Καλησπέρα, πληροφορίες και βοηθεια για τσοπανοσκυλα!

ιωνας

New Member
23 Αυγούστου 2025
2
0
33
Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα.
Ειμαι άνθρωπος που ειχα σε όλη μου την ζωή πολυ ενεργητικά σκυλια, ντοπερμαν και λυκόσκυλα.
Πρόσφατα μετακόμισα μόνιμα στο εξοχικό με την γυναίκα μου και το γερμανικο ποιμενικο μας, ενα θηλυκό μαυρο το οποίο θα βρείτε στις φώτο!
Η ρεινα λοιπόν δεν τα πηγαίνει καθόλου καλα με αλλα ζώα εκτός απο ένα κουνέλι που έχουμε, ειναι εξαιρετικός φύλακας και δεν περνάει ουτε σαύρα έξω απ το σπιτι.
Πριν 3 μέρες λοιπόν βρήκα ενα τσοπανοσκυλο στο δρόμο, ειναι 4-5 μηνων και το μάζεψα. Το σκυλί ειναι 28 κιλα . Μεσα σε μια ωρα αφού μυρίστηκαν, της έβαλα φιμωτρο και τα έβαλα μαζί, στην επόμενη μισή ωρα το έβγαλα. Καλά παει, παίζουνε λιγο, την ενοχλεί λιγο βεβαια ειναι λιγο στεναχωρημενη αλλα πιστεύω θα στρώσει.
Το θέμα μου ειναι ο Μίδας! Δεν εχω καμία εμπειρία απο τέτοιο σκυλι, δεν έχει καμία σχέση με τα κουταβια που ειχα μεχρι τωρα
Είναι ήρεμος, καμία σχέση με λυκοσκυλο η ντοπερμαν
Βαριέται, κοιμάται όλη μερα, παίζει το πολυ 1-2 ωρες την ημέρα
Μου κάνει τρομερή εντύπωση που δεν ειναι λαίμαργος και σταματάει να τρωει όταν χορτάσει, αλλα μου γρύλισε 2 φορές στο φαγητο. Γενικά δεν ακούει τίποτα, του μιλάω και ουτε που γυρνάει να κοιτάξει, 3 μέρες πάλευα να του μάθω το μη και να περιμένει πριν φάει, είτε το φαγητό του είτε λιχουδια. Παραδόξως δεν έχει λερώσει ουτε μια φορά μέσα, και κοιμάται στο δωματιο μαζί μας.
Έχω πολυ χώρο εδώ, με τον παραμικρό θόρυβο η ρεινα τρέχει στην μάντρα και γαυγίζει και αυτός απλά κοιτάει
Γενικά θελω να τον κανω όσο πιο ήρεμο και αγαθό γίνεται, για να μπορώ να τον πάρω στην Αθήνα σε περίπτωση επιστροφής
Ο πατέρας μου που έχει εμπειρία με τέτοια σκυλια λέει ότι μόλις φτάσουν 1.5-2 ετών άγριεουν πολυ, πραγμα που απεύχομαι!
Δεν ειχα υπολογίσει κάτι τέτοιο, ειχα στο μυαλό μου να πάρω δεύτερο σκυλί αλλά θα ήταν ντοπερμαν διοτι η λύκαινα ειναι λιγο πιο αυτόνομη, ήθελα κάτι πιο velcro, αυτα απ οτι ξέρω ειναι επίσης αυτόνομα
Καθε βοήθεια πολύτιμη

Attachments

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.668
11.086
Athens
Καλωσήρθες και μπράβο σου που μάζεψες τον μικρό. Δεν είμαι «τσοπανολόγος» αλλά επειδή μου προέκυψε και μένα ένας τσοπάνης ενήλικος τα τελευταία 2-3 χρόνια, θα σου πω ό,τι έχω καταλάβει, που ακόμη δεν τα έχω καταλάβει όλα.

Οι τσοπάνηδες βαριούνται:
Δεν ξέρω πως είναι σαν κουτάβια, αλλά ως ενήλικες σίγουρα βαριούνται. Δεν πα να τον φωνάζεις εσύ - αυτός αν βαριέται δεν το κουνάει ρούπι. Ο δικός μου όταν βαριέται κοιτάζει στο άπειρο - ούτε βλέφαρο δεν μου ρίχνει. Όταν βαριέται σε γράφει στα @@ του κανονικά, μην περιμένεις ότι θα σου δώσει σημασία. Δεν είναι σαν τα άλλα (δουλοπρεπή) σκυλιά που θα τρέξουν στο αφεντικούλι επειδή τα φώναξε.Λογικό μου ακούγεται διότι η δουλειά τους ήταν να είναι ξάπλα και να βαριούνται δίπλα στα πρόβατα μέχρι να ξεμυτίσει κανας λύκος.

Ηρεμία:
O καλύτερος σκύλος σε βόλτα που είχα ποτέ. Πρώτη φορά στη ζωή μου περπατάω στη σκυλοβόλτα αργά, χαζεύοντας και χωρίς να με τραβάνε. Γενικά αποπνέει μια απίστευτη ηρεμία που εγώ τουλάχιστον δεν την είχα συναντήσει σε άλλο σκύλο.

Παιχνίδια:
Κάτι μπάλες και τέτοια που του πέταξα στην αρχή τα πέρασε μάλλον για σκουπίδια - ούτε που ασχολήθηκε. Του αρέσει πολύ να ξεσκίζει χαρτόνια - του κρατάω τις κούτες από τα κούριερ και κάνει πάρτυ.

Φαί και λαιμαργία:
Όλα μου τα σκυλιά μέχρι τώρα (γαλλικά μπουλντόγκ και staffordshire bull terier) ήταν λαίμαργα. Ο τσοπάνης το μυρίζει πρώτα το φαί, το λιβανίζει, του κάνει χημική ανάλυση, το περνάει από κριτική επιτροπή μάστερσεφ και μετά - αν αποφασίσει - τρώει. Προσοχή όμως: Ακόμη και αν δεν το τρώει, το διεκδικεί και δεν αφήνει να του το πάρει άλλος. Πολλές φορές, ενώ το έχει λιβανίσει, μόλις δει μύγες να το περιτριγυρίζο, τσαντίζεται αποφασίζει τελικά να το φάει για να μην το φάνε. Ομοίως πάει και το τρώει αν περάσει έξω από το σπίτι παλιατζής με το θορυβώδες τρέιλερ που τον θεωρεί μέγα εχθρό.

Λέρωμα:
O δικός μου ζει σε κήπο λόγω ανωτέρας βίας (μέσα στο σπίτι υπάρχει άλλος αρσενικός, επιθετικός με άλλα σκυλιά). Τα ενδιάμεσα από τις βόλτες κατουρήματα ο τσοπάνης πηγαίνει και τα κάνει όσο πιο μακριά γίνεται από το σπίτι του και το χώρο όπου κάθεται, στην άλλη άκρη του οικοπέδου. Σε αντίθεση με τον άλλον τον σπιτίσιο που θα μαρκάρει και το κρεβάτι μου και μετά θα ανέβει να ξαπλώσει και επάνω ή θα κατουρήσει μόλις βγει στον κήπο όπου νά ΄ναι.

Αυτό που λέει ο πατέρας σου ισχύει για όλα τα σκυλιά κατά την εφηβεία δηλαδή κάπου 18 μηνών, όπου συνήθως τα ιδίου φύλου κυριαρχικά θα βγάλουν τον τσαμπουκά.

Κατά τα άλλα:

Φύλακας αναμφισβήτητος, Αποδεκτή και αγαπητή είναι μόνο η οικογένεια με ό,τι αυτή περιλαμβάνει - στην περίπτωσή μας τα μέλη και οι γάτες μας. Σημειωτέον ο δικός μου έχει φυλάξει στο παρελθόν επιτυχώς κτήμα και κοτέτσι σε περιοχή γεμάτη κουνάβια και αλεπούδες. Πολύ επιφυλακτικός. Οποιοσδήποτε ξένος αντιμετωπίζεται ως πιθανός εχθρός. Όταν είχαμε μετακομίσει, του πήρε 2 εβδομάδες να αποδεχτεί τους γείτονες ως «μη-εχθρούς» - μετά έγιναν κολλητοί και τον φίλευαν μπιφτέκια.

Το πιο σημαντικό: O τσοπάνης είναι σκυλί που πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του και την εκτίμησή του. Δεν είναι το χαζοχαρούμενο σκυλί που «θα το ψήσεις» με λιχουδιές για να κάνει αυτό που θέλεις.Αν του βάλεις τις φωνές (που σε άλλο σκυλί δεν τρέχει τίποτα), ο τσοπάνης θα το φέρει βαρέως. Το καλό στην περίπτωσή σου είναι ότι είναι ακόμη κουτάβι οπότε έχεις ευκαιρία να το πλάσεις όπως θέλεις.

ιωνας

New Member
23 Αυγούστου 2025
2
0
33
@vrmode
Κατατοπίστικοτατη απάντηση
Σε ευχαριστώ πάρα πολυ
Ναι απ την φωνή πραγματικα δεν καταλαβαίνει τίποτα
Πρέπει να αλλάξω τελείως μεθόδους, με τις λιχουδιές καταλαβαίνει αλλα οσο πεινάει!
Τον πηγα 2 βόλτες ήταν εξαιρετικά ήρεμος, συναντήσαμε και ενα θυληκο κανγκαλ και μυρίστηκαν και τέλος, πραγματικά ειναι το πιο ήρεμο κουταβι που εχω δει!
Η Γερμανίδα μου απο κουταβι έκανε σαν παρανοϊκή στην βόλτα
Πόσο τρωει? :)))))))

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.668
11.086
Athens
Πόσο τρωει? :)))))))
Ο δικός μου είναι κάπου 38-40 κιλά και τον κρατάω αδύνατο γιατί έχει σοβαρό πρόβλημα στα πίσω πόδια. Σε ξηρά δεν μπορώ να σου πω γιατί ταίζω ωμή (barf) οπότε αν πας σε ενήλικα 3% * 40 κιλά είναι 1,2 kg ωμής την ημέρα - αυτό θα του έδινα αν δεν έπρεπε να τον κρατάω αδύνατο.

Θέμα βόλτα:
Με τα μικρόσωμα δεν έχει κανένα θέμα, τα γουστάρει ειδικά θηλυκά. Βέβαια τα περισσότερα τον φοβούνται λόγω μεγέθους. Ο δικός μου δν θέλει τα μεγαλόσωμα αρσενικά ή ακόμη και μεγαλόσωμα κυριαρχικά ή με νευρικές κινήσεις θηλυκά - δεν είμαι σίγουρη ακόμη. Γενικά η φάση είναι "δεν σας ενοχλώ - μην με ενοχλείτε" πλην των μικρών που μάλλον τα αφήνει να κάνουν ό,τι θέλουν. Μπορεί να τα περνάει για κότες :LOL:

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.668
11.086
Athens
@vrmode
Ναι απ την φωνή πραγματικα δεν καταλαβαίνει τίποτα
Πρέπει να αλλάξω τελείως μεθόδους, με τις λιχουδιές καταλαβαίνει αλλα οσο πεινάει!
Όχι φωνή - δεν κάνεις τίποτα όσο και να ξελαρυγγιαστείς και δεν θα σε εμπιστεύεται.
Μπες και σε κανένα γκρουπ με τσοπάνηδες - για να καταλάβεις λίγο τον χαρακτήρα τους.