Επιθετικότητα-Δάγκωμα

Status
Κλειδωμένο θέμα

Jesuss

Well-Known Member
30 Νοεμβρίου 2012
180
1
33
Athens
www.facebook.com
Λοιπόν υποψιάζομαι ότι τα έχω κάνει σκατά.(συγνώμη για το ωμό του λόγου μου)Ο Ήρωας είναι περίπου 5 μηνών τώρα.Είναι πολύ έξυπνος μα καθόλου υπάκουος.Έχει μάθει πολλές εντολές και τις εκτελεί αλλά δεν έχει κανένα όριο.Κάνει ζημιές και δεν δέχεται να τον ζορίσεις,ούτε να του επιβληθείς.Όμως τελευταία έχει γίνει αρκετά επιθετικός.Ενώ είχε σταματήσει να δαγκώνει χέρια και να αρπάζει πόδια (με πολύ κόπο και πολλές λιχουδιές) στις διακοπές των Χριστουγέννων που ήμασταν Αθήνα στους γονείς μου(είμαι φοιτήτρια και σπουδάζω εκτός της πόλης μου) άλλαξε τελείως συμπεριφορά.Με δάγκωσε για πρώτη φορά σοβαρά(ανοιγόκλεισε σαγόνι με μίσος) γιατί άρπαξε ένα κομμάτι ψωμί και πήγα να του το βγάλω από το στόμα και μετά από λίγες μέρες ξανά το ίδιο(με χαρτί βασιλόπιτας αυτή τη φορά)και πάντα πάει να δαγκώσει-ψεφτοδαγκώσει,όποιον απ'το σόι πάει να τον χαιδέψει συμπεριλαμβανομένης εμού,λιγότερο βέβαια.Είναι σκληρός άντρας γενικά.Δεν θέλει χάδια.Όμως έχει αλλάξει.Πριν 2 μέρες του είπα πήγαινε για ύπνο,και χωρίς καθόλου να το περιμένω έτσι όπως ήμουν σκυμένη πήδηξε και μου δάγκωσε την μύτη!!Για να καταλήξω κάπου..Βάλθηκαν όλοι να με πείσουν ότι τον έχω τελείως κακομαθημένο(συμπεριλαμβανομένης μιας θείας μου που έχει το πιο ήρεμο και χαδιάρικο rott που ξέρω,και την εμπιστεύομαι πολύ)και άλλα σχόλια του τύπου ρίχτου και καμία στην μούρη δεν θα πάθει τίποτα.Απ'όταν ήρθαμε λοιπόν αποφάσησα να του βάλω όρια γιατί αν μη τι άλλο θέλω να μπορώ να κάτσω να διαβάσω χωρίς να ανησυχώ συνέχεια μήπως πάει και κάνει κάποια ζημιά,ή να μην μ'αφήνει τραβώντας μου τα ρούχα ή να μην μπορώ να φτιάξω ένα καφέ επειδή έχει μαγαρήσει τα πάντα(δεν μπορώ να τα βάλω όλα πάνω στο ψυγείο να μην τα φτάνει!!!Στο τέλος θα πρέπει να ανέβω κι εγώ).Αυτό που κάνω όταν με δαγκώνει εδώ και 2 ημέρες είναι να τον πιάνω απ΄το λουρί κι επειδή δεν σταματάει να ανοιγοκλείνει στόμα τον ακινητοποιώ στο πάτωμα...2 φορές αφηνίασε και τον έβγαλα αμέσως στο μπαλκόνι.Αποτέλεσμα?Με το που μπαίνει μέσα μου γαυγίζει σαν τρελός και πέφτει πάνω μου με νεύρο κι επιθετικότητα προσπαθώντας πάλι να με δαγκώσει.Δηλαδή το μόνο που κατάφερα είναι να τον κάνω ακόμα πιο επιθετικό και να χαλάσω και την σχέση μας.Απλά δεν ξέρω καθόλου τι να κάνω.help:confused:

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
Λοιπόν υποψιάζομαι ότι τα έχω κάνει σκατά.(συγνώμη για το ωμό του λόγου μου)Ο Ήρωας είναι περίπου 5 μηνών τώρα.Είναι πολύ έξυπνος μα καθόλου υπάκουος.Έχει μάθει πολλές εντολές και τις εκτελεί αλλά δεν έχει κανένα όριο.Κάνει ζημιές και δεν δέχεται να τον ζορίσεις,ούτε να του επιβληθείς.Όμως τελευταία έχει γίνει αρκετά επιθετικός.Ενώ είχε σταματήσει να δαγκώνει χέρια και να αρπάζει πόδια (με πολύ κόπο και πολλές λιχουδιές) στις διακοπές των Χριστουγέννων που ήμασταν Αθήνα στους γονείς μου(είμαι φοιτήτρια και σπουδάζω εκτός της πόλης μου) άλλαξε τελείως συμπεριφορά.Με δάγκωσε για πρώτη φορά σοβαρά(ανοιγόκλεισε σαγόνι με μίσος) γιατί άρπαξε ένα κομμάτι ψωμί και πήγα να του το βγάλω από το στόμα και μετά από λίγες μέρες ξανά το ίδιο(με χαρτί βασιλόπιτας αυτή τη φορά)και πάντα πάει να δαγκώσει-ψεφτοδαγκώσει,όποιον απ'το σόι πάει να τον χαιδέψει συμπεριλαμβανομένης εμού,λιγότερο βέβαια.Είναι σκληρός άντρας γενικά.Δεν θέλει χάδια.Όμως έχει αλλάξει.Πριν 2 μέρες του είπα πήγαινε για ύπνο,και χωρίς καθόλου να το περιμένω έτσι όπως ήμουν σκυμένη πήδηξε και μου δάγκωσε την μύτη!!Για να καταλήξω κάπου..Βάλθηκαν όλοι να με πείσουν ότι τον έχω τελείως κακομαθημένο(συμπεριλαμβανομένης μιας θείας μου που έχει το πιο ήρεμο και χαδιάρικο rott που ξέρω,και την εμπιστεύομαι πολύ)και άλλα σχόλια του τύπου ρίχτου και καμία στην μούρη δεν θα πάθει τίποτα.Απ'όταν ήρθαμε λοιπόν αποφάσησα να του βάλω όρια γιατί αν μη τι άλλο θέλω να μπορώ να κάτσω να διαβάσω χωρίς να ανησυχώ συνέχεια μήπως πάει και κάνει κάποια ζημιά,ή να μην μ'αφήνει τραβώντας μου τα ρούχα ή να μην μπορώ να φτιάξω ένα καφέ επειδή έχει μαγαρήσει τα πάντα(δεν μπορώ να τα βάλω όλα πάνω στο ψυγείο να μην τα φτάνει!!!Στο τέλος θα πρέπει να ανέβω κι εγώ).Αυτό που κάνω όταν με δαγκώνει εδώ και 2 ημέρες είναι να τον πιάνω απ΄το λουρί κι επειδή δεν σταματάει να ανοιγοκλείνει στόμα τον ακινητοποιώ στο πάτωμα...2 φορές αφηνίασε και τον έβγαλα αμέσως στο μπαλκόνι.Αποτέλεσμα?Με το που μπαίνει μέσα μου γαυγίζει σαν τρελός και πέφτει πάνω μου με νεύρο κι επιθετικότητα προσπαθώντας πάλι να με δαγκώσει.Δηλαδή το μόνο που κατάφερα είναι να τον κάνω ακόμα πιο επιθετικό και να χαλάσω και την σχέση μας.Απλά δεν ξέρω καθόλου τι να κάνω.help:confused:
Τον εχεις οντως κακομαθει αλλα η λυση δεν ειναι καμια μπουνια στη μουρη...
για δες εδω και πες μου τι απο ολα εχεις κανει?

Με το που παει να σε δαγκωσει, ακινητοποιησε τον στο πατωμα (το σωστο θα ηταν να πιασεις σαν δαγκωμα το λαιμο αλλα και πιανει και κρατωντας τον απο το κολαρο στο λαιμο - οσο χαλαρωνει χαλαρωνεις....οσο τσιτωνει σφιγγεις ,χωρις να τον πνιξεις βεβαια!...ωστε να καταλαβει οτι θελεις να χαλαρωσει!) χωρις νευρα ,αγχος και φωνες (και μην τον βγαζεις εξω!) και κατσε ηρεμη και αποφασιστικη διπλα του (μην τον καβαλησεις με ολο το σωμα, αυτο δειχνει αδυναμια) μεχρι να χαλαρωσει...οση ωρα και να παρει αυτο...
αν οταν τον αφησεις το ξανακανει...επαναλαμβανεις!

Οποτε γυρναει να σε δαγκωσει ,ακομα και να το κανει ,ποτε μην κανεις ουτε μισο βημα πισω...κανε το παραπανω!

Υ.Γ. αν περιμενεις αυτη την συμπεριφορα ,φορα ενα μπουφαν/γαντια ωστε αν δαγκωσει να εισαι προφυλαγμενη!

Υ.Γ. παιζουν ρολο ολα οσα εγραψα...π.χ. αν αρχισεις τις φωνες η τρομαξεις και κανεις πισω η νευριασεις και τον χτυπησεις κτλ. τοτε δεν θα εχεις αποτελεσμα!

Last edited:

meredith

Active Member
23 Μαρτίου 2012
31
0
τόση πολλή επιθετικότητα όμως??ακόμα και μετά την "τιμωρία'' δεν ηρεμεί και περιμένει να μπεί μέσα για να δαγκώσει?μου φαίνεται περίεργο για να είναι απλά ένα κακομαθημένο σκυλί!!Αρχισέ ξαφνίκα αυτή η συμπεριφόρα?

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
λες και τον εχεις ψοφησει στη πεινα τον περιγραφεις η δεν εχει σταθερες ωρες φαγητου,,,,, και δεν του εχεις δωσει παιχνιδοκοκακαλα να ξεσπαει,,,,, και δεν τον πας συχνα βολτα εξω να περπατα και να μυριζε να ξεσαλωνει α κουραζεται να χανει ολη αυτη την ενεργεια που εχει για δαγκωματα γαυγιζματα και ζημιες,,,ι,,,, και τον εχεις αφησει ανεξλεκτο να παριστανει το αφεντικο,,, και σιγουρα τον εχεις οχι απλα κακομαθημενο αλλα εντελως ανεκπαιδευτο χωρις κανονες και πειθαρχια,,,, ειναι και η ηλικια βεβαια που το μυαλο τους ειναι στα δαγκωματα τα παιχνιδια και τις ζημιες,,, μην κρινεις απο της θειας σου το σκυλι δεν ειναι ο κανονας,,, .........λοιπον θα του βαλεις τα δυο ποδια σε ενα παπουτσι,,,,,, οι μαγκιες που κανει κομενες,,, θα του μαθεις τη βασικη εντολη που απο οτι βλεπω δεν του την εχεις μαθει,,, το ΜΗ,,, ΜΗ,,, μολις δαγκωσει λες εντονα και κοφτα ΜΗ,,,τον βουτας απο το περιλαιμιο τον ξαπλωνεις κατω οσο πιο ακινητος γινεται μεχρι να μη σαλευει,,, κατσε μπροστα στη τηλεοραση και βαλε μια ταινια γιατι θα παρει αρκετη ωρα,,, μολις παραδοθει θα στο δειξει,, αν τον αφησεις και ξανα το βιολι του ξανα ΜΗ,, ΜΗ,,, ΜΗ,,, ΜΗ,, σβερκωμα απο το περιλαιμιο και κατω ακινητος γερα παλι μεχρι να μη σαλευει... και να δοκιμαζεις το χερι σου στο στομα του,,, αν παει να δαγκωσει η να γρυλισει κρατατον εκει μια μερα ολοκληρη,,, αν αρχισει να το γλυφει και να κανει μαλαγανιες τον ξανα αφηνεις,,, θα τον χαιδευεις να σου κανει χαρουλες κλπ καπως ετσι θα κανεις και με το φαγητο να τον μαθεις να τρωει απο το χερι σου ηρεμα αλλοιως δε θα φαει,, η να του παιρνεις το πιατο οποτε γουσταρεις οσες φορες θελεις χωρις να αντιδρα,,, να του δειξεις οτι το αφεντικο εισαι εσυ,,, να σκληρυνεις πολυ τη σταση σου να μαθει καποιους κανονες αλλοιως στο τελος θα σπασουν τα νευρα σου και θα αναγκαστεις να του ριξεις μια στα μουτρα οπως ειπε η θεια σου γιατι δεν του εμαθες σωστα καποια πραγματα,,, και δεν θα παει οπου γουσταρει στο σπιτι,, θα εχει το χαλακι του και θα του λες ΕΚΕΙ,, θα του το δειχνεις και με το χερι και θα τον πας ΕΚΕΙ οσες φορες χρειαστει να το μαθει,,,, και θα το μαθει σιγα σιγα,,, μολις παει στη κουζινα θα του λες ΕΚΕΙ και θα πηγαινει εκει,,, ελπιζω να μην ειναι και μεγαλοσωμο και γινει καμια 30αρια κιλα σε κανα δυο τρεις μηνες γιατι την ""εβαψες" με οσα ακουω ==))

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
τόση πολλή επιθετικότητα όμως??ακόμα και μετά την "τιμωρία'' δεν ηρεμεί και περιμένει να μπεί μέσα για να δαγκώσει?μου φαίνεται περίεργο για να είναι απλά ένα κακομαθημένο σκυλί!!Αρχισέ ξαφνίκα αυτή η συμπεριφόρα?
καθολου περιεργο δεν ειναι...ετσι και αλλιως αυτο που του εκανε δεν ηταν τιμωρια (που ετσι και αλλιως οι ''τιμωριες'' δεν πιανουν).

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
τόση πολλή επιθετικότητα όμως??ακόμα και μετά την "τιμωρία'' δεν ηρεμεί και περιμένει να μπεί μέσα για να δαγκώσει?μου φαίνεται περίεργο για να είναι απλά ένα κακομαθημένο σκυλί!!Αρχισέ ξαφνίκα αυτή η συμπεριφόρα?,,,,,,,,,,,

αν το εχεις ολη μερα σπιτι το σκυλι και ειναι ολο ενεργεια καπου θα την ξεσπασει,,, θα σαλταρει,,, θα φαει και τους τοιχους,,, αναλογα και τη ρατσα,,, δεν θα φησει τιποτα ορθιο...αν το πας βολτα θα ξεσπασει στη βολτα θα λαχανιασει θα κουραστει και θα ερθει σπιτι να πεσει ξερο για υπνο,,,, την δικια μου την πηγα καπου 10 χιλιομετρα γρηγορο περιπατο σημερα,,, εφαγε και εχει πεσει ξερη,, δεν σαλευει καθολου ==))

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Jesuss οι σκύλοι δεν δαγκώνουν με μίσος. Δαγκώνουν πάντα με αιτία, και αν δεν μπορούμε να την αναγνωρίσουμε και να την αντιμετωπίσουμε, καλό είναι να ζητάμε βοήθεια από εκπαιδευτή.

Blade57HRC, ferozasea ωραία αυτά που βλέπετε στην tv ή κάνετε και οι ίδιοι αν έχετε τον κατάλληλο τρόπο με τον κατάλληλο σκύλο, αλλά σκεφτείτε λίγο που τα προτείνετε... (σε ποιον και σε τι μέσο).

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Δεν ειναι τιμωρια να τον βγαλεις στο μπαλκονι.
Τιμωρια ειναι να τον παρατησεις στο δωματιο μονο του.
Δλδ οταν σου κανει κατι αφου πεις οτι λες συνηθως "μη, οχι" δεν ξερω κ δε συμμορφωθει επι τοπου φευγεις κ τον αφηνεις μονο του.

