Θα ταιριάξω με ενα cane corso ?


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Καλησπέρα,

καταρχάς να σας συγχαρώ για το φόρουμ σας, είναι αρκετά κατατοπιστικό και γεμάτο. Ακόμα και οι απότομες απαντήσεις σε κάποιους (για τις οποίες έχει γίνει αρκετός λόγος) είναι άξιες γραφής καθώς και απο κεί βγαίνουν συμπεράσματα, άσχετα αν κάποια καλομαθημένα άτομα θίγονται. Στο δια ταύτα λοιπόν

θα ήθελα να με βοηθήσετε στο παραπάνω ερώτημα αλλά πρώτα πρέπει να περιγράψω εμένα και τι αναζητώ απο ένα σκύλο.

Καταρχάς είμαστε μια μικρή οικογένεια (2 άτομα) απογόνους δεν έχουμε ακόμα. Το καλοκαίρι που έρχεται θα μετακομίσω σε αραιοκατοικημένο προάστιο της Αθήνας με αυλή. Επιθυμούμε εναν σκύλο για συντροφιά και φύλαξη.
Συντροφιά εννοώ : να κουταβίζει κ να λιώνουμε απο γλύκα, να τον βλέπω να μεγαλώνει και να τον καμαρώνω, να τον εκπαιδεύω, να παίζουμε, να κάνουμε βόλτες, να βλέπουμε μαζί καμιά ταινία :)
Φύλαξη εννοώ : Να έχει επιβλητικό παρουσιαστικό και να γαβγίσει σε περίπτωση ανάγκης. Δεν επιθυμώ φονιά, δεν επιθυμώ απαραίτητα αν μπει κάποιος να τον δαγκώσει. Μου αρκεί να γαβγίσει στον πραγματικό κίνδυνο, ώστε να καταλάβω τι παίζει και θα αναλάβω εγω απο κεί και πέρα. Αν τύχει και είναι μόνος του το καλό που του θέλω είναι να προστατέψει τον εαυτό του (αν και λίγο δύσκολο..)
Δεν επιθυμώ σκυλί κατηγορίας 1 ή 2, επιθυμώ ένα σκυλί κατηγορίας 3 (απο το post του johnk σελ : 19 στο θέμα του east49). Δεν με ενδιαφέρουν οι εκθέσεις ή άλλου τύπου διαγωνισμοί. Με ενδιαφέρει να έχω έναν στιβαρό, πειθαρχημένο και εκπαιδευμένο σκύλο (στην βασική εκπαίδευση), αφοσιωμένο σε μένα και την οικογένειά μου (και σε τυχόν απογόνους). Προτίθεμαι να αφιερώσω τα χρήματα που απαιτούνται (είμαι συνειδητοποιημένος πάνω σε αυτό και κάνω το κουμάντο μου) για να αποκτήσω έναν καλό εκτροφικό σκύλο. Εχω να αφιερώσω ώρες για την εκπαίδευση και την σωστή κοινωνικοποίηση του (σε συνδιασμό με βοήθεια επαγγελματία).

Η εμπειρία μου δεν είναι τεράστια, είχα ένα θηλυκό boxer για 12 έτη. Εχω συναναστραφεί με άπειρα σκυλιά φίλων (dog de bordeaux, pit bull, golden retriever, ημίαιμα κλπ) κάποια απο αυτά τα έχω φιλοξενήσει σπίτι μου για 1 εβδομάδα ελλείψει του ιδιοκτήτη τους και τα χουμε πάει περίφημα. Γενικά νομίζω το χω με τα σκυλιά. Και γενικά όπου μου λείπει εμπειρία την αντικαθιστώ με επιμονή και αγάπη. Ακόμα παρατηρώ γενικά τα σκυλιά ως γλώσσα σώματος κλπ και αντλώ και απο κεί πολλές πληροφορίες για το πώς θα τα χειριστώ.

Για να μην σας κουράζω, κατέληξα στο cane corso για πολλούς λόγους.
1ον επειδή έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρω παραπάνω
2ον δεν έχουν πολλά θέματα υγείας
3ον έχουν κοντή τρίχα
4ον γιατί είχα την πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή εντυπωσιάστηκα.

Μπορώ να ανεχτώ αρκετά αλλά το μόνο που δεν θέλω είναι αν στο μέλλον έρθει ενα μωρό να έχω θέματα με το σκυλί. Δεν μπορώ να φανταστώ μια συμβίωση με το παιδί να διατρέχει κίνδυνο απο το σκύλο μου. Φυσικά και δεν εννοώ το παιδί να τον κακομεταχειρίζεται (άθελα του) και ο σκύλος να τον διορθώσει. Μιλάω απλά να μην το δέχεται στην "αγέλη μας". Το θεωρώ τραβηγμένο σενάριο. αλλά θέλω να το αποκλείσω εξ αρχής. Φαντάζομαι πως ο εκτροφέας θα δώσει κατάλληλο κουτάβι απο άποψη χαρακτήρα γι αυτή τη περίπτωση..

Την άλλη εβδομάδα θα πάω στην έκθεση και μετά τα χριστούγεννα θα αρχίσω επισκέψεις σε εκτροφείς..

Τι λέτε λοιπόν... θα ταιριάξουμε ?
 




Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Ευχαριστώ Amaliaz για την απάντηση,
η αλήθεια είναι οτι είχα αρχίσει να θορυβούμαι με τις πολλές απόψεις οτι είναι πολύ ξεροκέφαλα και αναρωτιόμουν μήπως δεν κάνουν για μένα..

(μια διόρθωση στο απο πάνω κείμενο : είναι στη σελ 16 το post του johnk)
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Ξεροκεφαλια και μολοσσοειδη-μαστιφοειδη πανε πακετο. Γι αυτο σου ειπα εχε στο μυαλο σου και το θεμα εκπαιδευσης - για να ξερεις πως να το χειριζεσαι.
 


Αγγελος 13

Well-Known Member
13 Αυγούστου 2013
757
748
Kαλως ηρθες:)
Ανθρωποι που ψαχνουν αρκετα πριν παρουν εναν σκυλο κ ενημερονωνται σωστα απο καλους εκτροφεις,εκπαιδευτες, για την αποκτηση αλλα κ την συμβιωση με τον σκυλο,δεν νομιζω να εχουν προβλημα ακομα κ ας μην εχουν μεγαλη εμπειρια..
Με το συμπερασμα που βγαζω απο αυτα που μας λες δεν νομιζω να εχεις κανενα θεμα:)

Προχωρα αφοβα κ παλι καλως ηρθες..
 




genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
52
Αποκλείεται να προβλέψει ο εκτροφέας πώς θα αντιδράσει ένα σκυλί σε ένα πιθανό μελλοντικό νέο μέλος της οικογένειάς, πόσο μάλλον πώς θα το χειριστείτε εσείς το θεμα. Επειδή αντιλαμβανομαι ότι υπάρχει σχέδιο για μωρό κάποια στιγμή στο μέλλον, βεβαιωθείτε πριν πάρετε σκυλάκι ότι και οι δύο το θέλετε. Αν π.χ. ο ένας έχει το όνειρο ενός κατοικιδίου και ο άλλος απλά προτίθεται να το ανεχτεί, είναι τελείως διαφορετικό από το να είστε και οι δύο έτοιμοι για ένα κατοικίδιο. Επίσης βεβαιώσου ότι και οι δύο αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του σκύλου, και τη φυσική δυσκολία που μπορεί να υπάρξει στο χειρισμό του. Είχα στο παρελθόν πολύ μεγαλόσωμο σκύλο, και αν αποφάσιζε να κάνει κάτι που δεν θέλω, (που ευτυχώς σπάνια συνέβαινε, ήταν πολύ καλόβολο ζώο), δεν υπήρχε περίπτωση να συγκρατήσω ένα σκυλί που είχε το ίδιο βάρος με εμένα.
 
  • Like
Reactions: Pepev50


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Καταρχάς σας ευχαριστώ που με βοηθάτε.

Genie πολύ ωραίες παρατηρήσεις.
Η επιθυμία είναι απο κοινού εξίσου μεγάλη όπως και η προθυμία για την ανάληψη των ευθυνών. Ειδικά το έτερον ήμισυ είναι αρκετά ενθουσιασμένο και ουσιαστικά αναγκάζομαι να της λέω να κάνει υπομονή μέχρι να έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή.
Απο άποψη μεγέθους και δύναμης είμαι συνειδητοποιημένος. Σωματικά δεν θα χω θέμα αν κάνει κάποιο τσαλιμάκι αλλά σε καμία μα καμία περίπτωση δεν θέλω ένα απείθαρχο σκυλί που να με σέρνει στη βόλτα κλπ κλπ. Νομίζω με την εκπαίδευση επιτυγχάνεται αυτό (τουλάχιστον στο πρώτο σκυλί τα κατάφερα)
Το σοβαρότερο είναι για το πως θα δεχτεί ενα μωρό. Εκεί πιστεύω οτι με σωστές κινήσεις απο πλευράς μας κατόπιν συμβουλών επαγγελματιών αλλά και προσωπικών εμπειριών από τα μέλη του φόρουμ θα βρούμε τη χρυσή τομή.
 


cygor

Well-Known Member
15 Νοεμβρίου 2015
623
1.496
41
γεια και απο μενα, με τη μικρη μου εμπειρια ως κατοχος κορσο θα προσπαθησω να σε βοηθησω οσο περισσοτερο μπορω...
Σαφως και ειναι ομορφη φυλη και εξυπνη και ξεροκεφαλη και ολα αυτα που προαναφερονται απλα μου φαινεται λιγο ματαιο να γινεις κατοχος ενος τοσο απαιτητικου ζωου, μιλαω και για χρονο και για χρημα και να σε ενδιαφερει μονο να λειτουργει σα συναγερμος που θα μπορουσες να το κανεις και με μια πολυ πιο βολικη φυλη..ετσι το βλεπω εγω δηλαδη...να παρω πορσε ας πουμε και να την πηγαινω με τα ορια ταχυτητας της Εθνικης, γιατι δεν το σκεφτεσαι για εκπαιδευση πανω στη φυλαξη κατι που αν επιλεξεις σωστο εκτροφεα θα αρχισει να το βγαζει απο κουταβι..

Δυστυχως σαν κουταβι δεν θα το χαρεις πολυ τουλαχιστον οπτικα, απο τη στιγμη που θα το παρεις απτον εκτροφεα θα το βλεπεις να μεγαλωνει με ασυληπτο ρυθμο, στο μυαλο θα παραμεινει κουταβι αλλα θα καβατζαρει τα 35-40 κιλα πριν συνηδειτοποιησεις οτι απεκτησες κορσο καλα καλα..

Τωρα στο θεμα των παιδιων αντεχουνε πολυ ταλαιπωρια, να σου πω την αληθεια δεν νοιωθουνε και πολλα, μονο λιγο προσοχη κατα την ωρα του φαγητου και την ωρα που εχει ανεβει πολυ η διαθεση του στο παιχνιδι γιατι παιρνουν παραμαζωμα οτι βρεθει μπροστα τους, βεβαια αυτο προυποθετει οτι θα το παρεις απο σοβαρο εκτροφεα κατι που σημαινει οτι οι γεννητορες ειναι ισορροπημενοι χαρακτηρες και οχι τιποτα αλιγατορες του αμαζονιου.

Απο κει κι επειτα παμε στα σοβαρα, εξοδα πολλα, σαλια κουβαδες, τριχα αρκετη, αν ζει μεσα στο σπιτι και μπαινοβγαινει μονιμως λασπες στα πατωματα απο πατουσες και σαλια με χωμα που τα αφηνει σε κουρτινες καναπεδες και αποπου περασει, αναγκη για τονους κοινωνικοποιησης, δυσκολια κατα τη μεταφορα, αβολο πραμα αυτο το σκυλι αλλα αν εκπαιδευτει σωστα και δεν πολεματε στη βολτα δεν υπαρχει μεγαλυτερη ικανοποιηση, γυρνανε ολα τα κεφαλια να δουν αυτο το περηφανο ζωο να τροχαζει, θα σε ρωτανε συνεχεια "-φιλε τη μαρκα ειναι; -κανε κορσο; πως;-κορσο -εεε τορσο; -αστο ρε φιλε θα σου στειλω το πεντιγκρι"και τετοια...
 






Μάρθα & Σίλβα

Well-Known Member
28 Μαϊου 2014
1.705
3.933
39
Εχεις σχετικα ευκολες απαιτησεις...κ ωραια σχεδια για τη ζωη σου με το σκυλο...

Σκεψου και την υιοθεσια... Μετα απο την εκθεση πηγαινε βολτα κ σε ένα καταφυγιο...μπορει να σε περιμενει κανενα διαμαντακι...
 




Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Cygor,

:D ναι το ξέρω γιατί και γω αυτή τη στιγμή είμαι στη φάση του θεατή.

Με εμψύχωσες με την γνώμη σου με τα μωρά. Κάτι τέτοιο θα ναι το καλό σενάριο !

Οταν είπα δεν με ενδιαφέρει η φύλαξη εννοούσα οτι δεν θέλω φονιά. Δεν νομίζω να το πάω ποτέ για εκπαίδευση φύλαξης. Τα κόρσο έχουν δυνατό ένστικτο φύλαξης το οποίο ξεδιπλώνουν αφού ωριμάσουν (το έχω διαβάσει ίσα με 100 φορές :)). Νομίζω απο μόνο του το ένστικτό του θα καλύπτει τις απαιτήσεις μου. Αν στην πορεία περισσεύει χρήμα χρόνος και δω οτι χρειάζεται δεν είμαι αρνητικός.

Και κάτι που με προβλημάτισε στο ποστ σου.. για τα έξοδα.
Εγω υπολόγιζα μηνιαία έξοδα 120-150€ για τους πρώτους 18 μήνες και μετά 100€ το μήνα. Απέχω πολύ απο την πραματικότητα ? (δεν περιλαμβάνονται αγορά εκπαίδευση κλπ) εννοώ μόνο τροφή και έξοδα κτηνιάτρου.
Σάλια λάσπες κλπ γουστάρω πολύ, σκυλί είναι οχι η πριγκίπισσα της Αγγλίας.

Κρυφός μου πόθος να ταν αρσενικό... αλλά μάλλον θα μου προτείνουν όλοι θηλυκό...
 
  • Like
Reactions: GRDANE and cygor


cygor

Well-Known Member
15 Νοεμβρίου 2015
623
1.496
41
Cygor,

:D ναι το ξέρω γιατί και γω αυτή τη στιγμή είμαι στη φάση του θεατή.

Με εμψύχωσες με την γνώμη σου με τα μωρά. Κάτι τέτοιο θα ναι το καλό σενάριο !

Οταν είπα δεν με ενδιαφέρει η φύλαξη εννοούσα οτι δεν θέλω φονιά. Δεν νομίζω να το πάω ποτέ για εκπαίδευση φύλαξης. Τα κόρσο έχουν δυνατό ένστικτο φύλαξης το οποίο ξεδιπλώνουν αφού ωριμάσουν (το έχω διαβάσει ίσα με 100 φορές :)). Νομίζω απο μόνο του το ένστικτό του θα καλύπτει τις απαιτήσεις μου. Αν στην πορεία περισσεύει χρήμα χρόνος και δω οτι χρειάζεται δεν είμαι αρνητικός.

Και κάτι που με προβλημάτισε στο ποστ σου.. για τα έξοδα.
Εγω υπολόγιζα μηνιαία έξοδα 120-150€ για τους πρώτους 18 μήνες και μετά 100€ το μήνα. Απέχω πολύ απο την πραματικότητα ? (δεν περιλαμβάνονται αγορά εκπαίδευση κλπ) εννοώ μόνο τροφή και έξοδα κτηνιάτρου.
Σάλια λάσπες κλπ γουστάρω πολύ, σκυλί είναι οχι η πριγκίπισσα της Αγγλίας.

Κρυφός μου πόθος να ταν αρσενικό... αλλά μάλλον θα μου προτείνουν όλοι θηλυκό...
κοιτα η εκπαιδευση φυλαξης σε καμια περιπτωση δεν γινεται για νε μεταμορφωσει το σκυλο σε φονια, η εκπαιδευση γινεται για να ξεκλειδωσουνε καποια δωματιακια στο μυαλο του σκυλο για το τι πρεπει να κανει και ποτε πρεπει να σταματησει...Προσωπικη αποψη οτι το ενστικτο απο μονο του καλο ειναι αλλα αν δεν δουλευτει απο επαγγελματιες τη δυσκολη ωρα το αποτελεσμα θα ειναι απο αμφιβολο εως μετριο..
Το πλανο για τα εξοδα ειναι περιπου εκει που το σκεφτεσαι χωρις να υπολογισουμε τον βασικο εξοπλισμο και οτι αλλο χρειαστεις για τα πρωτα και τα της εκπαιδευσης... θα πρεπει να σκεφτεις που θα απομονωνεται ο σκυλος, εγω για παραδειγμα οταν δεν ειμαι εξω στην αυλη δεν θελω να περιφερεται σε ολο το χωρο της ετσι λοιπον εχω φτιαξει ενα κενελ 4χ3 πρπ, απο κει κιεπειτα εχω και συρματοσχοινο κατα μηκος της αυλης οπως και κρεητ για μεσα στο σπιτι.

παρε και μια φωτο απο το κουταβι να σε πορωσω λιγο
ηλικια σαυτη τη φωτο πρπ 6 μηνων
"Ο κουτσομπολης"
 


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Ααα οκ, το χα αλλιώς στο μυαλό μου το θέμα εκπαίδευσης για φύλαξη.

(y) Να τον χαίρεσαι !!!! Rustico είναι η γραμμή του σωστά?
 
  • Like
Reactions: cygor


cygor

Well-Known Member
15 Νοεμβρίου 2015
623
1.496
41
Ααα οκ, το χα αλλιώς στο μυαλό μου το θέμα εκπαίδευσης για φύλαξη.

(y) Να τον χαίρεσαι !!!! Rustico είναι η γραμμή του σωστά?
θενξ, λιγο σχετικος ο ορος αλλα υπο την εννοια που ειναι ευρεως διαδεδομενο ναι ρούστικας τσογλαναρας :p
 
  • Like
Reactions: Pepev50


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@Pepev50

Μονη παρατηρηση μου κ διαφωνια στα οσα μεχρι στιγμης εγραψες οτι θες, ειναι οτι ενα κορσο δεν ειναι το φορτε του να κανει τον συναγερμο.

Ειδικα αν κρινει οτι "το εχει" (το.... ερεθισμα) κ μπορει (να το φτασει) εσενα μπορει να μην σε ενημερωσει ποτε (γαυγισει) πριν κανει την επιθυμια του πραξη.

Αν θες συναγερμο κατα ποσοστο κ ελαχιστη εως καθολου εμπλοκη σε καταστασεις, μην παρεις κορσο.
Οπως ειπωθηκε παραπανω υπαρχουν αλλες φυλες ποιο καταλληλες κ καλοβολες γι αυτο.

Αν παλι δεχεσαι το παραπανω κ κατανοεις το γεγονος οτι μπορει να σε ενημερωσει για μια κατασταση δευτερολεπτα πριν παρει την πρωτοβουλια, η να μην σε ενημερωσει ποτε, κ σιγουρα θα βρεθει σε δραση, τοτε συζηταμε σε αλλη βαση.

Υ. Γ. Ο @cygor ειναι ενα παραδειγμα προς μιμηση συνειδητοποιημενου ιδιοκτητη (απο τους λιγους που εχω γνωρισει) που επελεξε να παρει κ να μεγαλωσει κορσο ταυτοχρονα με τη γεννηση δευτερου παιδιου.
Ενταξει στην ποσοτητα παραγωγης σαλιου, ειχε μια ατυχια...... :p
 


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
38
Έχεις δίκιο σε αυτό που λες, δεν το διατύπωσα σωστά εξ αρχής.
Εννοούσα οτι και να μην βγάλει ο σκύλος κάνα φοβερό ένστικτο φύλαξης δεν θα ξενερώσω. Δεν θα αλλάξει κάτι για μένα. Γνωρίζω οτι ένα κόρσο θα "φυλάξει" αλλά πάντα παίζει ρόλο και ο παράγοντας χαρακτήρας του κάθε σκύλου. Εαν το βγάλει και μάλιστα σε βαθμό "stealth" όπως λες πάλι δεν χαλιέμαι απλά θα το διαχειρίζομαι αλλιώς.
Θα μπορούσα να εμβαθύνω εξηγώντας περισσότερο αλλά μάλλον θα κουράσω και δεν θέλω.

Γενικά στις κουβέντες μας υπάρχει μια εντελώς διαφορετική οπτική. Εσείς (οι κάτοχοι corso) μιλάτε με εμπειρίες (και απ οτι βλέπω σε άλλα θέματα έχετε εμβαθύνει σε απίστευτο επίπεδο) ενώ εγώ δηλώνω θαυμαστής της φυλής και θέλω να δω αν θα έχω τo "μέταλλο" να γίνω το αφεντικό του και να συμβιώσουμε όλοι το ίδιο ευχαριστημένοι. Γι αυτό και οι τόσες ερωτήσεις :)

Μια ερώτηση ακόμα : έχετε γράψει επανειλημμένα πως είναι καχύποπτα με τους ξένους. Έστω οτι έχω ενα κόρσο και καλώ μερικούς φίλους σπίτι μου. Άλλους τους ξέρει και άλλους οχι. Τι θα κάνω? Τον αφήνω να περιφέρεται μαζί μας έχοντας το νου μου? Θα δείξει σημάδια αν ανέχεται τους άλλους απο μικρό άρα θα ξέρω αν θα τον περιορίζω ή οχι? Ο σκύλος μπορεί και να ενοχληθεί ή να θεωρήσει κάποιον κακόβουλο και επιτεθεί στο άσχετο? Η απλά θα τους ανέχεται στον χώρο αφού είμαστε κ μεις παρόντες (το οποίο θα ηταν το επιθυμητό)? Λαμβάνοντας πάντα υπόψη οτι έχω εναν ισορροπημένο και αρκετά κοινωνικοποιημένο σκύλο.

Αααα και μάλλον κλείνω σε θηλυκό.. (κυρίως επειδή θα ωριμάσει νωρίτερα ηλικιακά και φαντάζομαι θα δεχτεί ομαλότερα νέα μέλη στην οικογένεια)
 


genie

Well-Known Member
20 Μαϊου 2016
902
694
52
εγώ δηλώνω θαυμαστής της φυλής και θέλω να δω αν θα έχω τo "μέταλλο" να γίνω το αφεντικό του και να συμβιώσουμε όλοι το ίδιο ευχαριστημένοι.
Επειδή εθεσες από την αρχή το θέμα οικογένειας, και μάλιστα πρώτου παιδιού, για το οποίο κανείς δεν είναι ποτέ προετοιμασμένος, προς Θεού μη δεις την απόκτηση σκύλου ως "πείραμα" για να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι μπορείς. Σκεφτείτε ένα σενάριο όπου είσαι στη δουλειά, η μαμά στο σπίτι με το μωρό να μπουσουλάει γύρω γύρω, αφού πρώτα δεν εχει κλείσει κανείς μάτι τη νύχτα, και το σκυλί προφανώς να χρειάζεται το χρόνο, το χώρο, την προσοχή και την κοινωνικοποίησή του. Επειδή τόσο οι αντοχές οι δικές σας (και των δύο) όσο και το ταμεπραμέντο και το μέγεθος του σκύλου θα παίξουν μεγάλο ρόλο, μην πας με τη νοοτροπία "να δω αν το καταφέρνω". Κρίμα είναι το σκυλί να ψάχνει για νέο σπίτι όταν μεγαλώσει η οικογένεια, γιατί ο δυναμισμός και το μπόι του ξαφνικά από ευχάριστη πρόκληση έγιναν βάσανο.
 
  • Like
Reactions: Pepev50