Ημερίδα στη Σαλαμίνα




Strays' help

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2007
1.516
3
Γλυφάδα,Αθήνα
strayshelp.blogspot.com
Ημερίδα για τα αδέσποτα στη Σαλαμίνα από τη ΖΩ.Ε.Σ





Τοπικές αρχές και πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους «Κάποτε είχα ακούσει πως το κράτος υπάρχει, αλλά για να λειτουργήσει χρειάζεται πίεση. Χρειάζεται εμείς οι πολίτες να το πιέσουμε. Κι αυτή είναι η ελπίδα.

Όλοι μας ζωόφιλοι και Ζωοφιλικά σωματεία και ομάδες πρέπει να συσπειρωθούμε και να πιέσουμε, να απαιτήσουμε από τους αρμόδιους να τεθούν σε εφαρμογή οι νόμοι. Άλλωστε μία από τις βασικές υποχρεώσεις ενός δημοκρατικού πολίτη είναι να παρατηρεί και να κρίνει αυτούς που μας κυβερνάνε…» - Αθηνά Τσάκαλου, μέλος της ΖΩ.Ε.Σ.

Η Ημερίδα οργανώθηκε την Κυριακή 25 Μαϊου στο Δημαρχείο της Σαλαμίνας από τη φιλοζωική ομάδα ΖΩ.Ε.Σ. υπό την αιγίδα του Δήμου και υπό το κυριολεκτικά άγρυπνο μάτι της προέδρου της Ένωσης, Νάντιας Ζόμπολα. Η οργάνωση μάς άφησε έκπληκτους, όπως και οι επί της ουσίας ομιλίες των προσκεκλημένων επαγγελματιών. Η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετείχε ενεργά με τις ομιλίες του δημάρχου Σπυρίδωνος Σοφρά και αντιδημάρχου Γεωργίου Αντωνίου, που μας χαροποίησαν στο ότι είχαν να κάνουν ουσιαστικές προτάσεις, για τη βελτίωση της κατάστασης των αδέσποτων στο νησί και γνώριζαν σε βάθος το πρόβλημα. Το βίντεο που είχε προετοιμάσει η ΖΩ.Ε.Σ. για το έργο της οργάνωσης ήταν αποκαλυπτικό και συγκινητικό. Η παρουσία των τοπικών αρχών (Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική) ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους και απέσπασε τα συγχαρητήρια πολλών ομιλητών που εξήγησαν, πως η στάση αυτή αποτελεί, δυστυχώς, εξαίρεση για τη χώρα.
Το σύνολο των ομιλιών υπέδειξαν τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η προστασία των αδέσποτων στη χώρα, από την έλλειψη φιλοζωικής συνείδησης καθώς και την αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση του προβλήματος. «Κονδύλια χάνονται γιατί κάποιος στο Υπουργείο, ξέχασε να τα υποβάλει εμπρόθεσμα, ο νόμος είναι ανεφάρμοστος και οι υπουργικές αποφάσεις που θα όριζαν τον τρόπο τήρησης (των ελάχιστων εφαρμόσιμων διατάξεών) του νόμου εκκρεμούν, ακόμα, από το 2003 – έως πότε;» Τόνισε η Κα Τσάκαλου.Εν τω μεταξύ τα αδέσποτα δεν περιμένουν τη διόρθωση των νομοθετικών κενών. Αυξάνονται και πληθαίνουνε με ρυθμούς που η Σαλαμίνα αδυνατεί να ανταποκριθεί. Όμως η ΖΩ.Ε.Σ. θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους, να αποτρέπει την είσοδο προς εγκατάλειψη, ζώων στο νησί καθώς και τις περιπτώσεις κακοποιήσεων και πλέον φαίνεται να έχει στο πλευρό της σύσσωμες τις τοπικές αρχές αλλά και πολλούς τοπικούς φορείς, εξωραϊστικούς συλλόγους και εθελοντές. Και όλα αυτά επιτεύχθηκαν επειδή οι λιγοστοί εθελοντές της ΖΩ.Ε.Σ. διακατέχονται από μια σπάνια αποφασιστικότητα και ανεξάντλητη θέληση – δεν το βάζουν κάτω.


Η ημερίδα έκλεισε με την έκκληση υπογραφής μιας επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ήδη συνέλεξε μερικές εκατοντάδες υπογραφές. Η επιστολή αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και στο διαδίκτυο. Αναζητείστε την προς υπογραφή.
Αλήθεια εσείς γνωρίζατε για τα 600.000 ευρώ που είχαν ζητηθεί το 2007 για το πρόγραμμα ανθρωπιστικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων; Φαίνεται πως το ποσό αυτό ουδέποτε εκταμιεύτηκε από τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου έτους, αφού οι αρμόδιοι αμέλησαν να το υπογράψουν και να το καταθέσουν εμπρόθεσμα. Το ποσόν αυτό αναλογούσε δε στο σύνολο της χώρας. Και το τονίζουμε διότι όπως προκύπτει από πρόχειρους δικούς μας υπολογισμούς δεν επαρκεί καν για τη στείρωση των αδέσποτων της Σαλαμίνας, υπό τις παρούσες συνθήκες! - Κ.Μ.

ΖΩ.Ε.Σ. σε αριθμούς
(αξίζει να συγκρίνετε με το πρόγραμμα της Αθήνας)
• 7 χρόνια δράσης
• 2650 στειρώσεις σκύλων
• 700 στειρώσεις γατών
• 1800 υιοθεσίες ζώων
• Περισσότεροι από 4000 αδέσποτοι σκύλοι στο νησί
• Θα χρειάζονταν 680.000 ευρώ για να στειρωθούν
• 14000 ευρώ συνολική συνεισφορά από το Δήμο


ΠΗΓΗ:ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΑΒ,ΤΕΥΧΟΣ 37
http://www.gavmagazine.gr/index.php?...sk=view&id=374