Δυσπλασία και πρόληψη

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
απόσπασμα από:
Κλινική και ακτινολογική εξέταση δυσπλασίας του ισχίου του σκύλου | diagnovet.gr

<<Ο Κτηνίατρος που ασχολείται με Ζώα Συντροφιάς θα κληθεί πολύ συχνά να εξετάσει νεαρούς σκύλους, που οι ιδιοκτήτες τους ανησυχούν για το εαν ο σκύλος τους πάσχει από ΔΙΣ. Ο έγκαιρος κλινικοεργαστηριακός έλεγχος του σκύλου, είτε θα μας απαλλάξει από τις όποιες ανησυχίες μας, είτε θα διαγνώσει το πρόβλημα ώστε να προχωρήσουμε στην κατάλληλη αντιμετώπιση. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, οι προληπτικές χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε ένα σκύλο με ΔΙΣ (προηβική συμφυσιόδεση, τριπλή πυελική οστεοτομία) έχουν μεγαλύτερη επιτυχία αν η διάγνωση της ΔΙΣ γίνει κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του σκύλου και πάντως πριν το 12ο μήνα. Ήδη από τον 3ο μήνα της ζωής του σκύλου μπορούμε να προγραμματίσουμε τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο της δυσπλασίας του ισχίου>>

πόσοι λοιπόν κάνουν προληπτικές εξετάσεις στο κουτάβι τους ( ακόμα και σε ένα ημίαιμο) ώστε να προλάβουν τα χειρότερα όταν πλέον θα είναι αργά ;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
Πόσους ιδιοκτήτες ημίαιμων, έχεις δει να περνάνε από το φόρουμ και να "παραπονιούνται" για δυσπλασία του σκύλου τους; :rolleyes:

Sirkos

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2012
2.331
674
Νεα σμυρνη
Ειναι και τι εννοουμε ημιαιμο , αλλο εννοουμε σαν ημιαιμο εδω στο φορουμ και αλλο οι περισσοτεροι ελληνες ! :rolleyes:

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
δεν θυμάμαι να έχω δει κανέναν.
Αυτό όμως δεν είναι στοιχείο.
Το δικό μου ερώτημα είναι αν μπαίνει κάποιος στη διαδικασία να κάνει προληπτικό έλεγχο .
Εκτός και αν η πρόληψη είναι προνόμιο των ''γαλαζοαίματων '' μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι δεν πήγαν χαμένα τα λεφτά τους.
Κάποιος αποκτά ένα κουτάβι , ότι φυλή και να είναι όπως και να αποκτήθηκε θα έπρεπε να υπάρχει πρόληψή.
Άνοιξα αυτό το θέμα επειδή σήμερα άκουσα έναν άνθρωπο να λέει στον κτηνίατρο , << γιατρέ θα κοστίσει πολλά ή να του κάνουμε ευθανασία ;>>

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Πόσους ιδιοκτήτες ημίαιμων, έχεις δει να περνάνε από το φόρουμ και να "παραπονιούνται" για δυσπλασία του σκύλου τους; :rolleyes:
Με μια πρόχειρη έρευνα βρήκα αυτά:

1
2
3
4
5
6
7
8

Δεν νομίζω ότι εκεί ήθελε να στοχεύσει ο Βαγγέλης και ο γιατρός που μιλάει στο άρθρο!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
Η πρόληψη δεν είναι προνόμιο των "γαλαζοαίματων". Εξαρτάται όμως από το τι έχει παρατηρηθεί επί σειρά πάρα πολλών ετών, ότι μαστίζει την φυλή. Είναι συγκεκριμένες και γνωστές, οι φυλές, των οποίων οι ιδιοκτήτες, τρέμει το φυλλοκάρδι τους και τρέχουν για πληθώρα διαγνωστικών εξετάσεων για δυσπλασία, ακόμη κι αν το έχουν πάρει, απ'το καλύτερο εκτροφείο! Ενα ημίαιμο, είτε το βρεις στον δρόμο, είτε το πάρεις από φιλοζωική, σίγουρα δεν μπορείς να έχεις το πλεονέκτημα της επί σειρά ετών, παρακολούθησης των γονιδίων του, αλλά το μόνο πράγμα που δεν σε απασχολεί σχεδόν ποτέ να ψάξεις, είναι η δυσπλασία.

