Διαχείριση δασών και έλεγχος της άγριας πανίδας


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Εκανα edit να βάλω παραγράφους, δεν θα το ξανακάνω.

Οποιοσδήποτε προσβλητικός χαρακτηρισμός θα αφαιρεθεί την επόμενη φορά.

Οσο για τα υπόλοιπα και ΕΙΔΙΚΑ

Ο παππους η ο προπαππους σου σιγουρα το εκαναν καθοτι το κυνηγετικο περιβαλλον του λυκου ηταν και ο βοσκοτοπος του παππου σου ο οποιος μεγαλωσε τον πατερα σου με αυτα τα λιγα προβατακια ,επισης θα ηθελα να μου εξηγησεις τι σημαινει φυσικο περιβαλλον μιας που οτιδηποτε υπαρχει αυτην την στιγμη στην ελλαδα εχει δημιουργηθει υπο την επηρεια του ανθρωπου ειτα δασος λεγεται αυτο ειτε λιβαδι ειτε αλπικο τοπιο και εαν αφεθει χωρις ανθρωπινη φροντιδα καταστρεφεται μεσογειακο δασος χωρις ανθρωπινη παρεμβαση καιγεται βλεπε παρνηθα που την αποστειρωσαμε απο ανθρωπινες δραστηριοτητες και οταν δεν υπαρχει συμφερον τοτε δεν ενδιαφερεται κανεις ουτε βοσκος ουτε υλοτομος ουτε συλλεκτης ρετσινιου ,μιλαω για ανθρωπους που ερχονταν σε καθημερινη επαφη με την φυση και την προσεχαν γιατι τους ταιζε δεν μιλαω για σενα και για μενα που παμε μια φορα στους 3 μηνες στο δασος η σε κανα αλσος πιο συχνα και θαυμαζουμε τι ωραια που ειναι τα δεντρακια .
Απαξιώ να συνεχίσω ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συζήτηση. Λυπάμαι. Η Πάρνηθα κάηκε επειδή κόψαμε τις ανθρώπινες δραστηριότητες ?? Συμφωνείς με το κυνήγι του λύκου ??

ΛΥΠΑΜΑΙ
 


krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
φιλε dennis εαν σε προσβαλλα σε κατι συγνωμη δεν εχω καταλαβει που?
εαν ειναι κατι προσβλητικο αφαιρεσε το παρακαλω εγω κανω μια καλοπροαιρετη συζητηση δεν θελω να προσβαλω κανεναν
τελος
οσο για την παρνηθα δεν καηκε σαν λαμπαδα λογω του οτι κανεις δεν ειχε αφαιρεσει τα νεκρα δεντρα και το ξηρο υποστρωμα που εμεινε χρονια
ακαθαριστο ποιοι μπηκαν στον κοπο να το καθαρισουν αυτο ?το δασος δεν θελει αποστειρωση θελει διαχειριση ,για τους λυκους τωρα ειμαι κατα του κυνηγιου προς το παρον εφοσον ο πλυθησμος τους ειναι στα ορια της εξαφανισης εαν καποια στιγμη γεμισουμε λυκους τοτε θα πρεπει να υπαρξουν μετρα διαχειρισης ,εσυ τι λες για τα ελαφια στην παρνηθα τι πρεπει να κανουμε με αυτα αφενος τρωνε οτι δεντρακι προσπαθει να φυτρωσει τωρα και αφετερου ειναι εισαγομενο ειδος στην πανιδα της περιοχης
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Λέω ότι οι Πάρνηθα έχει 80 ελάφια και 80 ΚΟΠΑΔΙΑ αμνοερίφια που μπαίνουν παράνομα στον Δρυμο ;)

Αν γεμίσουμε λύκους θα είναι ευτυχία :)
 


Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
το δασος φτιαχτηκε για να εχει και ξερα χορτα και ξερα δεντρα.
τα μετρα <<διχειρησης>> που αναφερεις ειναι για τυπους δασων που καιγονται φυσικα ανα τακτα χρονικα διαστηματα που και εκει ανισορροπια προκαλει αυτη η << διαχειρηση >> ... η παρνηθα μονο φυσικα δεν καηκε.

