Καταρχάς μην βαράς το κεφάλι σου γιατί δεν έχει νόημα. Κι εγώ την έλουζα τη δικιά μου με σιτρονέλες, και να τα σκαλιμπορ και να οι αμπουλες, και στον τέταρτο όροφο μένω όπου θεωρητικά φτάνει πιο δύσκολα η σκνίπα, αλλά το >1600 το αρπάξαμε.
Θεωρώ ότι πρέπει - πριν ξεκινήσεις τη θεραπεία - οπωσδήποτε να ξανακάνεις εξέταση για να διπλοτσεκάρεις τον τίτλο, σε άλλο εργαστήριο όμως, ιδανικά αν μπορείς και στο παστέρ. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα και η μόνη επιλογή είναι το ίδιο εργαστήριο, δίνεις άλλο όνομα ιδιοκτήτη και σκύλου σε συνενόηση και με το γιατρό σου.
Για τη θεραπεία ισχύει ό,τι έγραψαν παραπάνω- μιλτεφοράν αν είναι πειραγμένα νεφρά και συκώτι, ενώ και ενέσεις (γκλυκαντίμ έκανα εγώ) αν όλα είναι οκ (με τις ενέσεις κάνεις υποχρεωτικά και μία φορά τη βδομάδα εξετάσεις σε νεφρά/συκώτι, είναι αποτελεσματική θεραπεία αλλά ταυτόχρονα πολύ βαριά).
Ξεκούρασε το σκύλο, να είναι πιο χαλαρός και μην τον εξαντλείς. Το καλαζάρ όπως και άλλες ασθένειες ταλαιπωρούν και ρίχνουν τον οργανισμό - ενώ και η ίδια η θεραπεία τον καταπονεί.