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Η πρόληψη δεν είναι προνόμιο των "γαλαζοαίματων". Εξαρτάται όμως από το τι έχει παρατηρηθεί επί σειρά πάρα πολλών ετών, ότι μαστίζει την φυλή. Είναι συγκεκριμένες και γνωστές, οι φυλές, των οποίων οι ιδιοκτήτες, τρέμει το φυλλοκάρδι τους και τρέχουν για πληθώρα διαγνωστικών εξετάσεων για δυσπλασία, ακόμη κι αν το έχουν πάρει, απ'το καλύτερο εκτροφείο! Ενα ημίαιμο, είτε το βρεις στον δρόμο, είτε το πάρεις από φιλοζωική, σίγουρα δεν μπορείς να έχεις το πλεονέκτημα της επί σειρά ετών, παρακολούθησης των γονιδίων του, αλλά το μόνο πράγμα που δεν σε απασχολεί σχεδόν ποτέ να ψάξεις, είναι η δυσπλασία.
με κάλυψες απόλυτα

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
st3li0 φαντάζομαι ότι δεν θέλεις, έτσι εντελώς πρόχειρα και τυχαία, να κάτσω να κάνω κι εγώ copy, τα θέματα, με τα αντίστοιχα "καθαρόαιμα" έτσι; Θα μου πάρει πολλές μέρες ασταμάτητου ποσταρίσματος. Και δεν έχω και όρεξη.

Ο Βαγγέλης εδώ είναι, να μου εξηγήσει που στοχεύει με το θέμα που άνοιξε, κι εγώ δεν το κατάλαβα. Το τι άκουσε στον γιατρό του, δεν μου κάνει καμμία εντύπωση. Το έχω ακούσει πολλές φορές. Αυτό και χειρότερα ακόμη.

Boss

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2013
279
170
Καλησπέρα!!! Τι εξετάσεις δλδ πρεπει να γίνουν ? Εγω πχ. πηγαίνω τον μικρό μια φορά τον μήνα στον κτηνίατρο και για το θέμα της Δυσπλασίας ( με την οποία εχω τρελό αγχος) αλλα και για ενα γενικό τσεκ απ ....αυτο ειναι αρκετό ή υπάρχει κάτι ειδικό .? Ο γιατρός κοιτάζει το περπάτημα του και πώς πατάει, τον ψαχουλευει στην πλάτη (χαμηλά) και στα πόδια, κοιτάζει τις γωνίες των ποδιών και πάνω κάτω αυτά ....ειναι αρκετά η χρειάζεται και κάτι αλλο ( ξέρω οτι για ακτινογραφίες ειναι η το τέλειο αλλα αν δεν τον πας για αναπαραγωγή και αν δεν παρατηρείς καποιο πρόβλημα ισως να ειναι υπερβολή ....ασε που απο αυτά που εχω καταλάβει δεν εχει νοημα να το κανεις σε κουταβια κάτω του 1 ετους)

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Δεν είναι ακόμα ένα θέμα ημίαιμο VS καθαρόαιμο .
Αλλά όταν έχουμε στα χέρια μας ένα κουτάβι σχετικά μεγαλόσωμο πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Μα ποσοι θα υιοθετούσαν αλλωστε ημιαιμο από φιλοζωική με προβλημα δυσπλασίας????

for the record ξερω ατομο που από τον 5ο μηνα ζωής του σκυλου τρωγοταν και εκανε εξετάσεις...

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Θεωρώ ότι είναι θέμα στάσης ιδιοκτήτη και όχι τόσο σκύλου!

Αν θέλει κάποιος να είναι σωστός, η εξέταση δυσπλασίας θα πρέπει να είναι το ίδιο σημαντική με τον εμβολιασμό του ζώου, ανεξαρτήτως φυλής, μεγέθους, ηλικίας.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Θεωρώ ότι είναι θέμα στάσης ιδιοκτήτη και όχι τόσο σκύλου!

