Ερωτήματα Αρχάριου Ιδιοκτήτη

grgkopanas

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
46
22
Ελπίζω ότι δε πειράζει να ζητήσω τις γνώμες σας και τη βοήθειά σας. Είμαι κάτοχος σκύλου για πρώτη φορά και για να καταλάβετε μέχρι πρόσφατα ούτε δε χάιδευα σκυλιά. Και τώρα ακόμη πλένω τα χέρια μου μετά τα παιχνίδια!

Μου προέκυψε όμως ένας σκυλάκος "δώρο". Ο γιος μου που είναι φοιτητής βρήκε ένα κουταβάκι 3-4 μηνών στο δρόμο (μοιάζει πολύ στα χαρακτηριστικά με Επανιέλ Μπρετόν) που τον ακολούθησε. Το υιοθέτησε, αλλά στο διαμέρισμα και με το καθημερινό πρόγραμμα ενός φοιτητή, όλα ήταν δύσκολα. Έτσι μου τον "χάρισε", αφού εμείς ζούμε σε μονοκατοικία κοντά στη θάλασσα. Είναι η πρώτη βδομάδα που τον έχω και ήδη φαίνεται να έχει προσαρμοστεί (είναι τώρα 7-8 μηνών) λέει η κτηνίατρος που του έκανε εμβόλιο. Η σχέση μας είναι εξαιρετική. Με αναζητεί πάντα και είναι υπάκουος. Πάντα κάθεται πριν πάρει το φαί του. Έρχεται όταν τον φωνάζω. Με βρίσκει όταν του σφυρίζω, μου δίνει το μπαλάκι του για να πάρει λιχουδιά κλπ.
Τα ερωτήματα/γνώμες που θέλω να σας θέσω είναι τα εξής:

(1) πότε χαρακτηρίζεται ένας σκυλάκος φοβικός;
Ο δικός μου θέλει λίγο χρόνο αλλά προσαρμόζεται και γνωρίζει τους ανθρώπους. Στο δρόμο όμως αποφεύγει τα παιδιά και τους ξένους και με τραβάει να φύγουμε όταν κάνουμε βόλτα ή κρύβεται κάτω από τα πόδια μου αν είμαστε κάπου και καθόμαστε.

(2) Κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσο είμαστε στο σπίτι είναι λυτός στην αυλή/κήπο όμως δυο φορές που με είδε να φεύγω πήδησε μια μάντρα για να με ακολουθήσει και μάλιστα επειδή δεν βρέθηκα στο οπτικό του πεδίο πήρε τρέχοντας το δρόμο που συνήθως ακολουθούμε στις καθημερινές μας βόλτες. Ευτυχώς γύρισε με το σφύριγμα μου. Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό και πως αντιμετωπίζεται χωρίς δέσιμο; Εγώ του έβαλα τις φωνές και τον γύρισα σπίτι.

(3) Το βράδυ τον δένω στο σκυλόσπιτό του αν και είναι ήσυχος και μπαίνει μέσα και μόνος του επειδή μπορεί κάτι απρόβλεπτο να συμβεί και να πηδήξει καμιά μάντρα. Είναι σωστό αυτό εκ μέρους μου;

(4) Όσο είναι λυτός ελέγχει το σπίτι γύρω γύρω και αν κάτι δει γαυγίζει (χωρίς υπερβολές) Δεμένος το βράδυ απλά κοιμάται και δεν παίρνει είδηση "τίποτε". Φυσιολογικό;

Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις γνώμες και τις παρατηρήσεις σας (η βοήθεια που έχω μέχρι στιγμής από τα διαβάσματα στο forum ήταν μεγάλη). Λυπάμαι για το μέγεθος του μηνύματος και τον καταιγισμό ερωτημάτων αλλά είμαι στην αρχή και ψάχνομαι...

Last edited:

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
- Ένας σκύλος στην ηλικία των 7 μηνών είναι ακόμη κουτάβι και προσωπικά από τα όσα γραφείς δεν θα το χαρακτήριζα φοβικό, αλλά περισσότερο επιφυλακτικό.
……για μένα είναι ως ενα βαθμο φυσιολογικό
Το τι έχει βιώσει στα πρώτα στάδια της ζωής του ,σαν αδέσποτο και μάλιστα στην Ελλάδα μας , δεν μπορούμε να το ξέρουμε αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν έχει και τις καλύτερες εντυπώσεις -αναμνήσεις από τους ανθρώπους.
- Το κουλούριασμα στα πόδια σου και η τάση που έχει να σε ακλουθεί δείχνει ότι σου έχει εμπιστοσύνη και αναζητά τη ασφάλεια που του παρέχεις……. φυσιολογικό
Με τα όσα βλέπεις να αποφεύγει θα πρέπει να τον συνηθίσεις και σιγά - σιγά θα ξεφύγει από την ανασφάλεια του και την επιφυλακτικότητα του.…. Πρέπει να τον βοηθήσεις με την κοινωνικοποίηση τωρα που ειναι ακομη μικρος και σε επιστευεται τοσο
Το να δένεται το σκυλί όλη νύχτα είναι μια τακτική που εγώ προσωπικά δεν την θεωρώ και την καλυτερη λύση
Ίσως να μπορούσες με κάποιο τρόπο να «ψηλώσεις» την μάνδρα με κάποιο εμπόδιο ?
Γενικως ,οπως εχει γραφτει σε πολλα post , ο σκυλος καλυτερα ειναι να ζει ,αν γινεται , μεσα στο σπιτι
Δοκίμασε να φεύγεις ανά μικρά τακτά χρονικά διαστήματα ,επί τούτου, και να τον «καθηλώνεις» έτσι ώστε σιγά σιγά να συνηθίσει την ιδέα ότι πρέπει να μείνει πισω και προπαντός να καταλάβει ότι θα ξαναγυρίσεις
Αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό στο άμεσο μέλλον ,τότε καλό είναι να μένει δεμένος για ασφάλεια ….
Τώρα όσο για το γαύγισμα και την φύλαξη ,δεμένος και λυτός , ο χρόνος θα δείξει …
- Μου φαίνεται ομως απίθανο αργότερα ,σε μεγαλύτερη ηλικία, να μην "προστατεύει" τον χωρο δεμένος, μια και έχει δείξει την τάση αυτή σαν κουτάβι …

Καλή συμβίωση ….και να σου ζήσει το «δωράκι»

(Χιούμορ……Αλήθεια όνομα δεν έχει βρεθεί για το δωράκι ?)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Ε
(1) πότε χαρακτηρίζεται ένας σκυλάκος φοβικός;
Ο δικός μου θέλει λίγο χρόνο αλλά προσαρμόζεται και γνωρίζει τους ανθρώπους. Στο δρόμο όμως αποφεύγει τα παιδιά και τους ξένους και με τραβάει να φύγουμε όταν κάνουμε βόλτα ή κρύβεται κάτω από τα πόδια μου αν είμαστε κάπου και καθόμαστε.

(2) Κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσο είμαστε στο σπίτι είναι λυτός στην αυλή/κήπο όμως δυο φορές που με είδε να φεύγω πήδησε μια μάντρα για να με ακολουθήσει και μάλιστα επειδή δεν βρέθηκα στο οπτικό του πεδίο πήρε τρέχοντας το δρόμο που συνήθως ακολουθούμε στις καθημερινές μας βόλτες. Ευτυχώς γύρισε με το σφύριγμα μου. Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό και πως αντιμετωπίζεται χωρίς δέσιμο; Εγώ του έβαλα τις φωνές και τον γύρισα σπίτι.

(3) Το βράδυ τον δένω στο σκυλόσπιτό του αν και είναι ήσυχος και μπαίνει μέσα και μόνος του επειδή μπορεί κάτι απρόβλεπτο να συμβεί και να πηδήξει καμιά μάντρα. Είναι σωστό αυτό εκ μέρους μου;

(4) Όσο είναι λυτός ελέγχει το σπίτι γύρω γύρω και αν κάτι δει γαυγίζει (χωρίς υπερβολές) Δεμένος το βράδυ απλά κοιμάται και δεν παίρνει είδηση "τίποτε". Φυσιολογικό;

Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις γνώμες και τις παρατηρήσεις σας (η βοήθεια που έχω μέχρι στιγμής από τα διαβάσματα στο forum ήταν μεγάλη). Λυπάμαι για το μέγεθος του μηνύματος και τον καταιγισμό ερωτημάτων αλλά είμαι στην αρχή και ψάχνομαι...
Να σου ζήσει ο κούταβος!

1. Φυσιολογικό ή μη, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να τον κοινωνικοποιήσεις όσο μπορείς περισσότερο με ανθρώπους και άλλα ερεθίσματα. Πολλές βόλτες, και επαφή σταδιακά με όλο και περισσότερους ανθρώπους. Θετικές εμπειρίες (χάδια, λιχουδιές, παιχνίδια) απο ξένους ανθρώπους ωστε σιγά σιγά να συνηθίσει. Μη δίνεις σημασία οταν φοβάται, συνέχιζε με αυτοπεποίθηση κι αυτός σιγά σιγά θ'ακολουθήσει.

2. Υπάρχει ιδιαίτερος λόγος που δεν βάζεις το σκύλο και μέσα στο σπίτι? Η αυλή δε μου φαίνεται ασφαλές μέρος, είδικά με δεδομένο οτι μπορεί να πηδήξει έξω ή να ρίξει κάποιος κάτι μέσα.... Το δέσιμο επίσης δεν είναι καλή ιδέα. Κατα τη γνώμη μου το καλύτερο είανι να τον βάζεις μέσα. Σε κάθε περίπτωση αν θελεις να μένει μόνος του στην αυλή πρεπει να φτιάξεις ασφαλή περίφραξη.

3. Βλέπε παραπάνω.... Γιατί να μην τον βάζεις μέσα στο σπίτι? Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι (βλ. σκνίπα/καλααζαρ) εξω στον κήπο.

4. Ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός.... σε κάθε περίπτωση ο χαρακτήρας του ακόμα διαμορφώνεται.

grgkopanas

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
46
22
Το όνομα αυτού Πάβελ!

Ούτε εγώ νομίζω ότι είναι φοβικός. Απλά θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχουν κριτήρια για τον ορισμό του φοβικού σκύλου.

Όσο αφορά για το να μπαίνει σπίτι, πραγματικά δε ξέρω.... έχω την εντύπωση ότι επειδή κι εμείς το περισσότερο καιρό καθόμαστε έξω κι επειδή έξω είναι φύση και πουλιά και φυτά και άλλα σκυλιά της γειτονιάς και θόρυβοι και μυρωδιές αυτό είναι το φυσικό του περιβάλλον. Δε ζούμε σε διαμέρισμα. Δε ζει σε μπαλκόνι. Θα δείξει βέβαια. Σας ευχαριστώ για τον κόπο σας να απαντήσετε. Καλή ανάσταση σε όλους.

Diablo

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2011
459
0
Συρος Κυκλαδες
καλορίζικος να είναι και να ζήσετε όμορφα πολλά χρονια!!εγώ είχα 8 epagnuel και είναι απίστευτα σκυλιά κοινωνικότατα και τρελαίνονται για το αφεντικό τους..βάλε καμια φωτό να δούμε από τον pavel

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Συγχαρητήρια από 'μενα που βλέπω έναν άνθρωπο μη φιλόζωο (χωρίς να σε τοποθετώ και στην αντίθετη πλευρά αυτή μ' εκείνους που τα εχθρεύονται) να παρατηρεί το σκυλάκο και να το προσπαθεί. Και να σου ζήσει ο μπέμπης.

Όσον αφορά τα ερωτήματα σου:
α. Ο σκύλος σου νομίζω πως είναι στοχευμένα φοβικός σε ορισμένες συμπεριφορές ή κατηγορίες ανθρώπων γιατί δεν αποκλείεται στο πρώτο τρίμηνο που τον μάζεψε και τον περιέθαλψε ο γιός σου να γνώρισε ποικιλοτρόπως τις συμπεριφορές των ανθρώπων προς τα αδέσποτα και δη τα κουτάβια αδέσποτα. Πριν μερικά χρόνια ήμουν μάρτυρας σε ένα περιστατικό σε μια πόλη της Ηπείρου. Παιδιά με μηχανάκια σε μια αλάνα που μαζεύονταν κράταγαν δύο ένα σκυλάκι ακίνητο και οι άλλοι περνάγανε με τα μηχανάκια ξυστά απ' την ουρά του. Το σκυλάκι το μάζεψα και το κράτησα για κάποιο καιρό. Ήταν πολύ ήσυχο αλλά άμα άκουγε μηχανάκι αν ήταν μέσα στο σπίτι γινότανε τρελό κι αν ήμασταν έξω γινόταν επιθετικό.

β. Ο σκυλάκος έχει δεθεί μαζί σου. Κάτι τον κέρδισε. Αυτός είναι μωρό κι εσύ αρχάριος και μάλλον το κάνεις καλά και με ηρεμία. Θέλει να είναι μαζί σου, αλλά πρέπει να κάνετε εξάσκηση ούτως ώστε όταν φεύγεις απ' το σπίτι να μην έχει την τάση να σε ακολουθήσει και να μη γκρινιάζει. Κι ίσως μια προσπάθεια να ''δεθεί'' και με τα άλλα μέλη της οικογένειας σας για να τον κρατάει κάτι στο σπίτι για όσο λείπεις.

γ. Θα σου πρότεινα να μην τον δένεις έξω απ' το σπίτι αλλά να του διαμορφώσεις κάποιο χώρο μέσα στο σπίτι σου που θα μένει μόνο τις βραδινές ώρες. Ένα χώρο γι' αυτόν. Όπου κι εκεί θέλει εξάσκηση έτσι ώστε να πηγαίνει τη στιγμή που έχει και ο ίδιος κουρασεί κι έχουν ''πέσει'' και οι ρυθμοί της οικογενείας και όλοι πάτε για ύπνο έτσι ώστε να μη γαβγίζει.

δ. Αν ζείτε σε ήσυχη περιοχή ένα ζωάκι που τους πρώτους μήνες της ζωής του, τούς έζησε στο δρόμο είναι πολύ πιθανό να μην ενοχλείται και να μην του προκαλεί αντιδράσεις ούτε τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ούτε οι γάτες και τα άλλα σκυλιά.

grgkopanas

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
46
22
Να και μια φωτό:

και μερικές ερωτήσεις ακόμη:
1) Πως ανεβάζουμε φωτογραφίες στο DogForum;
2) Αν ο Παβέλ κάνει μπάνιο στη θάλασσα (σε παιχνίδι) μετά πρέπει να τον λούσω;
3) Του αρέσουν τα ξύλα στη παραλία, μήπως όμως τα καλάμια είναι επικίνδυνα όταν τα μασουλάει;

Καλή Ανάσταση σε όλους.

Last edited:

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Να και μια φωτό:

2) Αν ο Παβέλ κάνει μπάνιο στη θάλασσα (σε παιχνίδι) μετά πρέπει να τον λούσω;
3) Του αρέσουν τα ξύλα στη παραλία, μήπως όμως τα καλάμια είναι επικίνδυνα όταν τα μασουλάει;

Καλή Ανάσταση σε όλους.
ειλικρινά μ' αρέσουν πολύ οι ερωτήσεις σου γιατί το προσπαθείς και γιατί μου θυμίζουν και τα δικά μου πρώτα βήματα.
Εγώ τις πλένω και τις λούζω πάντα μετά τη θάλασσα αλλά άλλοι προτιμούν απλώς ένα βρέξιμο με το λάστιχο. Πάντως καλό είναι να τον ξεπλένεις απ' τα αλάτια. Να μη μασάει ξύλα, μπορεί να καταπιεί καμιά ακίδα και δεν το θέλουμε αυτό, μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο. Μπορείς να του πάρεις κόκαλα από κάποιο πετ σοπ.
Κούκλος είναι :)

grgkopanas

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
46
22
τουλαχιστον να τον ξεπλυνεις καλα με νερο.
καλυτερα να αφησει τα ξυλα και να ξεκινησεις μπαλακι!
Για την ιστορία το μπαλάκι του τένις άντεξε μισή ώρα παιχνίδι! Ελπίζω να υπάρχουν ειδικά μπαλάκια για σκύλους.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Καλά το σκυλί είναι κουκλί. Μπράβο σου που κράτησες το δώρο. Εγώ τον ξεπλένω μόνο με νερό μετά την θάλασσα αλλά μπόλικο να φύγει το αλάτι. Αν του βάζεις σαμπουάν κάθε φορά που κάνει μπάνιο στη θάλασσα ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει.....Επειδή διάβασα το νήμα σου απο την αρχή θα πρότεινα το βράδυ για ύπνο να μπαίνει μέσα (ώρες είναι ..μέχρι να ξημερώσει). Τώρα για τον φράχτη μάλλον θα πρέπει να ψηλώσει αν αποφασίσεις μόνο έξω. Φαντάζομαι έχεις προβλέψει για αμπούλες, σκάλιμπορ κλπ. Εμένα πάλι τα μόνα μπαλάκια που κρατάει είναι του τένις. Όταν βλέπω οτι αρχίζει να παλεύει σοβαρά μαζί τους του λέω <οχι> σταματάει και το φέρνει για παιχνίδι. Μακριά απο ξύλα και καλάμια. Εύχομαι όμορφες στιγμές.:)

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.830
8.027
O σκύλος σου είναι πανέμορφος να τον χαίρεσαι. Χάρηκα πολύ με την ιστορία σου γιατί είναι σπάνιο ένας άνθρωπος που δεν είναι καθόλου εξοικειωμένος με τους σκύλους να γίνεται τόσο καλός ιδιοκτήτης και να ενδιαφέρεται να βελτιωθεί όλο και περισσότερο. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σ'αυτά που σου έχουν πει τα παιδιά, σκέψου το για μέσα στο σπίτι τις νύχτες, θα είναι πιο ασφαλές γι'αυτόν. Να τον χαίρεσαι και πάλι :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.949
20.368
Χρήσιμες Πληροφορίες

Κούκλος ο Παβέλ σου και εξαιρετικός αρχάριος ιδιοκτήτης εσύ :)

Δώσε σημασία και σ'αυτό το σχόλιο και αν έχεις απορία, ρώτα μας.
Φαντάζομαι έχεις προβλέψει για αμπούλες, σκάλιμπορ κλπ.

sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Καλώς ήρθες και να χαίρεσαι για πολλά χρόνια το πανέμορφο δώρο που σου έκανε ο γιος σου.
Ο Παβελ είναι κούκλος και εσύ μια χαρά υπεύθυνος ιδιοκτήτης.

grgkopanas

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
46
22
O Παβέλ βγαίνει μέχρι τώρα κάθε μέρα για δύο μεγάλες βόλτες στην παραλία όπου σε ορισμένα σημεία πάμε και χωρίς λουρί. Όσο ξεαγχώνομαι εγώ τόσο κι αυτός γίνεται πιο κοινωνικός και "ανεξάρτητος". Μου φαίνεται ότι πρέπει να προσπαθήσω πιο πολύ σε θέματα υπακοής.
Τώρα έχει αρχίσει όταν είναι στον κήπο μας να γαυγίζει όποιον περνά έξω από το σπίτι και μάλλον το παρακάνει.

Αρχικό μήνυμα απο stamatia
Φαντάζομαι έχεις προβλέψει για αμπούλες, σκάλιμπορ κλπ.

Αν εννοείς για τσιμπούρια και τσιμπήματα έχουν γίνει τα απαραίτητα από την κτηνίατρο. Δηλαδή μια αμπούλα μηνός και ένα ειδικό κολάρο.

Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Καλώς ήλθες και από εμάς ! Να χαίρεσαι τον πανέμορφο Παβέλ σου ! Είναι πράγματι πολύ ευχάριστο να βλέπει κανείς έναν νέο ιδιοκτήτη χωρίς εμπειρία να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το πώς θα φροντίσει τον σκύλο του, και να αναζητά το καλύτερο για αυτόν. Αυτά που σου είπαν τα παιδιά πιό πάνω με έχουν καλύψει απόλυτα. Και εγώ θα ήθελα να σου προτείνω να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κοιμάται το βράδυ στο σπίτι. Έτσι θα είναι πιό ασφαλής, και εσείς πιό ήσυχοι ότι τίποτε δεν μπορεί να του συμβεί ενώ εσείς κοιμάστε. :)

pouf

Well-Known Member
29 Απριλίου 2009
841
163
52
Ανοιξη,χειμωνας, καλοκαιρι