Δυσπλασια η θλαση

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Κοίτα, το γόνατο βγαίνει και όταν πάθει ο σκύλος ρήξη χιαστού. Δεν είμαι ειδική οπότε δεν ξέρω αν γίνεται διάγνωση με απλή ψηλάφηση, αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι πως με την ψηλάφηση μπορεί να καταλάβει ο γιατρός πως η συγκεκριμένη άρθροση (στην περίπτωση της μικρής σου το γόνατο), έχει πρόβλημα. Σε ποιο βαθμό, τι συμβαίνει ακριβώς στην άρθροση και αν υπάρχει αρθρίτιδα - μόνο με ακτινογραφίες.

Δίνω παράδειγμα με το δικό μου σκύλο, ο οποίος σήκωνε το πίσω πόδι - τον πήγα στον κτηνίατρο και είπα πως φοβάμαι δυσπλασία ισχύου. Ψηλάφισε και το γόνατο και το ισχύο και μου είπε πως το ισχύο είναι εντάξει αλλά πιστεύει πως υπάρχει πρόβλημα στο γόνατο. Με έστειλε για ακτινογραφίες, οι οποίες έδειξαν ρήξη χιαστού στο γόνατο.

Αλλο παράδειγμα με το μπροστινό πόδι, ο γιατρός ψηλάφησε όλες της αρθρόσεις του ποδιού, τον καρπό, τον αγκόνα και τον όμο, ο σκύλος τσίρηξε όταν ψηλαφούσε τον αγκόνα, μέσα για ακτινογραφία του αγκόνα - δυσπλασία αγκόνα αλλά όχι σοβαρή, δεν ενδεικνύεται χειρουργική επέμβαση, θεραπεία με αντιφλεγμονώδη.

Natasaki

Well-Known Member
30 Απριλίου 2013
619
3
Θεσσαλονικη
θυμάμαι οτι ο β βαθμός από τον γ διακρίνονται στο ότι στον β ξαναμπαίνει το γόνατο μονο του ενώ στον γ όχι, πρεπει να το βάλεις εσύ. Από εκει και περα θελει ακτινα για να πει με σιγουρια τι γινεται.
Η Σελιν μια φορά πηδωντας ατσαλα από το κρεβάτι δεν προσγειωθηκε σε ευθεία το σώμα της και επεσε στην αριστερη πλευρά της. Εσκουζε και φρικαρα, την επιασα αμεσως (ημουν διπλα μιας και πηδηξε να με ακολουθησει) και ειδα ότι το γονατο την πονουσε, οποτε το πιεσα. Εκτοτε πηγα σε 2 γιατρους, και μου ειπαν για β βαθμό και πως δεν χρειάζεται επεμβαση (η μια μου συνέστησε condrostress χαπια). Εκτοτε δεν εχει ξανα θεμα με γονατο η μικρή και δεν εχω "ακουσει" να βγει.
Ετσι τα εμαθα και εγω!
σημ. τελικά το περιστατικό με το κρεβάτι μου ειπαν ηταν συμπτωματικό γιατι ετσι θα εκανε ρηξη χιαστου, όχι ότι οφειλόταν σε μεγαλύτερου βαθμου εξάρθρωση.
Της δικιας μου προφανως κ μπαινει μονο του στην θεση του γιατι εκει που τρεχει στο παρκο πχ κ κουτσαινει,εκει τρεχει κ παλι φυσιολογικα στα 4 κ οχι στα 3. Αν δεν εμπαινε θα κουτσαινε γενικως ετσι δεν ειναι? κ θα εδειχνε κ ενοχληση το ζωο. Η μικρη ουτε διαμαρτυρεται ουτε τιποτα,τρεχει στα 3 σαν να ειναι κατι φυσιολογικο κ μετα επανερχεται παλι.

Natasaki

Well-Known Member
30 Απριλίου 2013
619
3
Θεσσαλονικη
Κοίτα, το γόνατο βγαίνει και όταν πάθει ο σκύλος ρήξη χιαστού. Δεν είμαι ειδική οπότε δεν ξέρω αν γίνεται διάγνωση με απλή ψηλάφηση, αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι πως με την ψηλάφηση μπορεί να καταλάβει ο γιατρός πως η συγκεκριμένη άρθροση (στην περίπτωση της μικρής σου το γόνατο), έχει πρόβλημα. Σε ποιο βαθμό, τι συμβαίνει ακριβώς στην άρθροση και αν υπάρχει αρθρίτιδα - μόνο με ακτινογραφίες.

Δίνω παράδειγμα με το δικό μου σκύλο, ο οποίος σήκωνε το πίσω πόδι - τον πήγα στον κτηνίατρο και είπα πως φοβάμαι δυσπλασία ισχύου. Ψηλάφισε και το γόνατο και το ισχύο και μου είπε πως το ισχύο είναι εντάξει αλλά πιστεύει πως υπάρχει πρόβλημα στο γόνατο. Με έστειλε για ακτινογραφίες, οι οποίες έδειξαν ρήξη χιαστού στο γόνατο.

Αλλο παράδειγμα με το μπροστινό πόδι, ο γιατρός ψηλάφησε όλες της αρθρόσεις του ποδιού, τον καρπό, τον αγκόνα και τον όμο, ο σκύλος τσίρηξε όταν ψηλαφούσε τον αγκόνα, μέσα για ακτινογραφία του αγκόνα - δυσπλασία αγκόνα αλλά όχι σοβαρή, δεν ενδεικνύεται χειρουργική επέμβαση, θεραπεία με αντιφλεγμονώδη.
Ναι καταλαβα τι θελεις να πεις κ σευχαριστω :)

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Της δικιας μου προφανως κ μπαινει μονο του στην θεση του γιατι εκει που τρεχει στο παρκο πχ κ κουτσαινει,εκει τρεχει κ παλι φυσιολογικα στα 4 κ οχι στα 3. Αν δεν εμπαινε θα κουτσαινε γενικως ετσι δεν ειναι? κ θα εδειχνε κ ενοχληση το ζωο. Η μικρη ουτε διαμαρτυρεται ουτε τιποτα,τρεχει στα 3 σαν να ειναι κατι φυσιολογικο κ μετα επανερχεται παλι.
ηδη το οτι κουτσαίνει ειναι ενοχληση... εστω και για 2 δευτερόλεπτα, σου δειχνει οτι φυλάει το πόδι για ενδεχομένως πονάει!

Natasaki

Well-Known Member
30 Απριλίου 2013
619
3
Θεσσαλονικη
Λοιπον οντως η μικρη εχει θεμα με το γονατο της,οχι ακριβως με "την λακουβα" που μπαινει η επιγονατιδα αλλα με το πιο κατω κοκκαλο που δεν θυμαμαι πως μου το ειπε :/ σε σκυλια κατω απο 5 κιλα για αρχη δεν κανουμε τιποτα,παρακολουθεις κ αν δεις οτι χειροτερευει τοτε μονο γινεται χειρουργειο που μου εξηγησε τι ακριβος κανεις. Οποτε θα παρακαλαω να μην χειροτερεψει...!