Ερώτηση περι μεγέθους και ηλικίας.

iGeorge

Well-Known Member
2 Μαϊου 2010
143
3
42
Αθήνα
Έχω δύο ερωτήματα:

1) Τον Pluto τον πήραμε απο το εκτροφείο τον Οκτώβριο με υποτιθέμενη ημ/νία γέννησης Ιούλιο 2009. Όταν τον πήγε ο φίλος μου στον κτηνίατρο του είπε οτι μάλλον είναι 1 μήνα μεγαλύτερος (4 μηνών αντί για 3) και οτι ο εκτροφέας μας το πούλησε για μικρότερο. Ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει τρόπος να μάθω την ακριβή ηλικία του σκύλου μου; Αν υπάρχει κάποια εξέταση κλπ. Όχι οτι έχει ιδιαίτερη σημασία, απλά να ξέρω πότε έχει γεννέθλια... :p

2) Γνωρίζετε αν θα μεγαλώσει άλλο σε μέγεθος; Για την ώρα είναι 8 κιλά και 11 ή 12 μηνών. Υπενθυμίζω οτι είναι dachshund (όχι το minature).

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Για ποιο λογο να δωσει λαθος ημερομηνια γεννησης ο εκτροφεας?
Οι κτηνιατροι συνηθως κρινουν την ηλικια απο τα δοντια. Αλλά δεν προσφερουν τα δοντια παντα ακριβη στοιχεια.

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Συνήθως οι πετσοπάδες δίνουν ψεύτικες ημερομηνίες αλλά λένε πως είναι μεγαλύτερο ενώ είναι μικρότερο το κουταβάκι. Οι λόγοι προφανείς! Ο εκτροφέας γιατί? ίσα ίσα καλύτερα να μείνει λίγο περισσοτερο με την μάνα του!

iGeorge

Well-Known Member
2 Μαϊου 2010
143
3
42
Αθήνα
Για να το πουλήσει για μικρότερο! Είχε και ένα άλλο μαζί του το οποίο ήταν εμφανώς μεγαλύτερο. Αυτό μας είπε και ο κτηνίατρος δηλαδή. Δεν ξέρω, τι να πω! Γενικά ο συγκεκριμένος "εκτροφέας" δεν πληρούσε τα στανταρ (όλα αυτά που αναφέρονται εδώ κατά καιρούς). Το εκτροφείο καταρχάς ήταν εκτροφείο και πανσιόν μαζί, είχε πολλές ράτσες κλπ (τουλάχιστον ήταν πολυ καθαρό). Τέλος πάντων, απλά εκτροφέας και κτηνίατρος λένε άλλα, εγώ ποιον να πιστέψω;

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Καλή ερώτηση.... προσωπικά πίστεψα τον κτηνίατρο. Η Μαίρα υποτίθεται ότι είναι γεννημένη 8/6/2009 εγώ την πήρα 27/8/2009.... δηλ κατά τα χαρτιά της ήταν 2 μηνών και 20 ημερών..... έλα όμως που όπως άλλαξε τα δόντια δικαιώθηκε ο κτηνίατρος.... προφανώς ήταν κανα μήνα μικρότερη πάνω κάτω.... μπορεί να κάνω και λάθος. Εκ του αποτελέσματος τα λέω!

iGeorge

Well-Known Member
2 Μαϊου 2010
143
3
42
Αθήνα
Αν είναι έτσι τότε έχουμε γεννέθλια στο τέλος του μήνα! χε χε!
Αν το πάω στον κτηνίατρο τώρα που κοντεύει να χρονίσει θα μπορέσει να μου πει;
Κάποια πληροφορία για το μέγεθος; Ξέρετε σε ποια ηλικία σταματάνε να μεγαλώνουν; Πρόκειται να του δώσω το αντιπαρασιτικό αυριο και θέλω να ξέρω για να πάρω και για την επόμενη!

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Μην ακούτε τόσο εύκολα τους κτηνίατρους στο θέμα ηλικίας. Συνεχώς κάνουν λάθος!

Κατ' αρχάς δεν αλλάζουν όλες οι φυλές δόντια την ίδια ηλικία (3-4 μηνών). Πολλές φυλές (όπως τα Τζάκ Ράσσελ) αργούν 4-6 εβδομάδες περισσότερο μέχρι να αρχίσουν ν' αλλάζουν δόντια!

Για τα Τέκελ δεν ξέρω. Αλλά με μία γρήγορη έρευνα στο νετ, θα μάθεις πότε αλλάζουν ποιά δόντια ακριβώς.

Για το μέγεθος, έχω την εντύπωση πως δεν είναι βέβαιο μέχρι να είναι ο σκύλος 6 μηνών (όπως στα Κανίς). Δηλαδή δεν ξέρεις ποιό μέγεθος έχεις (όχι με βεβαιότητα) όταν είναι πολύ μικρό το κουτάβι.

Κι αυτό το ψάχνεις άνετα στο νετ.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Αν το πάω στον κτηνίατρο τώρα που κοντεύει να χρονίσει θα μπορέσει να μου πει;

Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση. Οι κτηνίατροι δεν ξέρουν λεπτομέριες για την κάθε φυλή (κι ούτε είναι υποχρεωμένοι).
Στην Ελλάδα όλοι οι κτηνίατροι έχουν ελάχιστη πείρα με τα Τέκελ (ή καθόλου).
Όσο για το πότε σταματούν τα Τέκελ να μεγαλώνουν.... πάλι στο ίντερνετ θα το βρεις (σε σελίδες ομίλων της φυλής με ΠΟΛΛΕΣ πληροφορίες).
Κι ένας καλός εκτροφέας θα σε βοηθούσε (όπως ο Δημήτρης Αντωνόπουλος) ακόμη πιο πολύ.

Ο μόνος λόγος για να πουλήσει κάποιος σκύλο με ψέμματα για την ηλικία, είναι για να το δώσει με ΑΛΛΟΥ σκύλου το πεντιγκρί. Μερικές φορές λένε ψέμματα όταν δεν είναι ακόμη 55 ημερών (γιατί είναι παράνομο να πουληθεί πιο μικρό) αλλά αυτό συνήθως το κάνουν οι μεσάζωντες/πετ-σοπάδες ή οι εισαγωγείς κουταβιών.

Το Τέκελ σου έχει πεντικρί;

Last edited:

iGeorge

Well-Known Member
2 Μαϊου 2010
143
3
42
Αθήνα
Όχι δεν έχει πεντιγκρί ο σκύλος μου. Ήταν λίγο χύμα το "εκτροφείο". Περίεργη ιστορία η υιοθεσία του Pluto. Μας έδωσε βιβλιάριο υγείας μόνο με τα εμβόλια που έχει κάνει. Είναι πανσιόν και εκτροφείο μαζί, στο Μαραθώνα.
Από μια γρήγορη αναζήτηση που έκανα στο ιντερνετ βρήκα αυτο:
"Height 8-11 inches (20-27cm.); Weight- over 11 pounds (4.9kg.) at the age of 12 months."
Δεν διευκρινίζει αν μετά τους 12 μήνες μεγαλώνει κι άλλο ή αν απλά το έχει ως σημείο αναφοράς. Οπότε Στέλλα πιστεύεις οτι δεν είχε λόγο ο εκτροφέας να πει ψέματα, ε; Είπα μήπως ήθελε να μας το παρουσιάσει ως πιο "κουτάβι" γιατί ψάχναμε γενικά μικρό σε ηλικία.
Άσχετο, αλλά μιας και σε πέτυχα, το κολπάκι με το μπαλάκι που μου είπες για τη φοβία του στη βόλτα έκανε θαύματα. Όχι μόνο φοβάται σπανιότατα πλέον αλλά περπατάει και δίπλα μου χωρίς να τραβάει, πάει όπου τον πάω και κάνει και την τουαλέτα του.
Με τις γάτες Ακόμα το παλεύω... Είναι λίγο στρίγκλες! :p

tifi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2008
247
0
Αθηνα
-Με δεδομένο το σημερινό βάρος του σκύλου σου,έχεις ένα dachshund standard.
Το οριστικό του μέγεθος(βάρος,ύψος,περίμετρος στέρνου) θα το έχει σε ηλικία 15 μηνών.
Κατά την γνώμη μου, είναι αδύνατον να προσδιορίσεις με ακρίβεια 1 μήνα την ηλικία του σκύλου σου
με βάση την οδοντική του κατάσταση.
Εκτός από τις αποκλίσεις που υπάρχουν στο ρυθμό ανάπτυξης της οδοντοφυίας ανάμεσα σε διαφορετικές φυλές,
υπάρχουν και μικρές αποκλίσεις(χρονικές) ανάμεσα σε σκύλους της ίδιας φυλής.
Θα μπορούσε δηλαδή κανείς να πει αν ένα κουτάβι είναι 6 ή 12 μηνών,
αλλά είναι πολύ επισφαλές να πεις αν ένα κουτάβι είναι 6 ή 7 μηνών παρατηρώντας τα δόντια του.

Landser

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
74
0
Μαραθωνας
Φιλε μου εχει γινει θεμα για το συγκεκριμενο puppy mill στον Μαραθωνα.
Επειδη εχω παει κι ολας απο κει να χαιρεσαι που το σκυλακι σου ειναι υγειες.Εκτρεφει(εχει δηλαδη δυο τρια και τεσσερα σκυλια μεσα σε κλουβια και απλα γεννοβολουν)πολλες ρατσες και αν δεν εχει αυτην που θελεις την φερνει απο εξωτερικο +150 το pedigree μαλιστα!Τα μισα σκυλακια μην πω παραπανω μου φανηκαν αρρωστα και απο πρωσοπικη εμπειρια ο τυφος κυριαρχει εκει μεσα!

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Μην ακούτε τόσο εύκολα τους κτηνίατρους στο θέμα ηλικίας. Συνεχώς κάνουν λάθος!

Κατ' αρχάς δεν αλλάζουν όλες οι φυλές δόντια την ίδια ηλικία (3-4 μηνών). Πολλές φυλές (όπως τα Τζάκ Ράσσελ) αργούν 4-6 εβδομάδες περισσότερο μέχρι να αρχίσουν ν' αλλάζουν δόντια!.
thanks Στέλλα! Να που έκανα λάθος τελικά!!!

iGeorge

Well-Known Member
2 Μαϊου 2010
143
3
42
Αθήνα
tifi σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Σε 3 μήνες περίπου λοιπόν θε ξέρω ποιο θα είναι το τελικό μέγεθός του!
Landser μιλάμε για το ίδιο έτσι; Το "Νώε"; Άσ'τα να πάνε... Το θέμα είναι οτι δεν το πήρα εγώ απο το συγκεκριμένο εκτροφείο. Εγώ το πήρα απο το φίλο μου που το πήρε απο εκεί επειδή δεν το φρόντιζε σωστά. Δε νομίζω να έπαιρνα κουτάβι από εκεί, παρ'όλα αυτά δε μετανοιώνω που πήραμε τον Pluto γιατί είναι το πιο αξιαγάπητο σκυλί που θα μπορούσα να έχω! :)
Ωστόσο, κοιτάξαμε αμέσως πριν το πάρουμε αν έχει τυχόν μορφολογικά προβλήματα (στα μπροστινά του πόδια πχ που έχουν μια επιρρέπεια τα teckel) κλπ. Επίσης όλως παραδόξως ήταν πεντακάθαρα, τώρα τι να σου πω; Όπως και να'χει όμως εκτροφείο δεν το λες, για πολλούς λόγους!