Επιλογή εκτροφείου Γερμανικού Ποιμενικού


Nymeria_12_97

Member
6 Νοεμβρίου 2021
22
21
27
Καλησπέρα σας,

Είμαι καινούργια στο φόρουμ και χαίρομαι που το βρήκα διότι υπάρχουν πολλές σημαντικές πληροφορίες και διαφορετικές απόψεις από τον κόσμο εδώ.

Ύστερα από αρκετό καιρό σκέψης και άντληση όσο περισσότερων πληροφοριών γινόταν, αποφάσισα να γίνω Κουταβομαμα ενός γερμανικού ποιμενικού. Η αλήθεια είναι ότι έχω πάρει ήδη αρκετά τηλέφωνα σε εκτροφεία, όμως ο κάθε εκτροφέας πιστεύει και υποστηρίζει διαφορετικά πράγματα.

Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω για τα Pedigree.

1) Από όσο ξέρω μέχρι στιγμής υπάρχει το κόκκινο και το μπλε. Αν έχω καταλάβει σωστά η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι οι εξετάσεις που έχουν γίνει σχετικά με τις ασθένειες της κάθε φυλής, διακρίσεις και Οικ. Δέντρο. ( Αν μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει με τις διαφορές τους) Πρόσφατα ένας από τους εκτροφείς μου μίλησε για ένα Λευκό Pedigree και υποστήριξε ότι το κόκκινο για να δοθεί πρέπει ο γονέας να είναι από Γερμανία. Ισχύει? Επίσης μου είπε ότι λόγω Covid λίγο δύσκολα να βρω.

2) Έχετε κάποια εμπειρία από εκτροφεία γερμανικών ποιμενικών? Ή κάποιο να μου συστήσετε?

3) Κάθε συμβουλή & εμπειρία καλοδεχούμενη.

Σας ευχαριστώ!!!
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Πολύ σωστά κατάλαβες ότι κάθε εκτροφέας έχει δικές του απόψεις και τις μεταφέρει στην αναπαραγωγή που κάνει.
Όταν διαλέγουμε σκυλί, τα κριτήρια του εκτροφέα είναι που θα μας κάνουν να πάρουμε την τελική απόφαση.
Μπορεί ένας να έχει στόχο στην επόμενη γέννα να δώσει έμφαση στο χρωματισμό και στην τυπική μορφολογία του προτύπου. Μπορεί άλλος να έχει στόχο ένα γερμανικό ποιμενικό που δεν βάζει κωλο κάτω. Μπορεί άλλος να έχει δώσει βάρος στην ευαισθησία και να είναι κοινωνικά αποδεκτό. Μπορεί άλλος να τον ενδιαφέρει πρωτίστως τα νεύρα και ένταση.

Όσο ψάχνεις θα δείς ότι αυτό πληρώνεις. Δεν δίνεις χρήματα για την ψυχή του ζώου, αλλά την εκτροφή του. Δεν είναι όλα τα γερμανικά ποιμενικά ίδια. Αυτό ισχύει ειδικά σε φυλές φύλαξης/εργασίας που με το πάροδο του χρόνου πολλοί εκτροφείς θέλουν να αλλάξουν χαρακτηριστικά για να είναι πιο εύκολα στον άπειρο ιδιοκτήτη.

Πες μας πως σκέφτεσαι ρεαλιστικά το σκυλί που θα ήθελες δίπλα σου. Δεν ξέρω εκτροφείς γερμανικών αλλά μπορεί να σε βοηθήσει άλλος
 
  • Like
Reactions: Orjo


Nymeria_12_97

Member
6 Νοεμβρίου 2021
22
21
27
Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Αυτό που κοιτάω, όπως όλοι φαντάζομαι... Πρώτα από όλα να έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις για τις ασθένειες της φυλής, όπως και τον χαρακτήρα των γονέων & του κουταβιού.

Αρχικά το σκυλάκι το θέλω για συντροφιά. Ίσως μετά από κάποιο διάστημα το πάω σε επαγγελματία εκπαιδευτή να μάθει και για φύλαξη, αλλά έχουμε μέλλον ως τότε. Θέλω να βγαίνουμε έξω 3-4-5 ώρες να γίνεται η εκπαίδευση, το παιχνίδι κλπ. Δεν έχω την τεράστια εμπειρία αλλά έχω όλη τη καλή διάθεση να μάθω και να ασχοληθώ με αυτό.

Έχω διαβάσει τα άρθρα (τον πόλεμο:LOL:) εδώ που χωρίζουν τους Γ.Π σε εκθεσιακούς και εργασιακούς.
Αν έχω καταλάβει σωστά, οι εργασιακοί ας το θέσουμε ως "ότι έχουν περισσότερη ενέργεια να βγάλουν".

Αν με ρωτήσεις εγώ αγαπώ τον κλασικό Γ.Π. Τύπου Ρεξ ας πούμε( Δυτική γραμμή αίματος αν το λέω σωστά). Δεν θέλω να έχει υπερβολική ενέργεια. Ένας εκτροφέας με ενημέρωσε για τον γκρίζο τύπο της φυλής που απαιτεί περισσότερη ενέργεια. Δεν θα το ήθελα αυτό. Αν τύχει για 2-3 μέρες και δεν μπορώ να αφιερώσω 4-5 ώρες στη βόλτα και το παιχνίδι να μην τρελαθεί το σκυλί.

Αυτά πάνω κάτω!! :giggle:
 


Nymeria_12_97

Member
6 Νοεμβρίου 2021
22
21
27
Επιπλέον ένα πράγμα που με φοβίζει λίγο είναι το ένστικτο της φύλαξης. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση το σκυλί να έχει "περισσότερη αγριότητα". Σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο η σωστή κοινωνικοποίηση του σκυλιού αλλά φαντάζομαι επηρεάζει και η εκτροφή.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Καλημέρα και καλώς ήρθες.
Ένας είναι ο Γερμανικός Ποιμενικός, αυτός που περιγράφεται στο πρότυπο της φυλής.
Η συγκεκριμένη φυλή έχει working trial, συνεπώς ψάχνεις ανθρώπους που εκτρέφουν ΈΜΠΡΑΚΤΑ με γνώμονα ΚΑΙ τον ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (συμμετοχή και διάκριση σε εξετάσεις εργασίας) ΚΑΙ την υγεία (εξετάσεις υγείας που πρέπει να έχει η συγκεκριμένη φυλή) ΚΑΙ την μορφολογία (συμμετοχή και διάκριση σε εκθέσεις μορφολογίας).

Οποιαδήποτε έκπτωση σε αυτά τα 3 είναι shortcut και τσαπατσοδουλεια και δείχνει ασέβεια στην ίδια την φυλή.

Αν δεν βρεις στην Ελλάδα ανθρώπους που έμπρακτα προσπαθούν και για τα 3, υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές στο εξωτερικό.
Καλή επιτυχία στην αναζήτησή σου.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
@Nymeria_12_97 το ένστικτο της φύλαξης μη το μπερδεύεις με επιθετικότητα. Δεν πάει εύκολα ένα σκυλί από κατάσταση συναγερμού (ειδοποίηση ξένου στο χώρο σου για παράδειγμα) σε αμυντική επιθετικότητα. Τα περισσότερα σκυλιά θέλουν καθοδηγήσει για να γίνει αυτό, εκτός αν είναι ο χαρακτήρας του τέτοιος.
Αν σκέφτεσαι όντως φύλαξη βρες εκπαιδευτή και ξεκίνα από κουτάβι. Να έχεις έτοιμα "εργαλεία" για να είναι εύκολη η δουλειά μετά. Αλλά είναι μεγάλη αφοσίωση σε χρόνο, αν το ξεκινήσεις πρέπει να το διατηρείς.

@Yorkaddict δεν είμαι τόσο μαύρο λευκό σε αυτό το θέμα. Αν δεχτώ αυτό που γράφεις τότε για μένα 90% των γερμανικών ποιμενικών στην Ελλάδα είναι κακά πρότυπα. Ρεαλιστικά, τα πρότυπα όσο πάμε μένουν σε βιβλία ιστορία για ρομαντικούς. Και θα πω κάτι που μου είπε ένας άνθρωπος που εκτιμώ πολύ πριν χρόνια σε μια λέσχη στο Καματερό.... "Κάποτε πριν 20χρ ερχόντουσαν γερμανικά ποιμενικά και μας βγάζανε την ψυχή. Τώρα πετυχαίνουμε ένα καλό στα δέκα και νοσταλγούμε τα παλιά". Ο τύπος ήταν Ρουμάνος ερεθιστης. Όσο περνάνε τα χρόνια αρχίζω και το βλέπω κι εγώ.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Δεν είναι "τα πρότυπα" (πληθυντικός δλδ).
ΈΝΑ είναι το πρότυπο κάθε φυλής και βάσει αυτού εκτρέφεις ή οφείλεις να εκτρέφεις, προσπαθώντας κάθε φορά να φέρεις στον κόσμο τον σκύλο εκείνο που είναι όσο πιο κοντά σε αυτό που περιγράφεται.
Ρεαλιστικά λοιπόν, αυτό το πρότυπο οφείλεις να ακολουθείς.
 
  • Like
Reactions: mareco and Orjo


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Μεγάλο θέμα ανοίγουμε. Το πρότυπο που γράφουν στους κυνολογικους ομίλους κάθε χώρας δεν τα λαμβάνω πολύ υπόψιν μου. Συγκεκριμένα για το Γερμανικό παίζει να είναι 4-5 σελίδες η περιγραφή του σκύλου σην εμφάνιση και μια παράγραφο για το χαρακτήρα του.
Το γεγονός ότι μπορεί να πάει ένας υποψήφιος κηδεμόνας να πάρει γερμανικό ποιμενικό για εργασία, από τον πιο πολυβραβευμένο Έλληνα εκτροφέα και να μη "κάνει" ο σκύλος είναι απάντηση στο ότι δυστυχώς/ευτυχώς περισσότερη σημασία έχουν οι γραμμές παρά η φυλή (ως στάνταρ).
Κάθε εκτροφέας βάζει το χεράκι του. Έχουν μεγάλο εύρος να παίξουν και παίζουν μέσα στα όρια. Εγώ προτιμώ τα υπερτυπικα σε χαρακτήρα. Άλλος τα υπερτυπικα σε εμφάνιση. Τα δύο είναι μέρα με νύχτα μεταξύ τους αλλά τυπικά, είναι εντός ορίων.
 
  • Like
Reactions: DORIS


Nymeria_12_97

Member
6 Νοεμβρίου 2021
22
21
27
Σας ευχαριστω πολυ για το χρόνο σας.

Καταλαβαίνω τι εννοείτε και οι δύο. @BiggBilly @Yorkaddict
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα κινηθώ και των δύο με καλύτερες ερωτήσεις ως προς τους εκτροφείς.

Μόνο με τα Pedigree αμα μπορείτε να με βοηθήσετε γιατί ειλικρινά δεν μπορώ να βγάλω άκρη στο Ίντερνετ. Δεν γνωρίζω αμα αλλάζουν τα Pedigree απο φυλή σε φυλή. Αν ξέρετε κάποια σελίδα ή κάτι που να διευκρινίζει θα το εκτιμούσα.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Το πρότυπο που γράφουν στους κυνολογικους ομίλους κάθε χώρας δεν τα λαμβάνω πολύ υπόψιν μου.
Ολοι οι Κυνολογικοι όμιλοι μέλη της FCI εχουν το ίδιο ακριβώς πρότυπο που συνέταξε ο μητρικός όμιλος της κάθε φυλής.

Το γεγονός ότι μπορεί να πάει ένας υποψήφιος κηδεμόνας να πάρει γερμανικό ποιμενικό για εργασία, από τον πιο πολυβραβευμένο Έλληνα εκτροφέα και να μη "κάνει" ο σκύλος είναι απάντηση στο ότι δυστυχώς/ευτυχώς περισσότερη σημασία έχουν οι γραμμές παρά η φυλή (ως στάνταρ).
Όλα είναι συνάρτηση των γνώσεών μας, του τι θέλουμε να πετύχουμε στην εκτροφή μας και των μέσων που έχουμε στην διάθεσή μας.
Συνεπώς υπάρχουν δεκάδες ερωτήματα που μπορώ να σου θέσω στο παράδειγμα του "πολυβραβευμένου" εκτροφέα που ανέφερες, αλλα θα ξεφύγουμε από την ουσία.

Κάθε εκτροφέας βάζει το χεράκι του. Έχουν μεγάλο εύρος να παίξουν και παίζουν μέσα στα όρια. Εγώ προτιμώ τα υπερτυπικα σε χαρακτήρα. Άλλος τα υπερτυπικα σε εμφάνιση. Τα δύο είναι μέρα με νύχτα μεταξύ τους αλλά τυπικά, είναι εντός ορίων.
Εκτός ΤΎΠΟΥ είναι ΚΑΙ ΤΑ 2 παραδείγματα που ανέφερες.

Εάν μιλάμε για μια φυλή το υποκειμενικό στοιχείο σαφέστατα και παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά πορευεσαι πάντα μέσα στα όρια του προτυπου μέσα από το οποίο προσδιορίζεται ο ΤΥΠΟΣ μιας φυλής. Κοινώς το ΥΠΕΡτυπικο που ανέφερες πως γουστάρεις, είναι εκτός αυτών των ορίων.

Αν θέλουμε να μιλάμε για σκύλους που έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες σε έναν τομέα (πχ να διαπρεπουν στο ιπο ή σε οποιαδήποτε άλλη δοκιμασία), αλλάζει το θέμα.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως πως εδώ μιλάμε για μια ΦΥΛΉ που έχει μια ιστορία και ένα πρότυπο και βάσει αυτού εκτρεφουμε.
Αλλιώς ο καθένας θα έκανε ό,τι γούσταρε και δεν θα υπήρχε ομοιογένεια, δεν θα υπήρχαν καν φυλές να συζητάμε τώρα.

@Nymeria_12_97
Εδω θα βρεις περισσότερες λεπτομέρειες για τα χρώματα.
Ακόμα περισσότερες θα βρεις στο site του ομίλου της φυλής στην Ελλάδα
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
  • Like
Reactions: Nymeria_12_97


tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
πό όσο ξέρω μέχρι στιγμής υπάρχει το κόκκινο και το μπλε. Αν έχω καταλάβει σωστά η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι οι εξετάσεις που έχουν γίνει σχετικά με τις ασθένειες της κάθε φυλής, διακρίσεις και Οικ. Δέντρο. ( Αν μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει με τις διαφορές τους
υπαρχει το κοκκινο οπως λες και το μπλε
το μπλε το παιρνουν ολα τα σκυλια,σε αλλες ρατσες ειναι μονο μπλε ειτε εχουν εξετασεις υγειας και εργασιας
το κοκκινο ειναι απο γονεις που εχουν ipo,εξετασεις δυσπλασιας και περασμενα κορουνγκ.κορουνγκ νομιζω το λενε.
δυσκολο εως απιστευτο να τα εχει μορφολογικος στην Ελλαδα ολα αυτα

Πρόσφατα ένας από τους εκτροφείς μου μίλησε για ένα Λευκό Pedigree και υποστήριξε ότι το κόκκινο για να δοθεί πρέπει ο γονέας να είναι από Γερμανία. Ισχύει?
το λευκο μαμει
μαλλον θα ειναι κανενας που εκανε πρωτη γεννα,υποθετω,και το μπλε που λεμε εδω το λεει ασπρο και πιθανον αυτο να συμβαινει αφου τα κοκκινα ερχοντε απο γερμανια οπως λεει και μας ειπες.

Επίσης μου είπε ότι λόγω Covid λίγο δύσκολα να βρω.
γιατι;;ειναι οι μεθ γεματες και δεν μπορουν οι γιατροι να ξεγεννησουν την σκυλα;
 


Nymeria_12_97

Member
6 Νοεμβρίου 2021
22
21
27
@tasos malinoua γιατι;;ειναι οι μεθ γεματες και δεν μπορουν οι γιατροι να ξεγεννησουν την σκυλα;


Εντάξει επική απάντηση :LOL: :ROFLMAO: Εννοούσε λόγω ταξιδιών φαντάζομαι.

Σε κάθε περίπτωση θα πάρω τηλ. ξανά για να το διευκρινίσω, τι να πω! Πάντως από τις φωτογραφίες και το πόσο καιρό ανεβάζει ενημερώσεις σχετικά με γέννες δεν μου φαίνεται αρχάριος. Για αυτό και "πονηρεύτηκα" διότι σε καμία περίπτωση δεν θέλω να στηρίξω Puppy mills κλπ λόγω απειρίας με στόχο το κέρδος.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
@Nymeria_12_97 συμβουλή μου μη συζητάς από το τηλέφωνο πολύ. Πήγαινε δες τον εκτροφέα από κοντά. Αν κάτι δεν σου κάνει κλικ τότε πήγαινε αλλού. Ευτυχώς έχεις πολλές επιλογές στην φυλή αυτή.

@Yorkaddict διαφωνούμε και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στο θέμα αυτό :)
Απλά δεν πιστεύω ότι οι εκτροφείς πλέον ακολουθούν την καθαρή ιστορία και πρότυπο των φύλων. Ειδικά στην Ελλάδα υστερούμε πολύ, το κατάλαβα όταν έψαχνα κουτάβι. Με είχε ρωτήσει φίλος σε μια ανάλογη συζήτηση "Αν οι εκτροφείς θαυμάζουν τόσο μια φυλή και θέλουν να την κρατήσουν καθαρόαιμη, γιατί τα σκυλιά μάχης τα έχουν κάνει ήπια κατοικίδια;" Δεν λέω ότι θέλω να εκτρέφουν σκυλιά μάχης αλλά είναι μια ερώτηση με παράδοξη απάντηση
 


Nymeria_12_97

Member
6 Νοεμβρίου 2021
22
21
27
@Nymeria_12_97 συμβουλή μου μη συζητάς από το τηλέφωνο πολύ. Πήγαινε δες τον εκτροφέα από κοντά. Αν κάτι δεν σου κάνει κλικ τότε πήγαινε αλλού. Ευτυχώς έχεις πολλές επιλογές στην φυλή αυτή.
Η αλήθεια ειναι οτι θα το προτιμούσα εννοείται. Αλλά μένω Χανιά.
Όσοι εκτροφείς βρίσκονται στη Κρήτη δεν έχουν διαθέσιμα. Για αυτό το λόγο κοιτάω Πανελλαδικά και δυσκολεύομαι.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
@Yorkaddict διαφωνούμε και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στο θέμα αυτό :)
Απλά δεν πιστεύω ότι οι εκτροφείς πλέον ακολουθούν την καθαρή ιστορία και πρότυπο των φύλων. Ειδικά στην Ελλάδα υστερούμε πολύ
Που διαφωνείς δεν καταλαβαίνω...
Με αυτά που γράφω και αφορούν βασικές αρχές και έννοιες της καθαρόαιμης εκτροφής ή με τις πρακτικές που ακολουθούνται από διάφορους που αυτοαποκαλούνται εκτροφείς;;
 


Siegfried

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2013
301
330
Athens-Crete
Καλησπέρα σας,

Είμαι καινούργια στο φόρουμ και χαίρομαι που το βρήκα διότι υπάρχουν πολλές σημαντικές πληροφορίες και διαφορετικές απόψεις από τον κόσμο εδώ.

Ύστερα από αρκετό καιρό σκέψης και άντληση όσο περισσότερων πληροφοριών γινόταν, αποφάσισα να γίνω Κουταβομαμα ενός γερμανικού ποιμενικού. Η αλήθεια είναι ότι έχω πάρει ήδη αρκετά τηλέφωνα σε εκτροφεία, όμως ο κάθε εκτροφέας πιστεύει και υποστηρίζει διαφορετικά πράγματα.

Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω για τα Pedigree.

1) Από όσο ξέρω μέχρι στιγμής υπάρχει το κόκκινο και το μπλε. Αν έχω καταλάβει σωστά η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι οι εξετάσεις που έχουν γίνει σχετικά με τις ασθένειες της κάθε φυλής, διακρίσεις και Οικ. Δέντρο. ( Αν μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει με τις διαφορές τους) Πρόσφατα ένας από τους εκτροφείς μου μίλησε για ένα Λευκό Pedigree και υποστήριξε ότι το κόκκινο για να δοθεί πρέπει ο γονέας να είναι από Γερμανία. Ισχύει? Επίσης μου είπε ότι λόγω Covid λίγο δύσκολα να βρω.

2) Έχετε κάποια εμπειρία από εκτροφεία γερμανικών ποιμενικών? Ή κάποιο να μου συστήσετε?

3) Κάθε συμβουλή & εμπειρία καλοδεχούμενη.

Σας ευχαριστώ!!!
Καλησπέρα, να σε ρωτήσω, είχες στο παρελθόν σκύλο δυναμικής φυλής?
 


Nymeria_12_97

Member
6 Νοεμβρίου 2021
22
21
27
Καλησπέρα, να σε ρωτήσω, είχες στο παρελθόν σκύλο δυναμικής φυλής?
Καλησπέρα σας,

Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά θα πάρω καθαρόαιμο και μεγάλο σκυλί.
 
Last edited:


Siegfried

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2013
301
330
Athens-Crete
Καλησπέρα σας,

Αρκετά πίσω στο χρόνο είχε ο πατέρας μου ντόπερμαν. Εγώ πρώτη φορά θα πάρω καθαρόαιμο και μεγάλο σκυλί.
Εγώ θα σου πρότεινα να μην ξεκινήσεις με γερμανικό ποιμενικό και γενικότερα με καμία δυναμική φυλή.
 


Nymeria_12_97

Member
6 Νοεμβρίου 2021
22
21
27
Εγώ θα σου πρότεινα να μην ξεκινήσεις με γερμανικό ποιμενικό και γενικότερα με καμία δυναμική φυλή.
Θα θέλατε να μου το αιτιολογήσετε? Φαντάζομαι καταλαβαίνω τι θέλετε να μου πείτε, αλλά νομίζω ότι όλοι από κάπου ξεκινάμε. Η απόφαση του Γ.Π δεν πάρθηκε αυθαίρετα. Πιο συγκεκριμένα το συζητάμε με τον σύντροφό μου τουλάχιστον έναν χρόνο τώρα. Επιπλέον γνωρίζω ότι για να πάρεις σκυλί πρέπει σίγουρα να έχεις εκπαιδευτεί πρώτα εσύ ο ίδιος, οποιασδήποτε φυλής ή ημιαιμου επιλέξει κάποιος. Τους τελευταίους 6 μήνες παρακολουθώ ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά βίντεο και βιβλία σχετικά με τα σκυλιά και πιο συγκεκριμένα με Γ.Π. Δεν λέω ότι έγινα επαγγελματίας αλλά προσπαθώ να χτίσω μία βάση και μια εμπειρία. (πχ εκπαίδευση με crate) Επίσης σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά έχω βρει ήδη εκπαιδευτή. Όσο μπορώ προσπαθώ να είμαι καλυμμένη για κάθε ενδεχόμενο.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf