Κτηνίατρος περί διατροφής γέρικου σκυλιού




Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.711
3.875
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Αμ μπράβο, πάνω σε αυτό ήθελα να ρωτήσω, αληθεύει ότι ο εγγέφαλος γέρικων σκυλων δεν χρησιμοποιεί αρκετή γλυκόζη; Η ProPlan λέει την αντικατέσθησε με MTC (Medium Chain Triglycerides) τα οποία τα χρησιμοποιεί καλύτερα το μυαλό για τη λειτουργία του. Αλλο ένα εμπορικό τρικ ή όχι;

Πότε θεωρούμε έναν σκύλο "γέρικο";
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Αυτό ακριβώς εξηγεί ο τύπος και στη συνέντευξη που σας συμβουλεύω να ακούσετε. Είναι αρκετά μεγάλη, πάνω από μισή ώρα. Σχετικά με την ερώτηση που κάνεις Έλενα, ο κτηνίατρος, που είναι Άγγλος, είπε ότι εξαρτάται από τη φυλή. Για τα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σκυλιά, η ζωή τους π.χ. σε ανθρώπινα χρόνια υπολογίζεται αναλόγως σε 7 με 8 ανθρώπινα χρόνια για κάθε χρόνο ζωής του σκύλου. Για τα μικρότερα, και πάλι αναλόγως της φυλής, είναι 6 ανθρώπινα χρόνια για κάθε χρόνο ζωής του σκύλου.
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Πότε θεωρούμε έναν σκύλο "γέρικο";
Έχω την αίσθηση πως αυτό δεν εξαρτάται απόλυτα από την ηλικία αλλά και από την γενικότερη κατάσταση του.
Όπως και στον άνθρωπο μπορεί να δούμε έναν άνθρωπο μεγάλης ηλικίας και να είναι μια χαρά σωματικά και πνευματικά αναλογικά για την ηλικία του και να δούμε ένα νεότερο και να είναι πιο "γέρος" (δεν μιλάω εμφανισιακά).
Οπότε ένας σκύλος θεωρείτε μεγάλος όταν η ακοή του αρχίσει να μειώνεται, έχει περισσότερη ανάγκη για ύπνο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρονια, το περπάτημα του είναι πιο βαρή και γενικά η όρεξη του είναι μειωμένη.

Η ηλικία δηλώνει μια "ταυτότητα" σχετικά με τα χρόνια ανάλογα την φυλή.., αλλά όλα είναι σχετικά πάντα...
Δεν είναι πάντα ένας ογδοντάχρονος γέρος..και δεν είναι πάντα ένας εξηντάχρονος σχετικά μικρός..

Το σίγουρο είναι πως εμείς μπορούμε να συντελέσουμε στην μακροημέρευση τους..
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Το οποίο είναι φυσικά και το θέμα του βιβλίου του τύπου. Έχει πάντως καταπληκτική ανάλυση της κατάλληλης τροφής για υπερήλικες σκύλους και τα λέει χοντρά στις διάφορες εταιρείες, μεγάλες ή μικρές, που βάζουν ό,τι τους κατεβεί στις σκυλοτροφές.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.711
3.875
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Τώρα άκουσα τη συνέντευξη (δεν την είχα δει :nerv: )

Απ' ότι κατάλαβα συμβουλεύει να μην αλλάξουμε την τροφή του σκύλου εκτός αν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλά μιλάει για προτεΐνες και θερμίδες. Το ίδιο ισχύει και για αυτή τη γλυκόζη;
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Berna αλλο η γλυκόζη και άλλο τα τριγλυκερίδια.
Η γλυκόζη είναι μια μορφή ενέργειας που προέρχεται απο σάκχαρα στην τροφή που καταναλώνουμε. Τα τριγλυκερίδια και αυτά προσφέρουν ενέργεια αλλα είναι αμινοξέα, λίπος δηλαδή.

Πιστεύω ότι η γλυκόζη πρέπει να είναι υπερελάχιστο στην διατροφή ενός σκύλου, ενώ τα λιπαρά αμινοξέα να είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Σε αντίθεση με τον σκύλο εμείς πέρνουμε την κυρια ενέργεια απο υδατάνθρακες, γλυκόζη δηλαδή.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.711
3.875
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
As you would expect, the brain is an extremely active and hungry organ requiring large amounts of energy. Typically brain cells need glucose, and lots of it, in order to function. The effectiveness of the brain cells (neurons) relies on a constant supply of glucose. However, by approximately 7 years of age, the neurons in a dog's brain start to lose their capacity to use glucose as their energy source which ultimately affects their functioning. The changes in your dog will be very subtle and may not be noticeable at this age but as your dog gets older, just like us, he'll gradually become slower and less alert.

New PRO PLAN® Senior 7+ makes all the difference

New PRO PLAN® Senior 7+ Original, with ANTI AGE™ is the result of years of scientific studies and is formulated with Medium Chain Triglycerides (MCTs) - a special type of highly digestible fat - which helps provide an alternative energy supply for the brain. This new nutritionally balanced formula has been proven* to prolong the active life of dogs aged 7 and above as well as enhance alertness, mental sharpness and brain functioning.
http://www.proplan-plan.co.uk/SeniorDogs/food_facts.html

Δηλαδή μπλαμπλα ε;
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Πολλά ερωτήματα προκύπτουν απο αυτά που γράφουν.
Για παράδειγμα η γλυκόζη που αναπαράγει ο σκύλος είναι πολύ λίγη αν αναλογιστείς μια όσο γίνεται φυσική διατροφή. Εκτός απο φρούτα και κάποια σκουρα λαχανικά που μπορεί να τσιμπίσει μια στο τόσο δεν υπάρχει άλλη πηγή γλυκόζης εκτός των δημητριακών τα οποία τα απορρίπτω σαν τροφή σκύλου.
Το ερώτημα μου είναι το εξής. Γράφωντας τα παραπάνω καταλαβαίνω πως αν και χρειάζεται γλυκοζη δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αγχώνει γιατί είναι ελάχιστη η ποσότητα που χρειάζεται στην δίαιτα του. Το ότι λέει η ProPlan ότι σκυλιά μεγάλα σε ηλικία δυσκολεύονται να δεχτούν γλυκοζη στο εγκέφαλο μου λέει ένα πράγμα. Ότι κατι αποδυναμώνει την δυνατότητα μεταφοράς γλυκόζης στον εγκέφαλο. Μήπως η μεγάλες ποσότητες γλυκόζης που υπάρχουν στης σκυλοτροφές φταίνε εξαρχής για αυτό?
 




BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Λογικά βλέποντας τα συστατικά μπορείς να κρίνεις αν είναι βαρύ σε τροφές που αναπαράγουν γλυκόζη.
Συνήθως grain-free ξηρές είναι πιο ελαφριές σε γλυκόζη.
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Αμφιβάλλω αν τα πιο γέρικα σκυλιά ε΄χουν μειωμένη όρεξη...
Αν κρίνω από τον Τσούφι, οποίος πάντα ήταν λιτοδίαιτος και ποτέ δεν έκανε σαν τρελός για φαγητό....εδω και ένα χρόνο κάνει σαν αφηνιασμένος όταν πρόκειται να φάει.
Μέχρι που γαυγίζει όταν περάσει η ώρα του φαγητού,πράγμα που δεν έκανε ποτέ.
Τώρα για θέματα σωστής διατροφής, πιστεύω (μπορεί και να κάνω λάθος),ότι μαγειρεμένο φαγητό με λαχανικά και περισσότερο ψάρι είναι καλύτερα από τη ξηρά,όταν μεγαλώνουν.