Ελληνικές φυλές ποιμενικών σκύλων


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Για περισσότερο από 3 χρόνια παρακολουθώ και κατά καιρούς συμμετέχω σε groups του fb, με θέμα τις ελληνικές φυλές ποιμενικών σκύλων. Σε όλα (μα όλα) η κατάληξη είναι λίγο πολύ η ίδια. Φαγομάρα, διαφωνίες, χαρακτηρισμοί και "αξιολογήσεις" σκύλων με μόνο γνώμονα τον ιδιοκτήτη/εκτροφέα. Στα περισσότερα από αυτά συμμετέχουν κι άλλοι από εδώ μέσα.
Επειδή λοιπόν βλέπω κι αρκετούς άλλους συμφορουμίτες να ενδιαφέρονται για τα θέματα γύρω από τους ποιμενικούς σκύλους της χώρας μας, σκέφτηκα να ξεκινήσουμε εδώ,λίγο διαφορετικά.
Να ξεκινήσουμε με κοινή αποδοχή την ύπαρξη 3 φυλλών (ως έχουν αναγνωρισθεί από τον ΚΟΕ) και με βασικό ζητούμενο το βέλτιστο μέλλον για όλες.
Να ξεκινήσουμε μία κουβέντα που δε θα σταθεί στο τι λάθη έχουν γίνει και από ποιόν, αλλά θα αφορά στο τι πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει από δω και πέρα.
Μία κουβέντα που δε θα περιορίζεται σε likes φωτογραφιών και χαρακτηρισμούς του τύπου "νταμάρι" ή "κοκόνι" (συγνώμη Βαγγέλη, ξέρεις καλά τι εννοώ).

Για να κάνω λοιπόν την αρχή, εγώ θεωρώ σημαντικά βήματα τα κάτωθι (με τυχαία σειρά):

1. δημιουργία 2 ακόμη ομίλων φυλής (μιας και ο ένας ήδη υπάρχει)
2. δημιουργία βάσεων δεδομένων
3. συνεργασία των τριών πλέον ομίλων (και του ΚΟΕ), τουλάχιστον σε θέματα διοργάνωσης κοινών εκθέσεων και αναγνωρίσεων
4. τυχόν αναθεωρήσεις στα πρότυπα
5. εικονογραφήσεις των προτύπων
6. διοργάνωση από κοινού εκτροφικών σεμιναρίων
7. συνεργασία με κτηνοτρόφους για διάθεση κουταβιών
8. καθιέρωση όποιων εξετάσεων θεωρηθούν απαραίτητες για τα σκυλιά που μπαίνουν στην εκτροφή
 
  • Like
Reactions: spiros zacharis


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
1. Κι άλλος ένας που έμεινε στην μέση και δύσκολα θα ξαναξεκινήσει...

2. Σωστά, αλλά ακόμα και κατα τα λεγόμενα των ίδιων των εκτροφέων, υπάρχουν ομάδες σκυλιών που "δεν τις δείχνουν"....Αν οι εκτροφείς κρατάνε κρυφούς άσσους ή πατάτες, και με τους τσοπαναραίους δεν βρίσκεις άκρη...Πώς θα γίνει αυτό?

3.Μακάρι....

4.Μακάρι....Ας καταφέρουν 2 εκτροφείς του Μολοσσού πχ να συμφωνήσουν για το πρότυπο και τα ξαναλέμε. Αλλιώς,δεν μας φταίει κανένας...

5.Μακάρι....

6.Δεν θα γράψω άλλο μακάρι..για το συγκεκριμένο μπορεί να με πιάσουν και τα γέλια...Ποιος θα πάει ρε Παναγιώτη?

7.Σωστό....Αλλά εδώ τίθεται και το καινούριο θέμα: Ο ΟΦΕΠ αναγνωρίζει κουτάβια και γέννες από άσχετους μεταξύ τους, ιδιώτες, τσοπάνηδες κλπ....Γέννες που έχει οργανώσει....Και αναγνωρίζει αυτά τα ζώα...Με τον νέο νόμο, που βάζει τέρμα στην ερασιτεχνική εκτροφή, πως θα δηλώνονται νόμιμες αυτές οι γέννες? Και γενικότερα: Υπό ποίο καθεστώς θα γίνεται η εκτροφή "καθαρόαιμων" ποιμενικών σκύλων στην Ελλάδα? Θα αποκοπούμε τελείως από την κτηνοτροφία? Ή ελπίζουμε ότι θα δίνουμε μόνο κουτάβια εκτροφικά στους τσοπάνηδες, σαν test drive των γραμμών αίματος, και οι ίδιοι δεν θα αναπαράγουν?

8.Σωστά...
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Κώστα, όπως θα έχεις καταλάβει, πάντα βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Πιστεύω πως λύσεις υπάρχουν πάντα, αρκεί να υπάρχει διάθεση. Βέβαια δεν αιθεροβατώ. Ξέρω πως δεν μπορούν ν' αλλάξουν νοοτροπίες, βαθιά ριζωμένες, από τη μία στιγμή στην άλλη. Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουμε αν θέλουμε να υπάρξουν πράγματι ελληνικές φυλές.
Τώρα, όσον αφορά στους προβληματισμούς που έθεσες:

1. Δεν πιστεύω πως οι λόγοι που άφησαν το δεύτερο όμιλο στη μέση είναι μη αναστρέψιμοι
2. Τις περισσότερες φορές αυτές οι γραμμές, είναι λόγια του αέρα. Μάλλον δε δείχνουν κουτάβια μέχρι να "σιγουρευτούν" πως έχουν ένα δύο που "αξίζουν".
3,4,5,6 Τα ευχολόγια δεν αρκούν. Τρόπους δράσης αναζητούμε.
7. Η ερασιτεχνική εκτροφή, όπως την εννοείς και που πιθανόν να πληγεί από το νέο ν/σ, είναι ούτως ή άλλως ανύπαρκτη σ'αυτές τις φυλές. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θεωρούνται εκτροφείς. Οι περισσότεροι είτε είναι κτηνοτρόφοι είτε ιδιώτες που τα σκυλιά τους αξιολογούνται ( ; ) ως άξια αναπαραγωγής και που τα περισσότερα "χαρίζονται".
Και βέβαια δεν είναι δυνατόν να συζητάμε γι αυτές τις φυλές χωρίς την συμμετοχή κτηνοτρόφων (η οποία ήδη είναι αυξημένη). Αναφέρομαι στο θέμα διάθεσης των παραγομένων σκύλων σε κτηνοτρόφους (κυρίως) μιας και είναι δύσκολη η τοποθέτηση αυτών σε αστικό/ημιαστικό περιβάλλον (μη κοιτάς τις εξαιρέσεις) και ο μέσος όρος κουταβιών ανά γέννα υψηλός.
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Όσο αφορά αυτό το τελευταίο που είπες:
Επειδή αρχίζει να γίνεται λίγο μόδα το θέμα, και έχουμε πλέον αρκετούς Αστικούς Ποιμενικούς....
Για κάθε συνειδητοποιημένο ptf ή foibos πόσοι αλμπάνηδες αντιστοιχούν?
Υπήρχαν ποτέ τόσα τσοπανόσκυλα στην Πρωτεύουσα?
Δεν διαβλέπεις ένα κίνδυνο, να μπορεί ο κάθε sea-mol να τα ακουμπάει για να πάρει "εκτροφικό" ποιμενικό και να συντηρεί το πάθος ορισμένων για την μορφολογία, την στιγμή που οι τσοπάνηδες ακολουθούν τον δικό τους δρόμο?
Πόσο εύκολο είναι στην Ελλάδα (εδώ συνέβη σε σοβαρές χώρες, με δουλεμένες φυλές) να δημιουργηθούν Ποιμενικοί του σαλονιού, και ποιμενικοί του κτήματος?
Στις στάνες γίνεται ότι να'ναι...Τελευταίο που άκουσα, (από τον Βασιλείου του ΔΟΜΗ) είναι για Ακίτα στο Μέτσοβο!!!!! F U S I O N !!!!
Τι θέλω να πω?
Ακόμα δεν έχουμε σταθεροποιημένες φυλές...ακόμα δεν έχουμε σύλλογo για της φυλές....ακόμα δεν έχουμε πείσει τους Κτηνοτρόφους να κρατάνε τα ελληνικά σκυλια..
Και 2-5-10 εκτροφείς που είναι...ζητάνε τιμές Ροδεσιανού (όπως τα είπαμε) επειδή σε βλέπουνε ψαγμένο....Και παραδίπλα...ο επιβήτοράς τους πηδάει την Καυκασίνα του Ξαδελφού του μπατζανάκη!!!!!!
Από την μία demec εκτροφολογία...από την άλλη τα σκυλιά τους να "εργάζονται" σε κοπάδια...
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει και δεύτερος όμιλος, αυτός τον Μολοσσών, δεν είναι ενεργός αυτή την στιγμή κι ο οποίος δεν είχε γίνει δεκτος κι από τον ΚΟΕ....Θέλω κι εγώ να πιστεύω και να ελπίζω ότι είναι αναστρέψιμη η κατάσταση....

Για τους Μολοσσούς και πάλι, τόσο βάση δεδομένων και σκυλιών και DNA, και εξετάσεις για τους γεννήτορες όσο και αναθεώρηση των προτύπων καθώς και εκθέσεις και σεμινάρια έγιναν προσπάθειες να γίνουν, άλλα κάπου έμπλεξαν κι έμειναν...

Σκυλιά επιστρέφουν στους βοσκούς, αρκετά θα έλεγα....το τι κάνουν οι βοσκοί από μόνοι τους, όχι όλοι βέβαια γιατί πολλοί έχουν κατανοήσει τα δεδομένα, είναι άλλη ιστορία....
Σίγουρα πάντως δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε έναν κτηνοτρόφο αν θέλει να φέρει Καυκάσιους να φυλάνε το κοπάδι του να το κάνει και να τον αναγκάσεις να έχει Ελληνικά σκυλιά...

Μεγάλο πρόβλημα είναι η μόδα όπως είπατε...
Όλοι θέλουν ένα Ε.Π. να φυλάει το σπίτι γιατί....είναι φυσικοί φύλακες....και πολλοί, κτηνοτρόφοι κι "εκτροφείς" βρήκαν πρόσφορο έδαφος για....εκτροφή χρυσών χηνών, με συγχωρείτε χρυσών τσοπανηδων, χωρίς καμία μελέτη και λογική....
Πλέον πιο πολλούς ποιμενικούς βλέπω κάνοντας βόλτα στην Αθήνα παρά στα βουνά όταν έμενα στα Γιάννενα

Για τα ΛΕΤ...γνωρίζω 2 εκτροφείς._τίποτα άλλο....Δεν ξέρω αν υπάρχει Όμιλος, διάθεση για οργάνωση, υλικό για οργάνωση.....

Συνεργασία μεταξύ των Ομίλων και του ΚΟΕ αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πιστεψω ότι μπορεί να υπάρξει....Ο ένας δεν αναγνωρίζει τον άλλο....
Τι πρέπει να γίνει;
Σοβαρή και συστηματική μελέτη...τι έχουμε;τι είχαμε;τι θέλουμε;πως θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε;
Κι ο καθένας με τα δικά του, κι όχι ο ένας με τα του άλλου...

Βγάζουν κάποιο νόημα όσα γράφω;
 
Last edited:




Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
Μεγάλο πρόβλημα είναι η μόδα όπως είπατε...
Όλοι θέλουν ένα Ε.Π. να φυλάει το σπίτι γιατί....είναι φυσικοί φύλακες....και πολλοί, κτηνοτρόφοι κι "εκτροφείς" βρήκαν πρόσφορο έδαφος για....εκτροφή χρυσών χηνών, με συγχωρείτε χρυσών τσοπανηδων, χωρίς καμία μελέτη και λογική....
Πλέον πιο πολλούς ποιμενικούς βλέπω κάνοντας βόλτα στην Αθήνα παρά στα βουνά όταν έμενα στα Γιάννενα

Βγάζουν κάποιο νόημα όσα γράφω;
Ειχα παει για τσιπουρα τον Νοεμβριο στην Ζιτσα(Καριτσα) 1 τσοπανης φιλος μου ελεγε οτι περιμενε καποιον από Σαλαμίνα να παρει 2 κουταβια
Επειδή ξέρεις από Γιαννενα και τα μέρη εκεί πάνω και τα κοπάδια μιλάμε για πληρως εργασιακά σκυλιά με ότι αυτό συνεπαγεται στην δυσκολία τους ..
 
Last edited by a moderator:


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Sea-mol, θέλω να πιστεύω ότι ο ptf δεν έχει πρόβλημα με τις αρχικές μας τοποθετήσεις, αφού πιστεύω ότι δίνουν λίγο το στίγμα της δεδομένης κατάστασης!
Έτσι, να δούμε τι έχουμε, να δούμε που θέλουμε να πάμε για να δούμε τελικά πως θέλουμε να πάμε!
 
Last edited:


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Σοβαρή και συστηματική μελέτη...τι έχουμε;τι είχαμε;τι θέλουμε;πως θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε;
Κι ο καθένας με τα δικά του, κι όχι ο ένας με τα του άλλου...
Now we're talking!

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο πιστεύω πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη και συνεργασία 3 ομίλων και οι από κοινού αναγνωρίσεις.
και για να γίνω πιο κατανοητός θα χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα 3 σκυλιά δικά μας:
Τον Πύρρο του sea-mol και τον τον Φοίβο του mathosalas και τη δική μου Θέτιδα.
(Παρακαλώ πολύ αυτό να μη ληφθεί ως διάκριση αυτών των τριών. Απλά, αφενός ταιριάζουν καλύτερα σ'αυτό που θέλω να δείξω, κι αφετέρου έχω ένα μεγαλύτερο θάρρος με τους ιδιοκτήτες τους και φέρω πως δε θα παρεξηγήσουν).

Σήμερα που μιλάμε, μπορεί ο mathosalas να κατεβάσει τον Φοίβο σε έκθεση (για αναγνώριση) είτε σαν Ε.Π. είτε σαν ΛΕΤ. Κι ενδεχομένως να πάρει και τις δύο (όχι αθροιστικά).

Ο sea-mol μπορεί να κατεβάσει τον Πύρρο και ν'αναγνωρισθεί ως Ε.Π. αλλά μπορεί κάποιος εκτροφέας Μολοσσού να δει σ' αυτόν στοιχεία που ψάχνει (χρώμα, ουρά τσιγγέλι).

Εγώ μπορώ να κατεβάσω τη Θέτιδα για αναγνώριση ως Ε.Π., και ζευγαρώνοντάς την να προκύψουν λευκά κουτάβια (τα οποία στη συνέχεια να κατεβάσω για αναγνώριση ως ΛΕΤ). Ή επίσης κάποιος εκτροφέας Μολοσσού να δει σ' αυτήν στοιχεία που θέλει (κρεμάσματα, κεφάλι) αδιαφορώντας για το παρδαλό χρώμα.

Εάν όμως οι αναγνωρίσεις γίνονται από κοινού, αφ' ενός το κάθε σκυλί θα τοποθετηθεί εκεί που πρέπει ή (πιθανόν) και τα τρία θ'αποκλειστούν και από τις 3 φυλές ακριβώς λόγω των λεπτομερειών που ανάφερα.

Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ το "ο καθένας με τα δικά του"
 
  • Like
Reactions: Pepev50




johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Ανέχεσθε να γράψουμε (το μακρύ και το κοντό μας) και ορισμένοι από εμάς τους "υπόλοιπους" άσχετους?
Ή προτιμάτε την προσέγγιση του "κλειστού club"? γιατί, από εκεί ξεκινούν αρκετά προβλήματα, σε κάθε χώρο...

Ετσι κι αλλιώς, σε ένα "έργο" χρειάζονται και οι κομπάρσοι, για να κάνουν μπούγιο...;)

Γενικολογώ λιγάκι, αλλά ας είναι...

...Μεγάλο πρόβλημα είναι η μόδα όπως είπατε...

1) Όλοι θέλουν ένα Ε.Π. να φυλάει το σπίτι γιατί....είναι φυσικοί φύλακες....και πολλοί, κτηνοτρόφοι κι "εκτροφείς" βρήκαν πρόσφορο έδαφος για....εκτροφή χρυσών χηνών, με συγχωρείτε χρυσών τσοπανηδων, χωρίς καμία μελέτη και λογική....

2) Πλέον πιο πολλούς ποιμενικούς βλέπω κάνοντας βόλτα στην Αθήνα παρά στα βουνά όταν έμενα στα Γιάννενα...
Ναι, η μόδα θα μπορούσε να αποκληθεί "μεγάλο πρόβλημα"... ίσως, όμως, όχι τόσο μεγάλο...

