Δυσπλασία και πρόληψη

AlbaS

Well-Known Member
2 Δεκεμβρίου 2012
348
5
Δεν ξέρω, δεν μπορώ να απαντήσω παρά μόνο υποθετικά..
Από αυτά που ακούω κ βλέπω γύρω μου.. δεν ξέρω πόσοι θα ήταν αυτοί που θα επέλεγαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα..κ να το παλέψουν..
Σαφώς κ υπάρχουν(ευτυχώς, δηλαδή..!!)- εδώ βέβαια έρχεται το ερώτημα σου.. Κ γιατί δεν έκαναν την προληπτική εξέταση..;;;
Ειλικρινά, νομίζω ότι αν ο κτηνίατρος εξηγούσε αναλυτικά όλα τα ζητήματα , τους λόγους για τους οποίους κάνουμε εξετάσεις, τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν κλπ κλπ κ αν εμείς οι ίδιοι ψαχνόμασταν περισσότερο,τα πράγματα θα ήταν αλλιώς..γενικότερα..

Boss

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2013
279
170
Δλδ ρε παιδιά υπάρχει περίπτωση να περάσει ο σκύλος τους 12 ή και τους 18 μηνες χωρίς σημάδια δυσπλασίας και να εμφανίσει κάτι στα 3 ή 4 χρονια ??? - εγω είχα την εντύπωση οτι αν περναγε τους 12 μηνες τοτε την είχαμε σκαπουλαρεε. Δλδ οι ακτινογραφίες ειναι 100% απαραίτητες ακόμη και αν εμφανησιακά/κινητικά ο σκύλος δείχνει οκ ???.

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Εγω παντως δε θα κανα τετοια εγχειρηση στον σκυλο μου στην ελλαδα. Ελαχιστοι ξερουν απο ορθοπεδικα και φυσικα η εμπειρια τους ειναι αντιστοιχη..

Sent from my iPad using Tapatalk HD

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.416
Εγω παντως δε θα κανα τετοια εγχειρηση στον σκυλο μου στην ελλαδα. Ελαχιστοι ξερουν απο ορθοπεδικα και φυσικα η εμπειρια τους ειναι αντιστοιχη..
:confused:

Εχουμε εξαιρετικούς γιατρούς. Μπορεί να μην είναι η πλειοψηφία, αλλά όχι απλά δεν υπολείπονται των γιατρών εξωτερικού, αλλά τους ρίχνουν και στ'αφτιά, σε πολλές των περιπτώσεων. Τι λες; Οτι δεν έχει εμπειρία ο Βλαχόπουλος; Ε όχι δα...

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.873
8.086

Κάνεις μεγάλο λαθος, ευτυχώς!

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Δλδ ρε παιδιά υπάρχει περίπτωση να περάσει ο σκύλος τους 12 ή και τους 18 μηνες χωρίς σημάδια δυσπλασίας και να εμφανίσει κάτι στα 3 ή 4 χρονια ??? - εγω είχα την εντύπωση οτι αν περναγε τους 12 μηνες τοτε την είχαμε σκαπουλαρεε. Δλδ οι ακτινογραφίες ειναι 100% απαραίτητες ακόμη και αν εμφανησιακά/κινητικά ο σκύλος δείχνει οκ ???.
Ξέρω σκυλί με c (το βρήκαν στην επίσημη ακτινογραφία και έκαναν και άλλη για να το σιγουρεψουν) που εκτός οτι πέρασε και το IPO3 τώρα είναι 8,5 χρονών και δεν έχει καμμία ενόχληση.
Η κλινική εικόνα του σκύλου δεν ειναι πάντα αντίστοιχει με τον βαθμό της δυσπλασίας και μην ξεχνάτε ΄τι στα συμπτώματα παίζει ή προδιαθεση που έχει η φυλή μια μυικό όγκο και το μέγεθος της φυλής.
Αλλιώς θα είναι η εικόνα ενός 25 κιλου pitbull αλλιώς ενός 50κιλου ροτ.

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Μα δε μιλησα για τις ορθοπεδικες εγχειρησεις γενικα.. Μαλλον δε το θεσα σωστα. Αναφερομαι σε επεμβασεις για την αντιμετωπιση της δυσπλασιας οι οποιες γινονται συχνα σε αλλες χωρες αλλα στην Ελλαδα δεν... Και λογικο βεβαια με τοσο υψηλο κοστος που εχουν. Ποσες αρθροπλαστικες εχει κανει ας πουμε ενας κτηνιατρος εδω?

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Πριν απο 2 χρονια δεν θεωρουσα απαραιτητο να κανω προληπτικο ελεγχο για δυσπλασια σε εκτροφικο σκυλο που θα ειχα ξεσκονισει τα pedigree των προγονων θα ειχα δει εξετασεις γονιων, παππουδων κλπ.

Πλεον ζωντας με το προβλημα, και επειδη το επομενο σκυλι που θα ερθει στα χερια μου (πιθανοτατα εκτροφικο αλλα δεν λεω μεγαλα λογια γιατι οποτε εφτασα να ψαχνω για εκτροφικο με βρηκε παρατημενο ή φατσοσκυλο) θα ειναι σιγουρα μεγαλου εως πολυ μεγαλου μεγεθους η αναγκαιοτητα για εξετασεις δυσπλασιας ειναι απο τις πρωτες προληπτικες που θα εκανα. Πολυ χαιρομαι που αυτο μπορει να γινει απο την ηλικια των 3 μηνων, γιατι ετσι εχεις απο νωρις και εναν μπουσουλα για τον τροπο ζωης που πρεπει να ακολουθησει ο σκυλος σου.

Πολλες φορες ειναι η αγνοια και οχι ο ωχαδερφισμος που μας οδηγει στην παραληψη τετοιων σημαντικων εξετασεων. Και δυστυχως δεν ειναι το φορτε της πλειοψηφιας των Ελληνων κτηνιατρων η ενημερωση για προληπτικες εξετασεις.

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Αν δεχτούμε πως η δυσπλασία είναι απόρροια της συστηματικής εκτροφής, δεν είναι τραγική ειρωνεία που οι βασικοί υπεύθυνοι είναι και ο μονόδρομος για την απόκτηση καθαρόαιμου;

Last edited: