1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Εκπαίδευση κουταβιού

Συζήτηση στο φόρουμ 'Εκπαίδευση & Συμπεριφορά' που ξεκίνησε από το μέλος Dean Corso, στις 13 Μαϊου 2013.

 1. Dean Corso

  Dean Corso Banned Banned

  Εγγραφή:
  11 Μαϊου 2013
  Μηνύματα:
  109
  Likes:
  0
  Η εκπαίδευση ενός κουταβιού, τόσο στην συμπεριφορά όσο και στην εκπαίδευση υπακοής είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους μας.

  Ειδικά τους νέους ιδιοκτήτες σκύλων.

  Η εκπαίδευση του κουταβιού, ξεκινά από την πρώτη κιόλας μέρα που θα το φέρομε στο σπίτι. Θέλουμε να μάθει τους κανόνες του σπιτιού και να συμπεριφέρεται όπως πρέπει στο λουρί, στο παιχνίδι και με άλλα σκυλιά.

  · Πώς να τα κάνει έξω:

  Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στο κουτάβι μας ότι πρέπει να λερώνει εκτός σπιτιού.

  Κάθε φορά που το κουτάβι θα τα κάνει μέσα στο σπίτι, δεν θα το μαλώνετε. Δεν θα δίνεται καθόλου σημασία και θα καθαρίζεται τις βρομιές του χωρίς να σας δει. Αν το μαλώσετε, θα το ξανακάνει, γιατί τα κουτάβια επιδιώκουν την προσοχή του ανθρώπου και εφόσον με αυτό τον τρόπο είδε ότι σας τράβηξε την προσοχή και ασχοληθήκατε μαζί του, θα επιχειρήσει να το επαναλάβει.

  Μπορεί το κουτάβι να μην τα κάνει όταν το βγάζεται βόλτα και όσο και να περιμένετε αυτό να κρατιέται μέχρι να φτάσει στο σπίτι, όπου εκεί τα κάνει.

  Δεν το κάνει από πείσμα! Το κουτάβι είναι το κατώτερο μέλος στην ιεραρχία των σκύλων. Στα πάρκα όπου το πηγαίνετε κάνουν την ανάγκη τους και άλλα σκυλιά, μεγαλύτερα. Έτσι το κουτάβι μας, μυρίζει την μυρωδιά των άλλων σκύλων και επειδή ξέρει ότι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, δεν τα κάνει αλλά κρατιέται και μόλις γυρίσει στην ασφάλεια του σπιτιού, αφήνεται.

  Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βγάζεται βόλτα το κουτάβι σε όσο το δυνατόν λιγότερο πολυσύχναστα μέρη, ώστε να μην υπάρχουν πολλές μυρωδιές σκύλων. Αν πάλι δεν τα κάνει, δοκιμάστε να βρέξετε μια εφημερίδα με το ούρα του κουταβιού και να την τοποθετήσετε κάτω, ώστε να το μυρίσει και να τα κάνει εκεί. Τα σκυλιά κάνουν την ανάγκη τους στο ίδιο μέρος

  · Δαγκώνει!:

  Τα κουτάβια έχουν την τάση να δαγκώνουν πάνω στο παιχνίδι.

  Ιδιαίτερα δύσκολο θα είναι να αποτρέψετε αυτή την συμπεριφορά αν το κουτάβι σας είναι κάτω από 60 ημερών, οπότε δεν έχει μάθει «τρόπους» από την μάνα του.

  Αυτό που πρέπει να κάνετε πάνω στο παιχνίδι είναι κάθε φορά που δαγκώνει να βγάζεται έναν τσιριχτό ήχο, ώστε να καταλάβει ότι πονέσατε.

  Εάν αυτό δεν πιάσει δοκιμάστε να σταματάτε το παιχνίδι κάθε φορά που δαγκώνει και να φεύγετε και να επιστρέφετε μετά από κάποια λεπτά

  Εάν ούτε αυτό δεν πιάσει, δοκιμάστε ένα κοφτό «όχι» ή «μη». Μόλις το κουτάβι αφήσει το χέρι σας, δώστε του μια λιχουδιά.


  · Νευρικότητα:

  Μια νευρική συμπεριφορά σαφώς και δεν είναι επιθυμητή για κανέναν λόγο και από κανέναν σκύλο, είτε πρόκειται για κουτάβι είτε για ενήλικο σκυλί.

  Φροντίστε ώστε το κουτάβι σας να βγάνει 2-3 φορές βόλτα την ημέρα (μόλις τελειώσει και το 4[SUP]ο[/SUP] εμβόλιο), ώστε να εκτονώνεται και να μην είναι τόσο νευρικό μέσα στο σπίτι.

  Αν το κουτάβι πηδάει πάνω σας όταν μπαίνετε μέσα στο σπίτι, είτε σας γλύφει συνέχεια, και δεν σας αφήνει να καθίσετε στο καναπέ κλπ τότε κάθε φορά που θα μπαίνετε θα του λέτε «όχι» ή «μη» και μόλις σταματήσει, θα του δίνεται μια λιχουδιά.

  Όταν κάθεστε στον καναπέ και αρχίσει να πηδάει πάνω σας θα στέφετε το σώμα σας από την αντίθετη μεριά του σκύλου ώσπου να σταματήσει. Επαναλάβετε πολλές φορές μέχρι να του γίνει συνήθεια.
  Μπορείτε επίσης να κάνετε και το εξής:

  Πάρτε το κουτάβι σας σε ένα ήσυχο δωμάτιο χωρίς αλλά ζώα ή πειρασμούς απόσπασης (προτιμήστε να είναι μετά από βόλτα, ώστε να είναι κουρασμένο ή μετά από τον ύπνο, ώστε να είναι ήδη ήρεμο). Πάρτε μερικές λιχουδιές στο χέρι σας και ένα κλίκερ και κάνετε το κουτάβι να προσέξει τις λιχουδιές. Βάλτε τις λιχουδιές κοντά στα μάτια σας και όταν κοιτάξει δώστε του μια λιχουδιά. Επαναλάβετε και σιγά σιγά προσθέστε την εντολή «Κοίτα».

  Σκοπός αυτής της άσκησης είναι η απόλυτη ηρεμία και η οπτική επαφή που πρέπει να έχει κάθε μελλοντική άσκηση.

  · Πώς θα του μάθω το λουρί;:

  Είναι πολύ σημαντικό το σκυλί να σας ακολουθεί στο λουρί χωρίς να τραβάει.

  Αρχικά βάλτε του το λουρί μέσα στο σπίτι για να το συνηθίσει. Στην αρχή θα το δαγκώνει, θα προσπαθεί α το βγάλει και θα πηδάει. Μείνετε αδιάφοροι. Μόλις σταματήσει δώστε του μια λιχουδιά και συνεχίστε να του δίνεται για αρκετά λεπτά έτσι ώστε να καταλάβει ότι όσο πιο πολύ μένει ήρεμος στο λουρί τόσο πιο επιθυμητή είναι η συμπεριφορά.

  Στην βόλτα κρατήστε το λουρί κοντά σας και με το χέρι σας δίνεται λιχουδιές στον σκύλο ενώ περπατάτε ώστε να μάθει να είναι πάντα κοντά σας. Επαναλάβετε πολλές φορές μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Αν πρόκειται για μεγάλη και κυριαρχική φυλή, διορθώστε τραβώντας απότομα το λουρί. Επαναλάβετε μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  · Γενικές οδηγίες-tipsγια καλύτερη συμπεριφορά:

  1. Ανταμείβετε ΜΟΝΟ την ήρεμη συμπεριφορά

  2. Επιδιώκετε ΠΑΝΤΑ οπτική επαφή (eyecontact)

  3. Αγοράστε ένα κλίκερ για καλύτερο συγχρονισμό

  4. Μην αποθαρρυνθείτε αν δείτε ότι το κουτάβι δεν τα καταφέρνει, συνεχίστε την προσπάθεια, κάποια στιγμή θα μάθει.


  5. ΜΗΝ χαϊδεύεται το κουτάβι όταν εκδηλώνει φόβο ή επιθετική στάση, είναι σαν να το επιβραβεύεται. Αντίθετα, αδιαφορήστε.

  6. ΜΗΝ αφήνεται το κουτάβι να κοιμάται μαζί σας πάνω στο κρεβάτι, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε άσχημη συμπεριφορά. Βάλτε το κρεβατάκι του στο σαλόνι ή σε κάποιο άλλο χώρο και φροντίστε να μην έχει νερό και φαγητό δίπλα του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο βραδινής τουαλέτας. Όσο και αν κλαίει αφήστε το να κοιμηθεί μόνο του.

  7. Για να κάνετε ξεκάθαρη την θέση σας ως αρχηγού της αγέλης, τρώτε πριν από το κουτάβι και μάλιστα πάρτε το μπολ με το φαγητό του πάνω στο τραπέζι και βάλτε το δίπλα στο πιάτο σας έτσι ώστε να νομίζει πως τρώτε από το φαγητό του (ο αρχηγός της αγέλης τρώει πάντα πρώτος). Επίσης μην κάνετε χώρο για να περάσει ο σκύλος όταν βρίσκετε σε στενό χώρο. Αφήστε να κάνει πίσω αυτός για να περάσετε. ( πάντα κάνουν πίσω το κατώτερα μέλη της αγέλης).
  Last edited: 13 Μαϊου 2013
 2. Elenaaa

  Elenaaa New Member

  Εγγραφή:
  15 Απριλίου 2013
  Μηνύματα:
  102
  Likes:
  0
  Ευχαριστουμε για τις χρησιμες συμβουλες..
 3. Dean Corso

  Dean Corso Banned Banned

  Εγγραφή:
  11 Μαϊου 2013
  Μηνύματα:
  109
  Likes:
  0
  Eλπίζω να βοήθησα!
 4. ElpidaLucy

  ElpidaLucy New Member

  Εγγραφή:
  22 Απριλίου 2013
  Μηνύματα:
  49
  Likes:
  0
  Βοηθας!!!και πολυ μαλιστα!!!!Σ ευχαριστουμε!ομως πως θα καταφερω να την βαζω για υπνο στο σαλονι?εχει μαθει στο δωματιο μου...θα νιωθει οτι την απομακρυνω...?
 5. balaso

  balaso Member

  Εγγραφή:
  7 Ιουλίου 2011
  Μηνύματα:
  234
  Likes:
  22
  Καλησπέρα

  Γενικά συμφωνω μαζί σας άλλα διαφωνω σε 2-3 θέσεις.

  Πιστεύω ότι το κουτάβι πρέπει να βγαίνει έξω πρίν κάνει όλα τα εμβόλια για να συνηθίζει εικόνες ήχους και μυρωδιές κλπ.

  Ο φόβος είναι συναίσθημα και το συναίσθημα δεν μπορείς να το ενισχύσεις.

  Η θεωρία του αρχηγού της αγέλης έχει καταριφθει και παραδέχθεικε ο ίδιος άνθρωπος που την είχε εφεύρει ότι έκανε λάθος.
 6. συλβοσκυλο

  συλβοσκυλο Well-Known Member

  Εγγραφή:
  28 Μαρτίου 2013
  Μηνύματα:
  2.040
  Likes:
  291
  για να μαθαινουν οι καινουριοι και να διορθωνομαστε οι παλιοτεροι...πολυ χρησιμο το αρθρο!
 7. l.Kyveli

  l.Kyveli Well-Known Member

  Εγγραφή:
  12 Φεβρουαρίου 2011
  Μηνύματα:
  15.430
  Likes:
  7.335
  Μέχρι τις 13 εβδομάδες της ζωής του είναι πολύ σημαντικό το κουτάβι μας να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, παιδάκια, άλλα σκυλιά κλπ
  Οι βόλτες μετά τα εμβόλια είναι κάτι που σημαίνει μεγάλη οπισθοδρόμηση στην κοινωνικοποίηση του. Εγώ δεν το τήρησα, αλλά καταλαβαίνω και όσους φοβούνται και το τηρούν.
 8. συλβοσκυλο

  συλβοσκυλο Well-Known Member

  Εγγραφή:
  28 Μαρτίου 2013
  Μηνύματα:
  2.040
  Likes:
  291
  Και θα βαλεις το κουταβι σε κινδυνους οπως ο τυφος?
  Ο φοβος ειναι αντιδραση σε καποιο ερεθισμα,το οποιο μπορει να κατευναστει,εαν δεν υπαρχουν παθολογικα αιτια.Ειναι κατασταση η οποια ελεγχεται με σωστο χειρισμο.
 9. Dean Corso

  Dean Corso Banned Banned

  Εγγραφή:
  11 Μαϊου 2013
  Μηνύματα:
  109
  Likes:
  0
  1. Δεν πρέπει διότι μπορεί να αρρώστησει εαν έρθει σε επαφή με το έδαφος ή άλλα σκυλιά. Αν θες ντε και καλά να το βγάλεις, πάρτο αγγαλιά αλλά σε καμία περίπτωση μην το αφήσεις κάτω.

  2. Κι όμως έχει αποτέλεσμα γιατί εαν στερεώσεις την θέση σου και δεν καταλάβει ο σκύλος ποιος είναι ο αρχηγός, θα "σου πάρει τον αέρα" και μπορεί να εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά. Απο την στιγμή που εσυ δεν αναλαμβάνεις τον ρόλο του αρχηγού της αγέλης θα θελήσει να το κάνει ο σκύλος. Γι αυτό εμφανίζεται η νευρικότητα, η υπερπροστατευτικότητα και η επιθετικότητα σε τελικό στάδιο.
 10. balaso

  balaso Member

  Εγγραφή:
  7 Ιουλίου 2011
  Μηνύματα:
  234
  Likes:
  22
  Αν νομίζεις ότι θα πάθει κάτι πάρτο αγκαλιά και βγές έξω.
  Καλά τα λές για το φόβο όμως απο επάνω γράφει να μην το χαιδεύουμε γιατί έτσι του ενισχύουμε το φόβο.
 11. Dean Corso

  Dean Corso Banned Banned

  Εγγραφή:
  11 Μαϊου 2013
  Μηνύματα:
  109
  Likes:
  0
  πρέπει να το κάνεις όσο και αν σε πονάει για να καταλάβει οτι εσύ είσαι ο αρχηγός της αγελης. Αστην μια δυο θα γκρινιάξει, μετά θα συνηθίσει.
 12. Dean Corso

  Dean Corso Banned Banned

  Εγγραφή:
  11 Μαϊου 2013
  Μηνύματα:
  109
  Likes:
  0
  Δεν του ενισχύουμε τον φόβο αλλά την φοβική συμπεριφορά είναι σαν να επιβραβέυεις το κουτάβι σου και να του λες "θέλω να δείχνεις φόβο" ούτε αγκαλιά πρέπει να το παίρνεις αμα φοβηθεί εκτός απο ακραίες καταστάσεις.
 13. συλβοσκυλο

  συλβοσκυλο Well-Known Member

  Εγγραφή:
  28 Μαρτίου 2013
  Μηνύματα:
  2.040
  Likes:
  291
  Για την αγκαλια συμφωνω!Οταν το χαιδευεις στην ουσια στα ματια ενος σκυλου ειναι σαν να το επιβραβευεις για το οτι φοβαται.
 14. Dean Corso

  Dean Corso Banned Banned

  Εγγραφή:
  11 Μαϊου 2013
  Μηνύματα:
  109
  Likes:
  0
  Μπορεί φυσικά να έρχεται σε επαφή με εμβολιασμένα σκυλιά αλλά ο φόβος ειναι μήπως κολλήσει κάτι απο τα αδέσποτα ή το έδαφος, γι αυτό είναι καλό να το πηγαίνουμε σε σπίτια με εμβολιασμένα σκυλιά για να κοινωνικοποιείται.
 15. balaso

  balaso Member

  Εγγραφή:
  7 Ιουλίου 2011
  Μηνύματα:
  234
  Likes:
  22
  Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σε σέβεται ο σκύλο σου και όχι να περνάς πρώτος της πόρτες να τρώς πρώτος κλπ.. Τα θεωρώ χαζά.
 16. balaso

  balaso Member

  Εγγραφή:
  7 Ιουλίου 2011
  Μηνύματα:
  234
  Likes:
  22
 17. balaso

  balaso Member

  Εγγραφή:
  7 Ιουλίου 2011
  Μηνύματα:
  234
  Likes:
  22
 18. Dean Corso

  Dean Corso Banned Banned

  Εγγραφή:
  11 Μαϊου 2013
  Μηνύματα:
  109
  Likes:
  0
  Δεν είναι χαζό! Ετσι συμπεριφέρονται τα σκυλιά μεταξύ τους, όσο χαζο και να σου φαίνεται είναι η γλώσσα των σκύλων.
  Και για να μην νομίζεις οτι λεώ μόνο εγώ και εφαρμόζει και Cesar Millan με 100% επιτυχία. Κάθεται μπροστά στον σκύλο όσπου αυτός θα φύγει ή να κάτσει, περνόντας το μύνημα "εδώ κάνω κουνάμτο εγώ όχι εσύ".
  Ακούγεται σκληρό αλλά αυτοί είναι οι "νόμοι" των σκύλων.
  Last edited: 13 Μαϊου 2013
 19. Dean Corso

  Dean Corso Banned Banned

  Εγγραφή:
  11 Μαϊου 2013
  Μηνύματα:
  109
  Likes:
  0
 20. ElpidaLucy

  ElpidaLucy New Member

  Εγγραφή:
  22 Απριλίου 2013
  Μηνύματα:
  49
  Likes:
  0
  Βασικα και σε εκπομπες με σκυλους και ολοι οι εκπαιδευτες αυτο λενε!!Οτι πρεπει ο ιδιοκτητης του σκυλου να ειναι ο αρχηγος της αγελης και να επιβαλλεται.Ο σκυλος ακολουθει..δεν κατευθυνει..

Μοιραστειτε τη σελιδα