και αν το παμε ετσι ουτε τα κοπαδια του καλοκαγαθου αργεντινου κτηνοτροφου ειναι γηγενη ... ουτε και η κτηνοτροφια ειναι γηγενης της περιοχης και οτι αυτο συνεπαγεται
 


krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
φιλε νικο το δασος νομοτελειακα καποια στιγμη καιγεται στα μεσογειακα δαση
αυτο γινεται καθε 80-100 χρονια οταν ομως τα δαση γινονται πολυτιμα επειδη δεν υπαρχουν πολλα πλεον οπως συμβαινει πχ εδω στην αθηνα τοτε με διαχειριστικα μετρα οπως αυτα που ανεφερα σωζεις την κατασταση ειτε απο φυσικα φαινομενα ειτε απο επιβουλες οχι τοσο καλων συμπολιτων μας η ξενων η του στρατηγου ανεμου τελος παντων εαν τα δαση μας ηταν τοσα πολλα αυτο δεν θα χρειαζοταν να γινει.
Ειναι τοσο δυσκολο να καταλαβεται οτι αυτο που λεμε παρθενα φυση και φυσικη εξελιξη των πραγματων δεν υπαρχει τα τελευταια 20000 χρονια?
Ο ανθρωπος με τις παρεμβασεις τους ευνοησε η εξαφανισε αλλα ειδη και
τωρα που υπαρχει η γνωση ειναι χρεος του να διαχειριστει σωστα οτι απεμεινε
περα απο ηθικολογιες και υστερικες αναρθρες κραυγες .
Εαν τελος πρεπει να πεθανουν στην πεινα οι ανθρωποι για να ζησουν τα γουρουνια και οι λυκοι τι να πω ας ειναι ....μιας και εμεις δεν μενουμε στα ορεινα και αγωνιζομαστε να μεινουμε εκει γιατι απλα δεν θελουμε να γινουμε γκαρσονια και σφουγκοκωλαριοι του καθε ...... ουτε να γινουμε ενας ακομη στα τεσσερα εκατομυρια αυτου του πραγματος που ειναι ντροπη να το λεμε Αθηνα -εμεις ζουμε εδω στην πολη μας και μπορουμε να λεμε
τι μας νοιαζει εμας για τους βλαχους εκει πανω να πανε να πνιγουνε τι θελουν εκει απανω καλα να παθουν που τους τρωει ο λυκος τα προβατα και αμοληστε και αλλους λυκους μεχρι να μην ειναι βιωσιμη εκει καμια δραστηριοτητα παρα μονο η ταβερνα της κυρα μαρως για να πηγαινει ο χοντρος πισινος μου με το cherokee και να τρωει παιδακια εαν αυτα τα βουνα θελετε υπομονη σε λιγο θα τα εχουμε.....


 
Last edited by a moderator:


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Τα ελληνικα δαση ειναι λιγο διαφορετικα απο τα υπολοιπα μεσογειακα. Γενικα η φωτια καθε 40 χρονια βοηθαει τους σπορους του φρυγανικου οικοσυστηματος να σκασουν και να γεμισει το δασος με νεα φυτα. Στο ελληνικο οικοσυστημα η φωτια βοηθαει την επικρατησει του ειδους Lamogius ergolavius ωστε να γεμισει το δασος με νεες βιλες! Υπο αυτες τις συνθηκες ναι η Παρνηθα καηκε φυσικα. Αλλωστε και ο ανθρωπος μερος της φυσης ειναι αφου ειναι ΖΩΟΝ!
 


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
denis


Θα μου σκοτώσεις εσύ τον λύκο ρε μεγάλε για να βοσκήσεις τα πρόβατα ??

Επειδή μένεις εκεί νομίζεις ότι το βουνό - ο λύκος και εγώ δεν ξέρω τί άλλο είναι δικό σου ??

Εχεις αναρωτηθεί ΓΙΑΤΙ ο λύκος τρώει τα πρόβατά σου ? Μήπως επειδή δεν έχει μεινει ζαρκάδι για ζαρκάδι, λαγός για λαγός (μήπως τρώνε κι αυτά κάτι ''δικό σου'' ?? ) Μήπως γιατί αντί να τα βγάζεις εκεί που πρέπει τώρα έχεις χτίσει γήπεδο ποδοσφαίρου και τα βράδια κάνεις κολιέδες εκεί με το δικό σου cherokee ?? Mήπως γιατί καις και καταπατάς αυτό που ο παππούς σου σεβόταν - το βουνό?

Και για να μιλήσουμε και μέσα στο θέμα - έχεις σκύλους που διώχνουν τον λύκο? Μήπως έχεις φόλες και δόκανα - καραμπίνες και μίσος ? ΄Μήπως μαθαίνεις τα παιδιά σου να σκοτώνουν λύκο με καραμπίνα από τα 15 τους ?

Την ''φυσική'' αυτή ροή των πραγμάτων δεν την θέλω, εγώ ο άσχετος της πόλης. Εχω το δικαίωμα να έχω το δάσος μου κι ας είναι δίπλα στο σπιτι σου και τα πρόβατά σου.

Ηθικολογικές και υστερικές άναρθρες κραυγές ... τις προτιμώ από τις ανήθικες και υστερικές άναρθρες κραυγές σου.

Και ξαναρωτάω

- Η Πάρνηθα κάηκε φυσικά?

- Τα κοπάδια στην Πάρνηθα είναι ''παραδοσιακή κτηνοτροφία'' ?

- Ποιοί είναι οι αριθμοί του λύκου και της αρκούδας και πώς μειώνονται τα τελευταία 100 χρόνια - ενώ ο πληθυσμός που ζεί κοντά στον βιότοπό τους μειώνεται και αυτός ?
...
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Η ελάττωση της φυσικής λείας του λύκου (ελάφι, ζαρκάδι, αγριογούρουνο) που οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες, τον στρέφει προς τα κτηνοτροφικά ζώα σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση εφαρμογής μεθόδων και τρόπων πρόληψης των ζημιών συνιστά γεγονός που επιτείνει τη σύγκρουση ανθρώπου-λύκου. Οι παγάνες και τα δηλητηριασμένα δολώματα συνεχίζουν να αποτελούν ευρύτατα διαδεδομένες πρακτικές θανάτωσης λύκων αν και ο νόμος, ήδη από το 1993, απαγορεύει αυστηρά τη χρήση τους. Επίσης, η επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας ακόμα και σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, τα μεγάλα τεχνικά έργα που υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται, χωρίς επαρκή περιβαλλοντικό σχεδιασμό, η διάνοιξη εκτεταμένου και ανεξέλεγκτου δικτύου δασικών δρόμων, η επέκταση των βοσκοτόπων και η μείωση των δασικών εκτάσεων, οδηγούν σταδιακά στην υποβάθμιση των βιοτόπων του λύκου απειλώντας την επιβίωσή του.

Aπό το site του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ http://www.arcturos.gr/gr/wildlife/A2.asp
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ο λύκος περιλαμβάνεται:
α) στα αυστηρά προστατευόμενα είδη στο ANNEX II της σύμβασης της Βέρνης, που έχει υπογραφεί το 1979 από όλες τις χώρες της Ε.Ε. και
β) στην οδηγία 92/43/Ε.Ε., όπου χαρακτηρίζεται ως πρωτεύον για προστασία είδος κάτω από τον 39ο παράλληλο.
Σε εθνικό επίπεδο τα νομοθετικά μέτρα προστασίας που έχουν θεσπισθεί περιλαμβάνουν:
α) την κατάργηση αμοιβής για το φόνο λύκου (1980)
β) την εξαίρεσή του από τη λίστα των «επιβλαβών» (1991)
γ) την απαγόρευση χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (1980)
δ) την απαγόρευση της κατοχής λύκων από ιδιώτες (1969)
Επιπλέον, ο λύκος περιλαμβάνεται επίσης και στο «κόκκινο βιβλίο» για τα απειλούμενα είδη της Ελλάδας.
Το σύστημα αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α. (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις), παρ’ ότι υφίσταται, παρέχει αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν το 100% του ύψους της ζημιάς σε ζωικό κεφάλαιο και που καταβάλλονται αρκετά καθυστερημένα.
Οι κίνδυνοι που τον απειλούν
Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που απειλούν τον λύκο είναι:
I. Ο φόνος από κτηνοτρόφους και κυνηγούς.
II. Η χρήση δολωμάτων.
III. Η σύλληψη των κουταβιών από τις φωλιές.
IV. Ο υβριδισμός λύκου-σκύλου είτε λόγω της χαμηλής πυκνότητας των πληθυσμών του λύκου και της αντίθετα υψηλής των περιπλανώμενων σκύλων (συμβαίνει περιστασιακά να ζευγαρώνουν άτομα από τα δυο είδη και να γεννιούνται υγιή και συχνά γόνιμα υβρίδια), είτε εσκεμμένα από παράνομους κατόχους αιχμάλωτων λύκων έχοντας την εσφαλμένη εντύπωση πως θα δημιουργήσουν λυκόσκυλα.
V. Η όχληση λόγω αυξημένης πυκνότητας του οδικού δικτύου σε ευαίσθητες για το λύκο περιοχές.
VI. Η απώλεια ζωτικών στοιχείων του βιοτόπου του, όπως οι πληθυσμοί άγριων οπληφόρων.
VII. Ο κατακερματισμός του γεωγραφικού χώρου, όπου κινείται το ζώο, από μεγάλης κλίμακας τεχνικά έργα. Η επικοινωνία μεταξύ των πληθυσμών του είναι καθοριστική για την επιβίωση του λύκου καθώς οι εποχικές μετακινήσεις για εξεύρεση τροφής είναι συχνές και εκτεταμένες.

