Η σωτηρία του Ελλ.Ποιμενικού


Strays' help

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2007
1.516
3
Γλυφάδα,Αθήνα
strayshelp.blogspot.com
Μερικοί φίλοι έχουν αναλάβει τη σωτηρία του καθαρόαιμου ελληνικού ποιμενικού
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Βουνάτσος [email protected]



«Άρχισα να δημιουργώ αρχείο φωτογραφίζοντας και καταγράφοντας τα χαρακτηριστικά σκύλων στην ύπαιθρο εδώ και χρόνια. Το 1999 άρχισα να κάνω εκτροφή ελληνικών ποιμενικών σκύλων, μόνος μου, με λίγα ζώα. Το 2000, μια ομάδα φίλων στην αρχή που είχαμε κοινή αγάπη για τη συγκεκριμένη, ελληνική, ράτσα σκύλων δημιουργήσαμε τον Όμιλο Φίλων Ελληνικού Ποιμενικού».
O κ. Χριστόδουλος Γρίβας είναι κτηνίατρος στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λάρισας και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Φίλων του Ελληνικού Ποιμενικούτου τσοπανόσκυλου που συντρόφευε τους κτηνοτρόφους και τα κοπάδια τους στις ορεινές περιοχές από την αρχαιότητα.
Τις τελευταίες δεκαετίες η σκόπιμη ή και τυχαία διασταύρωση των σκύλων της συγκεκριμένης ράτσας με άλλες οδήγησε τελικά στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα μάλιστα λόγω των επιμιξιών να χάσουν και τις ικανότητές τους που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική φύλαξη των κοπαδιών. Έτσι, τα μέλη του Ομίλου λειτουργούν ως «σωτήρες» του ελληνικού ποιμενικού.

450 σκυλιά
«Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν πενήντα μέλη στον Όμιλο», λέει ο κ. Γρίβας. «Παρακολουθούμε, καταγράφουμε όλη τους την πορεία, προσπαθούμε να διατηρούμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους και συνεχώς να τα βελτιώνουμε. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον μεγάλωσε σε όλη την Ελλάδα και φθάσαμε σήμερα να έχουμε καταχωρημένους περίπου 450 ποιμενικούς σκύλους, πάντα υπό την επίβλεψή μας. Υπάρχουν δηλαδή σε όλη τη χώρα μέλη μας, αντιπρόσωποι, “επόπτες αναπαραγωγής” που παρακολουθούν την εξέλιξη των σκύλων. Όλα αυτά τα στοιχεία για όλους τους σκύλους υπάρχουν καταχωρημένα στον Όμιλο και γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πού γεννιούνται νέα κουτάβια, ποιοι είναι οι γονείς, ώστε να αποφύγουμε τον εκφυλισμό της ράτσας...».
Τα μέλη του Ομίλου έχουν την εποπτεία στο εκτροφείο ελληνικών ποιμενικών σκύλων, στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας. «Προσπαθούμε να διαθέσουμε στους κτηνοτρόφους πιστοποιημένα σκυλιά από εμάς, ώστε να μην εκφυλίζεται η ράτσα στην ύπαιθρο», λέει ο κ. Κώστας Βασιλείου, πρόεδρος του Ομίλου και συνεχίζει: «Όλοι έχουμε τις δουλειές μας, αλλά τον ελεύθερο χρόνο μας τον αφιερώνουμε στα σκυλιά. Ακολουθούμε συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να έχουμε από τα ζευγαρώματα βελτιωμένα, όσον το δυνατό περισσότερο, ζώα. Μας βοηθάνε πολλά μέλη σε αυτό το επιλεκτικό εκτροφικό πρόγραμμα. Σκυλιά διατίθενται μέσω του Ομίλου μας, καθώς γνωρίζουμε ποιο ζώο θα γεννήσει και σε ποιο μέλος μας ανήκει. Τότε φέρνουμε σε επαφή τον ενδιαφερόμενο ο οποίος καλύπτει το κόστος της εκτροφής μέχρι τη στιγμή που θα παραλάβει ο ίδιος τον σκύλο από το μέρος που βρίσκεται ο εκτροφέας. Αναλαμβάνει όμως και την υποχρέωση να έχει συνεργασία μαζί μας ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ο σκύλος του στην αναπαραγωγή και τη διατήρηση της ράτσας».

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ο σύλλογος διαθέτει στους κτηνοτρόφους πιστοποιημένα σκυλιά ώστε να μην εκφυλίζεται η ράτσα στην ύπαιθρο

LΙΝΚS:
http://www.ofep.gr/
http://www.arcturos.gr/gr/wildlife
http://www.in.gr/agro/_tradition/

ΠΗΓΗ:http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080207&nid=7406628&sn=&spid=876
Skylos/Skylos01.asp
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf