Η μικρή Ολλανδέζα


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
ΟΚ μου πήρε παραπάνω από μια εβδομάδα να ανοίξω το θέμα για το ταξίδι μας στην Ολλανδία, αλλά τελικά τα κατάφερα :p

Όπως έγραψα και στο θέμα της μικρής, η μικρή και εγώ θα είμαστε για τα επόμενα δύο χρόνια (τουλάχιστον) κάτοικοι Ολλανδίας, για μεταπτυχιακές σπουδές Πιο συγκεκριμένα, η καινούρια περιοχή μας που θα αποκαλούμε πλέον δεύτερο σπίτι μας είναι η πόλη Groningen (Χρόνινγκεν) στα βόρεια της Ολλανδίας (περίπου 2 ώρες με το τρένο από Άμστερνταμ και Ουτρέχτη). Όταν αποφάσισα να κυνηγήσω το μεταπτυχιακό δύο πράγματα ήξερα από την αρχή: ότι η Άμπυ θα ερχόταν μαζί μου όπου και αν πήγαινα και ότι δεν θα την έβαζα σε αεροπλάνο, καθώς έκρινα, γνωρίζοντάς την πλέον μετά από 4 χρόνια, ότι θα της ήταν εξαιρετικά στρεσογόνο και δυσάρεστο, ενώ με το τρένο και το πλοίο ναι μεν θα ήταν πιο πολύ το ταξίδι αλλά θα ήταν ήρεμη καθώς θα ήταν μαζί μου. Στο σημείο αυτό να πω ότι μακάρι να μπορούσε να με καταλάβει όταν της έλεγα μετά από κάθε μέρος του ταξιδιού πόσο πολύ τέλεια είναι. Αν και φοβικός σκύλος που φοβάται οτιδήποτε μεγαλύτερο από σκουπιδιάρικο, δεν ξέρω πώς και γιατί αλλά στο τρένο και στο πλοίο δεν είχε κανένα μα κανένα θέμα να μπει, ενώ χαλάρωνε πάρα πολύ γρήγορα. Γεγονός το οποίο απλά επιβεβαίωσε τις αρχικές μου υποψίες ότι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, αυτός ο τρόπος ταξιδιού είναι αυτός που της ταιριάζει, αυτός που την κάνει να αισθάνεται άνετα και ασφαλής και αυτός που θα ακολουθούμε Χριστούγεννα και καλοκαίρι που θα επιστρέφουμε στη βάση μας στην Ελλάδα.
Καθότι φτάσαμε εδώ με τον εναλλακτικό τρόπο ταξιδιού και όχι με αεροπλάνο σκέφτηκα να ανοίξω θέμα όπου αφενός θα αναφέρω πληροφορίες για το ταξίδι μας σε περίπτωση που το χρειαστεί κάποιος άλλος στο μέλλον και αφετέρου για να ενημερώνω σχετικά με τα της διαμονής μας εδώ. Θα μου επιτρέψετε, επίσης, στο τέλος να αναφερθώ λίγο και στα γραφειοκρατικά που συνεπάγεται μια μετακόμιση στην Ολλανδία, για να υπάρχει απλά κάπου ως αναφορά.

Ξεκινάμε λοιπόν

Διαδρομή: Πάτρα-Ανκόνα-Μπολόνια-Μόναχο-Ντίσελντορφ-Ουτρέχτη-Χρόνινγκεν
Διάρκεια ταξιδιού: 2 μέρες και κάτι λίγες ώρες
Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν: Πλοίο, τρένο

Να ξεκινήσω λέγοντας λίγο το τι χρειάζεται ο σκύλος για να ταξιδέψει: διαβατήριο και εμβόλιο λύσσας (τουλάχιστον 21 μέρες πριν το ταξίδι). Δεν είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί θεραπεία για εχινόκοκκο (= Drontal). Και φίμωτρο (αν και μπορεί κανείς να μην σας πει τίποτα αν έχετε το σκύλο χωρίς, καλό είναι το έχετε μαζί σας). Όσον αφορά στην τροφή και το νερό, προσωπικά της έδινα κονσέρβα για να της πέφτει πιο ελαφριά ενώ τα αναδιπλούμενα μπωλ σιλικόνης είναι σωτήρια. Για το πλοίο να έχετε και κάποια πάνα μαζί σας για να μαζέψετε τυχόν ακαθαρσίες από το κατάστρωμα του πλοίου.

Επίσης, συμβουλεύω αν πρόκειται για ταξίδι του οποίου ξέρετε τις ημερομηνίες ξέρετε, κλείστε τα εισιτήρια ειδικά του τρένου όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς όσο πλησιάζει η μέρα της αναχώρησης οι τιμές τους αλλάζουν δραματικά. Οι τιμές του πλοίου και του νυχτερινού τρένου δεν αλλάζουν.
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
ΜΕΡΟΣ Α : ΠΑΤΡΑ – ΑΝΚΟΝΑ
ΠΛΟΙΟ: ΑΝΕΚ/HELLENIC SPIRIT
ΩΡΕΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ: 21 ώρες και 30 λεπτά

Το ταξίδι μας λοιπόν ξεκινάει από την Πάτρα. Για τη διαδρομή μέχρι εκεί δεν έχω να πω κάτι, εκτός από το ότι είχα ξεχάσει πόσα διόδια πρέπει να πληρώσεις για να φτάσεις εκεί λολ.

Δεδομένων των ωρών ταξιδιού καθώς και του ότι μετά θα είχαμε να κάνουμε το γύρο της μισής Ευρώπης με τρένο, αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε σε pet-friendly καμπίνα. Η μόνη διαφορά της καμπίνας για κατοικίδια και της κανονικής καμπίνας είναι ότι η πρώτη, για ευνόητους λόγους, δεν έχει μοκέτα. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά. Επίσης, για την καμπίνα πρέπει να κλείσετε εισιτήριο και για το σκύλο της τάξης των 50 ευρώ. Για το κατάστρωμα δεν χρειάζεται.

Φτάνοντας στο λιμάνι, οι λιμενικές αρχές ήλεγξαν τα διαβατήρια και τα δικά μας και της μικρής και ήμασταν πλέον έτοιμοι να ξεκινήσουμε την περιπέτειά μας. Για να πας στο πλοίο μπορείς είτε να περπατήσεις είτε να πάρεις το λεωφορειάκι της εταιρείας όπου οι σκύλοι ανεξαρτήτως μεγέθους μπαίνουν κανονικά.

Φτάνοντας στο πλοίο, η υποδοχή των υπαλλήλων ήταν μια χαρά, ευγενική, χωρίς στραβοκοιτάγματα, χωρίς τίποτα. Κάποιοι την κοίταζαν και χαμογελούσαν και ρώτησαν πόσο είναι κλπ.

Φτάνοντας στην καμπίνα, με το που έστρωσα ένα σεντονάκι πάνω στο κρεβάτι μου η κυρία πήρε αμέσως θέση. Από μέσα μου ήμουν σε φάση ποιο άγχος και βλακείες, αυτή θα περάσει καλύτερα από μένα.

Καθότι οι ώρες ήταν αρκετές βόλτες κάναμε στο κατάστρωμα με τη μικρή να έχει ξετρελαθεί με το θαλασσινό αέρα. Υπήρχαν και άλλα σκυλάκια σε καμπίνες που τα βλέπαμε από απόσταση αλλά δεν επιδιώξαμε κιόλας να συναντηθούν οι δρόμοι μας. Το μεγαλύτερο θέμα μας το είχαμε με την τουαλέτα. Αρχικά ρώτησα τον υπάλληλο υποδοχής πού μπορώ να την πάω ελπίζοντας να είχαν κάποιο χώρο για αυτό το λόγο κάπου στους εξωτερικούς χρόνους που ήταν μόνιμα προσβάσιμοι. Δυστυχώς όχι. Οι τουαλέτες των σκύλων βρίσκονται εκεί που είναι και τα κλουβιά, σχεδόν πάνω από τις μηχανές. Ο θόρυβος εκκωφαντικός ακόμα και για μένα και όπως καταλαβαίνετε η μικρή απλά αρνιόταν όχι να κατέβει εκεί, αλλά και να πλησιάσει τη σκάλα στα 5 μέτρα. Αναγκαστικά πήγαμε στην εναλλακτική. Στο πλαϊνό κατάστρωμα κάποια στιγμή μετά από 9 ώρες που είχαμε ξεκινήσει την πήγα (αφού πρώτα είχαμε κάνει κάμποσες μικρές βόλτες εκεί για να συνηθίσει), έστρωσα πάνα και μια χαρά έκανε. Σκούπισα και ό,τι είχε βγει από την πάνα, έριξα και λίγο νεράκι, και γυρίσαμε. Δεν ξαναπήγε τουαλέτα. Δοκίμασα να την πάω μετά από 10 ώρες και ήταν παντελώς αφηρημένη οπότε την άφησα. Έκανε μια λίμνη όταν φτάσαμε Ιταλία. Δεκέμβρη θα την πάω πάλι μια φορά αλλά θα φροντίσω να σπάσω τις ώρες στη μέση.

Πέρα από αυτό δεν είχαμε κανένα θέμα. Ήταν ήσυχη καθόλη τη διάρκεια, έτρωγε κανονικά και με όρεξη, κοιμόταν, αγνάντευε. Όταν φτάσαμε Ανκόνα, κάναμε περίπου 45 λεπτά για να κατέβουμε από το πλοίο, περιμένοντας στο lobby, όπου φορώντας φίμωτρο, ξάπλωσε κάτω. Και κοιμήθηκε…..

Σε γενικά σχόλια, το μόνο που θα ήθελα διαφορετικό θα ήταν ο χώρος τουαλέτας των σκύλων. Κάπου στο κατάστρωμα ίσως θα μπορούσαν να οριοθετήσουν μια πολύ μικρή περιοχή, να βάλουν λίγη άμμο και τέλος. Επίσης, θα ήθελα να επιτρέπεται από τον κανονισμό σε όσους ταξιδεύουν κατάστρωμα με σκύλο να μπαίνουν να κοιμούνται στους διαδρόμους όπως κάνουν και οι χωρίς σκύλο ταξιδιώτες.

IMG_20190812_193449.jpgIMG_20190812_193452.jpg
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
ΜΕΡΟΣ Β : ΑΝΚΟΝΑ – ΜΟΝΑΧΟ

Φτάνουμε στο β’ μέρος του ταξιδιού και στη δεύτερη δοκιμασία μας: το τρένο. Το μέρος αυτό χωρίζεται σε δύο υποτμήματα: τη διαδρομή Ανκόνα-Μπολόνια και Μπολόνια-Μόναχο.

Επίσης, από το σημείο αυτό και μετά κανένας μα κανένας δεν ζήτησε το διαβατήριο της μικρής.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ανκόνας είναι περίπου 30 λεπτά με τα πόδια. Αν το τρένο σας φεύγει αρκετά μετά από την έλευσή σας στην πόλη μπορείτε να κάνετε και μικρή βόλτα με τα πόδια. Εμείς, επειδή είχαμε μεγάλη αναμονή μέχρι το τρένο, απλά κάτσαμε σε ένα πάρκο και ξεκουραστήκαμε.

- ΑΝΚΟΝΑ – ΜΠΟΛΟΝΙΑ
ΤΡΕΝΟ: FRECCIABIANCA
ΩΡΕΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ : 1 ώρα και 50 λεπτά
Site για εισιτήρια:
Buy online your train tickets and manage your purchase - Trenitalia
Site για πληροφορίες για ταξίδι με σκύλο: Travelling with your pets - Trenitalia

Πρώτα από όλα, να σας πω ότι αν τα κλείσετε σχετικά νωρίς τα εισιτήρια η τιμή για first class είναι ελάχιστα πιο μεγάλη από την τιμή για την economy, οπότε συμφέρει καθώς θα έχετε περισσότερο χώρο στα πόδια άρα και ο σκύλος θα είναι πιο άνετος. Επίσης, ο σκύλος πληρώνει εισιτήριο 50% του εισιτηρίου economy (ανεξάρτητα από το ποια θέση έχετε κλείσει για εσάς). Κατά καιρούς η Trenitalia βγάζει κάποιες προσφορές, πχ το καλοκαίρι κλείσαμε εισιτήριο για τη μικρή μόνο 5 ευρώ. Καθώς μπορείτε να προσθέσετε ηλεκτρονικά αργότερα το σκυλίσιο εισιτήριο, μπορείτε να περιμένετε μέχρι πριν φύγετε μήπως στο μεταξύ πετύχετε κάποια προσφορά. Επίσης, θα συμβούλευα να πάτε λίγο νωρίτερα από το κανονικό στην αποβάθρα για να μάθετε έγκαιρα πού περίπου πρέπει να περιμένετε ανάλογα με το ποια θέση είναι το εισιτήριό σας. Εμείς λίγο έλειψε να χάσουμε το τρένο καθώς δεν το είχα προβλέψει αυτό.

Η μικρή μπήκε εύκολα στο τρένο αν και τη σήκωσα λίγο από το σαμαράκι της καθώς φοβήθηκα το κενό μεταξύ της αποβάθρας. Πήγαμε στη θέση μας, της έδωσα λίγη ξηρά τροφή και κάτσαμε. Καθώς δεν είχε πολύ κόσμο, και καθώς η μικρή κοιμόταν (πάλι λολ) της έβγαλα το φίμωτρο αλλά όποτε σταματούσαμε σε κάποια στάση της το ξαναέβαζα για καλό και για κακό. Οι υπόλοιποι επιβάτες ήταν απολύτως χαλαροί, χωρίς να λένε τίποτα, χωρίς να ρίχνουν βλέμματα, λες και η Άμπυ ήταν απλά άλλος ένας επιβάτης, που προφανώς για αυτούς αυτό ακριβώς είναι: ένας απλός επιβάτης με τέσσερα πόδια αντί για δύο. Σε αυτό το θέμα, η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με εμάς. Το τρένο είναι πολύ άνετο, με πολύ καλό κλιματισμό για καλοκαίρι (για χειμώνα θα σας πω σε λίγους μήνες), άνετα καθίσματα, μοκέτα κάτω. Πολύ άνετο ταξίδι. Ο ελεγκτής πολύ ευγενικός, μας ρώτησε με ενδιαφέρον από πού είμαστε, ούτε που κοίταξε τη μικρή, μας ευχήθηκε καλό ταξίδι και έφυγε. Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνω το δρομολόγιο αρκετές φορές μέχρι να συνηθίσω ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη οι σκύλοι μπαίνουν κανονικά στα τρένα και κάθονται μαζί με το συνοδό τους. Επίσης, τα τρένα έχουν πρίζες και wifi.

Και φτάνουμε Μπολόνια για το ταξίδι μας με το νυχτερινό τρένο.




- ΜΠΟΛΟΝΙΑ - ΜΟΝΑΧΟ
ΤΡΕΝΟ: Nightjet
ΩΡΕΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ : 9 ώρες και 20 λεπτά
ΏΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ : 22:57
ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ : 08:19
Site για εισιτήρια:
https://tickets.oebb.at/en/ticket/timetable?cref=oebb-header
Site για πληροφορίες για ταξίδι με σκύλο: Services

Το νυχτερινό ταξίδι από την Μπολόνια στο Μόναχο γίνεται με το τρένο Nightjet της εταιρείας αυστριακών σιδηροδρόμων. Τα nightjet έχουν τρεις επιλογές «διαμονής»: τις απλές θέσης, τα couchettes compartments και τα sleeper cabins. Τα τελευταία είναι πιο άνετα από το couchettes, λίγο πιο ακριβά και αυτά που αναγκαστικά θα κλείσετε αν θέλετε να ταξιδέψετε με τετράποδο συνταξιδιώτη. Συγκεκριμένα, πρέπει να κλείσετε ένα sleeper cabin μόνο για εσάς, το σκύλο (και όποιο δεύτερο άτομο με το οποίο ταξιδεύετε). Πχ αν είστε μόνοι σας με το σκύλο, πρέπει να κλείσετε ένα 1-bed sleeper cabin, δεν μπορείτε δηλαδή να κλείσετε κρεβάτι σε τετράκλινη «καμπίνα». Ό,τι γίνεται και στο πλοίο δηλαδή.
Το εισιτήριο του σκύλου κοστίζει σταθερά 29 ευρώ και το κλείνετε είτε στο σταθμό είτε μέσω τηλεφώνου στο τηλέφωνο που αναφέρει το δεύτερο site αφού κλείσετε τα δικά σας και σας το στέλνουν αμέσως στο μέιλ σας. Προτείνω τον δεύτερο τρόπο για να μην τρέχετε πάνω κάτω στα γκισέ των τρένων.
Τα sleeper cabin μπορεί να είναι είτε απλά και τουαλέτα να πηγαίνετε κάπου στο τέλος του βαγονιού είτε deluxe όπου κάθε cabin έχει τη δικιά του τουαλέτα και ντουσιέρα. Καθώς η διαφορά στο αντίτιμο είναι πραγματικά μικρή (της τάξης των 20 ευρώ περίπου) θα συμβούλευα να κλείσετε την deluxe. Όταν μπείτε στην καμπίνα σας, θα σας περιμένει νερό και κάτι κουλουράκια και ένα μικρό μπουκαλάκι κρασί. Ο χώρος οκ στενός είναι, τρένο είναι, αλλά είναι μια χαρά για τον ύπνο.

Και εδώ το προσωπικό φιλικό, μια υπάλληλος τη χάιδεψε κιόλας, μας ρώτησαν αν θέλουμε να παραγγείλουμε προκαταβολικά πρωινό, μας καληνύχτησαν και μας άφησαν να ξεκουραστούμε. Η μικρή βολεύτηκε κατευθείαν, χάζευε έξω, έφαγε και ξεράθηκε. Δεν την ενόχλησε στιγμή η κίνηση του τρένου, ούτε τη ζάλισε.

Κατά τις 6 το πρωί βάρεσαν (στην κυριολεξία) τις πόρτες αστυνομικοί για έλεγχο διαβατηρίων καθώς μπαίναμε Αυστρία. Προς στιγμήν νόμιζα ότι είχαμε φτάσει και μας χτυπούσαν για να ξυπνήσουμε…εκεί η μικρή γάβγισε καθώς της βγαίνει ο φύλακας όποτε χτυπάει πόρτα και εμείς είμαστε μέσα στο δωμάτιο που κλείνει η πόρτα αλλά και πάλι κανείς δεν είπε κάτι. Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν ξανακοιμήθηκα και καλά έκανε. Τόσο ωραία τοπία καθώς διασχίζαμε τα προάστια της Γερμανίας, μέσα στο πράσινο. Ήταν και η ώρα τέτοια και η ομίχλη δεν είχε σηκωθεί ακόμα και ήταν πολύ ωραία. Έδωσα στη μικρή πρωινό, ξανακοιμήθηκε και εγώ χάζευα.

Μισή ώρα πριν φτάσουμε Μόναχο περνάνε από όλες τις καμπίνες οι υπάλληλοι για να ειδοποιήσουν ώστε να ετοιμαζόμαστε για αποβίβαση.

Και έτσι φτάνουμε Μόναχο.

Σε αυτό το σημείο να πω ότι λόγω μικρής βλάβης το τρένο άργησε να φύγει περίπου 2 ώρες. Εγώ είχα κλείσει εισιτήρια για Μόναχο-Ντίσελντορφ γύρω στα 45 λεπτά μετά την προγραμματισμένη άφιξη του νυχτερινού στο Μόναχο. Φυσικά το χάσαμε το τρένο αλλά ευτυχώς καθώς αυτό οφειλόταν σε καθυστέρηση άλλου τρένου μας έβγαλαν καινούρια χωρίς παραπάνω αντίτιμο. Θα πρότεινα να αφήσετε, επομένως, κανά 2ωρο για ασφάλεια. Εξάλλου το κέντρο της πόλης είναι σε απόσταση 15 λεπτών από το σταθμό οπότε θα προλάβετε να ρίξετε και μια γρήγορη ματιά στη γερμανική πόλη.
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
ΜΕΡΟΣ Γ : ΜΟΝΑΧΟ – ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ – ΟΥΤΡΕΧΤΗ
ΩΡΕΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ (συνολικά) : 7 ώρες
Site για εισιτήρια:
bahn.com, your mobility portal - travel, holidays, hotels, city breaks and car rentals
Site για πληροφορίες για ταξίδι με σκύλο: Zusatzticket zur Hundemitnahme (είναι στα γερμανικά, αλλά μπορείτε να κάνετε αυτόματη μετάφραση)

Σε αυτό το κομμάτι του ταξιδιού, το Ντίσελντορφ αποτελεί απλά σταθμό μετεπιβίβασης. Βγαίνεις από τρένο της deutsche Bahn και μπαίνεις σε τρένο της Deutsche Bahn οπότε ό,τι πληροφορία δώσω εδώ ισχύει και για τα δύο.
Και εδώ ισχύει ό,τι ανέφερα και για την Trenitalia όσον αφορά στα εισιτήρια first και economy class. Άμα τα κλείσετε νωρίς, η διαφορά στην τιμή τους είναι πολύ μικρή.
Το εισιτήριο για το σκύλο πρέπει να το κλείσετε ξεχωριστά από το δικό σας, πάλι μέσω του σάιτ, αλλά θα επιλέξετε ως επιβάτη παιδί έως 14 χρονών, χωρίς κράτηση θέσης, ώστε να θεωρηθεί ασυνόδευτο. Το εισιτήριο, καθώς είναι για ασυνόδευτο παιδί, θα έρθει στη διεύθυνση του σπιτιού σας εντός μια εβδομάδας περίπου, χωρίς στοιχεία πάνω παρά μόνο το δρομολόγιο, το τρένο και την ώρα.
Τα τρένα των γερμανικών σιδηροδρόμων είναι πραγματικά φοβερά. Γρήγορα, καθαρά, άνετα (και οι δύο θέσεις), φυσικά δωρεάν WiFi. Οι επιβάτες, τουλάχιστον αυτοί που πετύχαμε εμείς, δεν είχαν κανένα θέμα. Λόγω του ότι μας έβγαλαν καινούρια εισιτήρια λόγω της καθυστέρησης που προανέφερα, ενώ εγώ είχα κλείσει δύο θέσεις όπου δηλαδή θα ήμασταν μόνο εμείς και η Άμπυ στα πόδια, με την αλλαγή μας έβαλαν σε «δωμάτιο» με έξι θέσεις, που κλείνει με πόρτα. Ενώ περίμενα ότι θα είχα θέμα με τους επιβάτες, ειδικά επειδή ο ένας ήταν με τα δύο του μικρά παιδιά, ίσα ίσα. Κανένα απολύτως. Ακόμα και λίγο που τους ακούμπησε με το κεφαλάκι της όπως άλλαξε πλευρό ούτε είπαν τίποτα ούτε έδειξαν δυσαρέσκεια. Εντύπωση μου έκαναν τα παιδιά. Του ενός του έπεσε ένα παιχνίδι κάτω και δεν έσκυψε αμέσως να το πιάσει παρά πρώτα ρώτησε αν μπορεί να σκύψει ή αν θα τρομάξει ο σκύλος. Επίσης πρόσεχαν και τα δύο πώς κινούνταν γύρω της για να μην της πατήσουν κανά αυτί κλπ. Απίστευτα σωστή συμπεριφορά που πολλές φορές δεν την έχουν ούτε καν οι ενήλικες. Ο ελεγκτής επίσης πολύ ευγενικός, μας έπιασε την κουβέντα για το ταξίδι μας και την μικρή, όλα πολύ καλά. Όταν φτάσαμε Ουτρέχτη ρώτησαν αν θέλω να βοηθήσουν για να την κατεβάσω από το τρένο. Πολύ ευχαριστημένη.

ΜΕΡΟΣ Δ – ΟΥΤΡΕΧΤΗ – ΧΡΟΝΙΝΓΚΕΝ
ΩΡΕΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ : 1 ώρα και 53 λεπτά

Δεν αναφέρω site για κλείσιμο εισιτηρίων καθώς δεν υπάρχει λόγος να κλείσετε. Υπάρχουν τρένα ανά περίπου 30 λεπτά. Και εδώ υπάρχει πρώτη και economy class αλλά η διαφορά είναι σημαντική, σχεδόν διπλάσια. Το κακό με τα τρένα των ολλανδικών γραμμών είναι ότι δεν κλείνεις θέση. Παίρνεις εισιτήριο και άμα προλάβεις να βρεις θέση να κάτσεις, έκατσες. Οπότε να αποφύγετε τις ώρες αιχμής. Το εισιτήριο του σκύλου είναι 2,40 ευρώ.

Οι Ολλανδοί δεν έχουν θέμα να κάτσουν και κολλητά με το σκύλο. Είχε κόσμο όταν μπήκαμε, καθώς φτάσαμε σε ώρα αιχμής, και εγώ δεν ήξερα αυτό που σας είπα σχετικά με τις θέσεις. Ευτυχώς βρήκα μία και έκατσα αλλά γενικά μην περιμένετε να έχετε την άπλα που έχουν τα ιταλικά και τα γερμανικά τρένα, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν ονομαστικές θέσεις και στο βαγόνι κάθονται ακόμα και κάτω. Ευτυχώς όμως δεν έχουν κανένα θέμα να κάθεται ο σκύλος δίπλα τους. Προσωπικά για να έχω το κεφαλάκι μου ήσυχο δεν της έβγαλα το φίμωτρο σε αυτό το τρένο. Πολυκοσμία, κούραση, είπα να μην το ρισκάρω. Ευτυχώς είναι πολύ μικρή η διαδρομή οπότε δεν πολυταλαιπωρείσαι. Και το ότι κουράστηκα εγώ ήταν περισσότερο επειδή δεν το περίμενα.

Με αυτά και με αυτά φτάσαμε Χρόνινγκεν

Η Άμπυ με εντυπωσίασε σε αυτό το ταξίδι, έδειξε μια πλευρά της που δεν την ήξερα καθώς δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ σε κάτι αντίστοιχο, και που με έκανε να την εκτιμήσω ακόμα πιο πολύ σαν σκύλο.
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Το Χρόνινγκεν είναι μια μικρή σχετικά πόλη, φανταστείτε την σαν ένα μεγάλο χωριό. Πολλά πάρκα, πολλά κανάλια και πάρα μα πάρα πολλά ποδήλατα. Περισσότερα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, θεωρείται η πρωτεύουσα των ποδηλάτων αν δεν κάνω λάθος. Η πόλη έχει πολλούς φοιτητές, ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων είναι βασικά φοιτητές, για αυτό και η μέση ηλικία των κατοίκων είναι μικρή.

Πάρκα άπειρα. Στο 95% των πάρκων επιτρέπονται και οι σκύλοι. Δύο έχω βρει μέχρι στιγμής που δεν επιτρέπονται, ένα που είναι παιδική χαρά και ένα που είναι αλσύλλιο σε εκκλησία. Στα πάρκα που επιτρέπονται, κάνει να τα αφήσεις και ελεύθερα αλλά για όσους δεν θέλουν τα πάρκα είναι τόσο μεγάλα που δεν θα έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με άλλο σκύλο αν δεν το θέλεις. Όποιος δεν θέλει να αφήνει το σκύλο του ελεύθερο και πάει σε πάρκο καλό είναι να έχει το νου του για λυτούς σκύλους καθώς οι ιδιοκτήτες ναι μεν θα σε δουν αλλά δεν θα καλέσουν απαραίτητα πίσω το σκύλο τους καθώς θα θεωρήσουν ότι και ο δικός σου σκύλος θέλει να παίξει. Όσοι ιδιοκτήτες δεν τα αφήνουν ελεύθερα είναι συνήθως εκείνοι που γνωρίζουν ότι ο σκύλος τους δεν τα πάει καλά με όλα τα σκυλιά οπότε ναι μεν πάνε σε πάρκα αλλά πιο ελεγχόμενα και προσεκτικά. Γενικά η Άμπυ και σε αυτό το κομμάτι με έχει καταπλήξει ευχάριστα καθώς είναι σαφώς πιο δεκτική σε γνωριμία με άλλους σκύλους ενώ έχει μειώσει κατά πάρα πολύ και τη συχνότητα αντίδρασής της άμα δει σκύλο που δεν χωνεύει αλλά και την ένταση της αντίδρασης της ίδιας όταν την εκφράζει (έχω αρχίσει ότι ίσως φταίει ο καπνός του χόρτου στον αέρα της πόλης λολ).

Οι περισσότεροι σκύλοι που έχω δει εδώ ανήκουν σε φυλή (δεν ξέρω τι ποσοστό τους είναι από εκτροφείς και τι από γέννες ιδιωτών κλπ). Ημίαιμα εκτός από τη δικιά μου έχω δει σχετικά λίγα.

Αναφορικά με την εύρεση σπιτιού, λόγω του ότι είναι φοιτητούπολη πρέπει να ξεκινήσετε να ψάχνετε 2-3 μήνες πριν έρθετε και σίγουρα μην το αφήσετε για τους καλοκαιρινούς μήνες που γίνεται της τρελής. Δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεις σπίτι που να δέχεται και κατοικίδια, αν και βασικά βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ο σκύλος θεωρείται κομμάτι αναπόσπαστο της ζωής του ιδιοκτήτη του κανείς δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να τον διώξεις αν δεν προκαλεί ζημιές κλπ. Οπότε βασικά νοικιάζεις σπίτι κανονικά χωρίς απαραίτητα να ενημερώσεις για την ύπαρξη σκύλου (εννοείται ο σκύλος να μην προκαλεί φασαρία κλπ).

Η πόλη έχει γύρω στα 7 κτηνιατρεία, έχω σταμπάρει 2 από αυτά για περίπτωση ανάγκης. Φόλες κλπ εδώ δεν παίζουν σαν σενάριο, αμφιβάλλω και αν ξέρουν τι ακριβώς είναι. Υπάρχουν αρκετές γατούλες οικόσιτες, που οι ιδιοκτήτες τους τις αφήνουν να σεργιανίζουν στα πάρκα (όσοι μένουν απέναντι από ένα) και αυτές γυρνάνε όταν βαριούνται, χτυπάνε πόρτα και μπαίνουν. Τις ζήλεψα πραγματικά, τον τρόπο ζωής τους εννοώ.

Επίσης, οι σκύλοι εδώ κανονικά πρέπει να πληρώνουν φόρο αλλά στην πράξη οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Αν σε πιάσει ελεγκτής σου βάζει ένα πρόστιμο και πληρώνεις και το φόρο. Αλλά στο δημαρχείο δεν ήξεραν καν για αυτόν.

Η Άμπυ εδώ είναι άλλος σκύλος. Πιο ήρεμη, θέλει, το αποζητάει σχεδόν να γνωρίσει τους σκύλους που συναντάμε στα πάρκα. Δεν ξέρω γιατί και τι την έχει επηρεάσει έτσι θετικά. Αυτό που ξέρω είναι ότι τώρα της προσφέρω αυτό που πάντα ήθελα: χώρο και άπλα και πράσινο για να τρέχει και να παίζει, μεγάλες βόλτες όπου την αφήνω να μυρίσει ό,τι θέλει χωρίς να φοβάμαι μήπως φάει κάτι που θα τη στείλει, έχω ένα σκύλο χαρούμενο, ευτυχισμένο, καλά εκτονωμένο κάθε μέρα, χωρίς στρες. Μέχρι στιγμής της έχει ταιριάξει πολύ καλά η καινούρια της πόλη. Εύχομαι να συνεχίσει έτσι.

ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ
Βασικά σε αυτό το κομμάτι θα αναφέρω μόνο ό,τι χρειάζεται για να βγάλει κάποιος αριθμό μητρώου πολίτη (BSN) που είναι υποχρεωτικό αν μείνει πάνω από 4 μήνες.
- Διαβατήριο (όχι ταυτότητα)
- Πιστοποιητικό γέννησης με σφραγίδα της Χάγης (Apostille) και μεταφρασμένο είτε από την Υπηρεσία Μετάφρασης του Υπουργείου Εξωτερικών είτε από το Βρετανικό Συμβούλιο (οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο γίνεται δεκτή η μετάφραση από δικηγόρο)
- το συμβόλαιο ενοικίασης
Και κλείνετε ραντεβού σε αυτό το site: Moving to the Netherlands (immigration) | Gemeente Groningen

Αυτά νομίζω. Αν έχω ξεχάσει κάτι ή αν θέλει κάποιος να προσθέσω/αναφέρω/εξηγήσω κάτι, είμαι όλη αυτιά!!!
 




Romeothedog

Member
27 Αυγούστου 2019
14
18
23
Πραγματικά οι πληροφορίες σου ήταν πολύ κατατοπιστικές κ σημαντικές για όσους θέλουν να κάνουν κάποιο παρόμοιο ταξίδι . Το αστείο είναι ότι μόλις είδα τη σκυλίτσα σου μου θύμισε υπερβολικά τον δικό μου σκυλο που είναι κ αυτός ημίαιμος κ λέγεται Ρωμαίος.IMG_20191012_131623_143.jpg
 




Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Καλη ζωη, καλη επιτυχια στο νεο σας ξεκινημα και εννοειται θα σας επισκεφτουμε
 
  • Love
Reactions: noni_papa


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Καταπληκτική ενημέρωση/παρουσίαση και υπέροχες φωτό (y)
Καλά να περάσετε λοιπόν κορίτσια μας και επίσημα :)
Ευχαριστούμε :) Καθότι θα κάνουμε το ίδιο ταξίδι τώρα που θα έρθουμε για Χριστούγεννα, θα ενημερώσω για τις συνθήκες θέρμανσης ειδικά στο νυχτερινό
 
  • Like
Reactions: mareco




noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
@admin μόλις είδα ότι όταν δεν είμαι συνδεδεμένη στο λογαριασμό μου, το συγκεκριμένο θέμα δεν εμφανίζεται στις πρόσφατες δημοσιεύσεις ούτε στην αναζήτηση (με λέξη-κλειδί "Ολλανδέζα"). Όταν συνδέομαι, εμφανίζεται και στα δύο. Έχω κάνει κάποιο λάθος σε καμία ρύθμιση (ρωτάω επειδή είναι κείμενο πληροφοριακού χαρακτήρα και έτσι όπως είναι τώρα μάλλον όσοι δεν είναι μέλη δεν μπορούν να το δουν)
 
  • Like
Reactions: admin




paliotspos

Well-Known Member
17 Μαϊου 2018
276
847
Η Άμπυ εδώ είναι άλλος σκύλος. Πιο ήρεμη, θέλει, το αποζητάει σχεδόν να γνωρίσει τους σκύλους που συναντάμε στα πάρκα. Δεν ξέρω γιατί και τι την έχει επηρεάσει έτσι θετικά.
Απο όσα εγραψες κι απο τις φωτογραφίες νομιζω είναι οφθαλμοφανες γιατί η θετική διάθεση..
Εσένα δεν σε έχει επιρεάσει το μέρος κι οι ανθρωποι θετικά δηλαδη?

Καλή διαμονή να έχετε..
Κι ευχαριστούμε για τις αναλυτικότατες πληροφορίες..:)
 
  • Love
Reactions: noni_papa


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Απο όσα εγραψες κι απο τις φωτογραφίες νομιζω είναι οφθαλμοφανες γιατί η θετική διάθεση..
Εσένα δεν σε έχει επιρεάσει το μέρος κι οι ανθρωποι θετικά δηλαδη?

Καλή διαμονή να έχετε..
Κι ευχαριστούμε για τις αναλυτικότατες πληροφορίες..:)
Και εμένα με έχει επηρεάσει θετικά εννοείται αυτή η αλλαγή. Βασικά δεν περίμενα να είναι τόσο γρήγορη η αλλαγή. Εννοείται πως δεν επαναπαύομαι, καθώς δεν αποκλείεται καθώς θα συνηθίζει το χώρο πιο πολύ να γυρίσει σε προηγούμενη συμπεριφορά αλλά προς το παρόν ενισχύουμε την τωρινή της διάθεση ευελπιστώντας να βοηθήσουμε αυτή η αλλαγή της να είναι μόνιμη :)
 
  • Like
Reactions: paliotspos




paliotspos

Well-Known Member
17 Μαϊου 2018
276
847
Λόγο των ζώων (είτε των δικων μου τετραποδων ειτε καποιων άλλων δίποδων..οπως το βλεπει κανεις) μέσα σε 2 χρόνια αλλαξα 4 σπίτια σε περιοχες διαφορετικες μεταξυ τους.. (ευτυχως στο τελευταιο στεριωσαμε 3 χρονια τωρα)..σου λέω με σιγουρια ότι παίζει μεγάλο ρολο το περιβάλλον γύρω στη συμπεριφορά τους..εχεις δικιο βέβαια μπορει να δεις πισωγυρίσματα σε κάποια πραγματα οσο ξεψαρώνει αλλα η συνολικη εικόνα θα ναι χίλιες φορες καλύτερη..

Υγ μόλις παρατήρησα ότι όλη η ενότητα Ταξίδια με το σκύλο και συναντήσεις μελών δεν είναι διαθέσιμη χωρις σύνδεση..
 
  • Like
Reactions: noni_papa and admin






Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Καλη τυχη στο νεο σας ξεκινημα! Ευχαριστουμε πολυ γι αυτο το θεμα που ανοιξες!
Η Αμπυ η μικρη Ολλανδεζα:love: Ο γατος πως το πηρε που εμεινε μονος του? Κανει παρτυ???:ROFLMAO:
 
  • Love
Reactions: noni_papa