Λουράκι και ποτε ;


13 Μαρτίου 2018
7
4
Καλησπέρα σας η Μολλυ μου 2 Μαΐου κλείνει τους τέσσερις μήνες ζωής της και έχουμε κανει το δεύτερο εμβόλιο μας περιμένοντας το τρίτο την άλλη εύδομαδα.Εχω πολλές απορίες καθώς ειναι το πρώτο σκυλάκι που αποκτώ και θελω να τα κάνω όλα σωστά οποτε το ερώτημα το σημερινό ειναι ποτε πρέπει να της βάλω λουράκι μεσα στο σπιτι για να το συνηθίσει και αν ειναι καλύτερο αυτο που μπαινει στα ποδαράκια της η αυτο που ειναι μονο στο λαιμουδακι της ;
 


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Το σαμαράκι ("αυτό που μπαίνει στα ποδαράκια") είναι προτιμότερο από το περιλαίμιο καθώς δεν τραυματίζει τον λαιμό.

Βέβαια θα βρεθούν αρκετοί που θα σου πουν ότι με το περιλαίμιο ελέγχεις τον σκύλο καλύτερα αλλά κατ'εμέ αυτό ισχύει μόνο για μεγαλόσωμα και πάλι όχι για όλα και όχι πάντα. Ένας μεγαλόσωμος σκύλος που δεν ελέγχεται με το σαμάρι θα χρειαστεί όχι περιλαίμιο αλλά πνίχτη. Για την εκπαίδευση και πάλι βρίσκω το halti πιο αποτελεσματικό και λιγότερα τραυματικό. Τέλος πάντων αυτά είναι άσχετα πράγματα.

Ναι φυσικά μπορείς να της βάζεις το σαμαράκι μεσα στο σπίτι για κάνα 5λεπτο και να την επιβραβεύεις με λιχουδιά και χάδια όταν το βάζεις και όταν το βγάζεις. Επίσης μπορείς να την πας και "βολτα" μέχρι το μπαλκόνι π.χ. με το λουρί.

Αλλά αυτά δεν είναι και τοοοσο σημαντικά. Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις ευχάριστη την πρώτη σας αληθινή βόλτα. Να μην κουράσεις το κουτάβι και να μην το πιέζεις πολύ, να το αφήνεις να μυρίσει ότι θέλει, να καθίσει λίγο αν χρειαστεί, να έχει άφθονη επιβράβευση για να το συνδυάσει με ευχάριστα πράγματα και να μην φοβάται τίποτα. Αρχικά ένα 10λεπτο, κατά προτίμηση σε ένα όμορφο και ήρεμο μέρος όπως ένα πάρκο π.χ. είναι υπεραρκετό.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.650
19.883
Το σαμαράκι ("αυτό που μπαίνει στα ποδαράκια") είναι προτιμότερο από το περιλαίμιο καθώς δεν τραυματίζει τον λαιμό.
Το κολλάρο δηλαδή, τραυματίζει τον λαιμό; :confused:
 


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Το κολλάρο δηλαδή, τραυματίζει τον λαιμό; :confused:
o_Oo_Oo_O

Γιατί είπα κάτι αποκαλυπτικό;
Σαφώς, αν ο σκύλος τραβάει εστω και λίγο, η πίεση θα οδηγήσει σε τραυματισμό, και ενα κουταβι μεχρι να εκπαιδευτεί στο διπλα τραβαει λιγο η πολυ ΠΑΝΤΑ.
Τεσπα...

http://www.dogster.com/lifestyle/choke-prong-shock-collars-for-dogs-dog-health-tips-injuries

https://www.google.gr/amp/s/healthy...chive/2017/02/12/amp/laryngeal-paralysis.aspx
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.650
19.883
Αν ο σκύλος, τραβάει έστω και λίγο θα...τραυματιστεί!!!
Εχεις πολλά τέτοια παραδείγματα δηλαδή; Γιατί εγώ ομολογώ, μόνο ως εξαίρεση το έχω ακούσει, οπότε ναι...το λες και αποκαλυπτικό!

Το δε link που έχεις βάλει, εννοείται δεν το ανοίγω καν. Από τον τίτλο τουλάχιστον, βλέπω ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση, με το θέμα. Αν παραμέσα έχει ένα τεράστιο κεφάλαιο, για τα απλά και ταπεινά κολλάρα, που είναι απείρως πιο ασφαλή, πάω πάσο.

* Για το halti δε, που προτείνεις παραπάνω, έχω ακούσει τραγικά πράγματα, αλλά δεν είναι του παρόντος θέματος επίσης.
 
  • Like
Reactions: alexxela


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Μην ανοίγεις, ας το κανουν οι αλλοι. Γιατι παραμεσα μιλαει αποκλειστικα για τα ταπεινα περιλαιμια. Αλλα που... εσυ τα ξες ολα ειπαμε.

Εγω παντως εφαρμοζω αυτο που υποστηριζει η εκτροφεας μου που δεν βαζει περιλαιμια παρα μονο σε στιγμες εκπαιδευσης του διπλα, και συμβουλευει το ιδιο στους ιδιοκτητες, και αυτο που εδω και χρονια υποστηριζεται κτηνιατρικα. Μεταξυ σαμαριου και περιλαιμιου επιλεγουμε το σαμαρι. Τελος. Εσυ, οτι σε φωτισει αυτο που πιστευεις κανε
 
  • Like
Reactions: Hiraeth


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.650
19.883
Οταν θα γνωρίσω σκύλο, που από την συνήθη χρήση, του απλού, ταπεινού περιλαίμιου τραυματίστηκε και κατέληξε στον γιατρό, ίσως να προβληματιστώ. Οταν θα γνωρίσω και δεύτερο σκύλο, που του συνέβη αυτό, και συγχρόνως, κτηνίατρο που να εμπιστεύομαι, που θα το κατηγορήσει επίσης, μπορεί και να αναθεωρήσω. Αν ζω δηλαδή μέχρι τότε :rolleyes: Και προσπαθώντας, δεν μπορώ να θυμηθώ και κάτι αντίστοιχο που να ανοίχτηκε ποτέ, σε θέμα εδώ. Γνώμη μου λοιπόν α) απέφυγε τους χαρακτηρισμούς γιατί...μπορώ κι εγώ και καλύτερα και βου) το παρόν θέμα, δεν θεωρώ ότι ενδείκνυται για υπερβολές. Σαμαράκι ή περιλαίμιο. Εγώ λέω περιλαίμιο (χωρίς να αποδίδω κοσμητικά επίθετα σε σένα) κι εσύ σαμαράκι. Απλά πράγματα ;)
 




Konmac

Well-Known Member
18 Σεπτεμβρίου 2017
150
150
58
Ποιό βολικό για το κουτάβι και τον ιδιοκτήτη είναι το κολάρο. Φτηνό, εύκολα προσαρμοσιμο καθολη την ανάπτυξη.
Αν πόναγε ο σκύλος δεν θα τράβαγε, όπως δεν τραβάει στον πνιχτη . Παρόλα αυτά ακόμα και στον πνιχτη πονάει μόνο όταν τραβάει .
Αν βγήκε κάποιος και είπε ότι πιθανόν ανακάλυψε ενα σκύλο τραυματισμένο από κολάρο δεν θα έψαξε πόσοι έχουν παρατριμματα στις μπροστινες μασχάλες Ή τις θυλες από το σαμαρι.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: alexxela


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Δεν ειναι το θέμα αν πονάει, το θεμα ειναι οτι καθαρα ανατομικα οι μασχαλες δεν εχουν να κανουν ουτε με τα ζωτικα οργανα ουτε με την αναπνοη. Στο δευτερο αρθρο αναλυει μερικα πραγματακια που οσο σπανια κι αν ειναι δεν παυουν να συμβαινουν.

Τελος, αν ειναι να επιλεγουμε τον εξοπλισμο βασει κοστους, γτ να μην ταϊζουμε και τροφες τυπου pedigree η ακομα καλυτερα αποφαγια; αφου βολευουν και δεν κοστιζουν!
 
  • Like
Reactions: Hiraeth


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.650
19.883
Ευχαριστω παρα πολυ θα το δοκιμάσω στο κοριτσάκι μ :)
Οτι κι αν αποφασίσεις να δοκιμάσεις, να προσέξεις πολύ α) να κρεμάσεις οπωσδήποτε ταυτότητα πάνω του και β) να είναι όσο σφιχτό πρέπει, για να μην του βγει σε περίπτωση που τραβήξει και μείνεις με το λουρί, στο χέρι o_O Σε περίπτωση που ακούσεις το αντίθετο, μπορεί να βγει εύκολα και από το στηθόλουρο.
 
  • Like
Reactions: bat-iris


alexouli

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2012
406
2.166
32
Πάτρα
Εμάς μας είχαν προτείνει, μέχρι τους 8-9 μήνες τουλάχιστον, να μην του βάλουμε σαμαράκι, γιατί αναπτύσσεται ακόμα ο θώρακάς του. Επίσης επειδή ήταν σκούπα και μάζευε τα πάντα από το δρόμο, μας βόλευε περισσότερο το κολλάρο, μπορούσαμε να ελέγχουμε καλύτερα την κεφάλα του.
 


bat-iris

Well-Known Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
591
622
Στη δικιά μου πάντως, το απλό κολάρο, ειδικά, όταν ήταν κουτάβι και τραβούσε πολύ, της επιβάρυνε το λαιμό ( ; ) και μου έκανε 10 ανάστροφους πταρμούς σε μια βόλτα. Όπως και τα σαμαράκια τύπου julius. Με συμβουλή κτηνιάτρου κόψαμε το κολάρο γιατί μου είπε ότι μεγαλώνοντας μπορεί να της δημιουργήσει θέμα. Δεν το έψαξα παραπάνω πάντως οι ανάστροφοι κόπηκαν αμέσως. Πλέον μου κάνει σπάνια.
Στα του θέματος, ο καθένας ότι τον βολεύει. Δοκιμάζεις και κρατάς αυτό που σε εξυπηρετεί καλύτερα.
 
  • Like
Reactions: ioanna a and Eroe


Elrandir

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2013
468
1.340
Εμείς στην προίκα που έχουμε χτίσει, έχουμε και περιλαίμιο και σαμάρι και αλυσίδα-πνίχτη.

Με τη χρήση του περιλαιμίου δε θεωρώ ότι μπορεί να πάθει ζημιά, όσο και να τραβάει το κουτάβι μόνο του. Είναι επαρκώς έξυπνο για να σταματήσει αν κάτι το ενοχλήσει. Κι αν παίζει τέτοια περίπτωση είναι υπερβολικά σπάνια νομίζω. Δεν συζητάμε, φυσικά, τις περιπτώσεις στις οποίες ο σύνοδος σέρνει το κουτάβι ή το τινάζει γιατί δεν τον ακούει και τον τραβάει.

Στη μικρή κρατήθηκε ως κύριο "εργαλείο" το αλυσιδάκι με μεγάλους σχετικά κρίκους ώστε να πιάνει σαν περιλαίμιο. Με το σαμάρι δεν υπάρχει έλεγχος. Όχι στο τράβηγμα, αλλά σε περίπτωση που θέλω να την απομακρύνω από κάτι/κάπου ΆΜΕΣΑ.

@Molly & Reggina αν σε ενδιαφέρει μπορείς να τα δοκιμάσεις και τα 2. Βάλτης και σαμάρι και περιλαίμιο και δες ποιο την ενοχλεί λιγότερο και είναι πιο άνετη. Να προσέξεις διαστάσεις και εφαρμογή, μη μείνεις με το λουρί στο χέρι. Περιττό να πούμε ότι αν το σκυλάκι μπαίνει σε πρόγραμμα ηλεκτρικής σκούπας το σαμάρι μάλλον το ξεχνάς μέχρι νεωτέρας και εκπαίδευσης του. :)
 
  • Like
Reactions: alexouli


haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Όλα τα σκυλιά μου φοράνε περιλαίμια, κανένα θέμα δεν είχαμε ποτέ. Και τα κουτάβια με το κολάρο μαθαίνω από μικρά. Αν μάθει από μικρό να μην τραβάει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αλλά και να τραβάει, αν πονέσει θα σταματήσει - δεν είναι χαζό.
Ύστερα για μάς είναι μονόδρομος γιατί με το σαμαράκι κομπιάζουν απίστευτα τα μαλλιά.
 


xpetros

Well-Known Member
25 Απριλίου 2016
58
157
36
Καλησπέρα σε όλους,

@Molly & Reggina

Αρχικά έπρεπε ήδη να του είχες φορέσει περιλαίμιο. Δεν χρειάζεται να τον βγάλεις έξω... Το τι θα επιλέξεις, περιλαίμιο ή σαμάρι είναι δικό σου θέμα και του σκύλου σου, αν του αρέσει ή όχι (εμένα η μικρή μου βλέπει σαμάρι και κρύβεται). Σε καμία περίπτωση το περιλαίμιο δεν τραυματίζει το σκύλο. Αν ο σκύλος τραβάει στη βόλτα, είναι μία συμπεριφορά που πρέπει να διορθώσεις έτσι κι αλλιώς, είτε με περιλαίμιο είτε με σαμάρι.
Σχετικά με το περιλαίμιο. Πριν το φορέσεις και προσπαθήσεις να τον περπατήσεις, θα σε συμβούλευα κάποια βήματα.

1. Δείξ'το στο σκύλο σου. Ασ΄τον να το μυρίσει. Μόλις το μυρίσει, μπορείς να τον χαιδέψεις, ακόμα και να του δώσεις καμία λιχουδίτσα.
2. Ακούμπησε το πάνω του. Λιχουδίτσα...
3. Φόρεσε το και βγάλ'το αμέσως. Λιχουδίτσα...
4. Φόρεσε το και παίξε μαζί του. Λιχουδίτσα...
5. Πρόσθεσε τον οδηγό στην όλη διαδικασία και άσε τον σκύλο μέσα στο σπίτι να κάνει βόλτες μόνος του. Λιχουδίτσα...
6. Σιγά σιγά βγάλε τον στον μπαλκόνι κάνοντας τα προηγούμενα βήματα.
7. Τέλος ξεκινάς μέσα στο σπίτι να περπατάς μαζί του, μετά στο μπαλκόνι και θα έρθει η ώρα του έξω.

Έτσι ο σκύλος σου θα προσαρμοστεί πολύ εύκολα και δεν θα συνδυάσει το περιλαίμιο με κάτι ξαφνικό που τον περιορίζει και τον τραβάει. Αργότερα μπορείς να βάλεις ακόμα και την εντολή βόλτα πριν τοποθετείς το περιλαίμιο και τον οδηγό, οπότε σιγά σιγά θα τα συνδυάσει.

Αν στη βόλτα σε τραβάει, είναι κάτι που θα πρέπει να το διαχειριστείς με τα κατάλληλα βήματα ή κάποιον επαγγελματία. Πάντως δεν θα επηρεαστεί από το σαμαράκι να μην τραβάει.

Πληροφοριακά, αν και έχω σαμάρια για τα σκυλιά μου, μόνο περιλαίμια χρησιμοποιώ.

Αυτά τα ολίγα...
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.650
19.883
@xpetros εγώ -που ως γνωστόν, τα ξέρω όλα- :p θα του το φόραγα με συνοπτικές, χωρίς "συζήτηση" και χωρίς να το κάνω big deal για τον σκύλο. Με απλές, ξεκάθαρες, αποφασιστικές, ελαφρές κινήσεις. Αν το σκυλάκι αντιδράσει, θα επέμενα λίγο παραπάνω, μέχρι να το δεχτεί. Αν ζορίζεται και μ'αυτό, θα χρησιμοποιούσα όλες τις παραπάνω κινήσεις που περιγράφεις, με τις λιχουδιές. Πιστεύω τα περισσότερα κουτάβια, το δέχονται σχεδόν αδιαμαρτύρητα, αλλά σίγουρα υπάρχουν και οι ξεροκέφαλες εξαιρέσεις.

Και βέβεια έχεις δίκιο, έπρεπε να έχει φορέσει ήδη περιλαίμιο, από πολύ μικρότερο, ακριβώς για να το συνηθίζει :)
 


ChrisApo

Well-Known Member
7 Μαϊου 2016
705
894
38
Η μαυρη της φώτο μου τραβούσε. Τραβουσε ομως πολύ στη βόλτα. Με τον καιρό αρχισε να παρουσιάζει κατι σαν βήχα να το πω, πνίξιμο, δυσκολία αναπνοής. Ήταν σαν κρίση που κρατούσε απο 30 δευτερόλεπτα μέχρι 2-3 λεπτά. Κατοπιν προτροπής της κτηνιάτρου μου της έβαλα σαμαρακι και δεν κοίταξα ποτε πίσω. Ουτε μια κρίση έκτοτε. Το περιλαίμιο το χω μονο για να υπαρχει κάτι να κραταει την ταυτότητα και μπαίνει μονο στη βόλτα.
 


xpetros

Well-Known Member
25 Απριλίου 2016
58
157
36
@xpetros εγώ -που ως γνωστόν, τα ξέρω όλα- :p θα του το φόραγα με συνοπτικές, χωρίς "συζήτηση" και χωρίς να το κάνω big deal για τον σκύλο. Με απλές, ξεκάθαρες, αποφασιστικές, ελαφρές κινήσεις. Αν το σκυλάκι αντιδράσει, θα επέμενα λίγο παραπάνω, μέχρι να το δεχτεί. Αν ζορίζεται και μ'αυτό, θα χρησιμοποιούσα όλες τις παραπάνω κινήσεις που περιγράφεις, με τις λιχουδιές. Πιστεύω τα περισσότερα κουτάβια, το δέχονται σχεδόν αδιαμαρτύρητα, αλλά σίγουρα υπάρχουν και οι ξεροκέφαλες εξαιρέσεις.

Και βέβεια έχεις δίκιο, έπρεπε να έχει φορέσει ήδη περιλαίμιο, από πολύ μικρότερο, ακριβώς για να το συνηθίζει :)
Ανάλογα την ηλικία του σκύλου και τις εμπειρίες του, θα "δεχτεί" γρήγορα ή πιο αργά το περιλαίμιο. Αν δεις ότι το φοράς στο σκύλο πρώτη φορά και είναι μέσα στην τρελή χαρά και δεν του δίνει σημασία, φυσικά και μπορείς να πας πιο γρήγορα. Το σύνηθες όμως είναι να χρειάζονται τα παραπάνω βήματα. Ανάλογα το σκύλο, μπορεί να επιτευχθούν σε μία μέρα ή σε τρεις μέρες ή και μία βδομάδα.... Το να το κάνεις γρήγορα, υπάρχει περίπτωση να τον στρεσάρεις. Το φοράς μπαμ, ο σκύλος προσπαθεί να καταλάβει τι είναι αυτό, κάθεται και το ξύνει προσπαθώντας να το βγάλει κτλ. Αυτό σημαίνει στρες και ανάλογα πόσο έντονο είναι, μπορεί να επηρεάσει τις μετέπειτα συνήθειες του. Αν τον στρεσάρεις πρώτα, μετά είναι πιο δύσκολο να το καταφέρεις. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη της "θεραπείας-διόρθωσης".

Μπορείς να το σκεφτείς σε σένα... Αν πάει ξαφνικά κάποιος να σου βάλει κάτι σαν περιλαίμιο στο λαιμό, θα στρεσαριστείς για μία στιγμή... Θα το πιάσεις να δεις τι είναι, θα πας στον καθρέφτη να το δεις, θα προσπαθήσεις να το βγάλεις για να δεις πως βγάινει, αν δεν βγαίνει θα στρεσαριστείς παραπάνω κτλ... Το ίδιο συμβαίνει και στο σκύλο.
 
Last edited:




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf