για να μην μπερδεύονται όσοι διαβάζουν και τυχών δεν γνωρίζουν για τι πράγμα λέμε
Υπάρχει ενεργό πρόγραμμα διάσωσης του Ελληνικού μικρόσωμου κατοικίδιου σκύλου το Κοκόνι
γενικα παντως, δεν καταλαβαινω γιατι κυνολογικα ειναι ΟΚ να διασωθει απο ιδιωτες το κοκονι και ο ε.π. ενω αν ζευγαρωσει καποιος πχ 2 πιτμπουλ μετα απο παρομοια διαδικασια ειναι byb και κατακριτεος.
για το κοκονι δεν ξερω κιολας λεπτομεριες και μπορει να κανω λαθος αλλα για τον ε.π. εχω σοβαρες ενστασεις για το πως οριζεται το σχετικο προτυπο, που δεν ειναι ακριβως 1 αλλα 3-4 αρκετα διαφορετικα ωστε να περιλαμβανουν περισσοτερα σκυλια, ποια ειναι η αναγκη να οριστει κατι τετοιο, για το κατα ποσο ετσι θα διασωθει ο παλιος ελληνικος ποιμενικος, αν υπαρχει δηλαδη κατι που μπορει πλεον να διασωθει και πως, τι ηταν ο ελληνικος ποιμενικος για οσους τον ειχαν δει να δουλευει πραγματικα (αναμεσα σε αυτους και οι παππουδες και προπαππουδες μου και γενειες ολοκληρες στην Ηπειρο με σκυλια απο τα οποια εξαρτιοταν η επιβιωση των κοπαδιων τους αρα και των ιδιων πριν απο καποια χρονια), αν και πως μπορει να μπει σε συγκεκριμενες κατηγοριες, τι νοημα εχει οταν πριν απο καποια χρονια δεν υπηρχε ελληνικος ποιμενικος αλλα σκυλι απο συγκεκριμενη στανη με συγκεκριμενο χαρακτηρα και μορφολογια κτλ κτλ.
ουσιαστικα για εμενα το τσοπανοσκυλο που θαυμαζω δεν ειναι ενα ζωο με τοσο συγκεκριμενα μορφολογικα χαρακτηριστικα αλλα με ενα συγκεκριμενο χαρακτηρα και δυνατοτητες. και το λεω αυτο εχοντας δει πραγματικα τσοπανοσκυλα σε βουνα, εχοντας ακουσει απειρες ιστοριες για αυτους τους σκυλους, χωρις να εχουν καμια αναγνωριση τα πιο εντυπωσιακα και χαρακτηριστικα δειγματα που εχω συναντησει και γνωριζοντας οτι δυστυχως αρκετα εχουν υποστει ενα σωρο μειξεις με αλλα ποιμενικα (πχ καυκασου) τα τελευταια χρονια. τα πιο καθαρα δυστυχως ή ευτυχως ειναι συνηθως οσα ακομα βρισκονται καλα κρυμενα στα βουνα της πινδου, μακρια απο γνώστες και αναγνωρισεις και τα οποια τα δινουν μονο σε πολυ στενους φιλους με κοπαδια.
ξερω, off topic οσο δεν παει αλλα κατι στο dna μου μαλλον με κανει να λατρευω αυτα τα σκυλια και να τα θεωρω κατι σαν σπανιο θησαυρο, χαμενο ομως πια στο παρελθον.