Καλαζάρ 1/200- Τι θεραπεία ενδείκνυται?

MILOUka

Member
7 Νοεμβρίου 2013
23
3
Άγιος Δημήτριος
Καλημέρα. Είμαι καινούρια στο forum και καινούρια μαμά μιας αδέσποτης σκυλίτσας που υιοθέτησα 3 εβδομάδες πριν όταν τη βρήκα σε άθλια κατάσταση στο δρόμο. Της έκανα τις απαραίτητες εξετάσεις και βρέθηκε θετική σε ερλειχίωση 1/100 και καλαζάρ με τίτλο 1/200. Η κτηνίατρος που την είδε με συμβούλεψε να ξεκινήσω θεραπεία με zylapour για το καλαζάρ εφόσον ο τίτλος είναι χαμηλός, και όχι milteforan. Ωστόσο, μια δεύτερη κτηνίατρος που είδε τη μικρή με συμβούλεψε να ξεκινήσω θεραπεία και με milteforan για να εξαλειφθεί η ασθένεια εντελώς. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της το zylapour δεν στοχεύει τόσο στην εξάλειψη της ασθένειας όσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού έτσι ώστε να παλέψει ο οργανισμός την ασθένεια. Εγώ της έχω ξεκινήσει ήδη το zylapour και τώρα έχω προβληματιστεί. Δε θέλω να επιβαρύνω το σκυλάκι με φάρμακα που δεν είναι αναγκαίο να πάρει στην παρούσα φάση κι απο την άλλη δε θέλω να ρισκάρω τη ζωούλα του... Θα εκτιμούσα πολύ όποια συμβουλή θα μπορούσατε να μου δώσετε απο ανάλογες εμπειρίες...

Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
Καλυτερα να παρεις και μια τριτη γνωμη ισως και τεταρτη κτηνιατρου. παντως για τοσο χαμηλο τιτλο μπορεις να ξεκινησεις τα ζυλαπουρ για ενα 6μηνο..και μετα να την παρακολουθεις με εξετασεις τιτλου καλαζαρ ανα 3μηνο. λογικα ο τιτλος θα πεσει μετα το περας της θεραπειας και θα σταθεροποιηθει...! Αν μετα κατα την παρακολουθηση της υγειας του σκυλου...ο τιτλος ανεβει τοτε το μιλτεφοραν θα ειναι μονοδρομος!

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Καλημέρα και καλωσήρθες στο φόρουμ!

Κατ' αρχάς, συγχαρητήρια για την κίνηση να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο, και μάλιστα σε κακή κατάσταση. Μακάρι να το έκαναν περισσότεροι, αντί ν' αγοράζουν 'καθαρόαιμα' σε 'τιμή ευκαιρίας' από ιδιώτες και πετ-σοπ... (τελοσπάντων, πάμε για το off topic!)

Για το καλαζάρ και τις θεραπείες θα βρεις πλήθος post στο forum, αξίζει να κάνεις ένα εκτενές search. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:
http://www.dogforum.gr/v3/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1.%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-17/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE.%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82.%CE%B3%CE%B9%CE%B1.%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-27862/
http://www.dogforum.gr/v3/υγεία.ασθένειες-17/leisguard.πρόληψη.και.θεραπεία.λεϊσμανίασης-25973/
http://www.dogforum.gr/v3/υγεία.ασθένειες-17/ερλιχίωση.και.καλαζάρ.βοήθεια.σας.παρακαλώ-27464/

Το πιο σημαντικό είναι να συζητήσεις αναλυτικά με κτηνίατρο που εμπιστεύεσαι τα πως και τα γιατί όσον αφορά την επιλογή θεραπείας και, φυσικά, όλα αυτά θα πρέπει να βασίζονται και στην κλινική εικόνα του σκύλου, το αν έχουν 'πειραχτεί' όργανα, κτλ: ο τίτλος από μόνος του έχει αρκετά περιορισμένη χρησιμότητα.

Τέλος, από όσα γνωρίζω - αν και δεν είμαι κτηνίατρος! - από προσωπική εμπειρία και τα όσα έχω διαβάσει, το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ερλίχεια, οπότε μη το αμελήσεις και μίλησε πάλι άμεσα με τον κτηνίατρο αν δε σου έχει ήδη δώσει αντιβίωση.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά με το σκυλάκο και να μας τον συστήσεις και 'επίσημα' μόλις θα έχεις χρόνο :) Περιμένουμε ιστορία, στοιχεία, φωτογραφία κτλ για να χαρούμε και εμείς ακόμη περισσότερο για την ψυχή αυτή που βρήκε ένα σπίτι....

MILOUka

Member
7 Νοεμβρίου 2013
23
3
Άγιος Δημήτριος
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή και για την άμεση ανταπόκριση! Είναι η πρώτη φορά που έχω σκυλάκι και κάθε βοήθεια και συμβουλή είναι πολύτιμη! Οι εξετάσεις αίματος που της έκανα έδειξαν ότι δεν έχουν πειραχτεί εσωτερικά όργανα, οπότε θέλω να πιστεύω πως είμαστε μάλλον καλά κι ότι υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας, γιατί με το σκυλάκι έχω δεθεί ήδη πολύ. Για την ερλειχίωση έχω ξεκινήσει ήδη θεραπεία με vibramicyn και θα της ξανακάνουμε εξετάσεις σε ένα μήνα να δούμε πως πάει και θα δούμε και τον τίτλο του καλαζάρ. Ελπίζω απλά ως τότε τουλάχιστον το zylapour να μην αφήσει τον τίτλο να ανέβει (εάν δεν τον ρίξει) γιατί φαντάζομαι ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος... Και μετά απο όλα αυτά πρέπει να της κάνουμε και επέμβαση στο γονατάκι της γιατί φεύγει απο τη θέση του...το καημένο το κοριτσάκι μου δε θα την έβγαζε καθαρή για πολύ στο δρόμο... Θα ανεβάσω και φωτογραφίες άμεσα να την καμαρώσετε. :)

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Καλωσηρθες και να χαιρεσαι τη σκυλιτσα σου. Μπραβο σου που της εδωσες την ευκαιρια να ζησει σε μια οικογενεια :)

Και οι 2 δεικτες ειναι πολυ χαμηλοι και πιθανον να αλληλοεπηρεαζονται. Εγω μαζι με το ζυλαπουρ θα ρωτουσα τους κτηνιατρους μου και για το leisguard σε αυτη τη φαση.

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Αν η κλινική της εικόνα είναι καλή και δεν έχουν πειραχθεί ζωτικά όργανα, έχεις κάθε λόγο να είσαι αισιόδοξη! Πολλοί από εμάς αντιμετωπίσαμε παρόμοιες - και πολύ χειρότερες - περιπτώσεις με λεϊσμάνια και ερλίχεια και ζήσαμε πολλά ευτυχισμένα χρόνια μετά με τα τετράποδά μας :) Είσαι σε καλό δρόμο!

MILOUka

Member
7 Νοεμβρίου 2013
23
3
Άγιος Δημήτριος
Αν η κλινική της εικόνα είναι καλή και δεν έχουν πειραχθεί ζωτικά όργανα, έχεις κάθε λόγο να είσαι αισιόδοξη! Πολλοί από εμάς αντιμετωπίσαμε παρόμοιες - και πολύ χειρότερες - περιπτώσεις με λεϊσμάνια και ερλίχεια και ζήσαμε πολλά ευτυχισμένα χρόνια μετά με τα τετράποδά μας :) Είσαι σε καλό δρόμο!
Το ελπίζω!!! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο δένεσαι μ' ένα τέτοιο πλασματάκι τόσο σύντομα! Και το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πόσο μου δείχνει την ευγνωμοσύνη της παρόλο που ακόμα τρέμει απο φόβο με το παραμικρό... Κακοποιημένο πλασματάκι προφανώς...:mad:

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Kαλως ηρθες και μπραβο για τη κινηση σου!!

Αφου παει καλα η δικια μου μικρη με ερλιχια 1/1600 και καλαζαρ 1/800, μη φοβασαι τιποτα :p Ενταξει, καθε οργανισμος ειναι διαφορετικος, οι τιτλοι σας ειναι πολυ χαμηλοι κι εφοσον δεν εχουν επηρεαστει ζωτικα οργανα πιστευω οτι θα το ξεπερασετε πολυ γρηγορα :)

Εμεις ξεκινησαμε αρχικα θεραπεια για την ερλιχια παραλληλα με ζυλαπουρ κι ενα μηνα μετα ξεκινησαμε μιλτεφοραν. Δεν ξερω να σου πω για τοσο μικρους τιτλους τι πρεπει να κανεις, αν δεν σε καλυπτουν οι απαντησεις τους παρε και μια τριτη γνωμη :)

MILOUka

Member
7 Νοεμβρίου 2013
23
3
Άγιος Δημήτριος
Kαλως ηρθες και μπραβο για τη κινηση σου!!

Αφου παει καλα η δικια μου μικρη με ερλιχια 1/1600 και καλαζαρ 1/800, μη φοβασαι τιποτα :p Ενταξει, καθε οργανισμος ειναι διαφορετικος, οι τιτλοι σας ειναι πολυ χαμηλοι κι εφοσον δεν εχουν επηρεαστει ζωτικα οργανα πιστευω οτι θα το ξεπερασετε πολυ γρηγορα :)

Εμεις ξεκινησαμε αρχικα θεραπεια για την ερλιχια παραλληλα με ζυλαπουρ κι ενα μηνα μετα ξεκινησαμε μιλτεφοραν. Δεν ξερω να σου πω για τοσο μικρους τιτλους τι πρεπει να κανεις, αν δεν σε καλυπτουν οι απαντησεις τους παρε και μια τριτη γνωμη :)
Πραγματικά ενθαρρυντικά τα δεδομένα σου και σ' ευχαριστώ! Έναν μικρο-πανικό τον παθαίνεις άνετα όταν πρωτοακούς ότι το σκυλάκι σου έχει καλαζάρ και βοηθά πολύ να ακούς περιπτώσεις άλλων...

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Σιγουρα! Εγω πιστευα οτι θα πεθανει και τη πρωτη βδομαδα μονο εκλαιγα!:p Ειδικα αν ειναι η πρωτη σου επαφη με αυτες τις ασθενειες πιστευεις οτι ηρθε το τελος του κοσμου :)

Ολα καλα θα πανε, να τη χαιρεσαι και περιμενουμε συντομα φωτος! :D

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Καλώς ήρθες και μπράβο για την πράξη σου!
Εφόσον το σκυλάκι έχει και ερλίχια και ο τίτλος της λεισμάνιας είναι τόσο χαμηλός και όλες οι άλλες τιμές είναι μια χαρά, συνηθίζεται να τελειώνει η μία θεραπεία (το vibramicyn) και ένα μήνα μετά να ελέγχουμε πάλι τους τίτλους και πράττουμε αναλόγως.
Στη θέση σου δεν θα άρχιζα milteforan ακόμα, θα περίμενα τις επόμενες εξετάσεις.
Ρώτα για το leiseguard, είναι καινούριο φάρμακο κυρίως για πρόληψη και υποβοήθηση σε συνδιασμό με το zylapour αν δεν κάνω λάθος.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Milouka χαίρομαι πολύ που σε υποδέχομαι κι εγώ στο φόρουμ!
Είσαι ενημερωμένη και έχεις δεθεί ήδη με το σκυλάκι σου το οποίο μάλλον μίλησε με την τύχη του!
Άλλοι μπαίνουν εδώ πελαγωμένοι γιατί το κουτάβι τους λέει 2 μηνών ορμάει να τους φάει τα πόδια και φοβούνται μην τους ακρωτηριάσει και άλλοι απλά έχουν περίσευμα καρδιάς και υιοθετούν έναν σκύλο με προβλήματα και του αλλάζουν την ζωή. Χαίρομαι που ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία!
Περαστικά και σιδερένια η κοπελάρα σου, θα δεις ότι όλα θα πάνε καλά από δω και πέρα!

MILOUka

Member
7 Νοεμβρίου 2013
23
3
Άγιος Δημήτριος
Παιδιά 1000 ευχαριστώ, πραγματικά με βοηθάτε πολύ με τα σχόλιά σας και μου δίνετε θάρρος γιατί το σκυλάκι μου είναι πραγματικά απίθανο και μου στοιχίζει πολύ όλο αυτό... Σε μια εβδομάδα θα κάνουμε εξετάσεις πάλι και για τις δύο ασθένειες και θα κινηθούμε αναλόγως- προς το παρόν είμαστε στην τρίτη εβδομάδα του vibramicyn και του ζιλαπούρ. Ευτυχώς στο μεσοδιάστημα βρήκα μια πραγματικά απίστευτη γιατρό την οποία συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται, είναι στο Χολαργό. Θα σας ενημερώσω αμέσως μόλις έχω νέα- ελπίζω να είναι ενθαρρυντικά τουλάχιστον τα αποτελέσματα για να μπορέσουμε να το παλέψουμε! Πάντως παρόλο που το σκυλάκι μου έχει τα προβλήματα που έχει, δεν έχω μετανιώσει ούτε μια στιγμή που το υιοθέτησα, είναι τόσο καλόψυχο που μου έχει δώσει απίστευτη χαρά... Θα ανεβάσω και φωτογραφίες σύντομα να σας τη γνωρίσω σε όλους :)

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.675
11.105
Athens
Καλαζάρ 1/200 βρέθηκε και στη δικιά μου, με τις υπόλοιπες εξετάσεις φυσιολογικές. Σύμφωνα με τον κτηνίατρό μου το 1/200 θεωρείται "ύποπτο", οπότε έκανα εξέταση pcr και περιμένω αποτελέσματα. Προς το παρόν δεν προβαίνω σε θεραπεία αν δεν βγουν αυτά.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.675
11.105
Athens
Η εξέταση pcr γίνεται επίσης με λήψη αίματος και υποτίθεται πως είναι η ακριβέστερη μέθοδος για τη διαπίστωση καλαζάρ. Το κόστος της βέβαια είναι τσιμπημένο - νομίζω ότι το Μάιο που είχα ξανακάνει είχα πληρώσει 70€ ενώ σε άλλους γιατρούς έχω ακούσει και για κόστη των 100€.

Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
Σχετικα με την απορια σου για την pcr--> VetMed.gr
το κοστος της ποικιλει αναλογα απο που θα παρει ζωικο ιστο.. γενικα κυμαινεται απο 40 εως και 70 ευρω...αλλα ειναι μια μεθοδος..που εχεις το κεφαλι σου ησυχο..μεχρι τις επομενες επαναληπτικες εξετασεις!

MILOUka

Member
7 Νοεμβρίου 2013
23
3
Άγιος Δημήτριος
Έχει νόημα άραγε να μπω στη διαδικασία να της κάνω pcr τώρα? Έχουμε ήδη ξεκινήσει θεραπεία και θα κάνουμε εξετάσεις αίματος πάλι αυτή την εβδομάδα για να δούμε την πορεία μας, οπότε δεν ξέρω αν μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω...Αν και απ' ότι διαβάζω στο φόρουμ είναι μάλλον νωρίς να δούμε αποτελέσματα πάνω στο μήνα και φοβάμαι ότι ελπίζω άδικα...