Κιτρινη κάρτα από Greenpeace


Strays' help

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2007
1.516
3
Γλυφάδα,Αθήνα
strayshelp.blogspot.com
Έργα μόνο στο 5% των καμένων

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου γιατί έχουν γίνει με λανθασμένο τρόπο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. Φιντικάκης Χ. Καρανίκας

Μόλις στο 5% των καμένων περιοχών της Αρκαδίας και της Ηλείας έχουν γίνει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα έως τώρα, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών.
«Ακόμα όμως κι αυτά που έχουν γίνει δεν προσφέρουν ουσιαστική προστασία, καθώς έχουν τοποθετηθεί με λανθασμένο τρόπο», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, επικεφαλής του ερευνητικού κλιμακίου.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιοχής Ηρώου, έξω από τη Μεγαλόπολη. «Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων αλλά και η “άκυρη” τοποθέτηση των λιγοστών κορμοπλεγμάτων που υπάρχουν στην περιοχή φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πλημμύρα στη Μεγαλόπολη», λέει ο κ. Λέκκας. Στις φωτογραφίες που τράβηξαν μέλη του ερευνητικού κλιμακίου φαίνεται ξεκάθαρα πλήθος κλαδοπλεγμάτων που βρίσκονται σε αργιλικά εδάφη, τα οποία όμως δεν κινδυνεύουν από διάβρωση. Επιπλέον, στις πλαγιές των στροφών της Εθνικής που οδηγεί στη Μεγαλόπολη έχουν τοποθετηθεί φράγματα μόνο σε ένα σημείο- εκεί που είναι ορατό από τον δρόμο- ενώ στην ακριβώς δίπλα πλαγιά, όπου επίσης υπάρχουν ρέματα, δεν υπάρχουν καθόλου φράγματα. Ένα ακόμα παράδειγμα αστοχίας αυτών των έργων είναι η τοποθέτηση κορμοπλεγμάτων στην κορυφή του βουνού όπου βρίσκεται η Μάκιστος και η Αρτέμιδα, «όπου η διάβρωση αλλά και η συσσώρευση υδάτων είναι μηδαμινή», αναφέρει ο καθηγητής.

Φοβούνται νέες κατολισθήσεις
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις του κ. Λέκκα, οι κίνδυνοι για περαιτέρω κατολισθήσεις και πλημμύρες στις περιοχές της Ηλείας και της Αρκαδίας είναι ιδιαίτερα αυξημένοι. Πριν από τις βροχοπτώσεις στα καμένα είχαν σημειωθεί περίπου 400 κατολισθήσεις, ενώ το ερευνητικό κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε εντοπίσει 120 περιοχές, οι οποίες κρίνονταν υψηλής επικινδυνότητας και έπρεπε να έχουν γίνει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Την ίδια ώρα, κίνδυνος διάβρωσης και αποσάθρωσης του εδάφους για 2.230.000 στρέμματα εγκυμονεί στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από 150 επιστήμονες υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, τη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ, το ΕΘΙΑΓΕ και τη WWF Ελλάς. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αποκατάσταση των ζημιών στους πυρόπληκτους νομούς της Πελοποννήσου και της Εύβοιας θα κοστίσει 645 εκατ. € και η αποκατάσταση θα διαρκέσει έως το 2013.


ΠΗΓΗ :ΤΑ ΝΕΑ 20/11/07
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.601
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3