Κίνα: Από σκύλο πιστεύεται πως ξεκίνησε η επιδημία πανώλης


Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Κίνα: Από σκύλο πιστεύεται πως ξεκίνησε η επιδημία πανώλης

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2009 14:00
Τελευταία Ενημέρωση : 06/08/2009 14:05
Από ένα σκύλο πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία της πνευμονικής πανώλης που στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων στη βορειοδυτική Κίνα.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών της επαρχίας Τσινγκχάι, οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι ο σκύλος μετέδωσε τη νόσο προκαλώντας το θάνατο του κατόχου του, ενός βοσκού 32 ετών, ο οποίος είναι το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα της επιδημίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο σκύλος αρρώστησε και πέθανε όταν έφαγε ένα μολυσμένο τρωκτικό.
«Το πρώτο θύμα έθαψε το σκύλο χωρίς να λάβει καμία προφύλαξη, με αποτέλεσμα να μολυνθεί. Υστερα ο άνδρας ήλθε σε επαφή με τους συγγενείς και τους γείτονές του χωρίς να λάβει επίσης καμία προφύλαξη, πράγμα που προκάλεσε τη μετάδοση της νόσου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Ουάνγκ Χου, τον οποίο επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης.
Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους από πνευμονική πανώλη τρία άτομα στο χωριό Ζικετάν, με πληθυσμό 10.000, το οποίο έχει τεθεί σε αυστηρή καραντίνα. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχον και δεν έχει διαπιστωθεί νέο κρούσμα.
Η πνευμονική πανώλη είναι η πιο επιθετική μορφή της νόσου και η λιγότερο συχνή. Εάν γίνει έγκαιρη διάγνωση, αντιμετωπίζεται με αντιβίωση.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Κίνα: Από σκύλο πιστεύεται πως ξεκίνησε η επιδημία πανώλης
:-?:-?:-?

Η πανώλη (πανούκλα)είναι λοιμώδης νόσος που μεταδίδεται από τα ποντικια στους ψυλλους και μετα στους ανθρωπους. Άρα μόνο ο σκύλος δεν ευθύνεται για την επιδημία πανούκλας σε ένα κινέζικο χωριό που επικρατούν προφανώς συνθήκες μεσαίωνα όσον αφορά την υγιεινή.

Επίσης, ας ενημερώσει κάποιος τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Τσινγκχάι ότι μετά την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, η ασθένεια τείνει να εξαφανιστεί. Εάν φοβούνται πανδημία, ας χορηγήσουν προληπτικά αντιβίωση στους κατοίκους του χωριού.

Κινεζοι... :-&
 




Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Πανώλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Pestarzt.jpg
Ο «Ιατρός της Ρώμης» είναι χαλκογραφία του 1656 (J. Columbina). Η ενδυμασία που απεικονίζεται χρησίμευε κατά την άποψη των ιατρών της εποχής εκείνης στην προστασία από την επιδημία.


Με τον όρο Πανώλη εννοείται οξεία λοιμώδης νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis (βάκιλος του Γερσίν). Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα ψύλλων, (κυρίως του είδους Xenopsylla cheopsis), που παρασιτούν σε άρρωστο ποντικό. Μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα με άμεση ή έμμεση επαφή,ιδιαίτερα στις περιπτώσεις πνευμονικής εντόπισης, οπότε μεταδίδεται ακόμα και με τα σταγονίδια. Είναι βαριάς μορφής ασθένεια,με υψηλό πυρετό και τοξική κατάσταση. Η ασθένεια εμφανίζεται σε τρεις μορφές:
  1. βουβωνική (έντονη αιμορραγική λεμφαδενίτιδα),
  2. πνευμονική, που είναι ιδιαίτερα μολυσματική μορφή (βαριά πνευμονία)
  3. σηψαιμική.
Η σηψαιμική και η πνευμονική μορφή είναι πάντα θανατηφόρες, εάν η θεραπευτική αγωγή δεν είναι ταχύτατα αποτελεσματική. Οι σουλφοναμίδες και ορισμένα αντιβιοτικά, όπως η στρεπτομυκίνη είναι πολύ αποτελεσματικές κατά του πανωλικού βακτηρίου.
Η πανώλη είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Παράδειγμα αναφορών είναι αυτό του Θουκυδίδη: ο λοιμός των Αθηνών, πιθανότατα είναι η πανώλη. Από τον 6ο αι. και σε όλον τον Μεσαίωνα εκδηλώνονταν μεγάλες επιδημίες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν μόνιμα ενδημικές εστίες. Γνωστή είναι η μεγάλη επιδημία του 14ου αιώνα η οποία ονομάστηκε μαύρος θάνατος. Μετά τον 14ο αιώνα, η νόσος έγινε ενδημική και για 300 χρόνια υπήρχαν επιδημικές εξάρσεις. Στα τέλη του 19ου αιώνα, σημειώθηκε πανδημία.
Σήμερα, ενδημικές εστίες υπάρχουν κυρίως στην Ασία, στην Αφρική και στην Νότια Αμερική. Στην Ασία η νόσος μεταφέρεται κυρίως από το τρωκτικό Marmota hemalayana, ζώο που θηρεύεται κυρίως για τη γούνα του.
Η πανώλη ανήκει στις 5 σοβαρότερες μεταδιδόμενες ασθένειες. Η προφύλαξη επιτυγχάνεται με μέτρα που λαμβάνονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), η τήρηση των οποίων είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη της οργάνωσης αυτής.