Διάσπαση συστατικών-Το μεγάλο κόλπο


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Η διάσπαση των συστατικών είναι μία από τις πιο σκανδαλώδης πρακτικές της βιομηχανίας τροφίμων για τα κατοικίδια.

Σύμφωνα με το Pet Food Industry Community, το 47% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων υποστηρίζουν πως αναζητούν τροφές που τουλάχιστον το πρώτο από τα συστατικά τους να είναι το πραγματικό κρέας.

Μαντέψτε όμως κάτι; Οι βιομηχανίες τροφίμων για κατοικίδια το γνωρίζουν αυτό!

Τι είναι όμως η διάσπαση συστατικών;

Η διάσπαση των συστατικών είναι μια παραπλανητική πρακτική όπου ένα πλούσιο σε συγκέντρωση (και παρουσία στην συγκεκριμένη τροφή), αλλά κατώτερης ποιότητας, συστατικό υποδιαιρείται σε μικρότερες μερίδες.

Αυτή η ύποπτη τακτική χρησιμοποιείται για να "σπρώξει" πλασματικά ένα στοιχείο με κρέας σε υψηλότερη θέση στην κατάταξη στην λίστα των συστατικών μιας τροφής και να "ρίξει" σε θέση ένα κατώτερης ποιότητας. Με αυτή την πρακτική, μια εταιρεία είναι ικανή να σας παραπλανήσει για το ποσοστό κρέατος που υπάρχει στην τροφή και να νομίζετε ότι έχει περισσότερο από αυτό που στην πραγματικότητα υπάρχει.

Οι εταιρείες τροφίμων για κατοικίδια αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία ή παρανομία εκ προθέσεως και διατείνονται πως ακολουθούν τις ομοσπονδιακές ή ευρωπαϊκές οδηγίες.

Στο παρακάτω παράδειγμα θα δείτε πως το καλαμπόκι και το ρύζι, σαν κυρίαρχα συστατικά, "διασπώνται" και "πέφτουν" θέσεις στην λίστα συστατικών δίνοντας την πρώτη θέση στο κρέας.

splitting.jpg

Αυτό το τέχνασμα μπορεί να γίνει με σχεδόν οποιοδήποτε συστατικό σε ένα σακί τροφής για ζώα συντροφιάς!

Παρακάτω άλλο ένα παράδειγμα από μια τυχαία τροφή όπου τα μπιζέλια, σαν κυρίαρχο συστατικό, χωρίζονται (διασπώνται) σε μπιζέλια, άλευρα μπιζελιού και πρωτεΐνη μπιζελιού και "δίνουν" την πρώτη θέση στο χοιρινό κρέας.

11036264_892322230842660_1479803862149266148_o.jpg

Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό...

Οι λίστες συστατικών των τροφών αναφέρονται στα υλικά πριν την διαδικασία "μαγειρέματος".

Ακόμα και αν ένα προϊόν δίνει την πρώτη θέση στο χοιρινό κρέας π.χ., αυτό αποτελείται από ένα ποσοστό της τάξεως του 60-70% νερό. Έτσι μετά την αφύγρανση που θα υποστεί μετά την όποια διαδικασία μαγειρέματος/επεξεργασίας, θα μείνει ένα 30%. Αντίθετα τα πολύ λιγότερο "υγρά" συστατικά, όπως τα μπιζέλια, θα μείνουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Άρα, η διαφορά περιεκτικότητας είναι ακόμα μεγαλύτερη!

Οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε, θα αξιολογήσετε ή θα αγοράσετε μια τροφή όπου στις πρώτες θέσεις θα έχει κρέας, μην παρασυρθείτε και μην εντυπωσιαστείτε. Το πιθανότερο είναι πως πέφτετε θύμα της... διάσπασης συστατικών.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τα πρόσθετα συντηρητικά, τις προσθήκες "διορθωτικών γεύσεις", τα τεχνητά αρώματα, τις προσθήκες ζάχαρης και αλατιού και μια σειρά άλλων διαδικασιών, πρακτικών κλπ., φαντάζει πραγματικά δύσκολο να μπορεί κάποιος να μιλήσει για "ποιοτικές ξηρές τροφές", για "μια καλή ξηρά τροφή" ή γενικότερα μια αξιόλογη επιλογή ανάμεσα στις τυποποιημένες και επεξεργασμένες τροφές για κατοικίδια.

Πληροφόρηση, ενημέρωση και κοινή λογική τα μοναδικά, ίσως, εφόδια... ακόμα και για έναν υγιή σκύλο.
 
Last edited:




mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.021
1.314
@canis Εγώ και η χημεία έχουμε πάρει διαζύγιο από την 2a λυκείου... καταλαβαίνω τι εννοείς αλλα μπορείς να γράψεις ένα παράδειγμα του τι να ψάξουμε πιο συγκεκριμένα?
 
  • Like
Reactions: sea-mol


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
@canis πολύ χρήσιμο ποστ. Δυστυχώς το marketing της συγκεκριμένης βιομηχανίας έχει καταφέρει να πλασσάρει στο εμπόριο τροφές που βασίζονται στις παραπάνω τακτικές και είναι πανάκριβες στοχεύοντας σε ανυποψίαστους πελάτες που θα πληρώσουν ένα 10κιλο ή 12κιλο κροκέτας 90-100 ευρώ!

Και είναι φοβερό γιατί παράλληλα κάποιοι προσπαθούν να πείσουν κάποιους άλλους ότι μια τέτοια τροφή είναι καλύτερη...(αλλιώς δεν θα έκανε τόσα λεφτά);) Done για τις εταιρίες! ;)(y)
Και έχει μέσα εκτός απο ελάχιστο στην τελική κρέας ή ψάρι, καμιά 30ρια πρασινάδες και ''βότανα''...
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.640
7.749
@canis αυτό μου το είχε εξηγήσει πριν ένα χρόνο περίπου εισαγωγέας ξηρής τροφής. Και το είχα εκτιμήσει πολύ..