 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
http://www.arcturos.gr/gr/wildlife/A1.asp

Καθεστώς προστασίας: Η καφέ αρκούδα προστατεύεται σήμερα από τη διεθνή, την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 258(Ν.Δ. 86/69) του Δασικού Κώδικα, απαγορεύεται ο φόνος, η αιχμαλωσία, η κατοχή και η έκθεση σε δημόσια θέα της καφέ αρκούδας. Στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών(Red Data Book) η καφέ αρκούδα αναφέρεται ως κινδυνεύον είδος. Σύμφωνα με την οδηγία 93/43 της ΕΕ, το είδος τελεί υπό προστασία.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Εαν τελος πρεπει να πεθανουν στην πεινα οι ανθρωποι για να ζησουν τα γουρουνια και οι λυκοι τι να πω ας ειναι ....μιας και εμεις δεν μενουμε στα ορεινα και αγωνιζομαστε να μεινουμε εκει γιατι απλα δεν θελουμε να γινουμε γκαρσονια και σφουγκοκωλαριοι του καθε ...... ουτε να γινουμε ενας ακομη στα τεσσερα εκατομυρια αυτου του πραγματος που ειναι ντροπη να το λεμε Αθηνα -εμεις ζουμε εδω στην πολη μας και μπορουμε να λεμε
τι μας νοιαζει εμας για τους βλαχους εκει πανω να πανε να πνιγουνε τι θελουν εκει απανω καλα να παθουν που τους τρωει ο λυκος τα προβατα και αμοληστε και αλλους λυκους μεχρι να μην ειναι βιωσιμη εκει καμια δραστηριοτητα παρα μονο η ταβερνα της κυρα μαρως για να πηγαινει ο χοντρος πισινος μου με το cherokee και να τρωει παιδακια εαν αυτα τα βουνα θελετε υπομονη σε λιγο θα τα εχουμε.....
Ας μην υποβαθμίσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σε κόντρα «Βλάχων και Αθηναίων». Είναι κρίμα! :(

Συμφωνώ μαζί σου στο ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες σε ένα εύθραυστο οικοσύστημα χωρίς να παρέμβουμε. Να σταθούμε όμως λίγο στο τι εννοούμε λέγοντας «παρέμβαση».

Παρέμβαση = επιστημονικές μελέτες, πορίσματα, ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, συγκεκριμένες ενέργειες, μακροπρόθεσμοι στόχοι και όχι αναδασώνω πχ την Πάρνηθα με πικροδάφνες ή παίρνω σβάρνα ότι περπατάει, έρπει, πετάει και κολυμπάει.

Τα δάσος της Πάρνηθας, που αναφέρθηκε, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα διότι αποτελούνταν κατά βάση από μαύρη πεύκη και Κεφαλληνιακή ελάτη.
Η μαύρη πεύκη έχει την δυνατότητα να αναγεννηθεί. Η ελατη όχι και γι’ αυτό στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να επέμβουμε τεχνητά με αναδασώσεις και το αποτέλεσμα πάλι είναι αβέβαιο διότι είναι ένα είδος με μικρό εύρος οικολογικής ανοχής.

Το ίδιο ισχύει και για την αγρία πανίδα. Στην Πάρνηθα κάποτε ζούσαν αρκουδες, λύγκες, λύκοι και αγριόγατοι.

Όταν χάθηκαν αυτά τα είδη έμειναν μόνο τα μεγάλα φυτοφάγα τα οποία πολλαπλασιάστηκαν επικίνδυνα διότι οι φυσικοί τους εχθροί είχαν εξαφανιστεί.
Το κόκκινο ελάφι αριθμούσε πριν την πυρκαγιά σχεδόν 500 άτομα. Ο αριθμός τους, για αυτό που μπορούσε να προσφέρει ο δρυμός, ήταν ήδη υπερβολικός.

Μετά την μεγάλη πυρκαγιά δεν θα πρέπει να γίνει διαχείριση στους πληθυσμούς τους και αυστηροί έλεγχοι στους βοσκούς που αμολάνε τα αμνοερίφια τους στις περιοχές που διασώθηκαν, για ελεύθερη βόσκηση? Εάν τα ζώα βοσκήσουν ότι έχει σωθεί, τι θα απομείνει στο τέλος?
 


GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
56
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
εγώ πάντως θα έδινα ευχαρίστως τα 80-100€ που κοστίζει ένα αρνί ως αποζημίωση σε κτηνοτρόφο που δέχτηκε επίθεση και έχασε ζώα από λύκους...... πόσα ζώα μπορεί να χάσει δηλαδή κάθε χρόνο από λύκους στην Ελλάδα....? ......10?

ας μην αστιευόμαστε.... τους λύκους ευχαριστιούνται να τους κυνηγάνε και να τους σκοτώνουν.... δεν το κάνουν από ανάγκη....
 




denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Στην Ελβετία θέλεις να μας πείς πώς έχουν τα πράγματα ?

Εκεί ζούν από την κτηνοτροφία ?

Σε τί περιοχές?

Πώς διαχειρίζονται το δάσος?

Σκοτωνουν τα μεγάλα σαρκοφάγα?

Βάζουν φωτιά ?

Χτίζουν αυθαίρετα μέσα στα δάση και τα ρέμματα ?

Κρατούν την παράδοση?

Ζούν όλοι στην πόλη ?

Εχουν Cherokee και αν ναι, τί τα κάνουν ?
 


liajoe

Well-Known Member
:D:DΟυαουυυυ Denis, ξέρεις είναι στρατιωτάκια:)

1. Ζούν από κτηνοτροφία (αγελάδες και μπεμπέδες, δηλ. πρόβατα:))

2. Παντού (είναι κτηνοτροφική και φαρμακευτική - έτσι λέγετε? χώρα)

3. Τα δάσος το διαχειρίζονται Forest Rangers:D το σπουδάζεις.
Απαγορεύονται τα σκυλιά ελεύθερα στα δάση τα οποία δεν έχουν
σημάνσεις για σκύλους (εννοήτε υπάρχουν δάση για σκύλους:D)
Απαγορεύονται όμως σε όλα την Άνοιξη και το φθινόπορο.
Άν Forest Ranger βρεί ελεύθερο σκύλο έχει το δικαίωμα να το πυροβολήσει!!

Ασχετά, αυτό ήταν από τα πρώτα που έμαθα (και τρελάθηκα:eek:) γιατι ο
διευθηντής μου είπε "κοίτα μήν αφήσεις τα σκυλιά ελεύθερα εκείνες τις
εποχές γιατί θα πληρώνεις μετά".

4. Ναι όταν πάς για βόλτα στο δάσος υπάρχουν ελάφια, ζαρκάδια
και οι φίλοι μας τα αγριογούρουνα. Για αυτό καλύτερα είναι η πεδιάδες:p

5. Δεν βάζουν φωτιά

6. Δεν χτίζουν αυθαίρετα, μάλιστα για να χτύσεις σπίτι σε γή που αγόρασες
πρέπει ο δήμος να ελένξει τα σχέδια και να εγκρίνουν ότι συμβαδίζει
με το ντεκόρ του χωριού:shock:

7. Οι πόλεις τους είναι ΜΙΝΙ πόλεις

8. Πολύ παράδοση και πρόστιμο

9. Αντιθέτος είναι LOW KEY και οδηγούν τα πολυτελή τουτού τους
σε ειδικές περιπτώσεις.

Αυτά!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf