Επικείμενη γέννα Σαρ-Πέϊ

Status
Κλειδωμένο θέμα

Sophiaouda

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2008
1.325
8
Φθινοπωρο
Οι δημοσιεύσεις μεταφέρθηκαν από ΕΔΩ.

admin

..........................................................................................................................................

@Loukia
ειναι για την Martha? Σκεφτεσαι να γεννησει?

Last edited:

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Ναι, για το Μαρθόνι γίνεται ο σαματάς. Αν όλα πάνε καλά θα την ζευγαρώσω στον επόμενο οίστρο.
Αλλά επειδή προσφέρθηκε κάποιος να μου φέρει απ' τα εξωτερικά ό,τι ζητήσω (τώρα στα κοντά), είπα να κάνω τις παραγγελίες μου για να μην τα πληρώνω μετά διπλά με τα μεταφορικά.

Sophiaouda

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2008
1.325
8
Φθινοπωρο
κατσε βρε συ Loukia :), η Μαρθα δεν εχει εγχειρηστει για εντροπιο? (αν θυμαμαι καλα)
και αν ναι,γιατι να την ζευγαρωσεις? δεν ειναι επικινδυνο,θελω να πω το εντροπιο δεν ειναι κληρονομικο ?:rolleyes:

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
Όταν πήρα τη Μάρθα πίστευα ότι έχει εντρόπιο (και μάλιστα καραμπινάτο όπως έλεγα σε όλους απελπισμένη).
Αφού την έχουνε παρακολουθήσει 3 γιατροί (2 οφθαλμίατροι και ο κτηνίατρός μας) μπορώ πια να πω με σιγουριά ότι όχι, δεν έχει εντρόπιο ούτε και είχε ποτέ. Τα βλέφαρα της δε γυρνούσανε προς τα μέσα, αλλά είχε πάρα πολύ δέρμα στο κεφάλι που την βάραινε και για αυτό έκανε και μια επέμβαση (δύο για την ακρίβεια σε μια εβδομάδα μια και τα ράμματα της πρώτης λύθηκαν από μόνα τους σε 4-5 μέρες) για να μη ζορίζεται μέχρι να μεγαλώσει το κεφάλι της. Όπως και έγινε και δεν είχε πρόβλημα στα μάτια ούτε και έκανε βλεφαροπλαστική.

Δε θα ζευγάρωνα τη σκύλα μου αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αρκετά ταλαιπωρήθηκα εγώ με τη Λουκία (την προηγούμενη σκύλα μου) δε θα μπορούσα να κάνω ένα αλόγιστο ζευγάρωμα. Και δεν έχω και λόγο. Τη Μάρθα δεν την πήρα για εκτροφή, όταν την πήρα είχα τη στείρωση της δεδομένη.

Ούτε και θα μπορούσα ποτέ να αναλάβω μόνη μου το ζευγάρωμα, πού ξέρω εγώ να διαβάζω pedigree (έτσι όπως πρέπει να ξέρει να διαβάζει κανείς pedigree), να ψάξω τα σόγια και να διαλέξω ταίρι; Αυτό το κομμάτι το έχουνε αναλάβει εκτροφείς, μία από αυτούς είναι και η εκτροφέας που μου την εμπιστεύτηκε. Δε θα τολμούσα να αυτοσχεδιάσω με κάτι τέτοιο.

Έχουμε κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις και βγήκανε όλες καθαρές. Γι’ αυτό και περάσαμε στο 2ο στάδιο, τις εκθέσεις. Αφού μας διαβεβαίωσαν οι γιατροί ότι είμαστε ok, είπαμε να πάρουμε και τη γνώμη των κριτών.

Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό που αποφάσισα να κάνω, δε θα το έκανα αν δεν με διαβεβαίωναν αυτοί που είναι αρμόδιοι να το κάνουν ότι είναι "άξια" να ζευγαρώσει.
Θα χάσω που θα χάσω τα ωραία μου λεφτάκια (εδώ και μήνες πληρώνω γι' αυτή τη γέννα και έχουμε πολύ μέλλον ακόμα), 10 χρόνια από τη ζωή μου μέχρι να γεννήσει το γκαντεμόσκυλο και 3 μήνες από το χρόνο μου και τη δουλειά μου να μεγαλώσω σωστά τα μωρά (το τελευταίο ήτανε και το πιο δύσκολο στο να πάρω την απόφαση μια και εκεί θα μπω για τα καλά μέσα οικονομικά), δε θα το έκανα αν δεν μπορούσε να γίνει σωστά και ηθικά.

To soft πάρκο κρατάει 15 μέρες :)

ΜΟΝΟ ιδιοκατασκευή (για αυτά που ζητάς)
Το φοβόμουνα ότι θα πρέπει να το κάνω παραγγελία, γι' αυτό είπα να ρωτήσω εδώ που ασχολείστε πολλοί με το σπορ και ξέρετε.
Φχαριστώ.:)

Last edited:

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
Α, και κάτι ακόμη: αν η Μάρθα είχε κάνει επέμβαση για εντρόπιο, δε θα την είχα κατεβάσει στην έκθεση. Πώς θα μπορούσα άλλωστε; Ο κανονισμός δεν επιτρέπει να κατεβάσεις σκύλο που έχει κάνει διορθωτικές επεμβάσεις. ;)

Sophiaouda

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2008
1.325
8
Φθινοπωρο
:), ωραια τοτε,καλο ζευγαρωμα και ελπιζω τα κουταβια της να παρουν το σοκολατενιο της χρωμα :)

μια ερωτηση,γιατι εκανε τοτε επεμβασεις? τι επεμβασεις έκανε? πλαστική στο δερμα μμμ τραβιγμα της ζαρας:rolleyes:?

@Loukia αλλά είχε πάρα πολύ δέρμα στο κεφάλι που την βάραινε και για αυτό έκανε και μια επέμβαση

το χεσα το τοπικ sorry admin:)

Last edited:

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
Το eye tacking έχει σα στόχο να προστατέψει το μάτι μέχρις ότου το σκυλί μεγαλώσει. Αν έχει εντρόπιο αυτό δεν είναι αρκετό, θα πρέπει αργότερα να υποβληθεί σε βλεφαροπλαστική. Δεν υπάρχει πραγματική συσχέτιση μεταξύ του eye tacking και του εντρόπιου.

Σε ό,τι αφορά τη σκύλα μου, 3 γιατροί (οι δύο οφθαλμίατροι) και 3 εκτροφείς (και όχι "εκτροφείς") μου δώσανε το ok.
Τη συνείδηση μου την έχω ήσυχη (και όχι λόγω άγνοιας) που για μένα είναι το πιο σημαντικό.

Όταν έρθει εκείνη η ώρα, όποιος θελήσει και για οποιοδήποτε λόγο θα τον βοηθήσω να τσεκάρει ό,τι θέλει που να αφορά την υγεία της σκύλας μου. Άλλωστε όλες οι εξετάσεις της και αντίγραφα τους θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

ελπιζω τα κουταβια της να παρουν το σοκολατενιο της χρωμα :)
Μου αρκεί να πάρουνε τον ωραίο της χαρακτήρα!;)

***Του αλλάξαμε τα φώτα του topic...:rolleyes:

Sophiaouda

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2008
1.325
8
Φθινοπωρο
μια ερωτηση,γιατι εκανε τοτε επεμβασεις? τι επεμβασεις έκανε? πλαστική στο δερμα μμμ τραβιγμα της ζαρας:rolleyes:?

Sophiaouda

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2008
1.325
8
Φθινοπωρο
@Loukia :)
Ξαναδιαβασα το τοπικ για το Εye-tacking,που παρεθεσε η ROTTIE :rolleyes: το συμπερασμα ειναι πεντακαθαρο,αν εχει γινει αυτη η επεμβαση συμβαλεις στο προβλημα της φυλης σου.
:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Το eye tacking έχει σα στόχο να προστατέψει το μάτι μέχρις ότου το σκυλί μεγαλώσει. Αν έχει εντρόπιο αυτό δεν είναι αρκετό, θα πρέπει αργότερα να υποβληθεί σε βλεφαροπλαστική. Δεν υπάρχει πραγματική συσχέτιση μεταξύ του eye tacking και του εντρόπιου.

Σε ό,τι αφορά τη σκύλα μου, 3 γιατροί (οι δύο οφθαλμίατροι) και 3 εκτροφείς (και όχι "εκτροφείς") μου δώσανε το ok.
Τη συνείδηση μου την έχω ήσυχη (και όχι λόγω άγνοιας) που για μένα είναι το πιο σημαντικό.
Loukia, το θέμα που παρέθεσα το διάβασες?

Το eye tacking είναι μια διορθωτική επέμβαση για εντροπιον για να αποφευχθεί η καθεαυτού επέμβαση για εντροπιον αργότερα. Καμουφλάρει δηλαδή το πρόβλημα. Αν δεν έκανες την επέμβαση, η σκύλα σου κατα πάσα πιθανοτητα θα εμφάνιζε εντροπιον.