Αρχισε να μπαινει σε ηλικια που θελει ν'ανεβει στην ιεραρχια.
Εμενα μου το'κανε μια γυρω στους εξι μηνες κ μια κοντα στο χρονο.
Δεν περασε το δικο της φυσικα αλλα δεν ειχα κ τετοια κατασταση που περιγραφεις.

Απλα ακολουθησε το, να τον αφηνεις μονο.
Σε ποιον θα γαυγισει τοτε?
Αν οταν μπεις μεσα αρχισει ξανα τα ιδια, το ιδιο ξανα κ συ.

Εγω δεν εκανα αυτο (εκανα κατι πιο δραστικο κ αμεσο) αλλα ηξερα τον σκυλο μου κ μπορουσα να το κανω.
Τον δικο σου δεν τον ξερω κ δεν ξερω κατα ποσο σε παιρνει οποτε δοκιμασε αυτο που ειπαμε ακομη κ αν βαριεσαι ν'αλλαζεις δωματιο τρεις την ωρα.

Οσο για την εκτονωση που ειδα οτι σου γραψανε εχουν απολυτο δικιο.

Πιστευω πως θα καταφερεις να γινεται παλι καλοι φιλοι.

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
Jesuss οι σκύλοι δεν δαγκώνουν με μίσος. Δαγκώνουν πάντα με αιτία, και αν δεν μπορούμε να την αναγνωρίσουμε και να την αντιμετωπίσουμε, καλό είναι να ζητάμε βοήθεια από εκπαιδευτή.

Οι εκπαιδευτες μαθαινουν ''σηκω-σηκω'' και ''κατσε-κατσε''...σε αυτες τις περιπτωσεις χρειαζεται συμπεριφοριστης σκυλων! Η αιτια που δαγκωνει ο συγκεκριμενος ειναι για να επιβαλλει την κυριαρχια του πανω σε οτιδηποτε θεωρει δικο του!
(ρωτηστε εναν συμπεριφοριστη να δειτε αν κανω λαθος)

Blade57HRC, ferozasea ωραία αυτά που βλέπετε στην tv ή κάνετε και οι ίδιοι αν έχετε τον κατάλληλο τρόπο με τον κατάλληλο σκύλο, αλλά σκεφτείτε λίγο που τα προτείνετε... (σε ποιον και σε τι μέσο).

Τον καταλληλο τροπο τον περιεγραψα οσο ποιο κατανοητα νομιζω γινεται με γραπτο λογο (εννοειται οτι στην πραξη υπαρχουν απειρες λεπτομερειες)
Τι εννοειτε με το ''καταλληλο'' σκυλο? Τα εχω κανει σε δεκαδες (και στα δικα μου και στο καταφυγειο) που ουτε εκπαιδευτες πλησιασαν στα 10 μετρα!
Τι να προτεινω δλδ?κατι που δεν ''δουλευει''?
..

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Ο (σωστός) εκπαιδευτής δεν ασχολείται μόνο με ξερές εντολές βασικής υπακοής. Και η βασική υπακοή είναι πολύτιμο εργαλείο, μην την υποτιμάς τόσο.

Εννοώ ότι η επιθετικότητα δεν είναι κατούρημα στην πάνα να προτείνουμε εξ αποστάσεως λύσεις από αγνώστους σε αγνώστους, οι οποίες μάλιστα με έναν συνδυασμό άπειρου χειριστή και δύσκολου σκύλου μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα αντί για καλύτερα.

Μπορεί το συγκεκριμένο σκυλί να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα χαζοκούταβο που δεν έχει μάθει καθόλου όρια και να μην παίζει με τα δόντια. Μπορεί όμως και όχι.

Οι παραπάνω προτάσεις θεωρώ απλά ότι δεν ενδείκνυνται για έναν σκύλο που δεν έχει αξιολογηθεί και για έναν άνθρωπο θα μπορούσε να μην έχει καθόλου εμπειρία και να προσπαθήσει κάτι τέτοιο απλά διαβάζοντας 5 γραμμές, με λάθος τρόπο και με καθόλου ή αντίθετο αποτέλεσμα. Jesuss ελπίζω να μην το παίρνεις προσωπικά, άλλωστε το θέμα σου είναι η αφορμή, δεν ξέρω ούτε εσένα, ούτε τον σκύλο σου, δεν θυμάμαι καν να έχω διαβάσει παλιότερα θέματα σου.

Το σε τι μέσο, έχει να κάνει με τη φύση του (οποιουδήποτε) forum, που το διαβάζουν πολλοί πέρα από τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Ένα τέτοιο θέμα λοιπόν, θα μπορούσε για κάποιους να μεταφραστεί σαν "όταν έχεις επιθετικό σκύλο, τον πετάς στο πάτωμα, τον πατικώνεις και στρώνει". Πρόβλημα του θα μου πεις αν αυτό κατάλαβε, αλλά επειδή το θέμα είναι κάπως ευαίσθητο, έχω μια τάση να έχω το νου μου στο τι συμβαίνει παράλληλα στη σκέψη όλων όσων διαβάζουν...

Υ.Γ. Ο πληθυντικός πώς σου ήρθε; :confused: :)

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.968
7.541
Άστα διάαλα.. έχω μισή ώρα που ξεκίνησα να γράφω γιατί δεν θεωρώ σωστό να της συστήνετε να εφαρμόσει "τη λαβή", όπως τη λέω, στην περίπτωσή της και βλέπω ότι με κάλυψε το xotikouli χωρίς το σεντόνι που θα γραφα εγώ αλλά και σωστότερα γιατί εγώ θα έλεγα και εμμέσως μια συμβουλή, η οποία ουσιαστικά είχε να κάνει με την εντόπιση των βαθύτερων αιτίων της συμπεριφοράς του, αλλά έχει δίκιο πώς αφού είναι άπειρη η θεματοθέτης καλύτερα να απευθυνθεί σε κάποιον αρκετά έμπειρο.

Τέσπα, μπορεί και να το δημοσιεύσω το σεντόνι ως παράθεση εμπειρίας (ή αλλιώς = τζάμπα το γραφα???)

Last edited:

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Άστα διάαλα..
Να σου πω... δεν είναι κακή ιδέα! Λένε πως εκεί τουλάχιστον έχει τσάμπα θέρμανση! :cuniaoo:

Τέσπα, μπορεί και να το δημοσιεύσω το σεντόνι ως παράθεση εμπειρίας (ή αλλιώς = τζάμπα το γραφα???)
Ότι θες γράψε. Δεν είναι ότι απαγορεύεται! Απλά είπα πώς σκέφτομαι για τέτοια θέματα :)

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
..
Ο (σωστός) εκπαιδευτής δεν ασχολείται μόνο με ξερές εντολές βασικής υπακοής. Και η βασική υπακοή είναι πολύτιμο εργαλείο, μην την υποτιμάς τόσο.

Αμα βρειτε κανεναν...πειτε μου...
''Ξεπετες'' κανουν οσοι εχω δει...

Εννοώ ότι η επιθετικότητα δεν είναι κατούρημα στην πάνα να προτείνουμε εξ αποστάσεως λύσεις από αγνώστους σε αγνώστους, οι οποίες μάλιστα με έναν συνδυασμό άπειρου χειριστή και δύσκολου σκύλου μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα αντί για καλύτερα.

Μπορεί το συγκεκριμένο σκυλί να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα χαζοκούταβο που δεν έχει μάθει καθόλου όρια και να μην παίζει με τα δόντια. Μπορεί όμως και όχι.

Οι παραπάνω προτάσεις θεωρώ απλά ότι δεν ενδείκνυνται για έναν σκύλο που δεν έχει αξιολογηθεί και για έναν άνθρωπο θα μπορούσε να μην έχει καθόλου εμπειρία και να προσπαθήσει κάτι τέτοιο απλά διαβάζοντας 5 γραμμές, με λάθος τρόπο και με καθόλου ή αντίθετο αποτέλεσμα. Jesuss ελπίζω να μην το παίρνεις προσωπικά, άλλωστε το θέμα σου είναι η αφορμή, δεν ξέρω ούτε εσένα, ούτε τον σκύλο σου, δεν θυμάμαι καν να έχω διαβάσει παλιότερα θέματα σου.

Αυτο που περιεγραψα ειναι ο,τι ποιο κοντα στο τι θα εκανε η μαμα-σκυλα η ο αρχηγος της αγελης ,που να μπορει να ''προσωμοιωσει'' ανθρωπος , ωστε να καταλαβει ο κουταβος οτι το σωστο ειναι η ηρεμια...
Οτι πρεπει να το εκτονωσει με βολτες και να του δωσει παιχνιδια να μασαει νομιζω εξυπακουεται!
(Λαθος μου βεβαια να νομιζω οτι εξυπακουονται για τον οποιονδηποτε)

Το σε τι μέσο, έχει να κάνει με τη φύση του (οποιουδήποτε) forum, που το διαβάζουν πολλοί πέρα από τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Ένα τέτοιο θέμα λοιπόν, θα μπορούσε για κάποιους να μεταφραστεί σαν "όταν έχεις επιθετικό σκύλο, τον πετάς στο πάτωμα, τον πατικώνεις και στρώνει". Πρόβλημα του θα μου πεις αν αυτό κατάλαβε, αλλά επειδή το θέμα είναι κάπως ευαίσθητο έχω μια τάση να έχω το νου μου στο τι συμβαίνει παράλληλα στη σκέψη όλων όσων διαβάζουν...

Οποιος καταλαβει οτι ειπα ''"όταν έχεις επιθετικό σκύλο, τον πετάς στο πάτωμα, τον πατικώνεις και στρώνει.'' ειναι επιεικως καθυστερημενος...αν δεν εξεφρασα αρκετα τη διαφορα μεταξυ αυτου και του τι ειπα ,τοτε το κανω εδω!ειναι επιεικως καθυστερημενος!!!

Υ.Γ. Ο πληθυντικός πώς σου ήρθε; :confused: :)

συνηθειο...

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
Άστα διάαλα.. έχω μισή ώρα που ξεκίνησα να γράφω γιατί δεν θεωρώ σωστό να της συστήνετε να εφαρμόσει "τη λαβή", όπως τη λέω, στην περίπτωσή της και βλέπω ότι με κάλυψε το xotikouli χωρίς το σεντόνι που θα γραφα εγώ αλλά και σωστότερα γιατί εγώ θα έλεγα και εμμέσως μια συμβουλή, η οποία ουσιαστικά είχε να κάνει με την εντόπιση των βαθύτερων αιτίων της συμπεριφοράς του, αλλά έχει δίκιο πώς αφού είναι άπειρη η θεματοθέτης καλύτερα να απευθυνθεί σε κάποιον αρκετά έμπειρο.

