά εξετάσεις, δεν είναι σίγουρο πως ευθύνονται τα σοκολατάκια.
Υπάρχει δηλαδή και το ενδεχόμενο αυτές οι τσιμπημένες τιμές να σχετίζονται με κάτι άλλο (από κληρονομική προδιάθεση πχ μέχρι τροφή ή λιχουδιές με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης).

• Like
Reactions: spyv and mareco

akoyl

Member
23 Ιουλίου 2018
9
2
Αθήνα
Είχατε κάνει κάποιες εξετάσεις πριν φάει τα σοκολατάκια ώστε να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης;
Γιατί αν δεν είχατε κάνει ξανά εξετάσεις, δεν είναι σίγουρο πως ευθύνονται τα σοκολατάκια.
Υπάρχει δηλαδή και το ενδεχόμενο αυτές οι τσιμπημένες τιμές να σχετίζονται με κάτι άλλο από κληρονομική προδιάθεση πχ μέχρι λιχουδιές με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης.
Οχι δεν είχαμε κάνει, γιατί ο κτηνίατρος μας είχε πει ότι ήταν ακόμη πολύ μικρός και δεν χρειαζόταν.

Να σημειώσω για την τροφή, οτι τρώει την Pacifica της Acana, και για λιχουδιές γενικά δίνουμε για επιβράβευση πάλι τροφή της Acana από την ίδια "οικογένεια" της Pacifica, αλλά άλλη γεύση. πχ Wild Prairie ή Grasslands, σε λογικές πάντα ποσότητες και πάντα σε συνδυασμό με την ποσότητα της κανονικής του τροφής.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
Εγώ στα δικά μου έδινα λιχουδιές του εμπορίου της Pet Interest για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (2 χρόνια τουλάχιστον). Οι συγκεκριμένες λιχουδιές - όπως και οι περισσότερες του εμπορίου - έχουν εξωφρενικές τιμές πρωτεΐνης. Ειδικά κάποιες γεύσεις έχουν κάτι 60άρια και 70αρια αν θυμάμαι καλά. Το αποτέλεσμα ήταν στον έναν από τους 2 να ανέβουν τα υπατικά ένζυμα (οι τιμές που ανέφερες). Τις έκοψα μαχαίρι και ξεκίνησα να δίνω καπνιστή γαλοπούλα (ανθρώπινη από σουπερμάρκετ) και μέσα σε λίγους μήνες επανήλθαν στο φυσιολογικό.

Επίσης κάτι άλλο:
Μήπως δίνεις bravecto;

• Like
Reactions: mareco

akoyl

Member
23 Ιουλίου 2018
9
2
Αθήνα
Εγώ στα δικά μου έδινα λιχουδιές του εμπορίου της Pet Interest για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (2 χρόνια τουλάχιστον). Οι συγκεκριμένες λιχουδιές - όπως και οι περισσότερες του εμπορίου - έχουν εξωφρενικές τιμές πρωτεΐνης. Ειδικά κάποιες γεύσεις έχουν κάτι 60άρια και 70αρια αν θυμάμαι καλά. Το αποτέλεσμα ήταν στον έναν από τους 2 να ανέβουν τα υπατικά ένζυμα (οι τιμές που ανέφερες). Τις έκοψα μαχαίρι και ξεκίνησα να δίνω καπνιστή γαλοπούλα (ανθρώπινη από σουπερμάρκετ) και μέσα σε λίγους μήνες επανήλθαν στο φυσιολογικό.

Επίσης κάτι άλλο:
Μήπως δίνεις bravecto;
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Pet Interest λιχουδιές του έδωσα μόνο μια φορά που μας τις είχαν κάνει δώρο και τέλος.
Όσο για το bravecto ούτε που το ξέρω :)

• Like
Reactions: Yorkaddict

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
Πόση πρωτεΐνη έχει η Pacifica και πόση οι λιχουδιές που δίνεις;
Για τί ποσότητες λιχουδιών μιλάμε;

akoyl

Member
23 Ιουλίου 2018
9
2
Αθήνα
Πόση πρωτεΐνη έχει η Pacifica και πόση οι λιχουδιές που δίνεις;
Για τί ποσότητες λιχουδιών μιλάμε;
Όλες της ίδιας οικογένειας έχουν Crude protein 35% . Βέβαια η πρωτεΐνη που προσλαμβάνει έχει να κάνει με την ποσότητα που τρώει, που είναι πάντα μέσα στα προβλεπόμενα. Δηλαδή κάπου στην μέση από την ελάχιστη-μέγιστη ημερήσια ποσότητα. Αντε με τις λιχουδιές να ξεπερνάμε για λιγάκι αυτή την μέση.

elinapol2

Well-Known Member
13 Δεκεμβρίου 2018
326
405
36
Καλημέρα σας,
Ο μικρός μας, ένας havanese(-oς) είναι μόλις 10 μηνών. Πριν 2 εβδομάδες περίπου, σηκώθηκε ένα πρωί, πριν από όλους μας, σκαρφάλωσε και βούτηξε κανά-δυο σοκολατάκια (αυτά με την μέντα στο εσωτερικό τους). Το κατάλαβα όταν σηκώθηκα από τα χαρτάκια που βρήκα στο πάτωμα. Μετά από καμιά ώρα ο μικρός έκανε 2 φορές εμετό, βγάζοντας την περισσότερη φαντάζομαι σοκολάτα. Μίλησα αμέσως με τον κτηνίατρο μας και μου πρότεινε ενεργό άνθρακα άμεσα, δίαιτα για 1-2 μέρες και σε 15 ημέρες εξετάσεις για το συκώτι του.
Να σημειώσω ότι ο μικρός δεν έδειξε νευρολογικά συμπτώματα.
Τι εξετάσεις τις κάναμε και αποδείχθηκε ότι οι τρανσαμινάσες του είναι τσιμπιμένες. ALT (SGPT): 199 και AST (SGOT): 81.
Ο κτηνίατρος μας πρότεινε για 2 μήνες Hepatic και παράλληλα για τον πρώτο μήνα και χαπάκια WePatic και στη συνέχεια πάλι εξετάσεις για να δούμε την πορεία.
Πιστεύετε ότι η κατάστασή είναι πλήρως αναστρέψιμη ή όχι? Τι να περιμένω?! Είναι κάτι που θα μπορούσα να κάνω επί πλέον?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ευχομαι να ειναι περαστικα κ γρηγορα! Παρομοια εμπειρια δεν εχω ομως θυμαμαι την κτηνιατρο να μου λεει σε καθε επισκεψη προσοχη με τη σοκολατα κ τα γλυκα, ακομη κ μια Γλειψία να κανει ειναι επικίνδυνο! Αφου αντεδρασες αμεσα ομως πιστευω πως ολα θα πανε καλα:)

akoyl

Member
23 Ιουλίου 2018
9
2
Αθήνα
Ευχομαι να ειναι περαστικα κ γρηγορα! Παρομοια εμπειρια δεν εχω ομως θυμαμαι την κτηνιατρο να μου λεει σε καθε επισκεψη προσοχη με τη σοκολατα κ τα γλυκα, ακομη κ μια Γλειψία να κανει ειναι επικίνδυνο! Αφου αντεδρασες αμεσα ομως πιστευω πως ολα θα πανε καλα:)
Σε ευχαριστώ πολύ! :)

• Like
Reactions: elinapol2

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
Όλες της ίδιας οικογένειας έχουν Crude protein 35%
Κατά την γνώμη μου θεωρώ πολύ πιο πιθανό και βάσιμο να είναι αυτή η αιτία των αυξημένων τιμών σε συνδυασμό και με τις λιχουδιές, παρά τα 2 σοκολατάκια που έφαγε.
Μιλάμε για σχετικά μικρή ποσότητα, τα έκανε εμετό μετά από λίγο και πέρασαν και μέρες μέχρι να κάνετε τις εξετάσεις.

Παρακολουθείστε το, δείτε πως θα πάει τώρα με την Hepatic.