Εργαζόμενοι Ποιμενικοί Κεντρικής Ασίας....

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Καθώς χάζευα έπεσα σε αυτό το βιντεάκι....
[video=youtube;VJaxwz6yCLc]http://www.youtube.com/watch?v=VJaxwz6yCLc&feature=player_detailpage[/video]

Οι λάτρεις των ορεινών...δείτε τις διαφορές που έχουν αυτά τα σκυλιά από τα περισσότερα εκθεσιακά δείγματα που έχουμε στο μυαλό μας!;)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ναι...
Στις περιοχές εκεί η επιλογή των καλύτερων γεννητόρων γίνεται με αυτό τον τρόπο...
Είναι "παράδόση" για αυτούς!
Πάντως, από όσο ξέρω είναι συνήθως μάχες που τελειώνουν άμεσα και χωρίς ιδιαίτερους τραυματισμούς για τα ζώα!Συχνά τελειώνουν πριν καν αρχίσουν, απλά και μόνο όταν δείξει σημεία υποταγής ο ένας από τους δύο σκύλους χωρίς καν να εμπλακούν!

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.811
59
ΑΘΗΝΑ
Δεν ξέρω αν είναι εντός προτύπου όλα (και δεν μ'ενδιαφέρει), αλλά χαίρομαι που βλέπω σωστό μέγεθος και βάρος!!!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Αυτό ακριβώς!
Αυτά τα σκυλιά δεν πρέπει να τα κοιτάμε με τα μάτια του προτύπου που έχουμε για την φυλή,μεγάλη ιστορία κι αυτό το πρότυπο, αλλά με το πως πως είναι αυτά τα σκυλιά που δουλεύουν με τα κοπάδια στην χώρα τους!

Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
7
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
ορισμένα είναι εντιπωσιακά πραγματικά...... σε αντιθεση με πολλά σκυλιά εργασίας με κοπάδια δικά μας που είναι κακοταισμένα εκεί φαίνεται ότι τα προσέχουν πάντως βλέποντας βέβαια αυτες τις φωτογραφίες

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Να κάνω μια ερώτηση?
Σε αυτή την "κατηγορία" (αν μπορώ να την αποκαλέσω έτσι) "συμπεριλαμβάνονται" οι λεγόμενοι "τούρκικοι ποιμενικοί"?
(όπως Ακμπάς, Καραμπάς.....??)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ναι!
Στους ορεινούς Ποιμενικούς ανήκουν κι αυτές οι φυλές!

Christosp, παντού θα δεις και βοσκούς που νοιάζονται για τα σκυλιά τους κι άλλους που αδιαφορούν!
Το ίδιο και την χώρα μας!

Last edited:

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Να ρωτήσω και εγώ κάτι?...στην έκθεση που έγινε στο ΜΕΚ πριν από κανένα μήνα είδα ποιμενικούς κεντρικής ασίας. Ηταν 3πλάσιοι αυτών...ο ενας ήταν θηριώδης μπεζ ήταν 100 κιλα?120? και ο εκτροφέας τους είπε ότι αυτός ήταν κουτάβι.(!) Επίσης παρατήρησα ότι στα γόνατα σαν να είχε πληγές. Σαν να δυσφορούσε το ζωναντανό πού ήταν όρθιο. Εγώ έχω να κάνω την εξής ερώτηση. Συγχωρέστε με αν είναι αφελής. Πως αφού τα σκυλιά από τα οποία προέρχονται έχουν ένα συγκεκριμένο βάρος καταλήγουν μετά από μερικές γενιές (με τα δεδομένα του σκύλου γενιές) εξελίσσονται σε τέτοια αφύσικα μεγέθη? Δεν ξέρω αν ήμουν ο μόνος στον οποίο έκανε εντύπωση το μέγεθος των ποιμενικών κεντρικής στην έκθεση...

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Το να "μεγαλώσουν" τα σκυλιά από γενιά σε γενιά είναι είναι το μόνο εύκολο, κι απλά και μόνο με επιλεκτική εκτροφή των δειγμάτων της φυλής!
Μάλιστα μια αύξηση στο μέγεθος και το βάρος, σε όλες τις φυλές που πέρασαν από τα κοπάδια στην σύγχρονη εκτροφή, είναι αναμενόμενο κι επιθυμητό!
Αλλά το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό, από πλήρως λειτουργικά σκυλιά η εκθεσιακή εκτροφή στο βωμό της...μόδας ίσως, κατευθύνεται στο.....the bigger the better, ανεξαρτήτως τιμήματος!

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Δεν ησουν ο μονος....
Τα σκυλια αυτα δε νομιζω οτι θα αντεχαν εργασια στα βουνα πανω απο μια ωρα....

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
53
Πάτρα
Μια και διαβαζω για Ποιμενικους...παντα ειχα την απορια και θελω να ρωτησω.Αγχωνομαστε εμεις για το τι θα φανε τα δικα μας,ποσο πλουσια τροφη,τι βαρος διαστασεις κλπ εχουν...Αυτα τα σκυλια τα γνωρισαμε και αγαπησαμε ολοι βλεποντας τα αρχικα,χρονια πριν,επανω στα βουνα.Δίπλα σε κοπαδια να κανουν αυτο για το οποιο υπαρχουν.Να προστατευουν κοπαδια και βοσκο απο λυκους...
Ηθελα λοιπον να ρωτησω.Τοσα χρονια πριν εως και σημερα και ενδεχομενως για πολλα ακομα χρονια.Οι βοσκοι τι τα ταϊζουνε και καθε πότε;Royal Canin και Belcando;Πραγματικα θα ηθελα να ακουσω αν καποιος ξερει σχετικα με τη διατροφη τους στα βουνα...Πανε σε κτηνιατρο;Εμβολια κανουν οι ιδιοι απ'οσο γνωριζω.Επισης δεν τα λουζουν δεν τα χτενιζουν.Κι ομως ΑΥΤΑ ειναι τα σκυλια που αγαπησαμε και γουσταρουμε.Θελω να πω οτι εκει πανω στα βουνα ζουν επιβιωνουν και ειναι μια χαρα...Μηπως εδω κατω στα "πεδινα" το παρακανουμε λιγο με τη φροντιδα;Μηπως δεν πρεπει να πολυεπεμβαινουμε στη "φυση"¨τους; Μηπως πρεπει να πηγαινουμε και λιγο με τη "φιλοσοφια" των αρχικα φυσικων ηγετων τους,των βοσκων;
Μπορει σε μενα ας πουμε να δειχνει πολυ παρατημενο το σκυλι αυτο απο ενα βοσκο...ομως η πραξη αλλο δειχνει.Οτι με την "ιδιαιτερη" φροντιδα του βοσκου,πιο "μπρουταλ"θα ελεγα αυτα εκει...εξελισσονται,θηριωδη και δυνατα.Εμφανισιακα ετσι ωστε να εχουμε εκεινα σαν προτυπα για το γνωρισμα των καθαρων της Φυλης...Μπορει να φαινεται λιγος ο τροπος του βοσκου αλλά το αποτελεσμα δεν ειναι αυτο που δειχνει άλλα;Κι ομως αυτο το σκυλι ειναι το θηριο που ηθελα να εχω δίπλα μου...Δεν ξερω,θελω να ακουσω γνωμες :confused::confused::confused:

Last edited:

sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Μια και διαβαζω για Ποιμενικους...παντα ειχα την απορια και θελω να ρωτησω.Αγχωνομαστε εμεις για το τι θα φανε τα δικα μας,ποσο πλουσια τροφη,τι βαρος διαστασεις κλπ εχουν...Αυτα τα σκυλια τα γνωρισαμε και αγαπησαμε ολοι βλεποντας τα αρχικα,χρονια πριν,επανω στα βουνα.Δίπλα σε κοπαδια να κανουν αυτο για το οποιο υπαρχουν.Να προστατευουν κοπαδια και βοσκο απο λυκους...
Ηθελα λοιπον να ρωτησω.Τοσα χρονια πριν εως και σημερα και ενδεχομενως για πολλα ακομα χρονια.Οι βοσκοι τι τα ταϊζουνε και καθε πότε;Royal Canin και Belcando;Πραγματικα θα ηθελα να ακουσω αν καποιος ξερει σχετικα με τη διατροφη τους στα βουνα...Πανε σε κτηνιατρο;Εμβολια κανουν οι ιδιοι απ'οσο γνωριζω.Επισης δεν τα λουζουν δεν τα χτενιζουν.Κι ομως ΑΥΤΑ ειναι τα σκυλια που αγαπησαμε και γουσταρουμε.Θελω να πω οτι εκει πανω στα βουνα ζουν επιβιωνουν και ειναι μια χαρα...Μηπως εδω κατω στα "πεδινα" το παρακανουμε λιγο με τη φροντιδα;Μηπως δεν πρεπει να πολυεπεμβαινουμε στη "φυση"¨τους; Μηπως πρεπει να πηγαινουμε και λιγο με τη "φιλοσοφια" των αρχικα φυσικων ηγετων τους,των βοσκων;
Μπορει σε μενα ας πουμε να δειχνει πολυ παρατημενο το σκυλι αυτο απο ενα βοσκο...ομως η πραξη αλλο δειχνει.Οτι με την "ιδιαιτερη" φροντιδα του βοσκου,πιο "μπρουταλ"θα ελεγα αυτα εκει...εξελισσονται,θηριωδη και δυνατα.Εμφανισιακα ετσι ωστε να εχουμε εκεινα σαν προτυπα για το γνωρισμα των καθαρων της Φυλης...Μπορει να φαινεται λιγος ο τροπος του βοσκου αλλά το αποτελεσμα δεν ειναι αυτο που δειχνει άλλα;Κι ομως αυτο το σκυλι ειναι το θηριο που ηθελα να εχω δίπλα μου...Δεν ξερω,θελω να ακουσω γνωμες :confused::confused::confused:
Κανένας βοσκός δεν έβαλε ποτέ τα σκυλιά του μέσα στο σπίτι, κανένας βοσκός δεν βούρτσισε ποτέ τα σκυλιά του γιατί ποτέ δεν είχε την πολυτέλεια του χρόνου και την παιδεία για κάτι τέτοιο, κανένας βοσκός σε ταίσε ποτέ τα σκυλιά του με ακριβές σκυλοτροφές παρά μόνο με αποφάγια και ψόφια αρνιά και κατσίκια. Αν ένα σκυλί τους αρρωστήσει δεν θα δει κτηνίατρο. Τους κάνουν κανα εμβόλιο το πολύ πολύ μόνοι τους και αυτό είναι όλο. Για τους βοσκούς είναι ζωντανά εργαλεία και τα αντιμετωπίζουν με έναν ιδιόρυθμο σεβασμό. Αυτές οι συνθήκες βγάζουν το "μπρουτάλ" που αναφέρεις. Το θέμα είναι ότι για να έχεις αυτό το "μπρουτάλ" θα πρέπει να δώσεις στο σκυλί σου παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης.
Είσαι όμως έτοιμος για κάτι τέτοιο?
Εγώ όχι και ας μου λείπει αυτό το "μπρουτάλ".

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.590
856
Ξεσσαλονικη!!!
οσο πιο χωριατης κ πρωτογοννος ειναι ο βοσκος,τοσο πιο καλο σκυλι θα εχει...στανταρ!τα μετρα κ τα σταθμα τους ειναι τελειος αλλου.δεν επικοινωνουν με τις αρχεις της τωρινης κυνολογιας,κ βασικα με καμια αρχη,καμιας κυνολογιας!

δεν τους νοιαζουν μυτες,μασκες,χρωματα μανδυα,στηθος κτλ κτλ.τους νοιαζει μονο η δουλεια.να δουλευει το ζωο οπως πρεπει!αυτο βεβαια εχει το κακο του μη σταθερου τυπου καποιες φορες,αλλα δεν ειναι αυτο που τους νοιαζει οπως ειπαμε.καθε επιλογη εχει τα καλα ,εχει κ τα ασχημα της λοιπον,οπως παντα...

κατα τα αλλα,συμφωνω με την αμαλια.καποια εκθεσιακα σκυλια,δεν θα αντεχαν ...βασικα διαφωνω με την αμαλια,δεν θα αντεχαν ουτε μισαωρο σε εργασια στα βουνα! :p

οσο για τις κυνομαχιες,εκει εχω μια ενστασουλα...εχει δει κανεις καποιον ποιμενικο να παραδιδει τα οπλα ευκολα?περναει πολυ ωρα για να πει καποιος σκυλος "φτανει".το θετικο τουλαχιστον ειναι οτι πολυ δυσκολα θα τραυματιστουν σοβαρα.

επισης θα ηθελα να εκφρασω μια απορια που μου δημιουργηθηκε σχετικα με την διατροφη αυτων.σε σχεση με την ζωη που κανουν,πιστευετε πως θα βελτιωνοταν καθολου η αποδοση τους αν ετρωγαν γευματα ξηρας?ενα πιο ισσοροπημενο γευμα δλδ,μαζι με τα υπολοιπα....?

ααα....ρε συ φοιβο,γιατι δεν μας προηδοποιησες να κλεισουμε τα ηχεια????χεχεχεχε

Last edited:

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Nα δώσω κι εγώ μια απάντηση ως εκεί που τη γνωρίζω. Στο κέντρο βελτίωσης που ήμουνα προτού ξεμωραθώ κι αλλάξω καριέρα δεν είχαμε δικά μας ζώα αλλά συνεργαζόμασταν με κάποιες φάρμες. Ορισμένες ήταν εν είδει φάρμες, στην πραγματικότητα ελεύθερες σταβλισμού. Στις περισσότερες είχανε σκυλιά. Προς μεγάλη τους τιμή οι περισσότεροι είχανε Ελληνικούς Ποιμενικούς (αν και κάποτε ήρθε και κάποιος που είχε Σαμογιέντ :rolleyes: ) και κατά προέκταση πηγαίναμε κι εμείς για κάποια είδη επιτόπιων στα ζώα τους ειδικά άμα απαιτείτο κάποια εξέταση παράλληλα με εδαφολόγο ή γεωπόνο. Δεν ήταν όλοι αυτό που θα λέγαμε αδαής ή βλάχοι (και δεν το λέω κακοπροαίρετα) κάποιοι απ' αυτούς ήταν πτυχιούχοι ζωοτέχνες. Τα σκυλιά πάντως μένανε μαζί με το κοπάδι και ως επί το πλείστον τρώγανε μαγειρεμένα κρέατα β' διαλογής (αυτά που έχουν εδώ οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ με 2 ευρώ το κιλό, τέτοιας ποιότητας αλλά ελληνικά από σφαγεία, όχι αυτά που πετάνε τα σφαγεία που κρίνονται ύποπτα παρασίτων, αγορασμένα) κι αυτό κατόπιν συμβουλής κτηνιάτρων λόγω των παρασίτων που μπορούν να μεταφερθούν απ' το νεκρό ωμό σφάγιο και απαιτείται κάποια διαδικασία βρασμού ή ψησίματος. Συνήθως λοιπόν ήταν κρέατα μαγειρεμένα σε κατσαρόλα, με ρύζι και κάποιοι δίνανε και κάποια λαχανικά μαγειρεμένα μαζί με το κρέας. Βεβαίως τα σκυλιά τρώγανε και αποφάγια.
Επειδή τέθηκε ένα θέμα για το αν πηγαίνανε τα σκυλιά σε κτηνίατρο, εγώ προσωπικά δεν είδα ποτέ σκύλο να έχει τσιμπούρια ή να φαίνεται αρρωστιάρικος και γνωρίζω εκ των πραγμάτων από συνεργαζόμενους μ' εμάς κτηνιάτρους ότι όταν πηγαίναμε για τα ζώα της μονάδας συνήθως φεύγοντας ρίχνανε μια ματιά και στα σκυλιά. Αυτά ξέρω.

-eleni-

Well-Known Member
18 Απριλίου 2011
433
2
Athens,Kalli8ea
χαιρομαι παρα πολυ οταν βλεπω σκυλους περηφανους.....και επισης ανθρωπους που εκτιμουν τετοια αγερωχα σκυλια ...αυτοι οι σκυλοι και γενικοτερα οι ποιμενικοι, εχουν μια αλλη στοφα....ειναι για μενα αυθεντικοι,με ενα γοητρο,δυναμικοι και φυσικα βλεποντας ενα τετοιο σκυλο μονο να τον θαυμασεις μπορεις...... χαιρομαι που εχω μεγαλωσει σε επαρχια και που οι συναντησεις μου με τετοιους 'αυθεντικους' σκυλους ηταν σχεδον καθημερινες..... και πιστεψτε πως οι κτηνοτροφοι που τους κατεχουν τους σεβονται και τους εκτιμανε τους σκυλους τους με δεος.....ειμαι περηφανη που ειχα ενα παππου βοσκο με πολλους τετοιους σκυλους στην κατοχη του, που ηξερε ομως τι παει να πει σκυλος....οπως και για μενα σκυλος ειναι ακριβως αυτο που βλεπω στις φωτο του βιντεο......

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Τα σκυλιά στα βουνά, της πατρίδας μας τουλαχιστον γιατί δεν ξερω τι παίζει στα βουνά του.....Τουρκμενιστάν και του....Τατζικιστάν, ζουν άλλη ζωή, με διαφορετικές ανάγκες κι απαιτήσεις, από αυτή που ζουν δίπλα μας, μέσα στα σπίτια μας....
Όμως αν θέλουμε να τα έχουμε δίπλα μας, στον αστικό ιστό, πρέπει να "τιθασεύσουμε" λίγο τον μπρουτάλ χαρακτήρα τους....όσο λιγότερο γίνεται βέβαια για να διατηρήσουν τον υπέροχο χαρακτήρα τους....(σπόντα σε σχέση με το άλλο θέμα για τις τσαχπινιές:p:D )

Τώρα η διατροφή, στα δικά μας πάλι βουνά, των σκυλιών ήταν παλαιότερα τουλάχιστον καλύτερη από ότι φανταζόμαστε, με βάση βέβαια και το τι μπορούσαν να τους προσφέρουν οι βοσκοί!
Το σκυλόψωμο που κουβαλούσαν οι βοσκοί αγγίζει πλέον τα ορια του θρύλου!

Στα σπίτια μας βέβαια μπορούμε σαφώς να τους προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα γευμάτων!
Συμβάλει κι αυτό, εως ένα βαθμό, στην αρχική άυξηση του μεγέθους των σκυλιών όταν αυτά μπαίνουν σε σύγχρονα προγράμματα εκτροφής!

Και για την μορφολογία, το έχω ξαναγρ΄ψει, μάλλον έχετε βαρεθεί να το διαβάζεται, όσο πιο αποκομμένος είναι ο βοσκός από τον πολιτισμό, τόσο πιο ποιοτικά δείγματα έχει στο κοπάδι του!Μάλλον γιατί πολύ απλά η σωστή μορφολογία επιτρέπει την σωστότερη εργασία!

Τέλος, για τις μάχες που αναφερθήκαμε!
Εϊχε πέσει στα χέρια μου ένα ρώσικο ντοκυμαντέρ που είχε θέμα αυτές τις φυλές και τις μάχες επιλογής των ικανότερων!
Εκεί έλεγε ότι αν ας πούμε ο σκύλος κατεβάσει την ουρά ή το κεφάλι ή αν οπισθοχωρίσει, η διαδικασία τελειώνει!
Εξάλλου τους νοιάζει να μην πάρει εκταση γιατί δεν θέλουν οι σκύλοι τους να επιστρεψουν στο κοπάδι τραυματισμένοι και να μην μπορούν και να εκτελέσουν και σωστά τα καθήκοντά τους, αλλά και να προκληθεί αναμπουμπούλα στην αγέλη εφόσον ο τραυματισμένος αρχηγός θα δείχνει ανίσχυρος!

Γενικότερα και στα δικά μας κοπάδια, οι μάχες μεταξύ τους συνήθως λήγουν σύντομα, μάλλον είναι το ένστικτό της αυτοσυντήρησης, αφού μετά πρέπει να επιζήσουν σε αφιλόξενα περιβάλλοντα, ακόμα ισχυρό!

Α!!!!Lawrence-gr, γιατί δεν σου άρεσε το τραγουδάκι;:p