Εκτροφέας...και το καλύτερο του κουτάβι..!!

Lumpie

Well-Known Member
25 Απριλίου 2009
404
3
Χαλάνδρι
με την απλη λογικη μια σωστη εκτρωφη δινει μονο τα καλά κουταβια , για τον πολυ απλο λογο οτι ανταποκρινονται στα προτυπα της ρατσας,
το ποιο θα ειναι το καλυτερο νομιζω πως πρεπει να σκεφτουμε ,με ποιον τροπο θα μεγαλωσει με ποση φροντιδα και τι εκπεδευση θα εχει .

Υ.Γ νομιζω πωσ ειναι δικαιομα του εκτρωφεα να εχει τον πρωτο λογο στο ποιο κουταβι θα κρατησει για τον ιδιο .
Μια σωστή εκτροφή δεν σημαίνει απόλυτα και καλά κουτάβια.
Εχω δει και μου έχουν πει εκτροφείς ότι πίστευαν ότι με το τάδε ζευγάρωμα θα έβγαζαν εξαίρετα κουτάβια και όμως δεν ήρθαν ποτέ, βγήκαν απλά μέτρια.
Εκτροφεία που βγάζουν νικητές εκθέσεων και αγώνων εργασίας έχουν βγάλει αποχρωματισμένους σκύλους που συνεπάγεται και διαφορετικό χαρακτήρα και συνήθως πιο χαζό.
Οταν προσφατα επισκέφτηκα τον εκτροφέα της σκυλίτσας μου, συνάντησα την αδελφή της. Μισή μπουκιά!!!
Διαφέρανε η μέρα με την νύχτα. Δεν εννοώ ότι δεν ήταν καλή αλλά, ούτε εμφανισιακά μιάζανε καθόλου ούτε στον χαρακτήρα.
Μιλάω για την ίδια γέννα! (παρόλα αυτά το μουσουδάκι της αν και πολύ ποιο μικρό θύμιζε την δικιά μου και ειδικότερα τα μάτια της, την άρπαξα και της έδωσα κάτι ξεγυρισμένα φιλιά, θα έπαθε ο εκτροφέας)

Με τον εκτροφέα συζητήσαμε πάνω από 3 ώρες. Μακάρι να ήταν και άλλες.

Συμφωνώ με το Υ.Γ.

ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Κάθε σοβαρός εκτροφέας, θα ξεχωρίσει κάποια υποσχόμενα κουτάβια. Είτε θα το κρατήσει αυτός, είτε θα το δώσει εκεί που ο σκύλος θα έχει καλή ζωή, εξέλιξη και υποστήριξη.
Η δική μου ερώτηση: είστε ο κατάλληλος ιδιοκτήτης για το καλύτερο κουτάβι της γέννας;
Εξαιρετική τοποθέτηση. Ειδικότερα στην περίπτωση των Ε.Π., οπότε και δεν υπάρχουν εκθέσεις είτε είναι αδιάφορες για την πλειοψηφία (κατά τη γνώμη μου), δίνεις το καλό σκυλί εκεί όπου θα έχει καλή ζωή!

Ερώτηση: Τι είναι και πως γίνεται η συνιδιοκτησία; ποιά μοντέλα υπάρχουν; γνωρίζετε τέτοιες περιπτώσεις με τους τσομπάνηδες; Συγκεκριμένα θα με ενδιέφερε να δώσω ένα κουτάβι για να διατηρηθούν οι εργασιακές ικανότητες.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Συνιδιοκτησία εννοούμε να είναι τα χαρτιά του σκυλιού σε δύο ονόματα....η ακόμα-ακόμα μόνο στο δικό σου (τσιπ οπωσδήποτε) και αυτός να το ζει...και να το έχει στην δουλειά του...και εσύ να αναλάβεις τα έξοδα του εκτροφικού πλάνου....εξετάσεις....εκθέσεις....οργάνωση ζευγαρώματος...γέννα...
Δεν νομίζω ότι θα το καταφέρεις εύκολα με τον τσοπάνη να του παίρνεις το σκυλί κάθε τρεις και λίγο από το κοπάδι...
Προφανώς αν είναι αρσενικό θα είναι πιο εύκολο....
Πάντως είναι πολύ σωστός ο τρόπος που σκέφτεσαι...

ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Προσωπικά με ενδιαφέρει μόνο η δυνατότητα να πάρω εις το μέλλον απογόνους από ένα ζώο με χαρακτηριστικά επιλογής μου το οποίο έχει διατηρήσει τις ποιμενικές εργασιακές του ικανότητες, ενώ αδιαφορώ για τις εκθέσεις. Πιστεύεις ότι εάν πρότεινα στον τσοπάνη, ο οποίος φυσικά έχει συνείδηση και παρακολουθείται, να του δώσω ένα κουτάβι και ένα ποσό ετησίως για την διατροφή του, να δεχθεί να μου δώσει έναν απόγονο εις το μέλλον; Φυσικά από τη γέννα που θέλω. Δεν μπορώ να έχω σπίτι περισσότερα από 3, το πολύ 4 σκυλιά. Θα γίνει μύλος...

Last edited:

ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Γνωρίζω έναν τέτοιο καταπληκτικό, ο οποίος είναι παραδοσιακός, τσοπάνης κατ' επιλογήν, από γεννιά ποιμένων και τα σκυλιά του παρακολουθούνται για την καθαροαιμία τους εδώ και πολλές γεννεές. Απίστευτη κατάσταση. Πέτρινα κονάκια, αιώνα πιθανώς, σε αλπικό υψόμετρο. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι τσοπάνης είναι και αστοιχείωτος. Αντίθετα με πολλούς άλλους που αντιμετωπίζουμε καθημερινώς....

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Δεν υπονόησα ότι τσοπάνης=άχρηστος, αστοιχείωτος, ταϊζει μόνο ψωμί και γάλα....κλπ κλπ...

Απλώς ρώτησα πόσο εύκολο είναι να βρεθεί κάποιος σαν αυτόν που περιγράφεις και που να μπορείς να δώσεις το κουτάβι σου, με τους "όρους" και τις συνθήκες που εσύ επιθυμείς....

(δεν ξέρω, γι'αυτό ρωτάω...)

ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Δεν υπαινίχθηκα ότι τον υποτίμησες. Γενικόλογα αναφέρθηκα. Απλά, γνωρίζω κάποιον κατάλληλο για αυτή την δουλειά. Προφανώς είναι μία σπάνια περίπτωση.

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Ειδικά για τις ελληνικές φυλές, η συνιδιοκτησία είναι μια πολύ καλή λύση. Δεν υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί, οι τιμές των κουταβιών Ε.Φ. είναι ιδιαίτερα προσιτές. ακόμα και για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Η συνιδιοκτησία αφορά περισσότερο στην αξιοποίηση των σκυλιών.

Η συμμετοχή στις εκθέσεις είναι χρήσιμη, πρέπει να γνωρίσει ο μέσος έλληνας σωστά δείγματα αυτών των φυλών και άλλωστε είναι δωρεάν. Τα σωστά δείγματα είναι και πολύτιμα για την βελτίωση της φυλής, την εδραίωση επιθυμητών κληρονομικών χαρακτηριστικών και θα πρέπει να εντάσσονται στον εκτροφικό προγραμματισμό. Φυσικά αυτά ισχύουν για όλες τις φυλές, αλλά στη περίπτωση των Ε.Φ. δεν υπάρχει η δυνατότητα εμπλουτισμού του γεννετικού υλικού απο άλλες χώρες. Κάθε σωστό δείγμα είναι υπερπολύτιμο.

ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Προφανώς αναφέρεσαι στις εκθέσεις μορφολογίας, όπως είναι εκείνες που διοργανώνει ο Ο.Φ.Ε.Π. και όχι σε εκθέσεις αξιολόγησης. Συμφωνώ ότι είναι επιβεβλημένο να κατεβαίνουν τα σκυλιά τουλάχιστον μία φορά σε αυτές, κυρίως για να μετρηθούν (μεζούρα), να δώσουν αίμα για εξέταση DNA, αλλά και για να δει τα καλά αίματα ο κόσμος. Σωστό και περί του υπερπολίτιμου δείγματος.