Επεισοδιακή παράλυση με σπασμούς των πίσω ποδιών

ioannantorm

Member
19 Ιουλίου 2011
8
0
38
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα! Είμαι καινούρια στην παρέα και ψάχνω απεγνωσμένα για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το θέμα που μπορεί να βοηθήσει.

Έχω ένα ημίαιμο μικρόσωμο θηλυκό σκυλάκι 6 κιλών που είναι 1,5 ετών. Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερα σκυλόφιλη μέχρι που την υιοθέτησα πριν 1 χρόνο και κάτι, όταν μου ζήτησε την αγκαλιά μου, αδέσποτο κουταβάκι ακόμα.. Από τότε έγινε μέλος της οικογένειας και έχω να πω τα καλύτερα για τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά της. Νομίζω πως ήμουν ιδιαίτερα τυχερή καθότι δεν ήξερα τίποτα γι αυτήν και για τα σκυλιά γενικότερα και έτυχε να έχει καταπληκτικό χαρακτήρα και να μη μου δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα!

Όμως για κάποιο λόγο είναι ιδιαίτερα άτυχη γιατί ήδη έχει ξεφύγει "από του χάρου τα δόντια" δυο φορές για άσχετους μεταξύ τους λόγους. Τώρα αντιμετωπίζουμε μία περίπτωση που ο γιατρός, ειδικευμένος νευρολόγος, μας λέει πως είναι πολύ παράξενη και δεν την έχει ξανασυναντήσει εώς τώρα. Γι αυτό οποιαδήποτε πληροφορία έχετε, θα μας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη.

Η περίπτωση έχει ως εξής: Πριν δύο μήνες για πρώτη φορά ξαφνικά "δίπλωσε το σώμα της" και φαινόταν σαν να μην μπορεί να ισιώσει αλλά και να πατήσει τα πίσω της πόδια. Κάτι σαν να "μάγκωσε", σαν να παρέλυσε. Κράτησε περίπου ένα λεπτό, μετά μια χαρά. Αρχικά θεωρήσαμε οτι ίσως να ήταν κράμπα και δεν δώσαμε βάση. Το ξανάπαθε σε λίγες μέρες και την πήγαμε στο γιατρό. Μας έδωσε αγωγή για τενοντίτιδα. Μέσα σε δύο εβδομάδες το ξανάκανε. Ο γιατρός την ψηλάφισε και δεν βρήκε τίποτα. Μας είπε οτι ίσως να είναι "θεατρινισμός". Δεν το πίστεψα ούτε μια στιγμή!

Όσο πάει χειροτερεύει. Το παθαίνει πιο συχνά και με περισσότερη ένταση. Αρχίζει να εμφανίζει τρέμουλο στα πόδια της ενώ επηρεάζει πλέον και τα μπροστά. Μετά περνάει. Τελευταία καθυστερεί να της περάσει και για κάποια λεπτά μετά, δείχνει να μην μπορεί να ελέγξει καλά τα πίσω πόδια. Εχθές παρατηρήσαμε οτι γενικά τα πόδια της τα πίσω "γλιστράνε" λίγο όταν περπατάει. Σαν να μην έχει τον απόλυτο έλεγχο. Το παράξενο είναι οτι δεν φαίνεται να πονάει, ούτε όταν την πιάνουν τα επεισόδια, ενώ έχει απόλυτη συνείδηση. Δεν είναι χαμένη, όταν την φωνάζεις προσπαθεί να έρθει. Επίσης δεν κουτσαίνει, περπατάει κανονικά τις υπόλοιπες ώρες! Πήγαμε σε νευρολόγο γιατρό και δεν μπορεί να καταλάβει ούτε εκείνος τι έχει. Της έκανε ασκήσεις και βρήκε οτι τα αντανακλαστικά της δεν είναι φυσιολογικά. Βγάλαμε ακτίνα και ήταν όλα καλά. Θα κάνουμε και άλλες εξετάσεις πιο εξειδικευμένες με σκιαγραφικό υλικό στο μυελό των οστών και μικροβιολογικές του μυελού.

Οποιοσδήποτε ξέρει κάτι παραπάνω ας μας ενημερώσει σχετικά να το ψάξουμε..

Meligra

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2010
64
0
Tα νευρολογικα προβληματα ειναι λιγο περιεργα... ισως χρειαστει να κανετε και μαγνητικη τομογραφια για να δειτε απο τι προερχεται γιατι οι απλες ακτινες δεν δειχνουν πολλα! Θα σου συστηνα κι εγω αν εχεις τη δυνατοτητα να την πας και σε αλλο νευρολογο - κτηνιατρο.

Meligra

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2010
64
0
Γνωρίζετε κάποιον καλό νευρολόγο- κτηνίατρο στην Θεσσαλονίκη;
Αν ημουν στη θεση σου θα πηγαινα στην Πανεπιστημιακη κληνικη της Θεσσαλονικης. Η κτηνιατρος μου εχει στειλει ολο το ιατρικο ιστορικο της δικης μου στην καθηγητρια νευρολογιας του Πανεπιστημιου και επειδη ειναι σπανια και δυσκολη περιπτωση μου ζητησε αν και οποτε μπορω να την παω για να τη δει απο κοντα. Δυστυχως αν και ειμαι Θεσσαλονικια μου ειναι αρκετα δυσκολο να την παω.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Στην θέση σου θα πήγαινα σε ένα κτηνίατρο εξειδικευμένο σε τέτοιες παθήσεις...υπάρχει ένας πολύ καλός στην Νέα Σμύρνη στην Αθήνα..

ioannantorm

Member
19 Ιουλίου 2011
8
0
38
Θεσσαλονίκη
Στην θέση σου θα πήγαινα σε ένα κτηνίατρο εξειδικευμένο σε τέτοιες παθήσεις...υπάρχει ένας πολύ καλός στην Νέα Σμύρνη στην Αθήνα..

Το επιπλέον πρόβλημα είναι οτι είμαι στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης μου και ένα τέτοιο ταξίδι είναι μάλλον αδύνατο προς το παρόν... Επίσης ο άντρας μου δουλεύει πολλές ώρες και όλο το βάρος πέφτει σ αυτόν να την τρέχει από γιατρό σε γιατρό. Δεν είναι και πολύ εύκολη στο να την εξετάσουν, για την ακρίβεια κάνει σαν να την σφάζουν, και θέλει να την κρατάμε "χειροπόδαρα". Ο άντρας μου είχε γίνει μούσκεμα να προσπαθεί να την κρατήσει ακίνητη για ακτινογραφία και για εξέταση! Είναι κάπως φοβιτσιάρα στα πολλά πασπατέματα των γιατρών, παρότι γενικά είναι πολύ φιλική και απροσδόκητα ήσυχη! Έτσι εγώ όπως είμαι τώρα δεν μπορώ καθόλου να την κάνω κουμάντο! Πάντως θα κάνουμε οτι περνάει από το χέρι μας!

ioannantorm

Member
19 Ιουλίου 2011
8
0
38
Θεσσαλονίκη
Ευχαριστώ... Εχθές την είδε και ακόμα ένας γιατρος πιο εξειδικευμένος, που μας φάνηκε αξιόπιστος- ήταν λίγο doctor House- και κατέληξε στο συμπέρασμα οτι είναι μερική επιληψία. Μας είπε οτι είναι πολύ μικρή για να πάρει φάρμακα γιατί το μοναδικό αποτελεσματικό φάρμακο για την επιληψία είναι πολύ δυνατό και θα κάνει κακό στα νεφρά της, αφού μετά θα πρέπει να το παίρνει εφ όρου ζωής. Μας είπε οτι αν χειροτερέψει κι άλλο, δηλ. αν αρχίσει όταν την πιάνει να χάνει ούρα και κόπρανα ή να μην έχει καθόλου αίσθηση, θα το ξαναδούμε μήπως πάρει αγωγή. Ως τότε απλά να το παρακολουθούμε. Δεν ξέρω τι να κάνουμε, να πάρουμε κι άλλη γνώμη; Η εξετάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν είναι και αυτές επικίνδυνες και μπορεί να την αφήσουν και παράλυτη. Μας πρότεινε να μην τις κάνουμε. Με φοβίζει λίγο να το αφήσουμε εντελώς έτσι και απλά να περιμένουμε να χειροτερεύσει, από την άλλη δεν θέλω να πάρω το ρίσκο της εξέτασης!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Η Λούση κάνει γύρω στις 2 κρίσεις το εξάμηνο και δεν ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή. Γενικότερα είναι μια χαρά και δεν θέλω να την υποβάλω σε καθημερινή χορήγηση φαρμάκων.
Καθώς διάβαζα τα ποστς σκέφτηκα για επιληψία αλλά δίστασα να το γράψω μήπως ήταν πατάτα εφόσον έμοιαζε περισσότερο ως πρόβλημα με τα πόδια. Το μόνο που με ανησυχεί στην περιπτωση σας είναι ότι βλέπεις να πυκνώνουν οι κρίσεις, π.χ. στο παράδειγμα της δικιάς μας κάνει 2 κρίσεις το εξάμηνο από 2 ετών περίπου.
Από όσο γνωρίζω γιατί τότε δεν την είχαμε εμείς δεν της έγιναν ειδικές εξετάσεις απλά σύμφωνα με την περιγραφή των συμπτωμάτων διαγνώσθηκε επιληψία, αλλωστε δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να το δεις όταν είσαι παρόν στις κρίσεις της.
Εγώ λέω να μην την ταλαιπωρήσετε και αν δείτε ότι χειροτερεύει να την ξαναπάτε στο δόκτορα Χάουζ, εμένα καλός μου ακούγεται από αυτά που σας είπε.

ioannantorm

Member
19 Ιουλίου 2011
8
0
38
Θεσσαλονίκη
Κάνει κρίσεις περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα. Τώρα έχει περισσότερο να το κάνει , περίπου 8 μέρες και είναι το περισσότερο που έχε κάνει να το εμφανίσει. Ο γιατρός μας είπε οτι αυτό θα κάνει κύκλους. Θα περνάει περιόδους που θα το κάνει κατα διαστήματα και περιόδους που μπορεί να μην το κάνει καθόλου. Εγώ έχω ακόμα αμφιβολίες για το εάν όντως είναι επιληψία! Οσα διάβασα στο ιντερνετ δεν ταιριάζουν και πολύ με την περίπτωσή μας.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Για να διαγνωστεί η επιληψία πρέπει να την πιάσετε πάνω στην κρίση..και θεωρείτε δύσκολη η διάγνωση της τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα..

Εγώ πάντως δεν θα απέκλεια την επιλιψεία.

ioannantorm

Member
19 Ιουλίου 2011
8
0
38
Θεσσαλονίκη
Δεν το αποκλείω. Δύο πράγματα με κάνουν να αμφιβάλλω. Το ένα είναι οτι στην αρχή τους φαινόταν ανεξήγητη περίπτωση και ξαφνικά με τα ίδια ακριβώς στοιχεία κατέληξαν με σιγουριά οτι είναι μερική επιληψία. Μου έδωσαν την εντύπωση οτι το έβγαλαν το συμπέρασμα δια της ατόπου απαγωγής. Επειδή δηλ. δεν έβρισκαν κάτι άλλο. Αν όλα συγκλίνουν προς τα κει, γιατί στην αρχή έμειναν με το στόμα ανοιχτό και δεν ξέρανε τι έχει. Δεν κάναμε επιπλέον εξετάσεις όταν μας είπαν για επιληψία! Ακριβώς τα ίδια τους είπαμε με την πρώτη φορά!

Επιπλέον, ψάχνοντας στο ίντερνετ δεν μου ταιριάζει η περίπτωση με την δική μας. Μιλάει για παραισθήσεις, για ανησυχίες, κινητικότητα και άλλα πολλά. Από τα 10 στοιχεία, το μόνο που ταιριάζει είναι οι σπασμοί, αλλά και αυτούς δεν τους κάνει πάντα. Μερικές φορές απλώς δεν μπορεί να πατήσει στα πίσω πόδια της. Ενα άλλο είναι η συχνότητα. Στην επιληψία είναι πιο αραιές οι κρίσεις και αυτό διαβάζω εδώ και από την παρέα. Μιλάμε για περιπτώσεις πολύ συχνές. Μερικές μέρες το έκανε και 2 και 3 φορές στην ίδια μέρα!

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Ένα πολύ απλό παράδειγμα..
Ένα πολύ απλό τρέμουλο χωρίς να χάσει τις αισθήσεις ή να καγκελώσει μπορεί να προέλθει από πολλά..π.χ. οίστρο..(να τρέμει το σαγόνι του..), φόβος, ακόμα και δηλητηρίαση..αλλά και petit mall..(είδος επιληψίας)..
Αυτό το λέω με την έννοια πως ναι ακόμα και οι ίδιοι δυσκολεύονται να μιλήσουν με ακρίβεια..αυτό όμως δεν σημαίνει πως πράγματι δεν έχει.., αλλά ούτε και ότι έχει..

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Στην επιληψία είναι πιο αραιές οι κρίσεις και αυτό διαβάζω εδώ και από την παρέα. Μιλάμε για περιπτώσεις πολύ συχνές. Μερικές μέρες το έκανε και 2 και 3 φορές στην ίδια μέρα!
Δεν είναι απαραίτητο, έτυχε σε εμένα να είναι τόσο σπάνιες αλλά έχω ακούσει περιπτώσεις (ντοπερμαν μιας φίλης) που έκανε πολλές μέσα στην ίδια μέρα.

Παρόλα αυτά θα συμφωνήσω μαζί σου, εφόσον σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν σπασμοί αλλά μόνο παράλυση των πίσω ποδιών θα είχα και εγώ σοβαρές αμφιβολίες για το αν είναι επιληψία. Μοιάζει για νευρολογικό πρόβλημα σίγουρα, αλλά μπορεί να είναι κάτι άλλο. Ψάξατε με μαγνητική την πιθανότητα όγκου στον εγκέφαλο;

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Δεν σχετίζεται με την συχνότητα η διάγνωση της..κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

Παρατηρήστε καλά το ζώο την ώρα της κρίσης..αν π.χ. το τρέμουλο είναι γενικευμένο ή μόνο στο κεφάλι.
Η κάθε λεπτομέρεια μπορεί να βοηθήσει την διάγνωση και μόνο η στιγμή της κρίσης δίνει ουσιαστικές απαντήσεις.

edit :
Μας είπε οτι ίσως να είναι "θεατρινισμός"
Eπίσης η απάντηση αυτή δεν θα με ικανοποιούσε.. και θα με έκανε να ψάξω και για άλλη γνώμη..

Last edited:

ioannantorm

Member
19 Ιουλίου 2011
8
0
38
Θεσσαλονίκη
Η αλήθεια είναι οτι ο γιατρός είδε μόνο ένα βιντεάκι που την είχαμε τραβήξει το οποίο μπορεί και να μην ήταν αντιπροσωπευτικό. Ηταν μία περίπτωση κάπως πιο έντονη απ΄ότι συνήθως, έκανε και σβούρες γύρω- γύρω και φαινόταν να τα χει πιο χαμένα απ΄ότι τις άλλες φορές. Πιστεύω πως απλώς την έπιασε κάπως πιο έντονα και από την προσπάθειά της να σταθεί και να πατήσει στιφογυρνούσε. Αλλά κάποιος που δεν την είχε ξαναδεί να το παθαίνει, θα μπορούσε να παραπλανηθεί. Δεν μπορέσαμε να την ξανατραβήξουμε γιατί από τότε το έκανε μόνο μια φορά και δεν την προλάβαμε.
Τρέμουλο δεν έχει ακριβώς... και κυρίως όχι στο κεφάλι. Το κεφάλι της δεν επηρεάζεται καθόλου. Μόνο το πίσω μέρος του σώματός της, από τη μέση και κάτω παραλύει και καμιά φορά και το ένα μπροστινό πόδι αλλά δεν θα το περιέγραφα σαν τρέμουλο, κάποιες φορές κάνει σαν σπασμούς στα πόδια αλλά όχι πάντα. Πιο πολύ σαν να μαγκώνει, καμπουριάζει, διπλώνει και δεν μπορεί να ισιώσει και να πατήσει.
Οσο για τη συχνότητα τι να πω.. τώρα έχει να το κάνει τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Δηλ. δεν το ξανάκανε από την τελευταία φορά που είχα γράψει εδώ. Ένα καινούριο σύμπτωμα είναι η έντονη φαγούρα που δεν ξέρω αν είναι σχετικό η όχι.... Πάντως τσιμπούρια και ψύλλους δεν έχει, γιατί είναι κομπλε από αμπούλες και λουράκι και την ελέγξαμε κι όλας (λόγω μωρού που αναμένεται εντός ολίγου).

Δεν ξαναπήγαμε σ αυτόν που μας είπε οτι είναι θεατρινισμός παρα μόνο για αναλώσιμα καμιά φορά...
Η πλάκα είναι οτι κάποια στιγμή αφού είχαμε πάει στον νευρολόγο και μας είπε για μερική επιληψία, πήγαμε σ αυτόν (που μας είπε οτι είναι θεατρινισμός) για να πάρουμε τροφή, γιατί βολεύει που είναι κοντά, και του λέει ο άντρας μου "Λες να είναι επιληψία;" και αυτός είπε "Οχι, όχι! Καμία σχέση!".

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Εφόσον από οτι βλέπω μένεις Θεσσαλονίκη γιατί δεν πάς μια βόλτα στην κτηνιατρική σχολή στο πανεπιστήμιο ?