Κανονικά δεν πρέπει να ζευγαρώσει ζώο που ως κουτάβι έχει κάνει eye -tacking. Είναι ανήθικο.
Σίγουρα δεν θέλεις κάποιος να διαπιστώσει, όπως εσύ, ότι το κουτάβι του ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ από τις ζάρες και να τρέχει για χειρουργεία.

Μην το κάνεις. Όσοι το κάνουν (ακόμα και γνωστοί εκτροφείς της φυλής ) συμβάλουν στην διαιώνιση ενός προβλήματος που μαστίζει το shar pei.

:)

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
Μια επέμβαση έκανε για να μην πιέζει όλο αυτό το δέρμα με το βάρος του τα μάτια της, και απλά την ξανάκανε την ίδια εβδομάδα γιατί λύθηκαν τα ράμματα.
Πλαστική δεν μπορείς να κάνεις σε κουτάβι, αυτό γίνεται όταν το σκυλί έχει εντρόπιο μετά τους 8 μήνες που το κεφάλι έχει μεγαλώσει.
.......όποιος θελήσει και για οποιοδήποτε λόγο θα τον βοηθήσω να τσεκάρει ό,τι θέλει που να αφορά την υγεία της σκύλας μου.
Άλλωστε όλες οι εξετάσεις της και αντίγραφα τους θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.
Ισχύει αυτό που έγραψα και πιο πάνω, αν θέλεις μπορώ να σου στείλω τα τηλ των 3 γιατρών (για τα μάτια).

Το eye tacking είναι μια διορθωτική επέμβαση για εντροπιον για να αποφευχθεί η καθεαυτού επέμβαση για εντροπιον αργότερα. Καμουφλάρει δηλαδή το πρόβλημα. Αν δεν έκανες την επέμβαση, η σκύλα σου κατα πάσα πιθανοτητα θα εμφάνιζε εντροπιον.

.
Σίγουρα δεν θέλεις κάποιος να διαπιστώσει, όπως εσύ, ότι το κουτάβι του ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ από τις ζάρες και να τρέχει για χειρουργεία.
:confused::confused::confused::confused:

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Είναι δηλ. μια προληπτική επέμβαση που όλοι πρέπει να κάνουν?

Τι προλαμβάνει?...Γιατί δεν την κάνουν όλοι?...Ποιοί πρέπει να την κάνουν?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
είχε πάρα πολύ δέρμα στο κεφάλι που την βάραινε και για αυτό έκανε και μια επέμβαση (δύο για την ακρίβεια σε μια εβδομάδα μια και τα ράμματα της πρώτης λύθηκαν από μόνα τους σε 4-5 μέρες) για να μη ζορίζεται μέχρι να μεγαλώσει το κεφάλι της.
Που εντοπιζονταν δηλαδη το ζόρι? Το κουτάβι έβλεπε κανονικά?
Αν δεν μάζευες το δέρμα τι θα γινοταν?

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Θέλω να πω πως όπως και να χαρακτηρίσεις την επέμβαση, ήταν μια επέμβαση που έγινε γιατί υπήρχε ανάγκη...έστω και προληπτικά.

Δηλαδή ο σκύλος είχε μία προδιάθεση για κάτι που αναπόφευκτα θα μεταφέρει στους απογόνους του.
Ξεκινάμε λοιπόν την εκτροφή με λάθος πόδι, με σκύλο που ξέρουμε ότι κουβαλά κάτι, αν όχι "κακό", αρνητικό.

Θα μπορούσε να είναι ανεκτό να ζευγαρώσουμε ένα σκύλο με κάποιο ελάτωμα, αν τα προτερήματα του είναι τέτοια που αξίζει να μεταδοθούν.Μιλάμε για κάτι τέτοιο?...Κάτι ιδιαίτερο που θα άξιζε την ταλαιπωρία και των επόμενων ιδιοκτητών, σαν τη δική σου?

Για μένα λόγος να μπείς στην εκτροφή είναι γιατί θες να δώσεις κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο...όχι κάτι μέτριο ή ακόμα και με πρόβλημα (μικρό ή μεγάλο).

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
Και αφού βόλταρα το τυφλό σκυλί μου, να 'μαι και πάλι! :)

Θα μιλήσω για τη σκύλα μου, θα μιλήσω για εμένα, αλλά δε θα κάτσω να ξανακάνω την ατέρμονη συζήτηση ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ αλλά πόσο κοντινή?

Η σκύλα μου
(όπως μου είπε η κα Κομνηνού, επίκουρος καθηγήτρια χειρουργικής κτηνιατρικής ΑΠΘ/ειδικεύεται στην οφθαλμολογία) είχε πολύ δέρμα στο κεφάλι και ενδέχεται όλο αυτό το βάρος να της πίεζε αργότερα τα βλέφαρα και να αποκτούσε εντρόπιο.
Η σκύλα μου έκανε προληπτικά μία επέμβαση για να αποφύγουμε κάθε περίπτωση να αποκτήσει πρόβλημα. Τί πρόβλημα; Επίκτητο εντρόπιο! Όχι γενετικά προκαθορισμένο! Αν αυτό φαντάζει στα μάτια σας λόγος για να αποκλειστεί η σκύλα μου από την αναπαραγωγή, σας προκαλώ να αφήσετε τα βαρεών φυλών κουτάβια σας να τρέχουνε σε μαρμάρινα δάπεδα, να ασκούνται υπερβολικά και να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες! Όταν αυτά αποκτήσουνε πρόβλημα, αποκλείστε τους προγόνους τους από την αναπαραγωγή!

Εγώ
δεν ήθελα σώνει και καλά να γίνει η σκύλα μου μάνα. Δεν ήθελα σώνει και καλά να ξοδέψω τα ωραία μου λεφτάκια, τον πολύτιμο χρόνο μου και την ψυχική μου ηρεμία με εξετάσεις, εκθέσεις, ζευγαρώματα, γέννες, κουτάβια, δικηγόρους για ιδιωτικά συμφωνητικά για τους νέους "ιδιοκτήτες" κλπ.
Εγώ έχω ταλαιπωρηθεί πολύ από απερίσκεπτο ζευγάρωμα με την προηγούμενη σκύλα μου.
Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου σοβαρό και υπεύθυνο άνθρωπο, και έχω ένα χούι: θέλω να έχω τη συνείδηση μου ήσυχη.
Όταν λοιπόν αποφασίζω να ζευγαρώσω τη σκύλα μου, δεν το κάνω στα κουτουρού. Έχω μιλήσει με γιατρούς αλλά και με εκτροφείς της φυλής για τα μάτια της (μια και για αυτά μιλάμε τώρα), που γνώρισαν και εξέτασαν τη σκύλα μου και τους έχω εμπιστοσύνη.

;)

Last edited:

Lila

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2006
326
0
Aθηνα
www.sharpei.gr
Σε αυτο το forum οι περισσοτεροι τα ξερουν ολα για ολες τις φυλες σκυλων!!! Εγω μονο για τα σαρ πέι μπορω να μιλησω και να πω οτι ολα αυτα ειναι παραπληροφοριση... μπορει να χρησιμοποιουμε λαθος την εκφραση eye tacking ...

Πρωτα απο ολα το σαρ πέι απο μια γεννετικη ανωμαλία (ετσι λενε) εχει την ταση το δερμα να μεγαλωνει πιο γρηγορα απο το σωμα. Σταδιακα αυτο μειωνεται και σε μια ηλικία περιπου ενος ετους το δερμα τεντωνει και πρεπει να εχει ζαρα μονο στο κεφαλι, ωμους και ισως καποια και στα πόδια.
Αν ο σκυλος ειναι να παρουσιασει εντροπιο αυτο θα εμφανηστει οτι και να κανει καποιος στο σκυλο και αυτο διωρθωνεται ΜΟΝΟ με χειρουργείο.
Σαν φυλη εχει ευαισθητα ματια και αυτο εχει σαν αποτελεσμα οτι μπορει ενας σκυλος να εχει τα καθαροτερα ματια και ξαφνικα σε μια ηλικία 3 ετων να κανει βλεφαροσπασμο απο: μπηκε σκονη-χωμα στο ματι το ενοχλει και κανενας δεν του καθαριζει τα ματια, επιπεφυκιτηδα (ιδιως την Ανοιξη), τσουκνιδες κτλ... εκει αν ο ιδιοκτητης δεν προσεξει μπορει ο σκυλος να παρουσιασει προβλημα.
Τα Akita, Pug, Chow Chow, Shar Pei, St. Bernard, Cocker Spaniel, Boxer, Springer Spaniel, Labrador Retriever, Cavalier King Charles Spaniel, Neapolitan Mastiff, Bull Mastiff, Great Dane, Irish Setter, Rottweiler, Poodle[1] and particularly Bloodhound* ειναι φυλες που ειναι ευαισθητες στα ματιά. Κυριως τα σαρ πέι με με σφηκτο δερμα μπορει να παρουσιασουν εντροπιο και γι'αυτο και πολλες φορες παρατηρηται στα σαρ πέι με σφηκτο δερμα και ΧΩΡΙΣ πολλες ζαρες... το εντροπιο προκαλειται απο τις ζαρες ΜΟΝΟ αν ο σκυλος μενει με βαρια τα βλεφαρα μαζευει βρωμα απο την ενοχλειση τις ζαρας τρυβει τα ματια... ΑΥΤΟ το εντροπιο ο σκυλος ΜΠΟΡΕΙ να το προκαλεσει ΜΟΝΟΣ του τραυματιζοντας πολλες φορες τα ματια με τα νυχια ή αρκετες φορες ο τραυματισμος αυτο να κανει τον κτηνιατρο να πιστευει οτι ο σκυλος εχει ελκος απο εντροπιο.
Το eye tacking (βλεπε φωτο) ειναι οταν ενα κουταβι δεν μπορει να ανοιξει τα ματια του οχι απο την ζαρα αλλα επειδη τα βλεφαρα εχουν γυρισει ακουμπουν στον κερατοϊδη και τον τραυματιζουν.
Τωρα οταν καποιος λεει πιανω την πολυ ζαρα (δεν πιανει ματια) ειναι σαν να βαζει μια στεκα για τα μαλλια στο σκυλο οπως βαζουν οι ανθρωποι για να μην πεφτουν τα μαλλια στα ματια. Βοηθαει τον σκυλο να μην το δημιουργησει απο αλλο λογο πχ. αρκετη ζαρα... και αυτο γιατι μεγαλωντας ο σκυλος μεγαλωνει το κρανίο και ερχετε σε ισσοροπια με την την ζαρα...
ΑΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΕΝΤΡΟΠΙΟ Ή ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΩΖΕΙ!!! Δεν ειναι επεμβαση περνει 1 λεπτο για να γινει αν χρειαζεται.
Αν καποιος εχει μιλησει με εκτροφεις στο εξωτερικο θα δει οτι ολοι λενε οτι οσο πιο σφυκτο ειναι το δερμα τοσο πιο ευκολα ο σκυλος μπορει να το παθει εντροπιο.
Τωρα αν αυτη η ζαρα μεινει μεγαλωνοντας τοτε εκει ειναι που βλεπει ο κτηνιατρος αν αυτη η ζαρα του δημιουργει προβλημα ή του μικρενει απλα το οπτικο πεδιο ΧΩΡΙΣ να του τραυματιζει τα ματια.

Για παραδειγμα το λιλά σαρ πέι της φωτογραφίας εχει eye tacking κοκκινο σαρ πέι εχει μαζεμα της ζαρας (δεν μπορουσα να βρω καλυτερη φωτο) που μπορει να πιανει και απο πιο χαμηλα.
Στα δε μωρα που δεν μπορουν να ανοιξουν τα ματια τους αρκετοι εκτροφεις κανουν το πιασιμο μεχρι οι μυες των ματιων να λειτουργησουν και να μπορουν να κρατησουν την ζαρα και το βγαζουν σε 2-3 μερες.(ιδιως στα χοντρα μωρα)

Κατανοητο!!! ας παψει πια αυτη η καραμελα περι βλεφαροπλαστικης κτλ...
και επαναλαμβανω οτι ολα αυτα γινονται για βοηθεια πολλες φορες και χωρις αυτα απλα ο σκυλος ειναι μια χαρα αλλα το προστατευεις απο αυτοτραυματισμο... και πιο χαρουμενη παιδικη ηλικία...

* From Wikipedia, the free encyclopedia

Attachments

solco

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2008
807
0
Syros Greece
www.caneguardiano.com
Δηλαδη αυτη η υπερβολικη ζαρα που μπορει να προκαλεσει ολο αυτο το προβλημα-ενοχληση στο σκυλο(οχι το εντροπιο) και τελικα ο σκυλος απο μονος του ή οχι αυτοτραυματιζει το ματι ή προκαλει εντροπιο ειναι επιθυμητη?

Δεν θα δωσει η σκυλα εστω και τρια κουταβια που θα εχουν υπερβολικο δερμα σε καποια ηλικια και θα πρεπει και αυτα προληπτικα να βοηθηθουν με μια επεμβαση, κλπ κλπ κλπ?

Status
Κλειδωμένο θέμα