Επιλογή Εκτροφέα Staffordshire Bull Terrier

Underdogg

Member
25 Οκτωβρίου 2013
24
0
Καλησπέρα παιδιά!
Ψάχνω εκτροφέα για Staffie από Ελλάδα, δεν με πειράζει καθόλου αν η γέννες δεν είναι κοντινές, θα 'χω και ευκαιρία να τον γνωρίσω να δω τα σκυλιά του κλπ. Μορφολογικά μ' αρέσουν τα σταφ, χωρίς ιδιαίτερα πλατύ bull κεφάλι.

Καλησπέρα και πάλι!
Ψάχνουμε εκτροφέα για Staffordshire Bull Terrier, θα μας βόλευε κάποιος από στερεά ελλάδα και κάτω. Δεν μας ενδιαφέρει πόσο κοντινές είναι οι γέννες. Όποια εμπειρία έχετε από εκτροφείς της ράτσας θα ήταν μεγάλη βοήθεια :)

Sirkos

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2012
2.331
674
Νεα σμυρνη
Παρε τηλεφωνο τον κοε να σου δωσει την λιστα εκτροφεων , και αρχισε τις συνομιλιες με ολους οσους μπορεις , μη περιοριστεις απο την στερεα ελλαδα και κατω.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.653
11.064
Athens
Παρε τηλεφωνο τον κοε να σου δωσει την λιστα εκτροφεων , και αρχισε τις συνομιλιες με ολους οσους μπορεις , μη περιοριστεις απο την στερεα ελλαδα και κατω.
Σωστά τα λέει ο Sirkos.
Και ψάχτους - μην επαναπαύεσαι μόνο στο ότι είναι εγγεγραμμένοι στον ΚΟΕ

- να μην κάνουν πολλές και ανεξέλεγκτες γέννες
- να νοιάζονται για την υγεία των γεννητόρων
- να μην εκδίδουν πλαστά pedigree που ναι της μοδός τελευταία

Και απέφυγε γενικώς τέτοιες κακοτοπιές. Κι ο θεός μαζί σου.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
:)

Καλησπέρα σας!

Eυχαρίστως να σας γράψω κάποια πράγματα για τα Staffords και να μου πείτε κι εσείς, αν θέλετε, κάποια πράγματα για εσάς και το τι θα θέλατε ή τι θα περιμένατε από τον μελλοντικό σας σκύλο, πως φαντάζεστε την ζωή σας με ένα Stafford και τι σας έκανε να στραφείτε σε αυτή την φυλή.

Θα αρχίσω τονίζοντας σας πως το «τρίπτυχο της επιτυχίας» που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για την επιλογή του σκύλου σας είναι «Υγεία-Χαρακτήρας-Μορφολογία». Δηλαδή, να αποκτήσετε ένα κουταβάκι με όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο να σας παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα (κυρίως γενετικό και πιθανόν «προβλέψιμο»), με χαρακτήρα τυπικό της φυλής και χωρίς επίκτητα προβλήματα συμπεριφοράς λόγω κακής εκτροφής. Τυπικής μορφολογίας και όχι «μοδάτης» που θα μπορεί να του εξασφαλίσει μια ποιοτική ζωή και θα είναι μέσα στα πρότυπα της φυλής.

Με το Stafford και ιδιαίτερα με ένα Stafford σωστής εκτροφής και με καλή διαβίωση (διατροφή και άσκηση) θα έχετε ένα σκύλο που δεν θα τον «μάθει καλά ο κτηνίατρος» και ένα σκυλάκο που κατά πάσα πιθανότητα θα τον πηγαίνετε βόλτα μέχρι τα 15 του χρόνια. Τόσο η L-2-hydroxyglutaric aciduria (L2HGA - μια μεταβολική διαταραχή που οδηγεί σε αλλαγές συμπεριφοράς και συμπτώματα όπως άνοια), όσο και ο κληρονομικός καταρράκτης (HC) είναι ασθένειες για τις οποίες εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει τεστ DNA και κάθε υπεύθυνος εκτροφέας έχει σκύλους ελεύθερους από αυτές τις ασθένειες (δηλ. σκύλους που έχουν εξεταστεί οι ίδιοι και έχουν καθαρά αποτελέσματα ή σκύλους που προέρχονται από γονείς «καθαρούς» και κατόπιν τούτου οι απόγονοι τους είναι κι αυτοί υγιείς μια που πρόκειται για κληρονομικές παθήσεις).

Οι δυσπλασίες ισχίου (HD) και αγκώνα (ED ή AD) δεν είναι κάτι (πολύ) σύνηθες στην φυλή αλλά παρόλα αυτά θα δείτε εκτροφείς που έχουν κάνει και για αυτό τις απαραίτητες ακτινογραφίες στα σκυλιά τους και θα πιστοποιούν ότι είναι «ελεύθερα δυσπλασίας»...αλλά θα (πρέπει να) βλέπετε και γονείς που δεν θα έχουν πρόβλημα, θα κινούνται αβίαστα, θα τρέχουν, θα πηδούν και γενικότερα δε θα σας αφήνουν υποψία για τέτοιου είδους πρόβλημα.

Δερματικά προβλήματα πάλι δεν βλέπουμε συχνά. Αν αποφύγετε και το μπλε χρώμα στα Staffords τότε περιορίζετε πολύ τις πιθανότητες να έχει ο σκύλος σας κληρονομικά/γενετικά δερματικά προβλήματα (το μπλε χρώμα οφείλεται σε μια γονιδιακή διαταραχή και είναι πιθανό να μεταφέρει και δερματικές παθήσεις).

Θα λέγαμε, πως έχουμε να κάνουμε με μία από τις πιο υγιείς φυλές σκύλων και από αυτές που τα σκυλιά συχνά φτάνουν τα 14-15 χρόνια και σε καλή κατάσταση.

Η φυλή είναι ανθρωποκεντρική και «ότι πρέπει» για συμβίωση με παιδιά (δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι nanny dog, δηλ. «σκύλος νταντά» που έχει). Έχει όρεξη για παιχνίδια οπότε και συντροφεύει τα παιδιά με χαρά, έχει υπομονή και αντέχει, οπότε ανέχεται το άγαρμπο παιχνίδι, δεν είναι κτητικό σκυλί για να σκεφθεί να φυλάξει (και να δαγκώσει) τα «δικά του» πράγματα και γενικότερα δεν του περνά από το μυαλό να δαγκώσει άνθρωπο.

Αυτά βέβαια δε σημαίνουν πως μπορείς να «παρατήσεις» παιδί και σκυλί στην αυλή ή σε ένα δωμάτιο και να φύγεις, ιδιαίτερα αν είναι και τα 2 ή ένας από τους 2 σε πολύ μικρή ηλικία. Ατυχήματα πάντα μπορεί να συμβούν, με πιο πιθανό το παιδάκι να τραυματίσει το σκυλάκι. Για αυτό πάντα να υπάρχει ένας ενήλικας να επιβλέπει.

Είναι σκύλος με ενέργεια και χαίρετε να την διοχετεύει. Καλό λοιπόν είναι να του δίνετε τις ευκαιρίες. Βόλτες και παιχνίδια (από μπαλάκι, tug of war, spring pole, flirt pole και πολλά άλλα). Δεν θα σας καταστρέψει το σπίτι αν δε βγει βόλτα μια φορά και είναι σκύλος που η θέληση του να σας ευχαριστήσει τον κάνει εύκολα εκπαιδεύσιμο...αυτό όμως δεν πάει να πει πως θα πρέπει να γίνει και αντικείμενο εκμετάλλευσης η καλοσύνη του και να γίνει συνήθεια η μη βόλτα.

Το μέγεθος αλλά και ο καλόβολος χαρακτήρας είναι κάποια από τα πολλά θετικά της φυλής για ζωή στην πόλη. Μεταφέρεται εύκολα (και φθηνά σε σχέση με άλλες φυλές, αν μιλάμε για αεροπλάνο π.χ.) και είναι σκύλος που δε «γκρινιάζει» και μαθαίνει εύκολα να μένει ήσυχος σε ένα box ή ένα crate.

Είναι σκύλος που αγαπά όλους τους ανθρώπους και δεν θα το συνιστούσα για σκύλο φύλαξης. Θα γαβγίσει ίσως ή θα γρυλίσει σε παράξενους θορύβους και σε παράξενες ώρες αλλά οτιδήποτε περισσότερο θα βγει με κόπο και εκπαίδευση. Με τα άλλα σκυλάκια είναι αρχικά καλοπροαίρετος αλλά δε θα πει όχι σε οποιαδήποτε πρόκληση, από όπου κι αν προέρχεται. Μπορεί να μάθει εύκολα να συμβιώνει με άλλα ζώα και άλλα σκυλιά.

Τώρα για την επιλογή του σκύλου σας και την «πηγή» απόκτησης του...Ίσως να γνωρίζεται πως είναι καλύτερο να αποφύγετε τα pet shops, τους πάσης φύσεως εισαγωγείς και προμηθευτές και τις γέννες ιδιωτών. Η διαφορά κόστους δεν είναι τεράστια ενώ η διαφορά ποιότητας και υγείας το πιθανότερο να είναι και όλο αυτό να σας στοιχίσει και σε χρήμα αλλά και συναισθηματικά πολύ περισσότερο από όσα «γλυτώσατε» από την φθηνή αγορά.

Ακόμα όμως και ο εκτροφέας δεν θα πρέπει να είναι μια επιλογή αβίαστη. Θα πρέπει κι εκείνον (όποιος κι αν είναι) να τον επιλέξετε με προσοχή. Πάντα πρώτο μέλημα σας να είναι η υγεία. Σκυλιά που είναι απαλλαγμένα ή ελεύθερα από κληρονομικές ασθένειες (έχουν εξεταστεί και οι 2 γονείς και δεν έχουν πρόβλημα ή/και έχουν εξεταστεί οι πρόγονοι), σκυλιά με σωστό δάγκωμα, καλή ράχη, καλή φυσική κατάσταση, σκυλιά που κάνουν «πράγματα» και δεν ζουν σε κλουβιά...είναι κάποια από αυτά που θα πρέπει να σημειώσετε.

Μετά είναι ο χαρακτήρας...Θα πρέπει να δείτε σκυλιά που ζουν μαζί με ανθρώπους, που έρχονται σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα (αυτοκίνητα, πολυκοσμία, παιδιά, άλλα ζώα, κλπ)...Το να σας δείξει κάποιος έναν όμορφο σκύλο με «βραβεία» και διακρίσεις δεν πρέπει να είναι αρκετό.

Στην εποχή μας και με το internet στην διάθεση μας δεν θα πρέπει να περιοριζόμαστε στις επιλογές που είναι «δίπλα μας»...Εξίσου «δίπλα μας» είναι και χώρες του εξωτερικού με πολύ καλές επιλογές και πολύ περισσότερες. Το κόστος δεν είναι πολύ μεγαλύτερο, απλά ο «κόπος» είναι, μια που θα πρέπει να πας να το πάρεις και ίσως να έρθεις απευθείας (το έχω κάνει κάποιες φορές). Μπορεί ένας εκτροφέας του εξωτερικού να είναι περισσότερο «δίπλα σου» και να σε βοηθά από ότι ένας «ντόπιος»...Την διαφορά δεν την κάνει η απόσταση αλλά ο χαρακτήρας.

Η καλύτερη επικοινωνία και η «επαφή» έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τον χαρακτήρα των ανθρώπων παρά με την απόσταση που τους χωρίζει ή την γλώσσα που μιλούν. Όπως κι εμείς τώρα ανταλλάσουμε μηνύματα και «μιλάμε» για κάτι που μας αρέσει και μας απασχολεί, το ίδιο μπορεί να γίνει και με έναν εκτροφέα που είναι στην Σουηδία π.χ. Όρεξη να υπάρχει για ενημέρωση και διάλογο, διαφορετικά και στη Λάρισα αν βρίσκεται ο εκτροφέας κι εσείς στην Αθήνα μπορεί κάλλιστα να αδιαφορεί και να μην απαντά σε mail ή και τηλεφωνήματα. Επίσης, σημαντικές είναι και οι γνώσεις που θα έχει ο άλλος για να σας μεταφέρει και η σωστή καθοδήγηση και όχι απλά να είναι κοντά για να πάτε επίσκεψη...και αυτά είναι πράγματα διαπιστωμένα και όχι απλά εικασίες.

Ένας εκτροφέας που θα σας διασφαλίσει κάποια από τα παραπάνω και θα έχετε ένα σκύλο, όσο το δυνατόν, τυπικό και με pedigree θα σας ζητήσει 800-1200 ευρώ (μέσος όρος)...Τώρα, τα κριτήρια σας τα ανέφερα πιο πάνω και οι «παροχές» ποικίλουν (πέρα από το κουτάβι, το pedigree, τα πρώτα εμβόλια, το microchip, τροφή για τις πρώτες μέρες, κλπ). Η σημαντικότερη «παροχή» του εκτροφέα είναι η συνεχείς και διαρκής παρουσία του δίπλα σας και η προσπάθεια του να ζήσει ο σκύλος του όσο το δυνατόν καλύτερα και αρμονικά στο νέο του σπίτι.

Θα πρέπει να έχετε υπομονή και να μη βιαστείτε στις επιλογές σας.

Θα πρέπει πέρα από τα χρήματα που θα δώσετε, να αφιερώσετε και λίγο χρόνο να μάθετε για την φυλή και να μπορείτε να κρίνετε αυτά που θα σας πουν εκτροφείς και άλλοι (ή και εγώ τώρα) και αυτά πριν την αγορά Καλό είναι να «ψάξετε το θέμα» (όπως βλέπω ότι ήδη κάνετε) αρκετά, να μαζέψετε τις πληροφορίες σας και να τις «ζυγίσετε» στο τέλος.

Όλα αυτά που σας λέω ισχύουν είτε επιθυμείτε ένα σκύλο σύντροφο για σας και την οικογένεια σας και μόνο, είτε θέλετε να ασχοληθείτε με κάποιο σπορ (frisbee, agility, τρέξιμο, κ.α.) ή τις εκθέσεις σκύλων. Δεν είναι «πολυτέλειες». Η πιο σημαντική δουλειά του σκύλου είναι η συντροφιά και δεν πρέπει να γίνεται η απόκτηση του μια ταλαιπωρία διαρκείας λόγω προβλημάτων υγείας, χαρακτήρα, κλπ. που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με καλύτερο ψάξιμο και δίνοντας 200-300 ευρώ παραπάνω (και τώρα να έχετε βρεθεί με κτηνιατρικά έξοδα ή έξοδα σε ζημιές και εκπαιδευτές που μπορεί να είναι της τάξεως των κάποιων χιλιάδων ευρώ ή ακόμα και να έχετε χάσει τον σκύλο σας από κάποια πάθηση λόγω κακής εκτροφής).

Τα ετήσια έξοδα ενός Stafford (με μια σωστή διατροφή, κτηνιατρική φροντίδα, κλπ.) ανέρχονται στα 500-800 ευρώ και βέβαια μιλώ για μέσους όρους που όμως βάση εμπειρίας δεν θα ξεφύγουν ιδιαίτερα (μιλώντας για «σωστές περιπτώσεις»).

Ελπίζω να απάντησα σε όλες σας τις αρχικές ερωτήσεις/απορίες. Για οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε ή χρειαστείτε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε.

Ευχαριστώ πολύ!

Μη "τρομάξεις"....Από ΕΔΩ το αντέγραψα...:)

Underdogg αν τα μοναδικά κριτήρια που έχεις βάλει αυτή την στιγμή για εκτροφέα είναι...γεωγραφικά (από την Στερεά Ελλάδα και κάτω) τότε ή έχεις πολύ "δρόμο" ακόμα για να "χτίσεις" κριτήρια ή θα πάρεις γρήγορα και "αβασάνιστα" σκυλάκι.

Αν θες πες εσύ (πριν σου πει ο κάθε ένας τα δικά του) τι άλλα κριτήρια έχεις στο μυαλό σου για τον εκτροφέα που ψάχνεις. Ποιες οι απαιτήσεις σου, ποια τα γούστα σου, τι θεωρείς σωστό και καλό και τι όχι...σε σχέση πάντα με τον εκτροφέα και την εκτροφή.

Αν πάλι, δε τα έχεις σκεφτεί όλα αυτά και δεν ξέρεις και πολλά για την φυλή και την εκτροφή της ώστε να κρίνεις...καλό θα ήταν να αφιερώσεις λίγο χρόνο σε αυτά.

Underdogg

Member
25 Οκτωβρίου 2013
24
0
Όπως βλέπετε, ούτε το έθεσα ως όρο το γεωγραφικό ( μια απλή διευκόλυνση είναι) , ούτε ανέφερα κριτήρια για τον εκτροφέα. Ζήτησα Εκτροφείς και δικές σας εμπειρίες! :) Οπότε σε πρώτη φάση να έχω ονόματα και μια γνώμη τρίτου :)

:)

Μη "τρομάξεις"....Από ΕΔΩ το αντέγραψα...:)
Καλησπέρα και ευχαριστώ, αν και δεν βλέπω τον λόγο για το συγκεκριμένο ποστ. Απλά προσωπικές εμπειρίες ζητάω από εκτροφείς :)

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Χαίρομαι που η γεωγραφική θέση του εκτροφέα δεν αποτελεί και πρωταρχικό σου κριτήριο. Παρόλα αυτά, ποια κριτήρια έχεις εσύ στο μυαλό σου σύμφωνα με τα οποία θα κρίνεις τις προτάσεις ή και αυτούς που θα βρεις από μόνος σου;

Εγώ απλά το αντέγραψα από άλλο θέμα (που μάλλον θα είχες ήδη δει) μήπως και φανεί χρήσιμο...

Όπως σου γράφω κι αλλού...Εσύ τι κριτήρια έχεις στο μυαλό σου που θα σε βοηθήσουν να κρίνεις τις προτάσεις και τις εμπειρίες (αρνητικές ή θετικές) τρίτων;

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Μερικές δημοσιεύσεις μεταφέρθηκαν εδώ από άλλο θέμα μια που είχαν το ίδιο αντικείμενο.

Ευχαριστούμε και θερμή παράκληση, μην ανοίγετε το ίδιο θέμα σε παραπάνω από μία ενότητες.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Θα σου απαντήσω πιο αναλυτικά τώρα (αν και θα προτιμούσα να είχα διαβάσει τα δικά σου κριτήρια πριν) γιατί αργότερα ίσως δεν έχω την ευκαιρία.

Η επιλογή εκτροφέα, όπως θα δεις αν ψάξεις λίγο το φόρουμ, έχει πολυσυζητηθεί και έχει υπεραναλυθεί θα έλεγα. Είναι όμως μία από τις ερωτήσεις που συνεχώς επανέρχεται και αυτό είναι φυσιολογικό.

Συνήθως οι άνθρωποι θέλουν μια πρόταση "Πάρε από εκεί, έχει πολύ καλά σκυλιά, έχω πάρει και εγώ" ή κάτι παρόμοιο και αποφεύγουν να προσπαθήσουν οι ίδιοι να διαμορφώσουν γενικότερα και βασικότερα κριτήρια που θα τους βοηθήσουν για την επιλογή τους και όχι μόνο.

Για εμένα λοιπόν υπάρχουν δύο ειδών αναζητήσεις και δύο ειδών "αναζητητές"...Αυτός που ψάχνει ένα σκύλο συγκεκριμένης φυλής για συντροφιά, παρέα και κάποια "μη επαγγελματική" ενασχόληση ή ασχολία και αυτός που ψάχνει ένα σκύλο για εκτροφή και/ή κάποια "επαγγελματική" ασχολία και "χρήση".

Η δεύτερη κατηγορία δεν θα μπει στην διαδικασία να μπει σε ένα φόρουμ να ζητήσει προτάσεις για εκτροφέα (ελπίζω) και αν το κάνει, οι ερωτήσεις θα είναι διαφορετικές (ελπίζω). Είναι άνθρωποι ήδη αρκετά ενημερωμένοι τόσο για την φυλή που ενδιαφέρονται όσο και για την "χρήση" που την θέλουν. Οι όποιες "αναζητήσεις" τους και "απορίες" τους είναι στο επίπεδο "ποιες εκτροφικές γραμμές δίνουν τι", γιατί, πως συμπεριφέρεται και πως "δουλεύει" αυτό εκεί και το άλλο αλλού, κλπ...Πιο εξειδικευμένες θα λέγαμε. Όχι πως και αυτοί οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για την συντροφιά και την παρέα του σκύλου ή την υγεία του...αλλά αυτά θεωρούνται δεδομένα και αναλύονται σε άλλο επίπεδο.

Οι περισσότεροι λοιπόν ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, με τις λιγότερες ή περισσότερες γνώσεις πάνω στην φυλή που αναζητούν, θα πρέπει να πάψουν να αναζητούν σκύλο!...Θα πρέπει να πάψουν να έχουν στο μυαλό τους τον σκύλο και πως τον θέλουν και να επικεντρωθούν μόνο στον εκτροφέα και πως αυτός πρέπει (θέλουν) να είναι.

Δεν διαλέγουμε σκύλο (γιατί δεν έχουμε τις γνώσεις να το κάνουμε) αλλά εκτροφέα (που θα μπορέσουμε να εμπιστευθούμε και που θα θέλουμε ή θα αξίζει να ενισχύσουμε).

Πάνω σε αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να "χτίσουμε" κριτήρια και να έχουμε ξεκάθαρες απόψεις...και αυτό γίνεται μέσα από γνώση για την φυλή που ψάχνουμε και υπομονή και επιμονή στην αναζήτηση μας ώστε να βρούμε όλα τα στοιχεία (ή τα περισσότερα και πιο σημαντικά) που μας ενδιαφέρουν για τον άνθρωπο που θα επιλέξουμε ή θα απορρίψουμε.

Από εδώ και πέρα ο κάθε ένας μπορεί να σου πει "το μακρύ του και το κοντό του"...Άλλος να θέλει τα σκυλιά του εκτροφέα να ζουν κοντά του και σαν κατοικίδια ζώα και όχι σαν ζώα αναπαραγωγής και άλλος να μην έχει θέμα με αυτό και να του αρέσει ο εκτροφέας που θα επιλέξει να έχει "εγκαταστάσεις" και πολλά σκυλιά.

Θα μπορούσαν και οι δύο πλευρές να επιχειρηματολογήσουν, όπως θα μπορούσε και ο κάθε ένας από εμάς να σου γράψει τα δικά του, προσωπικά κριτήρια...Το θέμα είναι εσύ τι θες, εσύ τι πιστεύεις και εν τέλει να συνεργαστείς και να ενισχύσεις κάποιον που επιθυμείς και που πιστεύεις πως αποτελεί μια θετική παρουσία στην φυλή που εκτρέφει και στο κυνοφιλικό και κυνολογικό "στερέωμα".

Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως και περιμένω να διαβάσω τα δικά σου κριτήρια για τον εκτροφέα που θα επιλέξεις ή θα απορρίψεις.

Last edited:

Underdogg

Member
25 Οκτωβρίου 2013
24
0
Καλησπέρα κι ευχαριστώ πολύ που ασχολείσαι τόσο εκτεταμένα. Κοίταξε, είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στην διαδικασία υιοθεσίας κουταβιού από εκτροφέα. Τα προηγούμενα σκυλάκια της οικογένειας ήταν αδέσποτα. Έχουμε ξεφύγει από την φάση επιλογής φυλής, κατέληξα στην συγκεκριμένη, για τους δικούς μου λόγους, τους οποίους μπορώ και να πω, αλλά νομίζω δεν ταιριάζει στο θέμα.
Όντας πρωτάρης, σίγουρα δεν ήμουν εναρμονισμένος με το σκεπτικό διαλέγω εκτροφέα-όχι κουτάβι, καθώς κάπως έτσι το έχουμε στο μυαλό μας, μα μπορώ να πω ότι αντιλαμβάνομαι την σημασία, ύστερα από αρκετό ψάξιμο και διάβασμα.
Όπως είχες πει σε άλλο ποστ, έχω πολύ δρόμο για την επιλογή του εκτροφέα, γι' αυτό και από την αρχή τόνισα πως δεν με ενδιαφέρουν οι άμεσες γέννες. Όσο για τα κριτήρια μου, θα σου τα αναφέρω, αλλά δεν μπορώ να στα καταγράψω σε μορφή λίστας. Δεν μπορώ γιατί δεν έχω οριοθετήσει βούλες με πρέπει και δεν πρέπει, εκτός των κλασσικών και αυτονόητων (πχ αυτά που διαβάζουμε στο φόρουμ για την επιλογή εκτροφέα γενικά, ή σε διάφορα άλλα άρθρα κλπ). Αυτό που θέλω κατ' αρχάς από τον εκτροφέα, νομίζω ότι θα το διεκδικήσω εαν τον επισκεφτώ 2-3 φορές. Θέλω έναν εκτροφέα της Φυλής με αγάπη για την συγκεκριμένη φυλή, που να εκτρέφει και όχι να παράγει. Να έχει στα όρια του δυνατού εκμηδενίσει τις πιθανότητες, μέσω των γεννετικών ελέγχων -μακρυπρόθεσμων μέσα από την εκτροφή/βραχυπρόθεσμων ανά κουτάβι- ότι το Σταφι που θα γνωρίσω δεν θα υποφέρει από τις 2-3 σοβαρές παθήσεις/σύνδρομα που τα επηρεάζουν. Τώρα αν θα τα έχει στον καναπέ του ή σε εγκαταστάσεις δεν με επηρεάζει και τόσο. Αυτό που θα με επηρεάσει είναι η κατάσταση των σκύλων, η στάση του εκτροφέα και φυσικά ο αριθμός τους. Δεν θα ήθελα να βρεθώ μπροστά από μιά αγέλη. Επίσης περιμένω να μου μιλήσει για τις γραμμές του, την προέλευσή τους, τους γονείς, τα pedigree, την ιστορική διαδρομή τους, όπως και το ιατρικό ιστορικό. Θα ήταν ιδανικό ο εκτροφέας να περίμενε μηδενική γνώση από εμένα επάνω στα Σταφ, να με ενημερώσει στο έπακρο κατά το δυνατό και να μου δώσει πληροφορίες, από την μυοσκελετική του δομή μέχρι το πόσο ντροπαλός είναι, παρ' όλα αυτά θα τον ήθελα ορεξάτο για κουβέντα πάνω στην φυλή, πρόθυμο να με διορθώσει, να μου πει πράγματα που ως αρχάριος δεν γνωρίζω ή δεν έχω δώσει την κατάλληλη βαρύτητα. Σ'ότι αφορά τον ίδιο τον σκύλο, θα ήθελα να φροντίζει μέσω επιλεκτικότητας να διατηρεί σκύλους, όσο πιο κοντά στο πρότυπο της φυλής.
Όλα αυτά -πλην του τελευταίου- όμως στηρίζονται μόνο πάνω στην εμπιστοσύνη μου σ'αυτόν καθώς δεν μπορώ να τα διασταυρώσω όλα. Πχ ναι μεν μπορώ να δω χαρτιά και εξετάσεις, αλλά πως μπορώ να είμαι σίγουρος για όσα μου λέει. Οπότε είναι αναγκαίο να τον επισκεφθώ μια δυό φορές για να έρθουμε σε επαφή.

Αυγερις

Well-Known Member
24 Οκτωβρίου 2011
555
0
42
πατρα
οταν μαθεις την φυλη που θελεις να αποκτησεις θα βρεις και εκτροφεα
αν δεν μαθεις δεν θα μπορεις να κρινεις
αν δεν μπορεις να κρινεις δεν θα ξερεις τι βλεπεις
αν δεν ξερεις τι βλεπεις ολοι ειναι εκτροφεις

ακολουθησε ενα χρονο τις εκθεσεις διαβασε για την φυλη και μετα ολα ειναι πολυ ευκολα μιας και θα δεις οτι δεν υπαρχουν και τοσοι εκτροφεια για να μπερδευτεις.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
ακολουθησε ενα χρονο τις εκθεσεις διαβασε για την φυλη και μετα ολα ειναι πολυ ευκολα μιας και θα δεις οτι δεν υπαρχουν και τοσοι εκτροφεια για να μπερδευτεις.
Μου μοιαζει σιγουρη συνταγη για λαθος επιλογη αυτο.... αποψη μου.

Underdogg "το πας" πολυ καλα!

Αυγερις

Well-Known Member
24 Οκτωβρίου 2011
555
0
42
πατρα
ας μην παει τοτε να βλεπει φωτογραφιες απο το ιντερνετ και να μετραει τα κεφαλια με την μεζουρα.

να μαθει να βλεπει τον μουφα σκυλο να μαθει και τον σωστο.
αν δεν δεις σκυλο απο κοντα και αν δεν μαθεις να βλεπει το ματι δεν γινεται να διαλεξεις και δεν γινεται να καταλαβεις τι σημαινει ουτε μορφολογια ουτε τιποτα.

αποψη μου.

απο οτι εχω δει σε αλλα θεματα ελευθερα γινεται αναφορα εκτροφειων ανετα .... πολυ ανετα ομως μπορεις να μιλησεις με αυτα τα παιδια που αν μη τι αλλο ειναι πολυ αξιολογοι στην δουλεια τους και ισως εχουν και παραπανω τον πηχη απο αυτα που αναφερεις underdogg

- HOME

νομιζω ο βασιλης και η αλεξια εχουν να σου πουν αρκετα για την φυλη.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Στην λίστα εκτροφέων στο FB βλέπω ακόμα 2

Επωνυμία Εκτροφείου: SIRIUS STAFFORDS
Ονοματεπώνυμο Ιδιοκτήτη: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Αριθμός Καταχώρησης FCI: GR 39/2012