Επιλογή σκύλου - απορίες περί Samoyed

doom_o

Member
11 Φεβρουαρίου 2017
12
4
29
Καλησπέρα! Είμαι καινουρια στο φορουμ και το ανακάλυψα ψάχνοντας πληροφορίες για κάποιες συγκεκριμένες ράτσες σκύλων...
Αρχικά να πω ότι είμαι φοιτήτρια και, για να σας προλάβω, σκοπεύω να πάρω σκύλο στο τελευταίο έτος που θα είναι πιο χαλαρή η κατάσταση καθώς θα έχουμε λιγότερα μαθήματα. Είμαι φοιτήτρια στην πόλη μου οπότε δεν προκύπτουν μετακινήσεις, και θα μπορώ να παιρνω τον σκύλο στη σχολή μου, ακόμα και να τον αφήνω ελεύθερο εκεί, ανεξαρτήτως μεγέθους (ναι, πολλοί φοιτητές το κάνουν αυτό στη σχολή)
Πάντα ήθελα ένα σκύλο αλλά ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να αποκτήσω ένα.. τελικά,κυρίως λόγω κάποιων θεμάτων υγείας που προέκυψαν (και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω), νομίζω ότι στην παρούσα φάση ένα ζωάκι θα μου έκανε πολύ καλό και εγώ με τη σειρά μου έχω πολλή αγάπη να του δώσω.
Αρχικά είχα προσανατολιστεί σε σκυλάκια μικρού μεγέθους... Κυρίως στα King Charles Spaniel. Απ'όσα έχω διαβάσει, είδα ότι είναι ήρεμα σκυλιά που ζουν άνετα σε ένα διαμέρισμα, δεν είναι φασαριόζικα και έχουν φυσιολογικές απαιτήσεις σε βόλτες και άσκηση, εμφανίζουν όμως προβλήματα υγείας.
Όμως άρχισα να ψάχνω παραπάνω και για τα Samoyed... Mεγαλύτερα σκυλια, χρειαζονται πολλή περιποίηση, αλλά πάντα λάτρευα τα μεγάλα φιλικά σκυλιά όπως αυτά και τα labrador...Έχω διαβάσει ότι είναι πολύ αγαπησιάρικα και χαδιάρικα.
Οπότε η ερώτηση μου είναι η εξής, απευθύνομαι κυρίως προς αυτούς που έχουν Samoyed... Θα ήθελα να μάθω για προσωπικές εμπειρίες με αυτά τα σκυλιά. Στο διαμέρισμα είναι πολύ ζωηρά; Θα άντεχαν σε έναν τέτοιο χώρο (με ένα μεγάλο μπαλκόνι βέβαια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το αφήνω έξω, μόνο με επίβλεψη για λίγο φαντάζομαι) ή θα ταλαιπωρούνταν; Εννοείται θα το βγάζω για βόλτες όσο πιο πολύ μπορώ.... Είναι από τα σκυλιά που κάνουν αρκετή φασαρία και γαβγίζουν πολύ; Μπορούν να μείνουν για 5-6 ώρες μόνα τους στο διαμέρισμα ή θα είναι ανήσυχα; Ξέρω πάντως πως είναι δύσκολο να τα βρεις στην Ελλάδα... (εννοείται όχι pet shop και τα σχετικά, έχω ενημερωθεί).
Οποιαδήποτε πληροφορία ή ακόμα και πμ δεκτή! Ευχαριστω :)

• Like
Reactions: Sofouli

doom_o

Member
11 Φεβρουαρίου 2017
12
4
29
Γιατί να μένει 5-6 ώρες μόνο του?
Δεν θα το αμολάς στην σχολή?
Μπορεί να υπάρχουν και περιπτώσεις που να μην μπορώ να το έχω μαζί μου,να πρέπει να είμαι σε σπίτι γνωστού για κάποια εργασία της σχολής ή να προκύψουν διάφορες υποχρεώσεις, άνθρωποι είμαστε... Γενικά έχω παρατηρήσει ότι εδώ στο φόρουμ πιανεστε από μια μικρή λέξη και περνάτε αυτούς που σας ζητάνε απόψεις από ολόκληρη συνέντευξη και πραγματικά μερικές φορές δεν καταλαβαίνω γιατι.. Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που έρχεται με την απόκτηση ενός σκύλου, μην ανησυχείτε..

• Like
Reactions: ntinos2

doom_o

Member
11 Φεβρουαρίου 2017
12
4
29
Ισως ναι, αλλά ξέρουμε πως είναι αυτά, δεν αγαπάνε όλοι τα σκυλιά. Τέλος πάντων, ρωτάω σε περιπτωση που τυχει κατι, οτιδήποτε, και αναγκαστώ να λείπω από το σπίτι για μερικές ώρες. Νομίζω όλοι έχουν αυτό το πρόβλημα και την ανησυχία, άλλοι για παράδειγμα δουλεύουν και αναγκαστικά λείπουν από το σπίτι για μερικές ώρες....

doom_o

Member
11 Φεβρουαρίου 2017
12
4
29
Eμ, γι'αυτο ρωτάω, για να μάθω :p Ειδα στο φόρουμ που κάποιος χρήστης είχε γράψει ότι το δικο του Samoyed εμενε έμενε μόνο του για μερικές ώρες, χωρίς να κλαίει και να κάνει φασαρία και μου έκανε εντύπωση.

Δημητρα_kme

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2017
998
1.409
Δυστυχως εμπειρια με την συγκεκριμενη ρατσα δεν εχω καλως ηρθες ωστοσο:)
Πιστεψε με παντως ο εκτροφεας θα σου κανει πολλες περισσοτερες ερωτησεις απο εδω:D επισης εννοειται πως οι περισσοτεροι δουλευουν η λειπουν για καποιες ωρες μεσα στην ημερα.. ελπιζω να βρεις καποιον να σε βοηθησει με την ρατσα που ψαχνεις.

• Like
Reactions: Asmodeus and doom_o

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Καλησπέρα! Είμαι καινουρια στο φορουμ και το ανακάλυψα ψάχνοντας πληροφορίες για κάποιες συγκεκριμένες ράτσες σκύλων...
Αρχικά να πω ότι είμαι φοιτήτρια και, για να σας προλάβω, σκοπεύω να πάρω σκύλο στο τελευταίο έτος που θα είναι πιο χαλαρή η κατάσταση καθώς θα έχουμε λιγότερα μαθήματα. Είμαι φοιτήτρια στην πόλη μου οπότε δεν προκύπτουν μετακινήσεις, και θα μπορώ να παιρνω τον σκύλο στη σχολή μου, ακόμα και να τον αφήνω ελεύθερο εκεί, ανεξαρτήτως μεγέθους (ναι, πολλοί φοιτητές το κάνουν αυτό στη σχολή)
Πάντα ήθελα ένα σκύλο αλλά ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να αποκτήσω ένα.. τελικά,κυρίως λόγω κάποιων θεμάτων υγείας που προέκυψαν (και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω), νομίζω ότι στην παρούσα φάση ένα ζωάκι θα μου έκανε πολύ καλό και εγώ με τη σειρά μου έχω πολλή αγάπη να του δώσω.
Αρχικά είχα προσανατολιστεί σε σκυλάκια μικρού μεγέθους... Κυρίως στα King Charles Spaniel. Απ'όσα έχω διαβάσει, είδα ότι είναι ήρεμα σκυλιά που ζουν άνετα σε ένα διαμέρισμα, δεν είναι φασαριόζικα και έχουν φυσιολογικές απαιτήσεις σε βόλτες και άσκηση, εμφανίζουν όμως προβλήματα υγείας.
Όμως άρχισα να ψάχνω παραπάνω και για τα Samoyed... Mεγαλύτερα σκυλια, χρειαζονται πολλή περιποίηση, αλλά πάντα λάτρευα τα μεγάλα φιλικά σκυλιά όπως αυτά και τα labrador...Έχω διαβάσει ότι είναι πολύ αγαπησιάρικα και χαδιάρικα.
Οπότε η ερώτηση μου είναι η εξής, απευθύνομαι κυρίως προς αυτούς που έχουν Samoyed... Θα ήθελα να μάθω για προσωπικές εμπειρίες με αυτά τα σκυλιά. Στο διαμέρισμα είναι πολύ ζωηρά; Θα άντεχαν σε έναν τέτοιο χώρο (με ένα μεγάλο μπαλκόνι βέβαια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το αφήνω έξω, μόνο με επίβλεψη για λίγο φαντάζομαι) ή θα ταλαιπωρούνταν; Εννοείται θα το βγάζω για βόλτες όσο πιο πολύ μπορώ.... Είναι από τα σκυλιά που κάνουν αρκετή φασαρία και γαβγίζουν πολύ; Μπορούν να μείνουν για 5-6 ώρες μόνα τους στο διαμέρισμα ή θα είναι ανήσυχα; Ξέρω πάντως πως είναι δύσκολο να τα βρεις στην Ελλάδα... (εννοείται όχι pet shop και τα σχετικά, έχω ενημερωθεί).
Οποιαδήποτε πληροφορία ή ακόμα και πμ δεκτή! Ευχαριστω :)
Γεια σου και καλώς ήλθες. Δυστυχώς με την εν λόγω φυλή δεν μπορώ να βοηθήσω αλλά πιστεύω πως θα κανεις ορθή επιλογή γιατί το ψάχνεις και έχεις όρεξη και υπομονή. Εύγε

• Like
Reactions: GRDANE

doom_o

Member
11 Φεβρουαρίου 2017
12
4
29
Γεια σου και καλώς ήλθες. Δυστυχώς με την εν λόγω φυλή δεν μπορώ να βοηθήσω αλλά πιστεύω πως θα κανεις ορθή επιλογή γιατί το ψάχνεις και έχεις όρεξη και υπομονή. Εύγε
Ευχαριστω πολυ! :) Αν καποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω, περιμένω απόψεις.

• Like
Reactions: Δημητρα_kme

Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Καλως ηρθες.

(Oι παρακατω αποψεις ειναι καθαρα προσωπικες και εχουν σχηματιστει επειτα απο επαφη που ειχα με ιδιοκτητες-εκτροφεις,και οχι απο προσωπικη εμπειρια με καποιο σκυλι,καθως δεν ειχα ποτε μου ως τωρα :p )

Αρχικα,το οτι αποφασισες να περιμενεις μεχρι το τελευταιο ετος της σχολης σου,σου δινει αρκετο χρονο ωστε να διαβασεις και να κατασταλαξεις σε αυτο που πραγματικα θελεις.Σου δινει επισης την δυνατοτητα να βαλεις στην ακρη καποια χρηματα ωστε να μπορεις να αγορασεις εκτροφικο σκυλι.Βασικη προυποθεση ειναι να εισαι διατεθειμενη να δωσεις τα χρηματα που απαιτουνται για την αγορα καθαροαιμου σκυλου,γιατι πολλοι ακομα και αν τα εχουν αυτα τα χρηματα,δεν δικαιολογουν την αγορα ενος σκυλου με 1000 ευρω π.χ. γιατι θεωρουν πως θα παρουν ενα αντιστοιχο με 200 ευρω απο καποια αγγελια,πραγμα το οποιο φυσικα δεν ισχυει.

Γενικα ειναι σκυλια "ομιλητικα",γαυγιζουν πολυ.Αν τους αρεσει κατι,θα σου το δειξουν.Αν δεν τους αρεσει,επισης.Ισως ειναι προβλημα σε πολυκατοικια,ειδικα αν μενει καποιες (αρκετες) ωρες μονο του,αλλα εχε υπ'οψιν σου πως ακομα και σκυλια της ιδιας φυλης,δεν αντιδρουν παντα το ιδιο κατω απο συγκεκριμενες συνθηκες.

Το καλοκαιρι θα πρεπει να βρισκεται σε χωρο δροσερο,ισως και με κλιματισμο (εξαρταται και απο την πολη στην οποια μενεις),με βολτες κυριως πολυ πρωινες.Ενδεχομενως οι βολτες να μην του ειναι αρκετες,αλλα να χρειαζεται και επιπλεον εκτονωση,ειτε με την μορφη τρεξιματος ειτε με την μορφη παιχνιδιου.

Υπαρχουν καποιοι ιδιοκτητες που τους εχω μαθει μεσω των εκθεσεων και εχουν κανει κατα καιρους καποιες γεννες,αλλα δεν γνωριζω αν αυτη την στιγμη υπαρχουν εν ενεργεια εκτροφεις στην Ελλαδα.Σε αυτη την περιπτωση θα πρεπει να μαθεις για προγραμματισμενες γεννες ή να απευθυνθεις σε εκτροφεια του εξωτερικου.

Επειδη προς το παρον εχεις απορριψει την ιδεα των CKCS λογω προβληματων υγειας,να εχεις στο μυαλο σου πως ολες οι φυλες εχουν προβληματα υγειας,αλλες μικροτερα αλλες μεγαλυτερα.Γενικα τα Σαμογεντ θεωρουνται πως ειναι απο τις πλεον υγιεις φυλες,αλλα και σε αυτα θα πρεπει να εχουν γινει εξετασεις,π.χ. δυσπλασιας,ματιων,ενδεχομενως και θυρεοειδη.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.826
8.020
Έζησα πολλά χρόνια με παπυμιλάδικο σάμογιεντ και η εμπειρία μου λέει ότι πράγματι είναι ιδιαίτερα ομιλητικά, εμείς είχαμε θέμα στην πολυκατοικία γιατί μιλούσε για τα πάντα, υποφέρουν πολύ από την ζέστη, βάλαμε το πρώτο μας κλιματιστικό για το σάμυ μας, είναι κοινωνικά και υπέροχα, δεν θα περνάς απαρατήρητος/η με ένα σάμυ, αλλά κακά τα ψέματα δεν είναι για το ελληνικό κλίμα.
Η γούνα τους αυτοκαθαρίζεται, μπορεί να κυλισθούν σε κοκκινόχωμα λάσπη να αλλάξουν χρώμα και μόλις στεγνώσουν με τίναγμα να ξαναγίνουν κατάλευκα όσο περίεργο και να σου φαίνεται. Επίσης δεν μυρίζουν καθόλου, μαδάνε φυσικά τρελά όταν ζουν στο ελληνικό κλίμα.
Αυτά και καλό ψάξιμο εκτροφέα τώρα που ενημερώθηκες για την σωστή απόκτηση από το φόρουμ.

doom_o

Member
11 Φεβρουαρίου 2017
12
4
29
H αλήθεια είναι πως το γεγονός ότι ειναι ιδιαιτερα ομιλητικα θα είναι ένα πρόβλημα... Δεν θέλω να έχω θέματα με τους γείτονες στην πολυκατοικία (έχουμε και μερικούς περίεργους... :p ) Πάντως θα το ψάξω, γιατί ναι, έχω αρκετό χρόνο μπροστά μου μέχρι να πάρω μια απόφαση. Τα King Charles δεν τα έχω απορρίψει η αλήθεια είναι... γνωρίζω ότι είναι ήσυχα σχετικά, και είναι σκυλάκια που μπορούν να ζήσουν σε ένα διαμέρισμα χωρίς να υποφέρουν. Έχει κάποιος καμιά εμπειρία με τη συγκεκριμένη ράτσα;
Επίσης, γίνεται μήπως να αλλάξω τον τίτλο ώστε να φαίνεται πιο γενικός ή πρέπει να επικοινωνήσω με έναν mod? :D

Δημητρα_kme

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2017
998
1.409
Εχουμε φιλοξενησει αρκετα king charles λογω εκτροφειου εδω κοντα.. εισαι σιγουρη οτι δεν ειναι ομιλητα κ αυτα;;:confused: δεν εχω ψαξει την ρατσα στο ιντερνετ ομως.. νομιζω τις καλυτερες απαντησεις θα τις βρεις παιρνοντας τηλ εναν καλο εκτροφεα!!

• Like
Reactions: doom_o

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Αφού κοιτάς τα μικρόσωμα, πάρε παιδί μου ένα κοκόνι να βρεις την υγειά σου. Μπορεί να είναι λίγο φωνακλάδικα αλλά μπορείς να τους μάθεις να "τραγουδάνε" όπως έκανα εγώ, κατ'εντολή, άρα να το βουλώνουν όλες τις υπόλοιπες ώρες :LOL::ROFLMAO:

• Like
Reactions: Δημητρα_kme