Αν θέλει κάποιος να είναι σωστός, η εξέταση δυσπλασίας θα πρέπει να είναι το ίδιο σημαντική με τον εμβολιασμό του ζώου, ανεξαρτήτως φυλής, μεγέθους, ηλικίας.
τι γινεται ομως με τους κτηνιατρους που αρχιζουν τα "δεν χρειαζεται πριν χρονισει" κλπ?

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Μα ποσοι θα υιοθετούσαν αλλωστε ημιαιμο από φιλοζωική με προβλημα δυσπλασίας????

for the record ξερω ατομο που από τον 5ο μηνα ζωής του σκυλου τρωγοταν και εκανε εξετάσεις...
μα αυτό ακριβώς θέλω να τονίσω.
Αποφασίζει κάποιος να υιοθετήσει ένα μεγαλόσωμο κουτάβι (άσχετα με την φυλή και την καθαρωαιμία του )με το οποίο θα ζήσει αρκετά χρόνια .
Τι ποιο λογικό από το να κάνει ένα προληπτικό έλεγχο ώστε να προλάβει τα χειρότερα .
Ακόμα και με φυλές εκτροφικές βλέπω πολλούς να κάνουν εξετάσεις μετά τους 12 μήνες , ελάχιστοι είναι αυτοί που κάνουν προληπτικές .
ίσως εδώ να ταιριάζει το προληπτικές VS αποδεικτικές

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
τι γινεται ομως με τους κτηνιατρους που αρχιζουν τα "δεν χρειαζεται πριν χρονισει" κλπ?
ένας τέτοιος κτηνίατρος είναι επιπόλαιος ή πονηρά σκεπτόμενος ή ημιμαθής .
Αλλά δεν είναι όλοι οι κτηνίατροι ειδικευμένοι στο θέμα δυσπλασίας και ορθοπεδικής.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.873
8.086
Αν η εξέταση για δυσπλασία έφτασε να είναι το ίδιο απαραίτητη προληψη με τον εμβολιασμό αυτό οφειλεται στην καταντια της εκτροφής καθαρόαιμων και μόνο.
Και ανήκω στους ανθρώπους που επτά μηνών έκανα στον σκύλο μου προληπτικές εξετάσεις για δυσπλασία. Στον καθαρόαιμο έτσι; Ο ημίαιμος φαινόταν με το μάτι ότι δεν χρειάζεται τέτοια "πρόληψη".

Last edited:

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
ένας τέτοιος κτηνίατρος είναι επιπόλαιος ή πονηρά σκεπτόμενος ή ημιμαθής .
Αλλά δεν είναι όλοι οι κτηνίατροι ειδικευμένοι στο θέμα δυσπλασίας και ορθοπεδικής.
εκει ειναι το ζόρι ομως, γιατι ο ημιμαθης δεν θα πει ευκολα "δεν ξερω να σε στείλω σε ορθοπεδικό", αλλα θα καλύψει την ημιμάθεια του με ενα "δεν χρειάζεται ακόμη".

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.811
59
ΑΘΗΝΑ
Από τη στιγμή που και η εξέταση ortolani γίνεται με αναισθησία, γιατί να την προτιμήσω από την ακτινογραφία;

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Ημίαιμο με διπλασία βαριάς μορφής που στα δυο χρόνια να μην μπορεί να περπατήσει από τους πόνους δεν έχω δει με τα μάτια μου. Αντιθέτως έχω δει μερικά τέτοια σκυλιά που είναι καθαρόαιμα και εκτροφικά. Παραδείγματα υπάρχουν και μέσα στο φόρουμ.
Αλλά όταν πρόκειται για εκτροφικό και σκάσει το πρόβλημα μερικοί το κάνουν γαργάρα, υπάρχει βλέπεις ο εκτροφέας στο πλευρό τους για τα ζόρια, άλλη μαλακία και αυτή. Λες και θα πληρώσει αυτός τις εξετάσεις και τα χειρουργεία, αν χρειαστούν.