Μίκρυνε η βόλτα


Miss

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
278
0
Αργυρούπολη
Κι όμως μίκρυνε η βόλτα μου με το Lucky κι άρχισα να προβληματίζομαι γιατί όλοι συζητάμε και ρωτάμε με πόση "ώρα" πάς το σκυλί βόλτα... είναι τελικά σωστό αυτό?

Με το Lucky ξεκινήσαμε τις μεγάλες βόλτες στο βουνό... ξεκινώντας το κάναμε 55 λεπτά, σιγά σιγα, κατυτερεύοντας η συννενόηση με το σκύλο αυτός έκανε ένα συμβιβασμό και πήγαινε λίγο πιο σιγά (δε με σέρνει πλέον μετά τα πρώτα 5 λεπτα που βγαίνουμε από την πόρτα) κι εγώ με τη σειρά μου επιτάχυνα μιας και άρχισα να συνηθίζω την άσκηση, οπότε ο χρόνος μειώθηκε σταδιακά στα 35-40 λεπτά.

Τελικά με τι πρέπει να μετράμε τη βόλτα? χιλιόμετρα ή ώρες:confused:
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Παρε μια ιδεα από τις απαντησεις σε ερωτηση μου σχετικα με την ασκηση γενικα:

http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=6376&page=2

Εξαρταται από πολλους παραγοντες.
Ποσο ασκειται γενικα ο σκυλος.
Φυλή
Ηλικια
Θερμοκρασια περιβαλλοντος
Δικος σου χρονος και αντοχη.


...........
Μπορούμε να έχουμε πολλές διαβαθμίσεις πχ ανάλογα

Την φυλή (τεράστιες διαφορές μεταξύ πχ ενός γαλλικού μπούλντογκ και ενός βέλγικου ποιμενικού)

Την περίοδο που το κάθε ζώο αναπτύσσεται (ένα έφηβο Γ.Ποιμενικό δεν παρουσιάζει την ίδια δυνατότητα ή αντοχή στην άσκηση αν η εφηβεία του συμπέσει με καυσωνες το καλοκαίρι από ότι θα παρουσίαζε με "καλές" θερμοκρασίες τον χειμώνα)

Το είδος της άσκησης και τον τρόπο ζωής του σκύλου όλη την υπόλοιπη μέρα εκτός της πχ. 1 αυτής ώρας.

Ενα κουτάβι σε μικρή ηλικία δεν πρέπει να πιέζεται είτε άμεσα (τράβηγμα του λουριού για να "επεκταθεί" η βόλτα του σε χρόνο και απόσταση) είτε έμμεσα (πχ άλλο σκυλί μεγαλύτερων αντοχών και μεγαλύτερης ηλικίας) ... πρέπει να μπορεί να ξεκουραστεί όποτε και όσο θέλει και σε καμία περίπτωση η εκγύμναση του να μην είναι φυσική, αλλά να μπαίνει σε στύλ "προπόνησης" για το οτιδήποτε.

Το ίδιο ισχύει και για έναν σκύλο σε πρώιμη εφηβεία και μέχρι σχεδόν το τέλος της, εκεί μπορεί να εφαρμοστεί σταδιακά αυξανόμενη άσκηση αλλά καλύτερα είναι αυτή να είναι φυσική (πχ πορεία σε δάσος) παρά με το ρολόι στο διάδρομο ...