Η Ιστορία του Dogo Argentino


Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Η ιστορία του Dogo Argentino και των δύο αδελφών που το δημιούργησαν είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και γεμάτη πάθος όσο και η ιστορία της ίδιας της Αργεντινής.

Ο Antonio Nores Martinez δεν ήταν καλά-καλά 18 χρονών και ο αδελφός του Agustin ένα χρόνο νεότερος το 1925, όταν ο Antonio οραματίστηκε για πρώτη φορά την δημιουργία ενός κυνηγόσκυλου για μεγάλα θηράματα και εξειδικευμένο για την ποικιλομορφία και σκληρότητα της "Αργεντίνικης" υπαίθρου.

"Ακόμα το θυμάμαι σαν να ήταν χθές...Την μέρα που ο αδελφός μου Antonio μου είπε για πρώτη φορά την ιδέα του να δημιουργήσει μια καινούργια φυλή για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων και για το οποίο θα εκμεταλευόταν το εξωπραγματικό θάρρος του Σκύλου της Cordoba (Fighting Dog of Cordoba).
Θα το διασταύρωνε με άλλες φυλές που θα του έδινα ύψος, όσφρηση, ταχύτητα, κυνηγετικό ένστικτο και, πάνω από όλα θα τα απομάκρυνε από την προθυμία να μάχετε με άλλα σκυλιά, γεγονός που θα το καθιστούσε ανίκανο να κυνηγά σε αγέλες.
Μια μίξη φυλών που θα του έδινε ένα πιο κοινωνικό χαρακτήρα, ικανό να ζεί ελεύθερα, με οικογένειες και σε κτήματα, κρατώντας το θάρρος της "πρωτόγονης" φυλής, αλλά χρησιμοποιώντας το για πιο ευγενικούς σκοπούς όπως το κυνήγι και έλεγχος των θηρευτών των οικόσιτων ζώων."

Agustin Nores Martinez "History of the Dogo Argentino".

συνεχίζετε... :)
 

Attachments



Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Οι σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία του Dogo Argentino

1925Ο Antonio Nores Martinez αποκαλύπτει στον αδελφό του Agustin την πρόθεσή του να δημιουργήσει μια νέα φυλή κυνηγετικών σκύλων, συνδυάζοντας τις αρετές περισσοτέρων φυλών και εστιάζοντας σε έξι χαρακτηριστικά: θάρρος, γενναιότητα, αρχοντιά, αντοχή, επιμονή, εκρηκτικότητα.

1928Ο Antonio Nores Martinez έχει καταστρώσει το σχέδιο για την νέα φυλή και χρησιμοποιεί σαν βάση το Perro Pelea Cordobes.

1940O Dr. Antonio Nores Martinez(γιατρός και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα πλέον) έχει τα πρώτα δείγματα σταθερού χαρακτήρα και μορφολογίας της νέας φυλής που αποφασίζει να ονομάσει DogoArgentino.

1947, 7 ΜαϊουΔημοσιεύεται το πρότυπο της φυλής στο τεύχος 89 του κυνηγετικού περιοδικού «Diana» (σελ.28 – 40). Το ίδιο πρότυπο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την αντικατάστασή του το 1999.

1947, 28 Σεπτεμβρίου – Ο νέος σκύλος παρουσιάζεται στα πλαίσια κυνηγετικής έκθεσης του Κυνηγετικού Ομίλου του Μπουένος Άιρες.

1956, 2 ΝοεμβρίουΟ Dr. Antonio Nores Martinez δολοφονείται και ο αδελφός του Dr. Agustin Nores Martinez, δικηγόρος και Καθηγητής της Νομικής, Σχολής του Πανεπιστήμιου του Μπουένος Άιρες, συνεχίζει την προσπάθεια για την αναγνώριση και καθιέρωση της φυλής.

1964, 20 Μαρτίου - Η φυλή αναγνωρίζεται επίσημα από την Κυνολογική Ομοσπονδία της Αργεντινής η οποία την εντάσσει στην ομάδα ΙΧ «Κυνηγόσκυλα» κι αρχίζει να εγγράφεται στα μητρώα της.

1964, 21 MαϊουΗ φυλή αναγνωρίζεται επίσημα από το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

1969O Dr. Agustin Nores Martinez, όντας πλέον πρέσβης της Αργεντινή, παρουσιάζει την φυλή σε διάφορα σημεία της γης.

1973, 31 Ιουλίου – Η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία αποφασίζει να αναγνωρίσει το Dogo Argentino σαν την πρώτη και μοναδική φυλή σκύλων της Αργεντινής κατατάσσοντας την στην ομάδα V «Κυνηγόσκυλα Μεγάλων Θηραμάτων».

1988 - Η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία κάνοντας ανακατατάξεις και ταξινομόντας τους σκύλους με βάση την σωματική τους δομή, τοποθετεί το Dogo Argentino στην ομάδα 2 «Πίνσερ και Σνάουτσερ, Μολοσσοειδή και Ελβετικοί Ποιμενικοί».

1999, Ιανουάριος 29 Εγκρίνεται από την Διεθμή Κυνολογική Ομοσπονδία το νέο, αναλυτικότερο πρότυπο της φυλής, μειώνοντας τα περιθώρια ελεύθερων ερμηνιών.

Πηγές:
Nores Martinez, Antonio, "El Dogo Argentino” - στο περιοδικό Diana, τεύχος 89 σελ. 28-40, (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή) 1947.

Nores Martinez, Agustin: "El Dogo Argentino" - εκδόσεις TalleresCaporaletti, (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή) 1969.

Nores Martinez, Agustin: "Historia del Dogo Argentino" - εκδόσεις Albatros, (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή) 1978

Schimpf, Otto: "Der Dogo Argentino" – εκδόσεις Kynos, (Βιέννη, Αυστρία) 1986
 
Last edited:


Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
συνέχεια...

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως το Fighting Dog of Cordoba, μια φυλή που δημιουργήθηκε στην περιοχή από Mastiff, English Bulldog, Bull Terrier και Boxer αυτή την στιγμή έχει εκλείψει.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της δουλειάς για την δημιουργία της νέας φυλής επικεντρώθηκε στην συρίκνωση του ενστίκτου της επιθετικότητας και της μαχητικότητας με άλλα σκυλιά.Μια προσπάθεια που ήταν ουσιώδης και στέφθηκε με επιτυχία.

Η "φόρμουλα" που ξεκίνησε ο Antonio την προσπάθεια ήταν :

1. Fighting Dog of Cordoba στο οποίο προσέθεσε ,

2. Pointer για καλύτερη όσφρηση.

3. Boxer για ζωηράδα και ευγένεια.

4. Great Dane για το μέγεθος.

5. Bull Terrier για το θάρρος (και το θράσος).

6. Bulldog για το εύρος του στέρνου και την τόλμη.

7. Irish Wolfhound για το κυνηγετικό ένστικτο.

8. Dogue de Bordeaux για τα γερά σαγώνια.

9. Great Pyrenees για το λευκό του μανδύα.

10. Spanish Mastiff για extra δύναμη.

Τα αδέλφια συγκέντρωσαν 10 θηλυκά Cordoban σαν πυρήνα και άρχισαν να φέρνουν τις υπόλοιπες φυλές σαν επιβήτορες, μέχρι οι πρώτοι απόγονοι να δείξουν καλά και επιθυμητά στοιχεία.
Σε κάποια στιγμή στο πρόγραμμα είχαν 30 θηλυκά υπό την επίβλεψη τους.
Αυτό το εγχείρημα δεν θα ήταν δυνατόν να βγεί σε πέρας από δύο παιδιά αν δεν υπήρχε και η βοήθεια των συγγενών και της οικογένειας, αλλά και των φίλων του πατέρα.
Ο Martinez ο πρεσβύτερος προσέλαβε άνθρωπο για το κυνοτροφείο για τις ώρες που τα παιδιά ήταν στο σχολείο και τα παιδιά ξόδευαν όλα τους τα λεφτά από το χαρτζηλίκι τους για την φροντίδα και το φαΐ των σκύλων.

Στα θέματα του φαγητού τους βοηθούσαν με δωρεές και οι φίλοι του πατέρα.Η βοήθεια ήταν πάντα ευπρόσδεκτη από τον Antonio, που ήταν και ο ιθύνων νους του προγράμματος, αλλά και ο Agustin ήταν πάντα στο πλευρό του.

Αργότερα όταν Antonio έγινε ιατρός, οι ιατρικές του γνώσεις υπήρξαν πολύ χρήσιμες στην δημιουργία της φυλής και την πρόοδο του προγράμματος.
Έγραψε το πρώτο πρότυπο φυλής το 1928.
Δυστυχώς ο Antonio δεν έζησε για να δεί το όνειρο του να πραγματοποιήτε, σκοτώθηκε από κάποιον κατά την διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου με κίνητρο την ληστεία, το 1956.

Ο Agustin μετά από αυτό ανέλαβε τα ηνία του προγράμματος, περνώντας από πολλά δεινά και μεταφέρωντας την έδρα από την Cordoba στο Esquel, στην Παταγωνία, στα νότια της Αργεντινής.

Ο Agustin Nores Martinez ήταν ο πρέσβης της Αργεντινής στον Καναδά και εκμεταλεύθηκε την θέση και τα συχνά ταξίδια για την διάδοση της φυλής ανά τον κόσμο.

Οι κυνηγοί μεγάλων θηραμάτων στην Αργεντινή και τις γύρω χώρες, χρησιμοποιούσαν το Dogo στο κυνήγι αγριογούρουνου και puma.
Το Dogo Argentino ήταν στο δρόμο να γίνει ένας πραγματικός μύθος!

συνεχίζετε... :)
 

Attachments



Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
...συνέχεια

Το Dogo Argentino είναι ένα κυνηγετικός σκύλος αντοχής με αρκετές ομοιότητες με το Irish Wolfhound, που ήταν και πρόγονος του.Το Dogo Argentino θα ανιχνεύση και κυνηγήσει το αγριογούρουνο μέσα στα pampas, θα το εγκλωβίσει και θα επιτεθεί κρατώντας το για τους κυνηγούς.
Είναι ικανό για αξιοζήλευτα ξεσπάσματα ταχύτητας για μικρές αποστάσεις, αλλά το "φόρτε" του είναι η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων σε τροχασμό.

Έχωντας εγκλωβίσει το αγριογούρουνο, θα πρέπει να έχει αρκετή δύναμη και αντοχή για να επιτεθεί και να κρατήσει ένα ζώο εώς και 200 κιλά.
Στον παραδοσιακό τρόπο κυνηγιού, ο κυνηγός θα έρθει πάνω στο αγριογούρουνο που κρατούν τα σκυλιά και θα δώσει την "χαριστική βολή" με μια μαχαιριά κατευθείαν στην καρδιά.

Παρακάτω θα ακολουθήσει μια σύντομη ιστορία του Argentinian Bulldog, από τον Agustin Nores Martinez :

"Νιώθω να με προστάζει η συνείδηση μου να κάνω απολύτος κατανοητό πιο είναι το υπόβαθρο (background) του bulldog, τις φυλές που συμμετείχαν, τι ήταν αυτό που επιθυμούσαμε να επιτύχουμε και ποιά είναι τα χαρακτηριστικά και οι προϋποθέσεις που το bulldog θα πρέπει να πληρεί για να πλησιάζει το πρότυπο της φυλής.

Η παρούσα προέκταση είναι μια πιο ραφιναρισμένη απόδοση αυτών που γράφτηκαν στο 1ο μου βιβλίο.
Οι φόβοι που εξέφραζα στον πρόλογο των προηγουμένων έχουν επιβεβαιωθεί αρκετές φορές βλέπωντας νεαρούς που πριν 10 χρόνια δεν είχαν δεί bulldog, να έχουν το ρόλο του "κριτή" σε εκθέσεις και που φαίνεται να οραματίζονται ένα "δικό τους bulldog" επιβραβεύοντας δείγματα που είναι πολύ μακρυά από το σκυλί που εγώ και ο αδελφός μου Antonio παλέψαμε να σταθεροποιήσουμε και επιτύχουμε για 50 και πλέον χρόνια."


συνεχίζετε...
 


Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
...συνέχεια

"Στους λάτρεις και τους δίκαιους κριτές, που πραγματικά θέλουν να μάθουν πως το πραγματικό bulldog θα πρέπει να είναι είναι αφιερωμένο αυτό το νέο (sic) βιβλίο, το οποίο εμπεριέχει την αντικειμενική ιστορία, βήμα προς βήμα για το πως το bulldog δημιουργήθηκε και ένα εμπλουτισμένο γλωσσάριο του προτύπου, στο κεφάλαιο 15 του βιβλίου.

Στους άλλους, αυτούς που διασταυρώνουν το bulldog με το Bullterrier για να επιτύχουν μικρότερο ύψος και βάρος και να τα κάνουν κυνομάχους, δεν απευθύνετε αυτό το βιβλίο, αλλά μία συμβουλή :

Να αφιερωθούν στην εκτροφή του Bullterrier, σε οποιονδήποτε τύπο - Λευκό ή έγχρωμο ή με το Stafordterrier (sic) - φυλές οι οποίες δημιουργήθηκαν για μάχες, πραγματικά ευγενή ζώα παρεπιπτόντως, με εξαιρετικό θάρρος στις κυνομαχίες και σε αυτά τα ζώα αφήστε τα ένστικτα τους ελεύθερα αν αυτό επιθυμείτε, αλλά προς Θεού!...Μη καταστρέφετε μια φυλή η οποία δημιουργήθηκε μετά από πολλές θυσίες για να είναι χρήσιμη στην ανθρωπότητα.

Από το 1937 - πάνω από 40 χρόνια πριν - μια ομάδα ανθρώπων με όραμα δημιούργησαν στην Παταγωνία, με πολλές θυσίες, το κυνηγετικό ένστικτο στο bulldog προσπαθώντας ταυτόχρονα να του αφαιρέσουν το πρωγονικό ένστικτο του μαχητή.

Από την άλλη πλευρά , μερικές γεννιές από bulldog που μάχονται μεταξύ τους θα δημιουργούσε αυθόρμητα μία "εξέλιξη" προς τα πίσω και ήδη το διαπιστώνουμε, του bulldog στο Cordoban Fight Dog.
Ένα μη κοινωνικό ζώο, επιβλαβή για τα οικόσιτα ζώα και άχρηστο σαν κυνηγετικό σκυλί ή φύλακας.
Ευτυχώς υπάρχουν στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, κριτές και λάτρεις της φυλής, που γνωρίζουν τι είναι και πως θα πρέπει να είναι ένα σωστό bulldog και τα χρησιμοποιούν για το κυνήγι ή τα εκπαιδεύουν σαν φύλακες, κάτι που σταδιακά και από γεννιά σε γεννιά θα βελτιώνεται και θα φτάσει όλο και πιο κοντά στον στόχο που είχαμε πάνω από μισό αιώνα πριν."


συνέχίζετε...
 


Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
39
Πεντελη,Αθηνα
με αφορμη σχολια απο αλλο νημα,μεταφερω τα παρακατω στο παρον θεμα...

μια ερωτηση...ο Indio del Litoral ειναι παντου ή απλα τυχαινει σε αυτην την κλειστη εκτροφη να εμφανιζεται τοσο?

ειναι τοσο σημαντικος σκυλος μονο ως επιβητορας ή και ως εκθεσιακος σκυλος?

συγνωμη ισως ειναι αφελεστατες οι ερωτησεις μου,απλα θα ηθελα να μαθω.
 
Last edited:


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Έχεις διαβάσει τα θέματα σχετικά με τον Indio!

Ήταν κατά τους περισσότερους το κορυφαίο Ντόγκο (μορφολογία και χαρακτήρας - εργασιακά χαρακτηριστικά), αλλά και από τους πιο σημαντικούς γεννήτορες, αφού είναι ο ορισμός του σύγχρονου Ντόγκο (οι άλλοι τρεις ήταν τα αδέλφια Estuque και Escorpion de Santa Isabel καθώς και ο Zorzal de Antares).

Δεν υπάρχει περίπτωση να τον βρεις να λείπει από τα σημαντικά Ντόγκο σήμερα!

Ο ίδιος ήταν λοιπόν κορυφαίος σκύλος εκθέσεων, επίμονος και συνεπέστατος κηνυγός, αλλά και κορυφαίος γεννήτορας (έχει δώσει μόνο σε πρώτη γεννεά πάνω από 70 πρωταθλητές... μεταξύ των οποίων και 2 Παγκόσμιοι)!

Δεν υπάρχει πιστεύω doguero που δεν θα ήθελε να τον είχε κλωνοποιήσει!
 


Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
39
Πεντελη,Αθηνα
ναι εχω διαβασει,απλα δεν ηξερα τα οσα μου ειπες τωρα.

αρα μπορουμε να τον πουμε σαν "πατερα" της φυλης?...αν και δεν πρεπει να ειναι παλαιο Dogo.
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
ναι εχω διαβασει,απλα δεν ηξερα τα οσα μου ειπες τωρα.

αρα μπορουμε να τον πουμε σαν "πατερα" της φυλης?...αν και δεν πρεπει να ειναι παλαιο Dogo.
Πατέρας της φυλής?
Δυστυχώς δεν υπάρχει αφού η εκτροφή βασίστηκε σε πολλά σκυλιά μετά την σταθεροποίησή της!
 


Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
39
Πεντελη,Αθηνα
δηλαδη οταν τα πρωτα Dogo σταθεροποιηθηκαν,υστερα σε γεννες ξανα-εβαλαν οι εκτροφεις αλλες φυλες?

νομιζα οτι μονο στην δημιουργια του εγινε αυτο,με τις 10 πρωτες φυλες.
 




Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
39
Πεντελη,Αθηνα
μα δεν νομιζω οτι ξεφυγα απο το θεμα...αναλυσαμε λιγο τα σκυλια που εβαλε ο admin και απλα ρωτησα οσον αφορα τα Dogo,2-3 πραγματα...

βεβαια εχεις δικιο,οτι ειναι καλυτερα να συνεχιστει η συζητηση αυτη στο Dogo Argentino Subofrum.
 
Last edited:


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Η αλήθεια είναι ότι κι εμένα θα με ενδιέφερε να μάθω πως πήγαν τα ζευγαρώματα μέχρι την σταθεροποίηση της φυλής!
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
δηλαδη οταν τα πρωτα Dogo σταθεροποιηθηκαν,υστερα σε γεννες ξανα-εβαλαν οι εκτροφεις αλλες φυλες?

νομιζα οτι μονο στην δημιουργια του εγινε αυτο,με τις 10 πρωτες φυλες.
Εννοώ πως μετά την σταθεροποίηση της φυλής υπήρχαν πάνω από 50 καλά δείγματα (Ντόγκο πλέον) στα οποία βασίστηκε η εκτροφή.

Με δεδομένο πως μέχρι την σταθεροποίηση η εκτροφή ήταν, όπως είναι λογικό άλλωστε, αρκετά κλειστή και με την διαπίστωση της ύπαρξης κουφού σκύλου στο εκτροφικό απόθεμα, οι εκτροφείς στην συνέχεια προσπάθησαν να την κρατήσουν όσο πιο ανοιχτή γίνεται για να αποφύγουν μελλοντικά προβλήματα.
 


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.557
5.970
Πειραιάς
ο αμερικανικος κυνολογικος ομιλος (AKC) αποφασισε να αναγνωρισει τη φυλη και να της επιτρεψει να αγωνιζεται στην ομαδα εργασιας καθως και να μπορει να εγγραφεται στο αμερικανικο γενεαλογιο απο την 01/ 01/ 2020.

http://www.thedogpress.com/AKC/1901-Minutes.asp

https://www.akc.org/breeder-programs/foundation-stock-service-program/fss-news-updates/
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf