Η monachus monachus Αργυρώ

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουμε γίνει θεατές στο νησί σε ένα σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχει μια φώκια monachus monachus, η οποία περιφέρεται στις βόρειες παραλίες του νησιού, προσεγγίζει κατοικημένες και πολυσύχναστες παραλίες, κάνει επισκέψεις σε παραθαλάσσια σπίτια, προσαρμόζει την συμπεριφορά της κοντά στους ανθρώπους, μοιάζει να επιδιώκει την επαφή μαζί τους και δεν ενοχλείται από την φασαρία των λουόμενων. Βρίσκεται κάτω από την διαρκή επιτήρηση της οικολογικής οργάνωσης Αρχιπέλαγος.

Φετινή της φωτο...έχει μεγαλώσει αρκετά...

Περσινή....

Επίσκεψη και ξεκούραση μπροστά σε σπίτι :rolleyes:

Ξεκούραση σε πλακόστρωτο μπροστά από καφέ..:rolleyes:

Βόλτα μέχρι το λιμεναρχείο :rolleyes:

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Οι επιστήμονες της οργάνωσης δεν μπορούν να εξηγήσουν με τίποτα αυτή την συμπεριφορά της...οι φώκιες συνήθως επιδιώκουν περιοχές που δεν υπάρχει κόσμος.

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
οk αυτή βγήκε λιγο πιο κοσμοπολίτισσα....
Οι κώνοι στη τελευταία φωτό τοποθετήθηκαν για τη δική της προστασία?

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Απαγορεύεται αυστηρά το τάισμα και η προσέγγιση από ανθρώπους. Κάθε φορά που η Αργυρώ βγαίνει σε παραλία ειδοποιείται η οργάνωση και βάζει περιοριστικά γύρω από την φώκια και μένει μαζί της μέχρι να φύγει.

• Like
Reactions: l.Kyveli

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.905
20.284
Εγώ θα έλεγα να αφήσουν τα..."τουριστικά"...περιοριστικά και την επιτήρηση και να την τρομοκρατήσουν, να πάει από κει που 'ρθε και να μην ξαναπατήσει το ποδάρι της στην στεριά, γιατί σου λέω...θα το φάει το κεφάλι της.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
να κάνεις ανέμελος το μπάνιο σου σε παραλία της Σάμου και να σου σκάσει ξαφνικά η Αργυρώ και οι bodyguards της.... μη σου τύχει! :ROFLMAO:
Και πάει και κάθεται και στην ξαπλώστρα σου. Θα φύγεις από την παραλία όταν το αποφασίσει αυτή. Οι bodyguards αλλάζουν βάρδια. Εσύ;

• Like
Reactions: dnassib

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.796
8.004
Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν είναι εύκολη η αλλαγή της συμπεριφοράς αυτής. Δεν θα της κάνεις μπου και θα φύγει..

• Like
Reactions: stamatia

POOK

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2013
171
22
Παιδια γνωμη μου ειναι οτι η φωκια πρεπει να φυγει γιατι δν ειναι λιγοι οι αναγκκεφαλοι που ειτε σκοπιμα ειτε αθελα τους θα σκωτωσουν το ζωο...και ειδικα στην στεργια..η κακια σε καποιους ανθρωπους δν περιοριζεται..

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Είναι μια μάλλον δύσκολη περίπτωση η διαχείριση αυτής της κατάστασης....η φώκια έχει μάθει από μικρή στην παρουσία ανθρώπων και μέσα σε όλα είναι και αυστηρώς προστατευόμενο είδος που δυσκολεύει τις επιλογές χειρισμού της.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.905
20.284
Υποθέτω ότι μπορούν σιγά-σιγά και μεθοδικά, να στοχεύσουν στην επανένταξή της, στο φυσικό της περιβάλλον. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός στόχος, μιας οικολογικής οργάνωσης.
Αν βέβαια, τους το επιτρέψει, η αλαζονεία της τουριστικοποίησής της.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Το θέμα είναι ότι η φώκια μάλλον έχει οριοθετήσει ως φυσικό περιβάλλον της την βόρεια περιοχή του νησιού μέχρι την νότια περιοχή της Χίου..εκεί κινείται ....δεν ξέρω ...δεν έχω καμία γνώση τι γίνεται με τέτοιες περιπτώσεις ...θέλω να πιστεύω ότι οι επιστήμονες της οργάνωσης βλέπουν σοβαρά το θέμα.

• Like
Reactions: mareco and l.Kyveli

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.305
Μέλη
20.067
Νεότερο μέλος
Giannismix