Η συμπεριφορά των ζώων πριν από σεισμούς


TruthHunter

Well-Known Member
8 Φεβρουαρίου 2009
200
3



Η συμπεριφορά των ζώων πριν από σεισμούς

23 Μαΐου 2009, 14:30


Η παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων ως ένδειξη για πιθανή σεισμική δραστηριότητα υφίσταται από την αρχαιότητα:



«Πρώτοι οι Ρωμαίοι ανέφεραν ότι τα θαλασσοπούλια σταματούν να πετούν πριν από έναν σεισμό, ενώ πολλές ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι, πριν γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός, τα φίδια και τα διάφορα άλλα ερπετά εγκαταλείπουν τις φωλιές τους και πολλά νυχτόβια ζώα εμφανίζονται την ημέρα.
Οι Ινδιάνοι αναφέρουν ότι οι κροκόδειλοι βγάζουν παράξενες κραυγές λίγο πριν γίνει ένας σεισμός, ενώ παρόμοια συμπεριφορά παρατηρείται και στα κατοικίδια ζώα. Για παράδειγμα, λέγεται ότι, αν τα άλογα αρνούνται να μπουν στο στάβλο και τα σκυλιά γαυγίζουν μονότονα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει σεισμός».
Επίσης, έχει λεχθεί πως “μετά τον μεγάλο σεισμό της Haicheng του 1975 αναφέρθηκαν συνολικά χιλιάδες περιπτώσεις παράξενης συμπεριφοράς των ζώων. Για παράδειγμα, οι γάτες και τα σκυλιά μετέφεραν τα νεογνά τους έξω από τα σπίτια, τα ποντίκια και τα φίδια εγκατέλειπαν τις φωλιές τους και τα γουρούνια ξεφώνιζαν παράξενα.”



Μάλιστα, η παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων δεν έχει μείνει μόνο σε φιλολογικό επίπεδο. Αρκεί να σημειωθεί πως “το πρώτο επιστημονικό ίδρυμα για την μελέτη της αλλαγής της συμπεριφοράς των ζώων λίγο πριν από ένα σεισμό ιδρύθηκε στην Κίνα το 1968 και από τότε ένας μεγάλος αριθμός από παρόμοια κέντρα παρακολούθησης έχουν εγκατασταθεί σε όλη την Κίνα.
Πολλά από τα κέντρα αυτά είναι εγκατεστημένα κοντά σε ζωολογικούς κήπους για να μπορούν οι επιστήμονες να μελετούν και τη συμπεριφορά των αγρίων ζώων. Σαν κύριο πειραματόζωο οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν το περιστέρι, το οποίο έχει εξαιρετικά ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα”.
Εν τω μεταξύ, δόθηκε συνέχεια στην συγκεκριμένη μέθοδο, καθώς “το παράδειγμα της Κίνας ακολούθησε και η Αμερική, όπου τον Σεπτέμβριο του 1976 συγκλήθηκε ειδικό συνέδριο αλλαγής της συμπεριφοράς των ζώων σε σχέση με επερχόμενο σεισμό και τοποθετήθηκαν κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος του Αγίου Ανδρέου κλουβιά με ποντίκια, των οποίων μελετάται συνεχώς η συμπεριφορά”, ενώ “παρόμοιες παρατηρήσεις συμπεριφοράς έχουν αναφερθεί και για τα ψάρια”.
Ανάμεσα στους σεισμούς, τους οποίους είχαμε καταφέρει να προγνώσουμε μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς των ζώων, ήταν αυτός της Ιταλίας τον Μάιο του 1976 και αυτός της Καλαμάτας τον Σεπτέμβριο του 1986. Στην Ιταλία, ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,7 R, και αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πως δύο με τρεις ώρες πριν τον σεισμό οι γάτες εγκατέλειψαν τα σπίτια, ενώ οι ποντικοί βγήκαν έξω από τις φωλιές τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μία ημέρα πριν παρατηρήθηκε πως τα σκυλιά γαύγιζαν έντονα και ανήσυχα.
Χαρακτηριστικός είναι ο ακόλουθος πίνακας, ο οποίος απεικονίζει την κλίμακα ευαισθησίας των ζώων με παραμέτρους την απόσταση από το σεισμογόνο ρήγμα και τον χρόνο αντίδρασης.



(Αποσπάσματα από το βιβλίο του ερευνητή σεισμολογίας κ. Άκη Τσελέντη "Σύγχρονη Σεισμολογία", εκδόσεις Παπασωτηρίου)

Σημ. Τα σκυλιά μπορούν να νιώσουν σεισμό πάνω από 250 χλμ μακριά, τη στιγμή που γίνεται!!!
Μέχρι 50 χλμ μακρύτερα του κέντρου του σεισμού, προειδοποιούν 12 ώρες νωρίτερα.

Από ΕΔΩ..........
 
Last edited:


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Πάντως σε έναν σεισμό που είχε γίνει πριν κάνα χρόνο, θυμάμαι την άλλη μέρα το αναλύαμε εδώ και κατέληξε ότι σε εκείνον τον σεισμό κανένα "ζαβό" από τα δικά μας, δεν τον κατάλαβε..:D
 


TruthHunter

Well-Known Member
8 Φεβρουαρίου 2009
200
3
Πάντως σε έναν σεισμό που είχε γίνει πριν κάνα χρόνο, θυμάμαι την άλλη μέρα το αναλύαμε εδώ και κατέληξε ότι σε εκείνον τον σεισμό κανένα "ζαβό" από τα δικά μας, δεν τον κατάλαβε..:D
Θεωρώ πιθανό να μπορούν να αντιληφθούν από την προσεισμική ένταση, την επικινδυνότητα του κυρίως σεισμού...
 




foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Η δικιά μου πριν το σεισμό του 99 δεν ήθελε να μπει στο σπίτι...εμείς το θεωρήσαμε οτί απλά ήθελε να κάτσει στην αυλή αλλά τελικά μετά από, ζήτημα είναι, 5 λεπτά έγινε ο σεισμός...Τυχαίο, σύμπτωση...δεν ξέρω!Γιατί κι άλλες φορές προτιμούσε να μένει έξω αλλά όχι τη μέρα, τη μέρα πάντα ερχόταν μέσα...
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Εμένα πάλι ούτε πλευρό δεν γύρισε (για να μην πω ότι δεν κούνησε ούτε βλεφαρο!) :D
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Και στο δικό μας το σπίτι ΟΛΑ τα ζώα (γάτες σκύλοι) ήταν πάντα παντελώς αναίσθητα όσον αφορά τους σεισμούς (καλά εντάξει, ίσως οι γάτες να άνοιγαν λίγο τα μάτια τους την ώρα που γινόταν).

Επίσης ΠΟΛΛΑ από τα παραπάνω του Truthhunter δεν τα πιστεύω με τίποτα.
Με τίποτα όμως.

Προφανώς κάποια ζώα διαισθάντονται πιο εύκολα τους σεισμούς (βλέπε το φίδι -ένας αισθητήρας είναι όλο το ζώο, και μάλιστα που "αγκαλιάζει" το έδαφος) και σίγουρα αρκετές γάτες και σκύλοι έχουν δείξει πως τους διαισθάνονται.

Αυτό που δεν πιστεύω με ευκολία, είναι πως έχουν ΟΛΕΣ οι γάτες κι οι σκύλοι ένα ένστικτο προστασίας από τους σεισμούς. ΓΙΑΤΙ να το έχουν; Σπάνια είναι επικίνδυνοι. Είναι κάτι σαν τον καιρό ... πόσες φορές μια βροχή είναι πραγματικά επικίνδυνη;

Μάλλον τα οικόσιτα ζώα που "προειδοποιούν" για σεισμούς, έχουν ΟΛΑ ζήσει σεισμό στο παρεθλόν όπου τρόμαξαν αρκετά (είτε λόγο πραγματικού κινδύνοι, είτε λόγο ηλικίας, είτε λόγο δειλίας). Ακόμη και αν εμείς οι ιδιοκτήτες δεν το καταλάβαμε. Φανταστείτε πως στην Αθήνα έχει ΚΑΘΕ μέρα πολλούς σεισμούς (εξού κι αναισθησία πολλών σκύλων/γατιών).
 




kat201161

Well-Known Member
5 Μαϊου 2009
436
7
ΑΓ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΑΘΗΝΑ
Xαζομάρα ίσως, θα μου πείτε αλλά...μήπως ακούνε τη βοή που προηγείται συνήθως του σεισμού? Γιατί εγώ τις διαισθήσεις και όλα τα σχετικά δεν τα πολυπιστεύω, παρότι έχω ακούσει το μαλτεζάκι της γειτόνισσας που έκλαιγε όταν πέθανε η μαμά της στο νοσοκομείο...απλά υπάρχουν αισθήσεις πιο οξυμένες που ούτε κι εμείς γνωρίζουμε καλα καλα. Και η ακοή των σκύλων είναι-πόσες χιλιάδες φορές λέει, καλύτερη από τη δική μας, ειδικά στους υπόηχους???
Πάντως η γάτα μου, πριν το σεισμό του '89 στην Αθήνα, ξαφνικά μεσ΄τη νύχτα άρχισε να ουρλιάζει, κάτι που δεν έκανε ποτέ. Σαν να την απειλούσε κάτι. Ανάψαμε τα φώτα και βγήκαμε έξω να δούμε τι είχε μπει στον κήπο και την βρήκαμε με σηκωμένη τρίχα να ουρλιάζει στον ουρανό. Και έγινε ο σεισμός!

Λάθος, το σεισμό του '81 εννοούσα, τότε ζούσε ακόμα η Ασπρουλίτσα μας!
 


dimiv

Well-Known Member
18 Αυγούστου 2008
506
0
50
Αθήνα
εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το εξης:

ποιος ήταν 10-30 λεπτα πριν τον σεισμό μέσα στην θάλασσα και κατέγραφε

τις αντιδράσεις των ψαριών? και ποιες μπορεί να είναι αυτές οι αντιδράσεις?

πχ τα άσπρα ψάρια όταν για οποιαδήποτε λόγο φοβηθουν-τρομάξουν

ή βραχώνουν ή κατευθύνονται στο απέραντο γαλάζιο-

τα μαύροψαρα εξαφανίζονται στα θαλάμια τους

τι θέλω να πω : αν εγώ έχω βουτήξει και μελετάω τον βυθό οποιαδήποτε

απότομη κίνηση μου που θα ταράξει την ησυχία του υποβρύχιου κόσμου θα

έχει τα παραπάνω αποτελέσματα-πως κατάλαβαν ότι για αυτό ευθύνεται

ο σεισμός?εκτός εάν οι παρατηρήσεις έγιναν στο aquarium ή σε ιχθυοτροφεία-

η ιδια απορία εννοείται ότι ισχύει και για τα ζώα -ποιος δηλαδή καταγράφει

συμπεριφορές ποντικίων σε καθημερινή βάση προκειμένου να φτάσει στο

΄συμπερασμα ότι 2 εβδομάδες πριν τον σεισμό τα συγκεκριμένα ζώα είχαν

αλλόκοτη συμπεριφορά?
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Για τα ποντίκια και τα λοιπά ζωντανά γίνονται άπειρα πειράματα για την αντίδρασή τους σε διάφουρους εξωτερικούς παράγοντες...γιατί όχι και για τους σεισμούς;Σκέψου, τα ζώα καταλαβαίνουν τους σεισμους το λέει ο κόσμος εδώ κι αιώνες!Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι σε κάποιους επιστήμονες πέρασε από το μυαλό να το ελέγξουν!

Για τα ψάρια δεν ξέρω πως το μελέτησαν αλλά σίγουρα το αντιλαμβάνονται γιατί αντιλαμβάνονται τις μεταβολές στα ηλεκτομαγνητικά πεδία που προηγούνται κατά πολύ των σεισμών!

Επίσης αν μιλήσεις με ψαράδες θα δεις ότι τα ψάρια δεν τσιμπάνε για αρκετό καιρο πριν από τους σεισμούς, το έχω παρατηρήσει κι εγώ αλλά δεν είναι αξιόπιστη η μαρτυρία μου γιατί έχω κάνει ένα, δύο το πολύ ψαρέματα σε περιοχή πριν από σεισμό οπότε δεν έχει καμία στατιστική βαρύτητα η μαρτυρία μου από μόνη της...
Το ίδιο και οι ψαροντουφεκάδες, μιλάνε για περίεργες συμπεριφορές από τα ψάρια, δηλαδή από το να μην αντιδρούν στους κινδύνους όπως θα αντιδρούσαν φυσιολογικά, μέχρι να εξαφανίζονται γενικά από την περιοχή και να εμφανίζονται μέρεα αργότερα...


Άσχετο αλλά όποιος δεν ψαρεύει, με τα άσπρα μάυρα που λες, θα λέει τι παλαβομάρες γράφει αυτός...:p:p:p
 


dimiv

Well-Known Member
18 Αυγούστου 2008
506
0
50
Αθήνα
Γ
Το ίδιο και οι ψαροντουφεκάδες, μιλάνε για περίεργες συμπεριφορές από τα ψάρια, δηλαδή από το να μην αντιδρούν στους κινδύνους όπως θα αντιδρούσαν φυσιολογικά, μέχρι να εξαφανίζονται γενικά από την περιοχή και να εμφανίζονται μέρεα αργότερα...

Άσχετο αλλά όποιος δεν ψαρεύει, με τα άσπρα μάυρα που λες, θα λέει τι παλαβομάρες γράφει αυτός...:p:p:p
αυτό λέω .ότι διαφορά στην συμπεριφορά υπάρχει μετά από τον σεισμό οπου

τόποι ερημώνονται για μέρες ή και εβδομάδες ,αλλά πριν από όσο τουλάχιστον

εγώ έχω παρατηρήσει και σε μέρη οπου έγιναν αισθητα σεισμοί

(κορινθιακό ή ευβοικό) ο βυθός ήταν όπως είναι πάντα, ανάλογα βέβαια την εποχή ,τα ρεύματα κλπ αλλά εγώ πάλι δεν είμαι επιστήμονας..:p

όσο για τα μαύρα και τα λιανά ..έχεις δίκιο :D:oops:
 


cockeraki

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2009
294
0
Κέρκυρα
εμενα παντως μου εχει τυχει πολλες φορες με τα σκυλια μου να βλεπω μια περιεργη συμπεριφορα πριν απο σεισμο.Ενα παραδειγμα ηταν το περασμενο φεβρουαριο που εκανε τους δυο σεισμους στην πατρα τον εναν μετα τον αλλο,ειχα το σκυλο μου διπλα μου,περιπου 20'-30' πριν το σεισμο αρχισε να ειναι ανησυχος και να κλαιει,πηγαινε προς την πορτα και την γρατζουναγε που αυτο δεν το κανει ποτε.
Και αλλο ενα μετα τα χριστουγεννα εκανε ενα μικρο σεισμο κοντα στην κερκυρα ηταν μες της 3 τα ξημερωματα η λυκοσκυλινα μας γαυγιζε σαν να κλαει καπως και τα αλλα 3ηταν και αυτα πολυ ανησυχα,πιστευω πως τα σκυλια εχουν καποια διαισθηση αλλα για τα υπολοιπα δεν γνωριζω.
Προφανως τα παρατηρουν συνεχεια και βλεπουν αντιδρασεις τους που σχετιζονται με το φαινομενο.
 


Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Οσους σεισμους και αν εχει κανει και δεν εχει κανει και
λιγους. . . (κουνιομαστε συχνα πυκνα) κανενα απο τα δυο
σκυλια μου δεν αντιδρουν. Ουτε ανησυχια, ουτε γαυγισματα,
ουτε γρυλισματα, ουτε τιποτα. . . .

Ισα ισα που κοιμουνται του καλου καιρου!
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
ή βραχώνουν ή κατευθύνονται στο απέραντο γαλάζιο-

τα μαύροψαρα εξαφανίζονται στα θαλάμια τους
Ωπα δικός μας είναι αυτός ...

έλα ντέ ... με τεχνητούς σεισμούς μάλλον :rolleyes:
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ίσως να το παρατήρησαν ψαροντουφεκάδες... δεν είναι αδιανόητο.

Αν και δεν μπορώ να καταλάβω ΓΙΑΤΙ τα ψάρια να έχουν έφυτο φόβο για τους σεισμούς, και ΓΙΑΤΙ αν τον έχουν, να μπούν στα "θαλάμια" τους, όπου κινδυνεύουν περισσότερο;;;;

Και στο κάτω, κάτω, ΠΟΤΕ γίναμε φόρουμ ψαριών;

Στο θέμα σκύλος, πιστεύω πως είναι πιθανό να τους καταλαβαίνουν πριν γίνουν (αλλά όχι και τρελά πράγματα, χαλαρώστε!) Απλά νιώθουν τους μικρότρους "προσεισμούς" που εμείς δεν νιώθουμε. Όμως ΜΟΝΟ οι ανασφαλείς σκύλοι θα το δείξουν αισθάνθηκαν κάτι (ή οι σκύλοι με κακή εμπειρία από σεισμό). Όπως ακριβώς με τις καταιγίδες.
Ο σκύλος μου ξέρει πως έρχεται βροχή πριν από μένα. Στα @@ του όμως!
Το ότι του γείτονα αρχίζει και κλαίει προκαταβολικά, δεν είναι κάτι "μαγικό".
Και φυσικά δεν το κάνει να προειδοποιήσει κανέναν...

Για τις γάτες πιστεύω το ίδιο.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.852
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981