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Παμε ενα στοιχημα οτι αν το σκυλι το ειχε μια βδομαδα η θεια με το ροτβαιλερ ,το σκυλι θα ηταν κομπλε και μολις γυρναγε θα εκανε παλι τα ιδια?...και ουτε ''λαβη'' θα εκανε η θεια ουτε τπτ (παιζει το ροτβαιλερ να εκανε τη λαβη...και αν δεν το καταλαβαινε και τοτε ο Ηρωας...κριμα για λογαριασμο του......)

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.968
7.541
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Παμε ενα στοιχημα οτι αν το σκυλι το ειχε μια βδομαδα η θεια με το ροτβαιλερ ,το σκυλι θα ηταν κομπλε και μολις γυρναγε θα εκανε παλι τα ιδια?...και ουτε ''λαβη'' θα εκανε η θεια ουτε τπτ (παιζει το ροτβαιλερ να εκανε τη λαβη...και αν δεν το καταλαβαινε και τοτε ο Ηρωας...κριμα για λογαριασμο του......)
Δεν το πάω το στοίχημα γιατί δεν είναι καλά τα odds, θα το χάσω! Το θέμα μου είναι αυτό ακριβώς που έκανα bold.
Και θα συμπλήρωνα ότι έτσι θα αντιμετώπιζε σωρεία προβλημάτων που πιθανόν να εκδηλώνονταν ενώ "η λαβή" απλά θα τα κρατούσε κάτω.

Καλά μισό, θα απλώσω λίγο σεντόνι να στεγνώσει, απλά νύσταξα και δε μπορώ να καταλήξω στο ζουμί της υπόθεσης για να το ολοκληρώσω.

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
Και θα συμπλήρωνα ότι έτσι θα αντιμετώπιζε σωρεία προβλημάτων που πιθανόν να εκδηλώνονταν ενώ "η λαβή" απλά θα τα κρατούσε κάτω.
Δεν θα χρειαζοταν να το κανει γιατι ο Ηρωας θα καταλαβαινε ,πρωτα απ'ολα ,απο τη συμπεριφορα του ροτβαιλερ οτι η θεια ειναι αρχηγος.......
Η ''λαβη'' δεν ξερω αν την εχετε παρεξηγησει αλλα δεν ειναι τιμωρια! Ειναι τροπος να επικοινωνησεις στο σκυλο το τι ειναι σωστο και λαθος (ειναι υπερβολικα σημαντικη λεπτομερεια το δαγκωμα να σφιγγει -με μετρο βεβαια- οσο αντιστεκεται ο σκυλος και να χαλαρωνει οσο χαλαρωνει ο σκυλος...δεν ειναι ''τον εβαλα κατω και τον πνιγω'')

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.968
7.541
Δεν θα χρειαζοταν να το κανει γιατι ο Ηρωας θα καταλαβαινε ,πρωτα απ'ολα ,απο τη συμπεριφορα του ροτβαιλερ οτι η θεια ειναι αρχηγος.......
Η ''λαβη'' δεν ξερω αν την εχετε παρεξηγησει αλλα δεν ειναι τιμωρια! Ειναι τροπος να επικοινωνησεις στο σκυλο το τι ειναι σωστο και λαθος (ειναι υπερβολικα σημαντικη λεπτομερεια το δαγκωμα να σφιγγει -με μετρο βεβαια- οσο αντιστεκεται ο σκυλος και να χαλαρωνει οσο χαλαρωνει ο σκυλος...δεν ειναι ''τον εβαλα κατω και τον πνιγω'')
Όχι δεν το χω παρεξηγήσει ως τιμωρία. Αλλά προχθές που το είδα στη φυσική του εφαρμογή ανάμεσα σε δύο αδέσποτες και γνωρίζοντας πολύ καλά, πάνω από 10 χρόνια, την επιβληθήσα αδέσποτη, τη συμπεριφορά της, τη συμπεριφορά της αγέλη που της έμαθε τη δικιά της συμπεριφορά, ενισχύθηκε η άποψή μου ότι η λαβή (μα μιλάμε για λαβή πάλης, όχι λαλακίες! όσο κι αν τρόμαξα δε μπόρεσα παρά να εντυπωσιαστώ!) είναι μέσο καταστολής και το ύστατο μέσο που θα χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνήσουν ότι η συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη. Δηλαδή πως θα εξαντλήσουν κάθε άλλο τρόπο πρώτα για να υποδείξουν ότι η συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη μέχρι να φτάσουν στο αμήν και να χρησιμοποιήσουν τη λαβή για να πουν "το παράχεσες, φτάνει, κάτσε στα αυγά σου και μούγκα". Η αδέσποτη λοιπόν που ήταν από κάτω μπορεί να υποτάχθηκε σε νανοσεκόντ, η ένταση που είχε όμως και κατά τη διάρκεια που την είχε κάτω και μετά που την άφησε έδειχνε καθαρά ότι είχε αποδεχτεί ότι δεν θα κέρδιζε αν αντιδρούσε αλλά ότι όχι είχε χάσει την ανάγκη να αντιδράσει. Και καθώς αυτή η ανάγκη συσσωρεύει ακόμα περισσότερη ενέργεια, αυτή η ενέργεια κάπου κάπως με άλλη μορφή πρέπει να διοχετευτεί.

Οπότε σε ένα μέσο ζώο λοιπόν που δεν υπάρχει γενικευμένο προβληματικό χαρακτηριστικό και η συμπεριφορά του δεν κινείται μόνιμα πάνω και εκτός ορίων, μία κίνηση καταστολής μπορεί να χρησιμεύσει στο να δείξεις ότι ξεπεράστηκαν τα όρια και θα αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις. Όταν όμως καταφεύγεις πρωτίστως στην καταστολή σε προβληματικό χαρακτήρα που τα όρια θα ξεπερνιούνται συνεχώς, και δεδομένου ότι η μόνιμη καταστολή είναι το πιο δυνατό μέσο σε άνθρωπο και ζώο να επιβάλλεις υποταγή, μπορείς εύκολα να επιβάλλεις στο σκυλί σου να μην κάνει την ανεπιθύμητη ενέργεια, αλλά δεν εκριζώνεις την πηγή του προβλήματος. Σε ένα όμως νευρικό/αντιδραστικό/επιθετικό σκυλί η λαβή μπορεί και να του μάθει ότι δεν πρέπει να σε δαγκώνει αλλά δεν θα του μάθει ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι νευρικό, με ότι αυτό συνεπάγεται (επίθεση-αντίδραση). Αυτό σημαίνει ότι θα εκδηλώνει αυτό το νεύρο με άλλη μορφή αφού το drive υπάρχει ακόμα (π.χ. να δαγκώνει άλλους αλλά όχι εσένα και μόνο εσύ να τον κάνεις καλά, να σταματήσει τις επιθέσεις σε ανθρώπους γενικά αλλά να είναι επιθετικό σε άλλα ζώα, να μην εκδηλώνεται καθόλου με επίθεση άλλα με άλλες παρεκκλίνουσες συμπεριφορές όπως κατούρημα μες στο σπίτι για "εκδίκηση").

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
..
Όχι δεν το χω παρεξηγήσει ως τιμωρία. Αλλά προχθές που το είδα στη φυσική του εφαρμογή ανάμεσα σε δύο αδέσποτες και γνωρίζοντας πολύ καλά, πάνω από 10 χρόνια, την επιβληθήσα αδέσποτη, τη συμπεριφορά της, τη συμπεριφορά της αγέλη που της έμαθε τη δικιά της συμπεριφορά, ενισχύθηκε η άποψή μου ότι η λαβή (μα μιλάμε για λαβή πάλης, όχι λαλακίες! όσο κι αν τρόμαξα δε μπόρεσα παρά να εντυπωσιαστώ!) είναι μέσο καταστολής και το ύστατο μέσο που θα χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνήσουν ότι η συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη.

Ενα σκυλι που δαγκωνει ομως ειναι στο υστατο επιπεδο!
Εννοειται οτι υπαρχουν ''σημαδια'' συμπεριφορας πριν κανει ο,τι κανει αλλα αυτα εξελισονται σε χρονο 0!
Το γιατι εγινε ο,τι εγινε το προσεξες???

Δηλαδή πως θα εξαντλήσουν κάθε άλλο τρόπο πρώτα για να υποδείξουν ότι η συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη μέχρι να φτάσουν στο αμήν και να χρησιμοποιήσουν τη λαβή για να πουν "το παράχεσες, φτάνει, κάτσε στα αυγά σου και μούγκα".

Ειδες που το εχεις παρεξηγησει? Δεν ειναι για να πουν ''το παραχεσες παρε να χεις'' αλλα ''δεν θελω τσαμπουλαδες, ηρεμησε!''...εχει μεγαλη διαφορα το ενα με το αλλο!

Η αδέσποτη λοιπόν που ήταν από κάτω μπορεί να υποτάχθηκε σε νανοσεκόντ, η ένταση που είχε όμως και κατά τη διάρκεια που την είχε κάτω και μετά που την άφησε έδειχνε καθαρά ότι είχε αποδεχτεί ότι δεν θα κέρδιζε αν αντιδρούσε αλλά ότι όχι είχε χάσει την ανάγκη να αντιδράσει.
Και καθώς αυτή η ανάγκη συσσωρεύει ακόμα περισσότερη ενέργεια, αυτή η ενέργεια κάπου κάπως με άλλη μορφή πρέπει να διοχετευτεί.

Μπερδεμενα τα λες...απο που βγαζεις συμπερασμα περι ''έδειχνε καθαρά ότι είχε αποδεχτεί ότι δεν θα κέρδιζε αν αντιδρούσε αλλά ότι όχι είχε χάσει την ανάγκη να αντιδράσει.''??????...περαν του οτι δεν βγαζει νοημα...παρα-φιλοσοφια μου ακουγεται...
Μαλλον μπερδευεις την μετεπειτα αβεβαιοτητα με ενταση...αλλο το ενα αλλο το αλλο...

Η ενταση που λες που ειχε μετα ηταν η ιδια?...δεν νομιζω...αρα στοχος επιτυχης!

Ερωτηση...στην ιδια αγελη ηταν τα σκυλια ,η απο διαφορετικες?

Οπότε σε ένα μέσο ζώο λοιπόν που δεν υπάρχει γενικευμένο προβληματικό χαρακτηριστικό και η συμπεριφορά του δεν κινείται μόνιμα πάνω και εκτός ορίων, μία κίνηση καταστολής μπορεί να χρησιμεύσει στο να δείξεις ότι ξεπεράστηκαν τα όρια και θα αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις.
Όταν όμως καταφεύγεις πρωτίστως στην καταστολή σε προβληματικό χαρακτήρα που τα όρια θα ξεπερνιούνται συνεχώς, και δεδομένου ότι η μόνιμη καταστολή είναι το πιο δυνατό μέσο σε άνθρωπο και ζώο να επιβάλλεις υποταγή, μπορείς εύκολα να επιβάλλεις στο σκυλί σου να μην κάνει την ανεπιθύμητη ενέργεια, αλλά δεν εκριζώνεις την πηγή του προβλήματος.

Το σκυλι δεν εχει προβληματικο χαρακτηρα...κανενα δεν εχει προβληματικο χαρακτηρα...τον ρολο του αρχηγου εχει παρει απο εναν ανθρωπο ,που δεν εχει ιδεα τι σημαινει να εισαι αρχηγος μιας αγελης ,εστω των 2 ατομων (1 ανθρωπο 1 σκυλο)!

Τα βηματα για να ξεριζωσεις την πηγη (που ειναι η ελειψη σεβασμου -γιατι η κοπελα δεν ειναι ο αρχηγος- και που αυτη εκφραζεται με πολλους τροπους ,ενας απο αυτους και το δαγκωμα) ειναι:
1)ηρεμια/άποφασιστικοτητα (η κοπελα δεν ειναι...κοβω το χερι μου)
2)διεκδικεις χωρο με την παρουσια σου με
ηρεμια/άποφασιστικοτητα
3)''λαβη''
(διεκδικωντας χωρο και ηρεμια με ηρεμια/άποφασιστικοτητα)
τα 2 πρωτα προφανως δεν τα εχει/κανει...με συνεπεια να πρεπει να αντιδρασει με το 3ο βημα κατευθειαν

Σε ένα όμως νευρικό/αντιδραστικό/επιθετικό σκυλί η λαβή μπορεί και να του μάθει ότι δεν πρέπει να σε δαγκώνει αλλά δεν θα του μάθει ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι νευρικό, με ότι αυτό συνεπάγεται (επίθεση-αντίδραση).

ε??????
Με τη ''λαβη'' (ΑΝ γινει σωστα) μαθαινει οτι η ηρεμια ειναι αυτη που ανταμοιβεται, γιατι η ''λαβη'' χαλαρωνει/απελευθερωνεται οταν ο σκυλος ηρεμησει!!!

Αυτό σημαίνει ότι θα εκδηλώνει αυτό το νεύρο με άλλη μορφή αφού το drive υπάρχει ακόμα (π.χ. να δαγκώνει άλλους αλλά όχι εσένα και μόνο εσύ να τον κάνεις καλά, να σταματήσει τις επιθέσεις σε ανθρώπους γενικά αλλά να είναι επιθετικό σε άλλα ζώα, να μην εκδηλώνεται καθόλου με επίθεση άλλα με άλλες παρεκκλίνουσες συμπεριφορές όπως κατούρημα μες στο σπίτι για "εκδίκηση").

Απο λαθος βασεις φτανεις σε λαθος συμπερασματα...
Αμα εχει σεβασμο στον αρχηγο της αγελης δεν κανει αυτα που λες!
Εννοειται βεβαια οτι το σκυλι πρεπει να εκτονωνει την ενεργεια του εχοντας κατι να κανει (πχ. να ακολουθει τον αρχηγο στη βολτα και οχι να τρεχει σα παλαβο δεξια-αριστερα...)
Κοφτε την Στιλγουελ ρε παιδια...ακου ''κατουρημα για εκδικηση''......

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.953
20.377
Jesuss στο μόνο που παρέλειψε το xotikouli να αναφερθεί, στα όσα απολύτως σωστά λέει, είναι η χρήση του crate. Είναι υποχρεωτικό σε κάποιες περιπτώσεις, όπως την δική σου πχ. Επρεπε να έχεις προμηθευτεί, για να είχες αποφύγει το 90% αυτής της συμπεριφοράς. Είναι τόσο απλό.

Από κει και πέρα, ψυχραιμία. Δεν είναι πρωτοφανής συμπεριφορά, αυτή του κουταβιού σου. Ο δικός μου έφτασε κοντά έξι μηνών, για να καταφέρω να τον χαιδέψω και τα χέρια μου έχουν μάλλον μονιμα σημάδια από τα δόντια του. Τις μασέλες του δε, τις έβλεπα πολύ συχνά, να μου σκάνε στα μούτρα.

Crate λοιπόν και οπωσδήποτε επικοινωνία με σοβαρό εκπαιδευτή, να δει τον μπόμπιρα και να κρίνει από κοντά, ποιό είναι το σωστό επίθετο που του ταιριάζει. Γιατί το "επιθετικός" σε κουτάβι 5 μηνών, είναι μάλλον απίθανο.

Last edited:

Status
Κλειδωμένο θέμα