Κύστη, λίγο τη γνώμη σας

vassilis3

Active Member
11 Απριλίου 2008
40
5
Γεια σας θα ήθελα την γνώμη σας και την εμπειρία σας στο παρακάτω περιστατικό μιας και νιώθω αρκετά ανασφαλής με τις γνώμες και τις διαγνώσεις
Εδώ και ένα μήνα περίπου παρατήρησα κάποιο εξόγκωμα στο δέρμα του σκύλου μου, κάτι σαν καρούμπαλο. Σε επίσκεψη στον κτηνίατρο μου είπε ότι είναι κάποια κύστη η οποία θα σκάσει μόνη της κ δεν μου πρότεινε κάποια θεραπεία.
Χθες που έκανα μπάνιο την Bianca παρατήρησα ότι το καρούμπαλο αυτό είχε σκάσει και την θέση του είχε πάρει μία πληγή σε μέγεθος 1,5εκ και βάθος (μετά τον καθαρισμό) 3-4mm που στην επιφάνεια της είχε ένα άσπρο υλικό σαν ψίχουλα (π.χ. τυριού φέτας).
Δεν βρήκα κάποιο γιατρό λόγο Αγ. Πνεύματος, και έτσι καθάρισα την πληγή με καθαρό οινόπνευμα.
Αφαίρεσα στο 90% αυτού του σμήγματος με οινόπνευμα και μπαμπάκι, και το κάλυψα με μια αποστειρωμένη γάζα εμποτισμένη με αντιβίωση και το έδεσα με επίδεσμο.
Σήμερα επισκέφτηκα την κτηνίατρο κ μου είπε τα εξής:
Ότι είναι μια κύστη και ότι πρέπει να κάνω τα εξής:
1.Με μία σύριγγα ινσουλίνης χωρίς βελόνα πλύσης με Betatine solution την πληγή εξασκώντας και λίγη πίεση περιμετρικά για να καθαρίσει.
2. κατόπιν πλύσιμο με κρύο χαμομήλι
3. επάλειψη με "Oxyvet Seg (Άχρωμο)
4. Δέσιμο της πληγής με γάζα και επίδεσμο
5 Αντιβίωση antirobe 75mg
Όλα τα παραπάνω 2 φορές την ημέρα.

Επισυνάπτω φώτο της πληγής, (sorryγια το θέαμα)

kisti..jpg

vassilis3

Active Member
11 Απριλίου 2008
40
5
Πρώτα πρώτα σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
Τρίχες όπως φαίνεται και στην φώτο έχουν αφαιρεθεί περιμετρικά της πληγής, και προσέχω όταν κλείνω την πληγή να είναι όσο το δυνατόν ποιο καθαρή.
Τώρα από το τι προήλθε είναι εύλογο ερώτημα που δυστυχώς δεν απαντήθηκε, πάντως κ στο παρελθόν είχα βρει κάποιες πολύ πολύ μικρές κύστες αλλά δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία.
Έχουμε κάποια ιδέα από το τι προήλθε αυτή η κύστη? Πάντως η συνθήκες που ζει είναι υγιεινές. Θα μπορούσα να φανταστώ κάποιο τσίμπημα ίσως από κάποιο τσιμπούρι αν και δεν έχω δει ποτέ πάνω της τσιμπούρι μιας και κάθε μήνα βάζω frontline και όλους τους μήνες του καλοκαιριού την ψεκάζω με σιτρονέλλα. Η διατροφή της είναι σταθερή, ίσως με τα σαμπουάν που άλλοτε παίρνω το ένα άλλοτε το άλλο, δεν ξέρω τι να υποθέσω..

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Δεν είναι υποχρεωτικό να προκλήθηκε από εξωτερικό/περιβαλλοντικό παράγοντα.
Δεν ξέρω να το πω ιατρικά, αλλά πολλές φορές "γεννάνε" οι οργανισμοί τους κύστες, όπως συμβαίνει και σε μας, άλλωστε.
Συχνά είναι συνάρτηση της ηλικίας. Χρήσιμο θα ήταν, να είχε γίνει μια παρακέντηση, για να δείτε περί τίνος πρόκειται.
Τώρα χρειάζεται μόνο επιμέλεια στην καθαριότητα της περιοχής [σε ποιό σημείο είναι η πληγή; ] και στην φαρμακευτική αγωγή και όλα καλά.

vassilis3

Active Member
11 Απριλίου 2008
40
5
Η Bianca κοντεύει τα 6 ετη και επισυνάπτω φώτο για το που ακριβώς βρίσκεται η πληγή.
Η τροφή που δίνω εδώ και 2 χρόνια είναι η Acana Light.
Είχα αρχίσει με τις κλασικές eukanuba κλπ. μετά δοκίμασα την Origin αλλά ξαφνικά πήρε βάρος και από τότε δίνω την Acana και έχουμε σταθεροποιηθεί.

Attachments

vassilis3

Active Member
11 Απριλίου 2008
40
5
Πιστεύω ότι αν πάρω κ άλλες γνώμες ποιο πολύ θα περιπλέξω τα πράγματα.
Προς το παρόν δίνω την αγωγή και καθαρίζω σχολαστικά την πληγή.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να αφαιρέσω εντελώς το σμήγμα (ψυχούλα τυριού) που είναι προσκολλημένα σε μια γωνιά της πληγής και φοβάμαι ότι θα πρέπει να σκάψω την πληγή για να βγει και δεν το κάνω.
Εύχομαι με την καθαριότητα και τον καιρό να αφαιρεθεί, σκέφτηκα να βάλω οξυζενέ άλλα δεν μου αναφέρθηκε κάτι τέτοιο, ίδωμεν

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Πάρε ένα τηλέφωνο τον γιατρό σου και ρώτα τον τι μπορείς να κάνεις, γι' αυτή την δυσκολία που έχεις.
Μπορεί να είναι κάτι εύκολο.

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Οταν πλενεις με το betadin, βρεξε ενα βαμβακακι και πιεζε το λιγο να κανει αφρο
μπας και μουλιασει και αφαιρεθει! Αφου λοιπον το τριψεις για λιγη ωρα μετα πιεσε
το λιγο στις ακρες της κυστης για να βγει το υγρο αν υπαρχει.
Και μετα κανεις και ολα τα υπολοιπα! Λογικα οτι ειναι να φυγει θα φυγει!

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Η αγωγή που σου έδωσε για να μην μολυνθεί είναι μία χαρά..

Από εκεί και πέρα οι κύστες μπορεί να είναι επιδερμικές (σμηγματογόνος) και άλλοτε τελικά..διάφορα.., δεν είναι κακή ιδέα ποτέ και μία δεύτερη γνώμη..

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να αφαιρέσω εντελώς το σμήγμα (ψυχούλα τυριού) που είναι προσκολλημένα σε μια γωνιά της πληγής και φοβάμαι ότι θα πρέπει να σκάψω την πληγή για να βγει και δεν το κάνω.
Εύχομαι με την καθαριότητα και τον καιρό να αφαιρεθεί, σκέφτηκα να βάλω οξυζενέ άλλα δεν μου αναφέρθηκε κάτι τέτοιο, ίδωμεν
Καλύτερα να το κάνει ένας ιατρός..αντιλαμβάνεσαι προφανώς πως όχι καλά πλυμένα χέρια από την μεριά σου, ένα όχι καλά αποστειρωμένο βαμβάκι..την ώρα της "ανασκαφής" μπορούν να προκαλέσουν μία επιπλέον μόλυνση.

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Καλα ας μην ειμαστε και τοσο υπερβολικοι, δεν κανει εγχειρηση ανοιχτης καρδιας!
Εξαλλου χρησιμοποιοντας ολα αυτα που του εδωσε ο γιατρος νομιζω ειναι καλυμμενος
οσον αφορα τυχον μολυνσεις!

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Καλα ας μην ειμαστε και τοσο υπερβολικοι, δεν κανει εγχειρηση ανοιχτης καρδιας!
Εξαλλου χρησιμοποιοντας ολα αυτα που του εδωσε ο γιατρος νομιζω ειναι καλυμμενος
οσον αφορα τυχον μολυνσεις!
Είναι καλυμμένος αφήνοντας την ήδη πληγή που έχει ως τώρα ..όχι σκαλίζοντας την εμείς επιπλέον.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Νομίζω ότι πλυμμένα χέρια και καθαριότητα της περιοχής, είναι προς το παρόν αρκετά, για να γίνει μια σωστή δουλειά.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Καλό είναι να επισημαίνονται οι "κίνδυνοι".., το "αρκετό" και το "σωστή δουλεία".. στο ίντερνετ, θα εξαρτώνται πάντα από άγνωστους παράγοντες...