Το απλοποίησα, για να δώσω την ένοια της μεταδοτικότητας και πώς μπορεί να επηρεάσει περισσότερο ο γονέας από τον θείο πχ. Στην πράξη η λειτουργία των πολυγονιδιακών αυτών ιδιοτήτων ομοιάζει με μονογονιδιακών, εξάλλου και αυτές υπάγονται στους ''Μεντέλιους'' νόμους!
Αν μπορούσαμε να έχουμε breeding values, εξελιγμένες βάσεις δεδομένων κλπ κλπ, ίσως να αποφεύγαμε αυτό το ''εγώ εξετάζω για δυσπλασία αλλά ποτέ δεν είσαι σίγουρος 100%
Ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις που γίνεται, ο βαθμος της δυσπλασίας που μπορεί να έχεις και δεν είναι προβληματικός πχ Β, σε εξωθεί να αναπαράγεις ζώα με μεγάλο βαθμό επικυνδηνότητας.
Ακόμα και στην Γερμανία και άλλες χώρες, αναπαράγονται υψηλής ποιότητας ζώα με ΕD++ ( βλέπε τον παγκόσμιο πρωταθλητή νέων και Klubsieger στα Rottweiler του 2003 Muck von der Scherau) o οποίος ζευγαρώνει κανονικά πάρα πολλές σκύλες, και μόνο προσέχουν οι σκύλες αυτές να είναι ΕD-frei, χωρίς να έχουν πρόβλημα. Κόρη του έχω κι εγώ, και πριν την πάρω το έψαξα εκτεταμένα. Ο αδερφός του ( Μοrro von der Scherau) ενώ δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα άρα μπορεί να του πάνε και σκύλες επίσης επικύνδηνες, πάλι δεν δημιουργεί πρόβλημα στους απογόνους του.
Τί θέλω να πώ? ότι δεν αξίζει τον κόπο, υπάρχουν πεπατημένες που αν τις τηρείς δεν έχεις σοβαρό πρόβλημα. Αν είσαι τίμιος και εξετάζεις τα σκυλιά, διαβάζεις και ψάχνεις λίγο τί έχει γίνει πριν από εσένα για σένα, και βγάζεις από την αναπαραγωγή τα ύποπτα ζώα, θα έχεις πάντα καθαρή εκτροφή. Διαβάζεις και ψάχνεις = κάθετο και οριζόντιο και... διαγώνιο άμα χρειαστεί pedigree (αποτελέσματα ζευγαρωμάτων με διάφορα αίματα) στο μυαλό σου πρώτα αφού δεν μπορούμε σε χαρτί τυπωμένο. Το ίδιο πράγμα λέμε, με διαφορετικά λόγια. Πού λοιπόν ενίσταμαι:
Η offa μιλάει για φαινότυπο, και έτσι ονομάζει τον χαρακτηρισμό του βαθμού της ισχυακής δυσπλασίας πχ. Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος, όχι το να τον χαρακτηρίσεις φαινότυπο, αλλά να θεωρείς ότι λύνεις το πρόβλημά σου πώς? Εξετάζοντας και άλλους φαινότυπους? Πιο μακρινών συγγενών?
Και ξαναλέω βοηθάει πάρα πολύ - κατά τη γνώμη μου ο πετυχημένος εκτροφέας λειτουργεί έτσι (όλοι έχουν στο μυαλό τους ένα τεράστιο κάθετο και οριζόντιο pedigree) - αλλά αν συμψηφίσεις ... φαινότυπους δεν ... βγάζεις γονότυπο! Νομίζω ότι ο καθένας διαλαλεί ότι πουλάει, και η offa πουλάει βάσεις δεδομένων.
Πάλι δεν είσαι σίγουρος. Για να πούμε και ένα αυθαίρετο και γενικό ποσοστό, μόνο σαν παράδειγμα, αν δεν κάνεις τίποτα θα βγάζεις καθαρά σκυλιά 40%, αν εξετάζεις μόνο γονείς και δεν ψάχνεις παραπάνω 60%, αν ψάχνεις πολύ και κρατάς ψηλά τον πήχη της εκτροφής κατά 90% και αν χρησιμοποιείς συγχρόνως βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικούς υπολογισμούς, η επιτυχία σου θα είναι 95%.
Ξέρω ότι φάσκω και αντιφάσκω με το προηγούμενο post. Λέω ότι ο ρόλος του κάθετου pedigree είναι βοηθητικός, αλλά εδώ παρουσιάζω μια βελτίωση της ποιότητας της εκτροφής κατά 30%. Στο προηγούμενο πήγα να το αναλύσω εν συντομία, αλλά μάλλον δεν γίνεται ... έτσι εξηγείται.

Αυτό που πιστεύω εν τέλει βρίσκεται σε αυτό το ...ευχάριστο και σύντομο post

8)