Κόψιμο των αυτιών;


aris_d

Member
10 Μαϊου 2010
24
0
Eίναι τελικά μόνο καλλωπισμός το κόψιμο των αυτιών ;
Αναρωτήθηκα και ψάχνοντας βρήκα ότι ο πρώτος (σκύλος) 12000 με 15000 χρόνια πριν ,ήταν ο ασιατικός λύκος. Στην πορεία πολλά χρόνια μετά την εξημέρωση του διαπιστώθηκε η πιστότητα και εκπαιδευσιμότητα και άνθρωποι ανά τον κόσμο ασχολήθηκαν με την εκτροφή του δημιουργούμενου νέου είδους τον σκύλο ,αλλά και τη μετάλλαξη του αναλόγως των αναγκών .
ΚΥΝΙΔΕΣ ( Αλεπού, Λύκος , τσακάλι κ.άλ.) βοήθησαν στην πορεία ,δίνοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα στην σημερινή εξέλιξη του σκύλου . Άρα προκύπτει πως εξελίχθηκε ο σημερινός σκύλος. Κάπως έτσι αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα πως δημιουργήθηκαν οι ράτσες σκύλων για να εξυπηρετούν τις διάφορες ανάγκες του ανθρώπου.
Παρατηρήστε όμως όλα τα είδη της οικογένειας κυνιδών έχουν μακριά κατεβασμένα αυτιά ;
Όχι το αντίθετο μάλιστα ,οι σκύλοι οι οποίοι μετεξελίχθηκαν από τον άνθρωπο (κυνηγόσκυλα , λαγωνικά , κ.άλ.) τα απέκτησαν και οι βασικοί λόγοι ήταν ,προστασίας από είσοδο εντόμων (όπου χρειαζόταν) ,μείωση της οξύτητας της ακοής ,για λόγους αποσυντονισμού από άλλη αίσθηση ,προστασία από έντονους κρότους αλλά και άλλου τέτοιου είδους λόγους εξυπηρέτησαν τα κατεβασμένα αυτιά στον σκύλο .
Στην εξέλιξη των ρατσών για εργασία και σκοπιμότητες που εξυπηρετούσαν τον άνθρωπο (κυνηγοί τρωκτικών) γίνανε διάφορες διασταυρώσεις ρατσών για να κερδηθεί αντοχή ,ρώμη ,μέγεθος ,ευκινησία ,ρεφλεξ κ.λ.π.
Το πέτυχαν έφτιαξαν ράτσες που είχαν ακριβώς ως στόχο ,στο χαρακτήρα ,την εργασία ,το σώματότυπο.
Τα αυτιά ερχόντουσαν όμως μερικές φορές μεγάλα και κατεβασμένα χωρίς όμως να είναι επιθυμητά στην δημιουργούμενη ράτσα και εμπόδιζαν τα σκυλιά στα καθήκοντα που φτιάχτηκαν να εξυπηρετήσουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνωστό σε όλους doberman
Ένα doberman ,από έρευνες που πνίγηκαν από νεοφιλόζωους , έχει 8% περίπου μείωση ακοής με τα αυτιά κάτω. Την χρειάζεται όλη; Ας μας το απαντήσουν κάποιοι ειδικοί.
Εγώ πάντως ξέρω ότι ο Friedrich Louis Dobermann (02.01.1834 - 09.06.1894) φτιάχνοντας τον πρώτο στρατιωτικό σκύλο φύλακα του έκοψε τα αυτιά που ανεπιθύμητα είχαν έρθει από διασταυρώσεις που έδιναν αντοχή και όσφρηση παραπάνω ,στον τέλειο αυτό σκύλο.
Τέλος θα ήθελα με τα παραπάνω να υποστηρίξω την άποψη μου πως για πολλές ράτσες που υπάρχουν σήμερα ,όταν το κόψιμο γίνεται για τους λόγους που o πρώτος εκτροφέας (δημιουργός του) το επέλεξε , είμαι απόλυτα σύμφωνος . Εξάλλου , οξύτητα στη ακοή ,καλύτερο αερισμό ,προστασία από χτυπήματα , και άλλα ,είχαν προβλεφτεί πριν την ενασχόληση του ανθρώπου , από τη φύση.
 


Sissy

Well-Known Member
9 Απριλίου 2011
202
0
38
Ξάνθη
www.sissysphotography.blogspot.com
αντε να ειναι για καποιους λογους.... συγκεκριμενους και σε συγκεκριμενες φυλες! βλεπω τις τελευταιες μερες επειδη μενω εκτος ξανθης ενα τσοπανη .... ολα του τα σκυλια εχουν συριζα κομμενα τα αυτια τους.... και ποναω που τα βλεπω.... και τα μεγαλοσωμα και τα πιο μικρα!
 


aris_d

Member
10 Μαϊου 2010
24
0
Αν κάποιος το κάνει χωρίς να ξέρει το λόγο και με απάνθρωπο τρόπο δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω!!!!!
 


DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Σε πολλούς ποιμενικούς σκύλους που έχουν σαν αποστολή την προστασία του κοπαδιού από λύκους το κόψιμο των αυτιών είναι απαραίτητο μιας και σε αντίθετη περίπτωση ο σκύλος είναι εκτεθημένος.Σε πολλές φυλές που δημιούργησε ο άνθρωπος ήθελε όρθια αυτιά,αλλα αυτό σε πολλές περιπτώσεις ήταν δύσκολο.Έως εκ τούτου για την άψογη λειτουργία κάποιον φυλών το κόψιμο είναι απαραίτητο!
 




sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Σε πολλούς ποιμενικούς σκύλους που έχουν σαν αποστολή την προστασία του κοπαδιού από λύκους το κόψιμο των αυτιών είναι απαραίτητο μιας και σε αντίθετη περίπτωση ο σκύλος είναι εκτεθημένος.Σε πολλές φυλές που δημιούργησε ο άνθρωπος ήθελε όρθια αυτιά,αλλα αυτό σε πολλές περιπτώσεις ήταν δύσκολο.Έως εκ τούτου για την άψογη λειτουργία κάποιον φυλών το κόψιμο είναι απαραίτητο!
Αν ήταν αυτός ο λόγος που τα κόβουν στους ποιμενικούς, τότε θα τα έκοβαν και τα δύο και όχι όπως κάνουν οι περισσότεροι που κόβουν μόνο το ένα.
 


lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.506
748
Ξεσσαλονικη!!!
σε καποια σκυλια γινεται λογω εργασιας....οκ,συμφωνουμε....πες μου εσυ ομως για ποιο λογο να κοψει ενας ιδ.υπαλ. τα αυτια στον τσομπανο του...?του φυλαει τα προβατα?ειναι λιγο μοδατο απλα κ εμεινε στο βαθος των ετων.ειναι αχρηστο το κοψιμο σε πολλες περιπτωσεις κ ικανοποιει μονο δικες μας προσδοκιες.τιποτα αλλο.μου αρεσουν πολυ τα κομμενα αυτια,αλλα στον δικο μου δεν τα εκοψα.θα ηταν πολυ πιο επιβλητικος σε οψη,αλλα το σκεφτηκα αρκετα κ ειπα οχι.δεν ξερω στο επομενο τι θα κανω,αλλα ωφειλουμε να το σκεφτουμε πολυ πριν κανουμε κατι τετοιο.καποια στιγμη ας σταματησουμε να βαζουμε χερι στα παντα...
 






ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
δεν πειραζει παγωμενε!
Σαφως! Για τον aris_d κυριως τα εβαλα μιας και το πιο πιθανο ειναι να μην τα εχει δει ακομα και οπως και εσυ γνωριζεις εκει εχει αναλυθει διεξοδικα και απο καθε πλευρα και αποψη το θεμα...
 


aris_d

Member
10 Μαϊου 2010
24
0
τα έχω δεί πιστεύει όμως κανεις ότι με αυτά που γράφνταν με τους έντονους διαξιφισμούς και με την μη τεκμηριωμένη αντίθετη άποψη δεν θα έπρεπε να ανοίξη ένα καινούργιο ποστ? Αν όχι sorry.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
15
earth
εμένα αυτό που με έχει ενοχλήσει είναι ότι αν απαγορευτεί το κόψιμο απο τους εκτροφείς
κάποιοι θα τα κόβουν μετά την απόκτηση του σκύλου-ήτοι μετά τους δύο μήνες-ήτοι σε πολύ χειρότερη χρονική στιγμή
άσε που ο εκτροφέας φυλής που θέλει κομμένα αυτιά ,ξέρει να τα κόβει
ο κάθε κάγκουρας που θα παίρνει κουτάβι......θα ξέρει?
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
οχι κυριε κοκονι.. ουτε ξερει που να κοψει, ουτε ξερει γιατι να κοψει .. κοβει γιατι ταιραζει με το δερματινο λουρι με τα καρφια...
 


grenouig

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
131
0
ειναι λιγο μοδατο απλα κ εμεινε στο βαθος των ετων.ειναι αχρηστο το κοψιμο σε πολλες περιπτωσεις κ ικανοποιει μονο δικες μας προσδοκιες.τιποτα αλλο.μου αρεσουν πολυ τα κομμενα αυτια,αλλα στον δικο μου δεν τα εκοψα.θα ηταν πολυ πιο επιβλητικος σε οψη,αλλα το σκεφτηκα αρκετα κ ειπα οχι.καποια στιγμη ας σταματησουμε να βαζουμε χερι στα παντα...
Συμφωνω απολυτα μαζι σου,κι εγω το ιδιο εκανα.Θεωρω πως το κοψιμο των αυτιων-ουρών ειναι καθαρα ακρωτηριασμος μελων του ζωου και πλεον
εχει απαγορευτει το κοψιμο με ευρωπαικη νομοθεσια (ισχυει και στην δικη μας χωρα μιας κι ειμαστε ακομα μελη της Ε.Ε) και ισχυει για ολους ειτε ειναι ιδιωτες ειτε ειναι εκτροφεις ειτε ειναι κτηνιατροι.Οποιος ακρωτηριαζει αυτια ή ουρες ειναι πλεον παρανομος
 




grenouig

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
131
0
Η παρανομια ειναι το λιγοτερο βεβαια,εαν δεν συμπιπτουν σοβαροι λογοι υγειας δεν μπορω να καταλαβω γιατι καποιος θελει να ακρωτηριασει τον σκυλακο του.Κι εγω ηθελα να του τα κοψω τους πρωτους μηνες αλλα μολις καταλαβα τους λογους που ηθελα να κανω κατι τετοιο συνηλθα και ηρθα στα ισα μου ευτυχως.
 


twipsy

Well-Known Member
25 Δεκεμβρίου 2009
329
1
Αργος
Καλησπερα σας...Εχω εναν γνωστο ο οποιος εχει ενα cane corso σε ηλικια 3-4 μηνων.Ενω αρχηκα ειχε παρει την αποφαση να μην κοψει ουτε ουρα ουτε αυτια το σκυλακι εχει μισοορθεια τα αυτια....Τι να κανει ????
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Πλέον τα επιχειρήματα περι "το ορίζει η φυλή" αρχίζω να το βλέπω σαν καραμέλα.
Εκτροφέας λέει "Αγγλικά Bulldog έχουν αυτές της ζάρες για να φεύγει το αίμα όταν πιάνανε τον ταύρο". Ναι, βλέπεις το Bulldog το κατέχει το άθλημα και πριν 100 χρόνια ήταν έτσι...
"Τα Basset έχουν μακρυά αυτιά για να κουνάνε το χορτάρει και να σηκώνουν μυρωδιές για καλύτερη ανίχνευση". Δηλαδή τα πρώτα Basset ήταν κακοί εργάτες (δεν είχαν μακρυά αυτιά), τα σημερινά με της αυτάρες είναι σούπερ.
"Τα Γ.Π. τα κάναμε ανάπηρα για να έχουν πιο γρήγορο sprint", γιαυτό αστυνομία-στρατός ή όποιος ασχολήται με σπορ πέρνει ένα 'κακής μοορφολογίας' σκύλο.
Τα δε Doberman κόβουμε τα αυτιά για να ακούνε καλύτερα...

Πείτε με δύσπιστο αλλά όλα αυτά δεν με πείθουν.
 


aris_d

Member
10 Μαϊου 2010
24
0
δεν είναι μάλλον η κατάληλη στιγμή για να τα κόψει διότι έχουν αναπτυχθεί τα νεύρα και το σκυλάκι μετά την επέμβαση θα υποφέρει καμιά βδομάδα από πόνους . Όλα έχουν τον κατάληλο χρόνο απ' ότι έχω καταλάβει.
 


aris_d

Member
10 Μαϊου 2010
24
0
biggbilly δεν διαφωνώ μαζί σου για την χρήση των φιλών σήμερα αλλά αν δεν γνωρίζουμε τα ένστικτα και τιις ιδιαίτερες λειτουργίες κάθε φυλής τότε απαξιόνουμε πολλά. Ένα χάσκι σήμερα στην ελλάδα δεν σέρνει έλκυθρα αλλά στην βόλτα με λουρί παραξενέβοντε και λένε πως δύσκολα μαθαίνει να μην τραβάει. Βεβαίως και τελικά θα το μάθει ήταν όμως η δουλειά του αυτή.Ο καθένας μας το διαλέγει γιατί του αρέσει άσχετα αν έτσι εξαφανίζει στοιχεία της ράτσας.Βέβαι δεν είναι εύκολο να ακολουθείς πιστά τα ένστικτα αλλά γι αυτό βγήκανε τα σπορτ.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.600
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3