Κουταβι και βόλτα


Ioanna03

Member
8 Ιουλίου 2021
5
0
21
Καλησπερα σας, είμαι καινούρια εδώ, χθες υιοθέτησαμε ένα κουταβάκι δύο μηνών και η κτηνίατρος της φιλοζωικης μας είπε πως μπορεί να βγαίνει κανονικά βόλτα ενώ έχει κάνει μόνο τα 2 εμβόλια. Τι πρέπει να κάνω? Από την μία είναι κτηνίατρος και σίγουρα δεν θα θέλει το κακό του μωρού από την άλλη όμως ξέρω ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εμβολίων του για να βγει έξω. Τι με συμβουλεύετε?
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.118
4.785
Καλως ήρθατε και μπραβο για την υιοθεσία. Βάλε μας και καμία φώτο το κουτάβι.
Τι εμβόλια γράφει το βιβλιάριο του? Μπορεί να έχει κάνει τις 2 δόσεις και να υπολείπεται μονο της λυσσας. Τοτε καλως είπε η κτηνίατρος οτι μπορεί να βγει βόλτα.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Καλημέρα, να σου ζήσει το κουτάβι! Πρώτα απ' όλα σε συμβουλεύω όλες τις ερωτήσεις σου να τις κάνεις στον κτηνίατρο :) Μέρος της δουλειάς του/της είναι να μας ακούει και να μας εξηγεί υπομονετικά ό,τι θέλουμε να μάθουμε, μέχρι να θεωρήσουμε ότι η ερώτησή μας απαντήθηκε ικανοποιητικά.

Οι κτηνίατροι συνήθως προτείνουν να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των κουταβιών πριν αρχίσουν οι βόλτες, προκειμένουν να έχουν αναπτύξει αντισώματα και να έχει σχεδόν εκμηδενιστεί ο κίνδυνος να κολλήσουν κάποια ασθένεια που ίσως αποβεί και μοιραία - και έτσι τα κουτάβια αρχίζουν να βγαίνουν βόλτα από 4 μηνών και μετά.

Το ελάχιστο χρονικό διάστημα που θα πρότεινε κάποιος κτηνίατρος να αρχίσει να βγαίνει βόλτα ένα κουτάβι είναι περίπου 2 εβδομάδες μετά το δεύτερο εμβόλιο, και αυτό συνήθως ο κτηνίατρος θα σου πει ότι εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους ανάλογα που θα το πας και τι μικρόβια μπορεί να υπάρχουν στο έδαφος.

Κάτι που μπορείς να κάνεις ανεξαρτήτως εμβολίων, είναι να βγάζεις το κουτάβι σου αγκαλιά. Ο σκοπός είναι να έρθει σε επαφή με όσο γίνεται περισσότερα ερεθίσματα με ασφάλεια, δηλαδή χωρίς να πατήσει/γλύψει/μυρίσει πιθανόν μολυσμένα μέρη πχ. έδαφος, δέντρα, χορτάρια...

Αν τυχόν δε γνωρίζεις ήδη, συζήτησε με τον κτηνίατρο πως θα προστατεύσεις το κουτάβι ακόμα και μέσα στο σπίτι, από μικρόβια που μπορεί να μεταφέρεις εσύ απ' έξω. Διάβασε αν θέλεις και διάφορα θέματα στο φόρουμ που θα σε βοηθήσουν, συνήθως οι πιο συχνές κουταβο-ερωτήσεις όπως "πότε να βγει βόλτα" έχουν ήδη απαντηθεί εκτενώς.
 
  • Like
Reactions: GSD92 and Orjo


Ioanna03

Member
8 Ιουλίου 2021
5
0
21
Τέλεια σας ευχαριστώ πολύ! Είχα πάει να δω τον μικρούλη μου 2 μέρες πριν τον υιοθέτησω και τότε η κτηνίατρος μου είπε ότι έχει κάνει ήδη το πρώτο εμβόλιο και ήδη μπορεί να βγαίνει βόλτες μου πε κιόλας ότι μια μέρα πριν τον πάρω θα του χει κάνει και το δεύτερο εμβόλιο. Να συμβουλευτω κάποιον άλλον κτηνίατρο ή να την εμπιστευτώ?
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Δεν έχω ξανακούσει κτηνίατρο να λέει ότι μπορεί να βγαίνει ένα κουτάβι βόλτα μετά το πρώτο εμβόλιο, διότι με μια μόνο δόση έχει αναπτύξει ελάχιστα αντισώματα, ίσως και κανένα. Τα μικρόβια συνήθως μεταφέρονται με τα περιττώματα άρρωστου ζώου (ακόμα και με τα ρούχα μας/παπούτσια/ρόδες αυτοκινήτου που θα βάλουμε στην αυλή κλπ) Εϊναι δύσκολο να βρεις ένα μέρος που να μην έχει περάσει άλλο ζώο, ώστε να θεωρήσεις ότι είναι αρκετά ασφαλές να περιπλανηθεί ένα κουτάβι.

Αν σου τα εξήγησε αυτά η κτηνίατρος και σου είπε ότι στην τελική ναι, μπορείς να το βγάλεις βόλτα αν εσύ αποφασίσεις ότι δε συντρέχει κίνδυνος, τότε καλώς το είπε. Αν εννοούσε να το βγάλεις βόλτα στην αυλή σπιτιού που δεν περνάει ούτε γάτα ή ποντίκι, και πάλι εντάξει. Αν εννοούσε βόλτα στην αγκαλιά σου για κοινωνικοποίηση, είναι τελείως άλλο θέμα.
Αν σου είπε απλά ότι με ένα εμβόλιο είναι εντάξει να βγείτε βόλτα σε δρόμους, βουνά και θάλασσες, εγώ στη θέση σου θα ρωτούσα κι αλλού.
 
  • Like
Reactions: GSD92


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Δες τι γράφει το βιβλιάριο.
Το πρώτο εμβόλιο που γίνεται στις 4-6εβδομαδες συνήθως δεν το μετράμε. Δηλαδή όταν κάποιος μου λέει ότι έχει κάνει τα "δύο εμβόλια" υποθέτω άμεσα ότι εννοεί τα γνωστα διπλού/τριπλού/τετραπλού.

Εμείς βγαίναμε από την πρώτη μέρα έξω για λόγους τουαλέτας. Κανονικό περπάτημα ξεκινήσαμε μετά την πρώτη επίσκεψη. Αν το κουτάβι δεν έχει θηλάσει σωστά καλύτερα να είστε προσεκτικοί. Οι κτηνίατροι θα πούνε βόλτα όταν τελειώσει όλα τα επαναληπτικά.
 
  • Like
Reactions: GSD92


Aliki V.

Well-Known Member
1 Μαϊου 2020
554
527
49
Τέλεια σας ευχαριστώ πολύ! Είχα πάει να δω τον μικρούλη μου 2 μέρες πριν τον υιοθέτησω και τότε η κτηνίατρος μου είπε ότι έχει κάνει ήδη το πρώτο εμβόλιο και ήδη μπορεί να βγαίνει βόλτες μου πε κιόλας ότι μια μέρα πριν τον πάρω θα του χει κάνει και το δεύτερο εμβόλιο. Να συμβουλευτω κάποιον άλλον κτηνίατρο ή να την εμπιστευτώ?
Εμείς στη φιλοζωϊκή που την πήραμε μας είχαν πει αυστηρά 15 μέρες μετά το 2ο εμβόλιο και ιδανικά 15 μέρες μετά το τρίτο. Και κάναμε αυτό που σου είπε και η @sis : τη βγάζαμε βόλτα αγκαλιά. Η φιλοζωϊκή την είχε βρει και αργά, οπότε όταν τελειωσε τα εμβόλια ήταν σχεδόν 5 μηνών αλλά...από το να κινδυνεύσει από κάτι..καλύτερα μέσα..
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
εγώ πάλι θα σας μεταφέρω μία άσχημη εμπειρία.
πριν μία τριετία τέσσερα χρόνια κοντά, έχασα κουτάβι το οποίο είχε ολοκληρώσει τα δύο εμβόλια... υπολειπόταν το τρίτο.... κι επειδή , μου είχαν αναφέρει οι κτηνίατροι ότι είναι οκ... το έφερα σε επαφή με τα ενήλικα σκυλιά μου σε ελεγχόμενο περιβάλλον ( περιφραγμένο χώρο) που δεν έμπαιναν ξένα ζώα... Τότε μου είπαν ότι έφυγε από Μόρβα... ότι την πλήρη ανοσία την αποκτούν μετά τον τρίτο εμβολιασμό κλπ κλπ κλπ... για να αποκτήσω ξανά κουτάβι άφησα να περάσουν 4 χρόνια κι αν και είμαι υπέρ της πρώιμης κοινωνικοποίησης αυτή την φορά περίμενα να τελειώσει ο εμβολιασμός και στα τρία εμβόλια, κι έπειτα απελευθέρωσα το κουτάβι.
(όταν καείς στον χυλό φυσάς και το γιαούρτι)
απλά το καταθέτω ...
επιμένω ότι ο κηδεμόνας εφόσον γνωρίζει αναλαμβάνει την ευθύνη.
 
  • Like
  • Wow
Reactions: medusa and Aliki V.


Ioanna03

Member
8 Ιουλίου 2021
5
0
21
Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας! Θα τον πάω σε άλλον κτηνίατρο ❤
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
@GRDANE πολλά μπορούν να συμβούν και από εκεί που δεν το περιμένεις. Αλλά η κοινωνικοποίηση από την πρώτη στιγμή είναι ψηλά στην λίστα. Δεν λέω για γνωριμίες με άλλα σκυλιά και τέτοια. Εννοώ από το θόρυβο του κάδου σκουπιδιών μέχρι τον ήχο μιας μπάλας μπάσκετ σε γηπεδακι. Πολύ πιο διαχειρισιμο να τρομάξει το 2½ μηνών από το άκουσμα ενός φορτηγού που περνάει δίπλα του παρά ένα κουτάβι 4½-5μηνων που η ζωή του είναι μόνο εντός διαμερίσματος.
Κρότους, φωνές, κόρνες, απότομες κινήσεις, γαυγισματα, ασθενοφόρα.... δεν είναι ευχάριστο να έχεις 25-30κιλα κουτάβι 5μηνων και η πρώτη του εμπειρία να έχει ως αποτέλεσμα τραβήγματα για να γυρίσει σπίτι. Σε πάει πίσω στην εκπαίδευση του αυτό, σε περιορίζει αρκετά.
 
  • Like
Reactions: Aliki V. and GRDANE


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Πράγματι, περιμένοντας να ολοκληρωθούν τα εμβόλια χάνεται πολύτιμος χρόνος στην κοινωνικοποίηση του κουταβιού, που ανάλογα με το κουτάβι μπορεί να προκαλέσει από λίγες μέχρι περισσότερες δυσκολίες μετέπειτα. Ωστόσο έχοντας χάσει τέσσερα κουτάβια μετά το πρώτο εμβόλιο, και μόνο μέσα στην αυλή μου, πλέον προτιμώ να χαθεί η πρώιμη κοινωνικοποίηση κι ας τραβιέμαι μετά, όπως δηλαδή τραβιέμαι τώρα...
Δεν ξέρω αν έχει σωστό και λάθος, φαντάζομαι είναι από τα θέματα που ο καθένας μας πορεύεται ανάλογα με τις εμπειρίες του :-( Ακόμα κι έτσι πάντως θεωρώ λάθος να λέει κτηνίατρος οτιδήποτε άλλο εκτός του "αν δεν ολοκληρωθούν τα εμβόλια, είναι επικίνδυνο να βγει έξω" . Απο κει και πέρα ο κάθε ιδιοκτήτης αναλαμβάνει την ευθύνη, αρκεί πρώτα να είναι ενήμερος για τους κινδύνους.
 


Aliki V.

Well-Known Member
1 Μαϊου 2020
554
527
49
Ωστόσο έχοντας χάσει τέσσερα κουτάβια μετά το πρώτο εμβόλιο, και μόνο μέσα στην αυλή μου,
Αλήθεια τώρα? Γίνεται αυτό τόσο συχνά? είχατε άλλα σκυλιά στην αυλή? δεν ήταν εμβολιασμένα?? συγνώμη που ρωτάω αλλά δε γνωρίζω ...
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Η συχνότητα ήταν μια κι έξω, τα κουτάβια ήταν αδέρφια. Στην αυλή υπήρχαν μόνο τα δικά μου σκυλιά, εμβολιασμένα και χωρίς κάποιο σύμπτωμα ασθένειας εκείνη την περίοδο.

Στο παρελθόν έχω βγάλει βόλτα κουτάβια ανεμβολίαστα μαζεμένα απ' το δρόμο, με το σκεπτικό ότι είχαν αντισώματα απ' τη μάνα τους ή πως ζώντας στο δρόμο είχαν ήδη εκτεθεί σε οτιδήποτε θα τα εξέθετε κι η βόλτα, και με σκοπό την κοινωνικοποίηση (δηλαδή όπως αναφέρθηκε ήδη την επαφή με ερεθίσματα, όχι να βρούμε άλλα σκυλιά να παίξουν). Όντως, δεν υπήρξε πρόβλημα μόνο που πια δε μπορώ να πω αν είχα δίκιο ή σκέτη τύχη.
 
  • Like
Reactions: GRDANE and Aliki V.


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.601
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3