Μάστιγα οι πωλήσεις ζώων μέσω Ίντερνετ!


miminoula

Well-Known Member
26 Νοεμβρίου 2011
1.339
9
45
Κερατσίνι - Νίκαια
www.facebook.com
Η Catherine Rogi, μητέρα δύο παιδιών, ήθελε να πάρει ένα νέο σκύλο αφού αυτό που υιοθέτησαν, πέθανε από γηρατειά. Η 16χρονη κόρη της σερφάροντας στο Ιντερνετ ανακάλυψε αγγελίες ζώων και ''ερωτεύτηκε'' ένα ΗΜΙΑΙΜΟ Μπισόν-Σιχ Τσου το οποίο πωλούνταν - ναι πωλούνταν, παρότι ήταν ημίαιμο, όπως και χιλιάδες άλλα σε ελληνικά sites και εφημερίδες- προς 350 δολλάρια.

Η Rogi πλέον θεωρεί πάθημα και μάθημα την αγορά αυτή. Αρχικά επικοινώνησαν με τον ''πωλητή'' ο οποίος έμενε σε άλλη περιοχή όμως κανόνισε άμεσα και εύκολα να πάρουν το κουτάβι, που υποτίθεται ήταν 8 μηνών. Τους έδωσε ραντεβού λίγες μέρες μετά σε ένα κτίριο. Όταν έφτασαν εκεί όμως δεν είχαν την ευκαιρία να δουν το σκυλάκι στο χώρο του, την αντίδρασή του κλπ αλλά οι...''πωλητές'' έβγαλαν το σκύλο έξω στο δρόμο.

Τους είπαν μάλιστα ότι χαίρονται που θα τον πάρουν αυτοί, αφού φώναζε πολύ μέσα στο διαμέρισμα. Αμέσως μετά τους είπαν ότι θα πρέπει να του δώσουν και ένα χαπάκι, που δεν ήταν τίποτα, αλλά ένα μικρό πρόβλημα με το στομάχι του.

Στην αρχή η μητέρα δεν ήθελε να αγοράσει αυτό το ζώο και κάτι δεν της πήγαινε καλά. Οι πωλητές τότε της μείωσαν την τιμή...στα 300 δολλάρια! Τελικά πήραν το ζώο που ήταν ανήσυχο στο αυτοκίνητο ενώ όταν έφτασαν στο σπίτι τους, το ζώο δεν ήξερε καθόλου πώς να κινείται στους χώρους, ήταν φοβισμένο, αγχωμένο και έκανε αμέσως διάφορες ζημιές.

Κάλεσε τον πωλητή αλλά δεν το σήκωνε. Τους έστειλε email..καμία απάντηση. Όταν πήγε το ζώο στο γιατρό αποδείχτηκε ότι ήταν 18 μηνών και όχι 8 μηνών ενώ δεν υπήρχε καμία πληροφορία για το ιατρικό του ιστορικό και τι εμβόλια είχε κάνει. Και παρότι ήταν γλυκύτατο και όμορφο, δεν συμπαθούσε καθόλου τα παιδιά, άγνωστο γιατί. Το δε χάπι που της είπαν να του δώσει ήταν γιατί η κοιλιά του ήταν γεμάτη σκουλήκια, αφού δεν είχε αποπαρασιτωθεί ποτέ στη ζωή του.

Αυτό το κακοποιημένο, παραμελημένο, ημίαιμο ζώο είχε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και αποδείχτηκε ότι μια γυναίκα τον είχε αγοράσει αρχικά έξω από ένα πάργκινγκ, από τους ίδιους ανθρώπους. Μετά το παρέδωσε στη Φιλοζωϊκή αλλά οι πωλητές πήγαν και το πήραν πίσω!



Δεκάδες οι παρόμοιες (και χειρότερες) εμπειρίες όμως και στην Ελλάδα.Στο adespoto.gr έχουμε γράψει πολλές φορές για την αμφίβολη προέλευση των κουταβιών και των γατιών που πωλούνται στα Pet Shops. Τι γίνεται όμως με τις ακόμα πιο ανεξέλγκτες πωλήσεις στις εφημερίδες και κυρίως στο Διαδίκτυο;

Η ανωνυμία των αγοραστών και των πωλητών στο Διαδίκτυο δυστυχώς κάνει πολύ δύσκολο έως απίθανο το να είναι κάποιος όντως υπεύθυνος σε σχέση με τις ζωντανές ψυχές που εμπορεύεται.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όπου υπάρχει κέρδος, οι άνθρωποι ξεχνάνε ότι έχουν να κάνουν με ζωντανά ζώα, με αισθήματα, που χρειάζονται φροντίδα. Τα ζώα σημαίνουν κέρδους, οι πωλητές είναι συνήθως ''εκτροφείς της πίσω αυλής'', που ζευγαρώνουν παράνομα τα ζώα τους και δεν είναι δηλαδή επίσημα αναγνωρισμένοι εκτροφείς ενώ πολλές φορές εκμεταλλεύονται φιλόζωους που ψάχνουν ένα ζωάκι ή άλλους που είναι ''κολλημένοι'' με ράτσες. Στη χώρα μας άλλωστε έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα 3 παράνομα εκτροφεία ζώων.

Όποιος ζητά να πάρει σκύλο ή γάτα θα πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα. Ειδικά όταν θέλετε μια συγκεκριμένη ράτσα, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αρχικά αν μπορείτε να το μεγαλώσετε και όχι αν σας αρέσει η φατσούλα του. Κάθε ράτσα έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Δεν αρκεί να παραγγείλετε ένα κουτάβι ή ένα γατάκι που κάποιος θα ισχυρίζεται ότι προέρχεται από ''εκτροφείο της ΕΕ'' και ότι έχει ''microchip και passport''. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τους γονείς τους ζώου, αν έχει χαρτιά καθαροαιμίας, αν ο εκτροφέας είναι αναγνωρισμένος, με άδεια, να δείτε τις εγκαταστάσεις του και να δείτε το περιβάλλον όπου έχει μεγαλώσει το κουτάβι ή το γατάκι. Αλλιώς αγοράζετε ένα ζώο με αμφίβολη υγεία, που μπορεί να έχει κακοποιηθεί και να γίνει φοβικό ή να μην είναι καθαρόαιμο και να προκύψουν δεκάδες προβλήματα στο μέλλον, όπως δυσπλασία κ.α.

Το κυριότερο όμως κομμάτι είναι το ηθικό. Δεν μπορεί ο καθένας από εμάς επειδή έχει ένα ''τύπου καθαρόαιμο'' ζώο να πουλά τα μωρά του στο Διαδίκτυο, χωρίς αποδείξεις, ΑΦΜ και χωρίς να φορολογείται. Δεν μπορεί ακόμα παραπάνω, να εμπορεύεται ψυχές και να τις εκμεταλλεύεται επειδή υπάρχει ζήτηση. Όσο και αν δεν το καταλαβαίνετε, μαζί με τα ζώα, εκμεταλλεύεται και εσάς, που ζητάτε να αγοράσετε αυτά τα ζώα...

Πάνω από 8500 ζώα πωλούνται μέσω Ιντερνετ κάθε χρόνο. Πολλοί πωλητές και διαδικτυακά ''pet shop'' ισχυρίζονται ότι τα ζώα τους είναι υγιή, από τα καλύτερα εκτροφεία της Ευρώπης, με προσόντα το...microchip και το διαβατήριο ζώων!

Αυτό που δεν αποκαλύπτουν είναι ότι τα κουτάβια και τα γατάκια αυτά προέρχονται στην πλειοψηφία τους από άθλια μαζικά εκτροφεία, κυρίως από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, όπου οι γονείς κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ιατρική περίθαλψη ενώ τα μωρά αποχωρίζονται από τη μάνα πριν την ηλικία των 2 μηνών. Πολλές φορές δεν τους έχει γίνει το εμβόλιο παρότι αναγράφεται ψευδώς στο βιβλιάριο τους, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα προς τη χώρα μας. Τα περισσότερα έρχονται σε ηλικία κάτω από 2 μηνών και πάσχουν από τύφο και πάρβοιο, αφού είναι ανεμβολίαστα, χωρίς επαρκή αντισώματα και ζουν σε γυάλινα κλουβιά, μαζί με τις ακαθαρσίες τους (αν καταλήξουν σε πετ σοπ) ή σε κλουβιά και αποθήκες εμπόρων. Δεκάδες οι αμπειρίες ανθρώπων που αγόρασαν από πετ σοπ ή από έτοιες αγγελίες και το ζώο πέθανε μέσα σε λίγα 24ωρα. Πολλές φορές δε οι πωλητές λένε να του δώσετε λίγο...ζαχαρόνερο για να γίνει καλά!!!

Υπολογίζεται ότι 32% της ζήτησης καθαρόαιμων ζώων αφορά κυρίως μικρόσωμα σκυλάκια, όπως γκριφόν, κανίς, κόκερ. Άλλες ράτσες που ζητούνται και είναι δημοφιλείς λόγω φήμης όπως τα Δαλματίας και τα Λαμπραντόρ ενώ οι περισσότεροι που θέλουν ένα φύλακα για το...άδειο οικόπεδο τους ή τη μάντρα τους, χωρίς να νοιάζονται για τις ανάγκες του ζώου, ζητούν Ροτβάιλερ, Ντόμπερμαν και Λυκόσκυλα. Αγνοούν πολλές φορές τόσο τη δύναμη των ζώων αυτών, την ανάγκη για εκπαίδευσή τους όσο και τη δυσπλασία που μπορεί να εμφανίσουν αν ΔΕΝ προέρχονται από ελεγμένους γονείς. Έτσι, τα ζώα καταλήγουν με πρόβλημα στα πόδια, να πονάνε και οι ιδιοκτήτες σπάνια πληρώνουν τα ακριβά ορθοπεδικά χειρουργεία που απαιτούνται. Τις περισσότερες φορές εγκαταλείπουν το..σκάρτο εμπόρευμα που αγόρασαν στο δρόμο. Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν και με Σαρ Πει ή Chow Chow που εμφανίζουν σοβαρά δερματκά ή οφθαλμολογικά προβλήματα και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τα φροντίσουν, αφού τα αγόρασαν μόνο για τις χαριτωμένες ζάρες τους τα πρώτα και για τα σαν λιοντάρι κεφαλάκια τους τα δέυτερα...κ.ο.κ.

Οι αγγελίες πώλησης φυσικά δεν είναι όλες από εμπόρους και πετ σοπ. Πολλές είναι και από ιδιώτες, που ζευγαρώνουν χωρίς κανέναν έλεγχο και εξετάσεις των ζώων τους, και επειδή είναι κάποιας ράτσας, επιλέγουν να τα πουλήσουν, παράνομα, χωρίς αποδείξεις, ώστε να βγάλουν κέρδος. Δεν φέρουν λιγότερη ευθύνη και αυτοί.

Όλα αυτά φυσικά επιβαρύνουν τον μεγάλο αριθμό των αδέσποτων ζώων, αφού άνθρωποι που αγόρασαν ένα ζώο δεν διστάζουν να το εγκαταλείψουν αν τους βγει ''προβληματικό'' ή αν δουν ότι τελικά δεν μπορούν να το φροντίσουν. Τα ζώα πωλούνται από 250 ευρώ το ένα έως και 800 ή 1000 ευρώ.

Το Διαδίκτυο δυστυχώς δεν έχει νομικούς περιορισμούς για όλες αυτές τις αγοραπωλησίες ζώων.

Η ''καλύτερη'' ένδειξη για να δείτε ότι μια αγγελία δεν προέρχεται φυσικά από σοβαρό εκτροφέα, είναι ότι με το ίδιο τηλέφωνο ή τα ίδια στοιχεία, μπορείτε να δείτε ότι πωλούνται πάνω από μία, δύο ή πέντε διαφορετικές ράτσες ζώων. Αυτό υποδηλώνει έναν έμπορα ή εισαγωγέα και όχι εκτροφέα. Ο εκτροφέας ασχολείται συνήθως με μία μόνο ράτσα και αφιερώνεται σε αυτή, ώστε να δημιουργεί υγιή σκυλιά που θα εκπροσωπούν επάξια τη ράτσα.

Επίσης, ένας σωστός εκτροφέας θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις για το πού θα έχετε το ζώο και πώς και δεν θα νοιαστεί απλά να σας το δώσει και να πάρει τα χρήματα. Οι σωστοί εκτροφείς ενδιαφέρονται τα ζώα τους να πάνε σε σωστά σπίτια, που θα τα αγαπούν και που θα ξέρουν τι απαιτήσεις έχει η ράτσα που αναλαμβάνουν.

Ο σωστός εκτροφέας έχει εγκαταστάσεις, όπου θα σας καλέσει να πάτε, να μιλήσετε από κοντά, να δείτε τους γονείς και φυσικά τα χαρτιά καθαροαιμίας των ζώων.

Αντίθετα, οι αγγελίες στο Ιντερνετ υπόσχονται αποστολή του...κουταβιού σε όλη την Ελλάδα με μεταφορικές εταιρίες και δεν σας δίνουν κανένα στοιχείο για το πού κρατούνται αυτά τα ζώα.

Θα πρέπει λοιπόν να ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΤΕ το Διαδίκτυο από τις επιλογές σας αν ψάχνετε να αγοράσετε σκύλο, εκτός αν δείτε συγκεκριμένο site εκτροφείου. Όταν θέλετε ένα καθαρόαιμο ζώο, ο καλύτερος τρόπος είναι να επικοινωνήσετε με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και ζητήσετε τηλέφωνα εκτροφέων της ράτσας που σας ενδιαφέρει. Αποφύγετε Ιντερνετ, εφημερίδες και πετ σοπ.

Αν πάλι θέλετε απλά ένα ζωάκι, μικρόσωμο ή μεγαλόσωμο, κουτάβι, γατάκι ή ενήλικο, υπάρχουν πάντα δεκάδες αδέσποτα σε σωματεία και καταφύγια για να τα υιοθετήσετε δωρεάν και να κάνετε μια δωρεά, που θα βοηθήσει πιο πολλά ζώα, πέραν του ενός που θα υιοθετήσετε...

Πηγή