Κάτι "καινούργιο", με το οποίο θα ασχοληθούν αρκετοί (όχι πολλοί, αλλά αρκετοί - ανάμεσά τους και μερικοί "opinion leaders") "ιδιώτες", αποκτά μιά τάση και γίνεται μόδα (μόδα --> μοντέρνο --> σύγχρονο)...

Και, όταν λέω "καινούργιο", προς στιγμή, δεν παίρνω υπόψη μου το πόσους αιώνες υπάρχουν οι Ελληνικές Ποιμενικές φυλές στα περήφανα - ψηλά βουνά μας... όταν λέω "καινούργιο", εννοώ ότι μόλις, πολύ πρόσφατα, οι ποιμενικές φυλές άρχισαν να γίνονται γνωστές, μαζικά, στους "ιδιώτες" (ή λάτρεις, ή "εραστές", ή, απλά, "σκυλάδες") στη χώρα μας...

Σαν ανάλογο παράδειγμα, το Hammer ήταν ένα έξοχο στρατιωτικό όχημα, παντός καιρού και εδάφους, εδώ και πολλά χρόνια... στο ευρύ κοινό (στους ιδιώτες) είναι "καινούργιο"... και έγινε "μόδα", όταν άρχισε να προσπαθεί να ανέβει την Πινδάρου και να στρίψει αριστερά στην Αναγνωστοπούλου... θα διαρκέσει, θα γίνει "κλασικό", δηλαδή? Εκ των πραγμάτων, όχι...

Και όταν άρχισαν να γίνονται γνωστές οι Ποιμενικές φυλές... αν κάποιος έψαχνε στο web, ή στις "γραφές" (προσωπικά, ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι, το 2005)... θα συναντούσε το Ορεινό των Πυρηναίων, το Kuvasz, το Maremma, το Tatra (λιγότερο, μεταξύ μας), το Ποιμενικό Κεντρικής Ασίας, το Ποιμενικό Καυκάσου, το Kangal, το Μαστίφ των Πυρηναίων, ακόμα και το Σαρπλάνινατς... και το Ελληνικό Ποιμενικό, μόνο στα πιο μεγάλα (και ακριβά) βιβλία, σαν φυλή υπό εξαφάνιση...

Και όλα τα ανωτέρω Ποιμενικά, ήταν όμορφα - μεγαλοπρεπή, τα άτιμα... σταθεροποιημένες φυλές... που είχαν εργαστεί, όχι μόνο στα βουνά και στις πεδιάδες των πατρίδων τους, αλλά και σε μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες... και, κυρίως, στις ΗΠΑ και στον Καναδά... και είχαν προδιαγραφές (πρότυπα, που λέμε)... και είχαν και "λαχταριστές" περιγραφές του χαρακτήρα και των θρύλων που τα συνόδευαν... "φυσικοί φύλακες - θρύλοι"... γιατί, στην πράξη, στις χώρες τους, "από πίσω τους" υπήρχε προφανής, οργανωμένη προσπάθεια και promotion...

Και οι "ιδιώτες" άρχισαν να ενδιαφέρονται... και το Ελληνικό Ποιμενικό (ή, οι Ελληνικές Ποιμενικές φυλές, αν θέλετε) τι ήταν? Η "φθηνή έκδοση" αυτών των θρύλων... και, όχι μόνο φθηνή, αλλά και προσβάσιμη... στη διπλανή πόρτα...

Εγιναν της μόδας, λοιπόν, φίλοι μου... και είναι (ελπίζω - μιάς κι εγώ είμαι ακόμα ένας που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο) στο χέρι μας, να σοβαρευτούμε και να ξεφύγουν από τη μόδα και να γίνουν "κλασικές"... και αυτό, εκτός από μεγάλη και συστηματική προσπάθεια (και, σαφώς, γνώση), απαιτεί και "εσωτερική συνεννόηση" (θα μου πείτε: εδώ δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, αν μας αρέσει η δραχμή ή το ευρώ, την ώρα που καίγεται ο κ..ς μας, θα αποφασίσουμε από κοινού για τις φυλές?)... και χρειάζεται και χρόνο... και διεθνείς σχέσεις... και ανθρώπους σοβαρούς (όπως, π.χ., εσείς οι συγκεκριμένοι που συζητάτε εδώ)...

Επιτρέψτε μου να πω ότι, όλα τα υπόλοιπα, που διαβάζω (με χαρά, πάθος και ανελλειπώς) στα σχετικά θέματα του φόρουμ... είναι "technicalities"... που, αν ήμασταν (ας πούμε) στην γειτονική Τουρκία και μιλούσαμε για το Kangal, θα ήταν (το πολύ) θέματα 6μήνου των συγκεκριμένων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Sivas...

foibos,

1) Κι εγώ θα ήθελα να φυλάει το σπίτι μου ένας Ορεινός Ποιμενικός... γιατί, ακριβώς, είναι φυσικός φύλακας... γιατί αμφιβάλλεις ότι είναι "φυσικός φύλακας"?:)
Ασχετα αν όλοι ξέρουμε ότι μάλλον εγώ θα τον φύλαγα και όχι εκείνος εμένα... απλά, θα ζούσα, κοιτάζοντάς τον, με τα "παραμύθια" μου...

2) Αυτό είναι πολύ σωστό!
Πολλοί Ε.Π... ακόμα κι εμείς έχουμε στη γειτονιά μας τον αρσενικό Ε.Π. με το ηλεκτρικό κολάρο και τον λεπτό συρμάτινο πνίχτη... για να μην τραβάει πολύ!:cool:
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Μετά από την παρένθεση του φίλου Johnk...που μας θύμισε ότι οι προβληματικές καταστάσεις μπορούν να γίνουν χρυσές ευκαιρίες, να ξαναπιάσω το θέμα από εκεί που το άρχισε ο ptf...

Τι θέλουμε και γιατί από εδώ και πέρα?
Μήπως να κάνουν ένα μικρό briefing κατανόησης των προτύπων οι κυνολογικά γνωρίζοντες (πχ tangerin) και οι γνώστες πεδίου?(πχ foibos)

Για παράδειγμα...έγραφε σε άλλο thread o Νίκος ότι δεν κατανοεί πως ένα εργασιακό σκυλί έχει τόσο ανοιχτές γωνιώσεις....
Απάντηση ουσιαστική δεν πήρε...
Λέει όμως στο πρότυπο του Tai Ridgeback που αναρτήθηκε από τον DjSoukis....ότι οι ανοιχτές γωνιώσεις συναντώνται σε σκυλιά που κάνουν αναβάσεις!!!
Αντίστοιχα....τι διαφορά μπορεί να έχει ένα δάγκωμα σαγoνιού κοντόρυγχου...από το μακρύρυγχο....Σε τι αντίπαλο δουλεύει καλύτερα το καθένα? Τι διαφορές μπορεί να έχει στις αντοχές το διαφορετικό ρύγχος?

Θέλω να πω...ότι το να λέμε διαρκώς ότι "τα χαρακτηριστικά αυτά το βοηθάνε στην εργασία του" χωρίς να ερμηνεύουμε πως το βοηθάνε...δεν προσφέρει κάτι για το που θέλουμε να πάμε...

Μήπως ο Μολοσσός πρέπει (σύμφωνα με τους θρύλους που συντηρούν αυτοί που τον προμοτάρουν) να πάρει χαρακτηριστικά και προορισμό γενικού φύλακα-σωματοφύλακα?
Ο ΕΠ φυλακας κοπαδιών....
Και το ΛΕΤ herding?


Λέω γενικώς...είμαι ο πιο άσχετος στην κουβέντα...:D
 
Last edited:


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) Μετά από την παρένθεση του φίλου Johnk...που μας θύμισε ότι οι προβληματικές καταστάσεις μπορούν να γίνουν χρυσές ευκαιρίες, να ξαναπιάσω το θέμα από εκεί που το άρχισε ο ptf...

2) ...Λέω γενικώς...είμαι ο πιο άσχετος στην κουβέντα...:D
Κώστα,

1) Το έθεσες πάρα πολύ ευγενικά!!!:D
Και σε ευχαριστώ...

2) Μπορεί να είσαι ο πιο άσχετος (από τους γνώστες), αλλά προσοχή:
Ολα τα ζητήματα που θέτεις στο τελευταίο αυτό post, είναι απαραίτητο να απαντηθούν με σοβαρότητα!!!
 


greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
51
Πατρα
Μήπως ο Μολοσσούς πρέπει (σύμφωνα με τους θρύλους που συντηρούν αυτοί που τον
προμοτάρουν) να πάρει χαρακτηριστικά και προορισμό γενικού
φύλακα-σωματοφύλακα?
Ο ΕΠ φυλακας κοπαδιών....
Και το Γιατι να βαλουμε σε τοσο στενα καλουπια την εργασια των φυλων αυτων?
Μιας και σαν χωρα ειμασταν ανεκαθεν φτωχη, οι τσοπανηδες, αγροτες ,χωρικοι,ειχαν λιγοτερους σκυλους απ'όσους χρειαζονταν, αλλα που εκαναν παντα περισσοτερες εργασιες .Ο ποιμενικος δεν εκανε μονο φυλαξη κοπαδιου,αλλα και αλλες δουλειες που μπορει να ειχε αναγκη ο ιδιοκτητης του.
Η μοδα τωρα ,δεν ειναι κατ αναγκην κακη,κακο ειναι οι εκτροφεις και οι ομιλοι να κανουν εκπτωσεις στην ποιοτητα των ζωων προς διαθεση.
Αργα η γρηγορα πιστευω πως ο Ελληνικος ποιμενικος ετσι και αλλιως θα καταληξει να φυλαει την μπεμβε του ιδιοκτητη του μεσα στην πρωτευουσα και οι σκυλοι που θα ειναι εξαιρεση θα αλωνιζουν τα βουνα και τα λιβαδια τρεχοντας να φυλαξουν τα πρβατα του κοπαδιου.
Εμενα να πω τον πονο μου με χαλαει ολες αυτες οι υποομαδες του ε/π!Διαβαζω για Λ.Ε.Τ ,Λ.Π, Ε.Π,Μ.Η, και η απορια μου ειναι πως θα σταθεροποιηθουν ολες αυτες οι υποομαδες η φυλες αν θελετε, μιας και υπαρχει προβλημα στο προτυπο μεχρι και του Μ.Η
Και εγω να προσθεσω πως δεν εχω γνωσεις επανω στις Ελληνικες φυλες ,απλα τον προβληματισμο μου εξεθεσα .
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Εγώ συμφωνώ με τον Ptf. Ομιλεί, όπως θα έπρεπε να ομιλεί ο ΚΟΕ. Δεν έχουμε βέβαια τη δύναμη να τα επιβάλουμε και πολλοί είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση, όμως έχει δίκαιο. Θα ήθελα εδώ να αναφερθώ σε ορισμένες παραδοχές:
- ο καθένας δικαιούται να παρεμβαίνει στο κάθε θέμα, βαρύνουσα σημασία ωστόσο έχει η άποψη όσων συμβάλουν πρακτικά. Δηλαδή, η συνεισφορά και η επίδραση ιδιοκτήτη ενός αρσενικού και μόνο ζώου, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα κάνει κάποιες επιβάσεις, δεν έχει καμία σχέση με εκείνη ενός εκτροφέα ακόμη και μίας μόνο γέννας
- όλα τα σκυλιά που φέρνονται ότι ανήκουν σε μία φυλή γιατί έτσι τους διαβεβαίωσε ο εκτροφέας - τσοπάνης ή κάποιος άλλος, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ανήκουν σε αυτή τη φυλή

Συμφωνώ λοιπόν με τον ptf, του οποίου παρεμπιπτόντως το σκυλί είναι από ότι βλέπω ωραιότατο και θα πρέπει να δώσει απογόνους, αλλά περιμένω δράσεις. Προτείνω λοιπόν, να συνταχθεί από έναν από τους περισσότερο σχετικούς, τον Foibos για παράδειγμα, μία επιστολή, να συμφωνηθεί από τα σχετικά με τους Ελληνικούς Ορεινούς Ποιμενικούς μέλη του Forum, να υπογραφεί και να αποσταλεί στον ΚΟΕ και στους σχετικούς ομίλους. Θέμα: η άποψη των κυνόφιλων των ελληνικών ορεινών ποιμενικών σκύλων από το forum. Αλλιώς, ας παραμείνουμε θεωρητικοί και μεμψίμοιροι, να κριτικάρουμε τους πάντες και τα πάντα, αδύναμοι να ενεργήσουμε. Ας προτείνουμε δράσεις λοιπόν.
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Υπάρχουν άνθρωποι με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία εκτός φόρουμ, ενώ ακόμα και άτομα εντός όπως ο molossos δύσκολα θα πάρουν θέση...
Δεν θα έχει κάποια επίδραση η οποιαδήποτε επιστολή...μπορεί να τους φανεί και αστεία...
Η συζήτηση γίνεται νομίζω για να συνεννοηθούμε λίγο μεταξύ μας κατ'αρχάς....

@greedy
Κι όμως....η μορφολογία και πιθανότατα και ο εργασιακός χαρακτήρας του ΜΗ και του ΛΕΤ διαφέρουν σαφώς...
Το θέμα είναι:
Τι κάνουμε ενδιάμεσα
Που θέλουμε να πάμε συνολικά
 




foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι κανένας δεν είναι πιο σχετικός....
Εγώ τουλάχιστον, δεν είμαι ούτε ειδικός, ούτε τίποτα παραπάνω από κάποιον που γουστάρει αυτά τα σκυλιά και σε καμία περίπτωση η γνώμη μου δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από οποιουδήποτε άλλου που έχει όρεξη να γράψει κάτι για αυτά τα σκυλιά....κι όπως πολύ σωστά έγραψε άλλωστε κι ο sea-mol, και μέσα άλλα κι έξω από το forum υπάρχουν άνθρωποι που είναι πραγματικά γνώστες των φυλών και των καταστάσεων!

Αυτοί οι άνθρωποι είναι παράλληλα κι αυτοί που έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι!
Αυτοί και ξέρουν τις φυλές, άλλα κι έχουν είτε στην ιδιοκτησία τους, είτε σε άμεση επαφή, τα σκυλιά που αξίζουν και μπορούν να προσφέρουν!
Αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να δράσουν, ξεπερνώντας ίσως και προσωπικές διαφορές, ώστε να συνεννοηθούν, να συνεργαστούν και να συμπορευθούν, όπως πολύ σωστά ειπε κι ο ptf!

Δυστυχώς εμεις οι απλοί ιδιοκτήτες ενός, δυο σκυλιών όση θέληση και να έχουμε μπορούμε μόνο να λέμε την άποψή μας και να ελπίζουμε ότι θα εισακουστούμε!

Αφού σας μαύρισα την ψυχή....
Πολύ ευχαρίστως να φτιάξουμε ένα κείμενο και να βρούμε και σε ποιους πρέπει να το στείλουμε, αν θεωρείτε ότι έχει κάποια αξία!
 
Last edited:


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Ακριβώς για αυτό πρόκειται. Μία επιστολή προς τους ειδικούς, η οποία θα εκφράζει την άποψη και επιθυμία των πολλών κυνόφιλων των ελληνικών φυλών ορεινών ποιμενικών σκύλων.

Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να πω ότι πράγματι υπάρχουν πολλοί σχετικοί και σχετικότεροι πιθανώς από συνομιλούντες. Προς αυτούς θα απευθύνεται η επιστολή. Σε εκείνους που θεωρούμε ότι έχουν κολλήσει την ανάπτυξη των φυλών αυτών. Από την μεριά μας. Παραθέτοντας την άποψη των απλών κυνόφιλων.

Άρχισε Foibos σε παρακαλούμε.
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
@ΟΡΘΟΣ
Θα μου επιτρέψεις να μη συμεριστώ τον ενθουσιασμό σου ακόμη.
Αφενός μία επιστολή που θα συνυπογράψουν 5-10 ψευδώνυμα ενός forum, είναι πρακτικά αδύνατο να ληφθεί σοβαρά απ' οποιονδήποτε.
Αφετέρου, δεν ξεκινήσαμε ακόμη την κουβέντα καλά καλά, και καταλήξαμε πως έχουμε όλες τις (σωστές) λύσεις να προτείνουμε; Είπαμε βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά όχι τόσο!:D
Εξ άλλου κι αν ακόμη είμασταν έτοιμοι για προτάσεις, ποιοί θα ήταν οι αποδέκτες μιας τέτοιας επιστολής; Τους γνωρίζουμε; Αν ναι γιατί δεν τους προσκαλούμε στην κουβέντα μας πρώτα; Κι αν όχι εδώ, μιας και μπορεί να μη συμφωνεί η διαχείρηση, σ' ένα άλλο διαδικτυακό χώρο.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.807
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf