Κανόνες καλής διαδικτυακής συμπεριφοράς


Status
Κλειδωμένο θέμα

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Οι σχέσεις και οι κοινότητες στο διαδίκτυο δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς κάποιους κανόνες καλής ή σωστής συμπεριφοράς, όπως και οι σχέσεις και οι κοινωνίες στην ζωή μας. Οι κανόνες αυτοί δεν βασίζονται σε νόμους και δεν μπορούν να βασίζονται σε νόμους. Δεν υπάρχει νόμος που να σε υποχρεώνει να λες "Καλημέρα!" όταν συναντάς κάποιον το πρωί ή να λες "Ευχαριστώ!" όταν λαμβάνεις κάτι. Είναι όμως το ίδιο σημαντικοί και όποιος δεν τους ακολουθεί θα έχει σοβαρά προβλήματα κάθε φορά που θέλει να επικοινωνήσει με κάποιον άλλο άνθρωπο και το πρόβλημα επικοινωνίας και κατανόησης είναι κάτι που συναντάμε πολύ συχνά κι εδώ.


Οι γενικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς που δημιουργήθηκαν από τις ιδιαιτερότητες του δικτύου είναι:

  • Μετριοπάθεια: Όποια άποψη και αν υποστηρίζουμε πάντα θα υπάρχει κάποιος που έχει σοβαρούς λόγους ή νομίζει πως έχει σοβαρούς λόγους, να υποστηρίζει το αντίθετο. Γι’ αυτό αντί να γράψουμε: "Τα Πιτ Μπουλ είναι άγρια" καλύτερο είναι να γράψουμε: "Εγώ νομίζω πως τα Πιτ Μπουλ είναι άγρια". Όσο πιο απόλυτη η δήλωσή μας τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσουμε να λαμβάνουμε "flames" (επιθετικά μηνύματα από τρίτους).
  • Ευγένεια: Μη ξεχνάτε πως υπάρχουν λέξεις και εκφράσεις που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (ειδικά αν δεν γράφουμε στη μητρική μας γλώσσα). Προσπαθήστε να είστε πολύ περισσότερο ευγενικοί απ’ ότι σε μια συνηθισμένη ζωντανή "συζήτηση" αφού η απουσία άλλων στοιχείων (τόνος φωνής, έκφραση προσώπου κλπ.) οδηγεί πολύ εύκολα σε παρανοήσεις.
  • Περίσκεψη: Ξαναδιαβάστε αυτό που γράψατε πριν το στείλετε και αυτό που σας έστειλαν πριν απαντήσετε. Ένας απίστευτος αριθμός καυγάδων ξεκινούν κυριολεκτικά άνευ λόγου και αιτίας (από παρανοήσεις όπου ο ένας έγραψε το Χ και ο άλλος κατάλαβε το Ψ).
  • Προσαρμοστικότητα: Κάθε χώρος, mailing list, usenet group, forum ή chat room έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν συζητήσεις που μπορεί να είναι απόλυτα αποδεκτές σε ένα χώρο αλλά απαράδεκτες σε ένα άλλο. Γι’ αυτό, κάθε φορά που συμμετέχετε σε ένα νέο χώρο, προτιμήστε να περάσετε λίγο χρόνο παρακολουθώντας τους άλλους για να καταλάβετε το πνεύμα των συζητήσεων.
  • Μετριοφροσύνη: Δεν ξέρετε πόσο πιο ειδικός από σας μπορεί να είναι αυτός με τον οποίο μιλάτε. Μπορεί να είστε συγγενής καρδιοπαθή, άρα ξέρετε κάποια πράγματα, και να βρεθείτε να συζητάτε με ένα γιατρό, που μάλλον ξέρει περισσότερα.
  • Ιεραρχία: Ο list ή group owner και ο administrator είναι οι αδιαμφισβήτητοι "αρχηγοί" και σπανιότατα θα σας υποστηρίξει κανείς αν τους πάτε κόντρα.
  • Θάρρος: Όχι για να τσακωθείτε, αλλά για να παραδεχθείτε τα λάθη σας. Όσο πιο έντονα υποστηρίζετε κάποιο λάθος σας τόσο πιο ανόητος φαίνεστε.
  • Κατανόηση: Η κοινωνία μας χρειάστηκε αιώνες για να βρει και να καθιερώσει τους σημερινούς κανόνες καλής συμπεριφοράς. Είναι φυσιολογικό στο διαδίκτυο να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακόμη δεν γνωρίζουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται. Θεωρείστε τους κακότροπους ανθρώπους όχι σαν αγενείς αλλά σαν αρχάριους και προσπαθήστε να τους βοηθήσετε να μάθουν να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος, χωρίς βέβαια να κάνετε τους έξυπνους.
  • Συναδελφικότητα: Οι χρήστες του διαδικτύου εξερευνούν ένα καινούριο χώρο που εξακολουθεί να έχει μυστικά ακόμη και για τους πιο πεπειραμένους. Αυτή η αίσθηση του "νέου συνόρου" φέρνει μαζί τους ανθρώπους του διαδικτύου πιο κοντά και τους κάνει πιο δεκτικούς στην επικοινωνία. Στο διαδίκτυο μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν άγνωστο ακριβώς όπως μπορείτε να σταματήσετε κάποιον άγνωστο στο δρόμο και να τον ρωτήσετε που βρίσκεται η οδός τάδε. Για να διατηρήσουμε αυτό το όμορφο πνεύμα προσπαθήστε να μην κάνετε κατάχρηση της καλής διάθεσης των άλλων, ζητώντας συνέχεια βοήθεια για ότι σας απασχολεί, και προσπαθήστε να μην παίρνετε αλλά να δίνετε κιόλας βοηθώντας κι εσείς με τη σειρά σας όσους μπορείτε.
  • Προσωπική Επαφή: Μη τσακώνεστε ποτέ μέσω διαδικτύου. Τα γραπτά αποθηκεύονται σε σκληρούς δίσκους και μένουν για καιρό να μας θυμίζουν τα σκληρά λόγια που γράψαμε ή μας έγραψαν. Αν πρέπει οπωσδήποτε να καυγαδίσετε, φροντίστε να το κάνετε από το τηλέφωνο. Τα λόγια χάνονται και δεν θα "στοιχειώσουν" τις σχέσεις σας στο μέλλον.
Από την Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ
 


Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf