canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
μικρόσωμα σκυλιά.jpg

Μικρόσωμα σκυλιά μέχρι 4 κιλά

Πολλοί μπορεί να αναρωτηθείτε τι σόι τίτλος για θέμα είναι αυτός... Που τον σκέφτηκα;

Δυστυχώς, δεν είναι κάτι που βγήκε από το μυαλό μου. Η φράση "μικρόσωμα σκυλιά μέχρι 4 κιλά" είναι μια από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στην Google εδώ και αρκετό καιρό (μαζί με άλλες ανησυχητικές και ενδεικτικές).

Σαν ένα μικρό δείγμα μεγέθους θα σας πω πως τις τελευταίες 28 ημέρες έγιναν 3.808 αναζητήσεις με την φράση "μικρόσωμα σκυλιά μέχρι 4 κιλά"!

Γιατί οι άνθρωποι θέλουν μικρόσωμα σκυλιά;

Η τάση, η μόδα των πολύ μικρόσωμων σκυλιών δεν είναι τόσο φρέσκια, αλλά παρουσιάζει ανοδική πορεία τελευταία.

Δεν είναι μια τάση που περιορίζεται στα σκυλιά, μα είναι λογικό η ζήτηση για μικρόσωμα σκυλιά να είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο είδος μικρόσωμου κατοικίδιου. Από μίνι σκύλους έως μίνι αγελάδες, φαίνεται ότι δεν υπάρχει όριο. Γι 'αυτό σήμερα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν ένα μικρόσωμο σκύλο ως σύντροφο.

Δεν είναι όμως τόσο τα πρακτικά θέματα που ωθούν τους ανθρώπους να επιθυμούν έναν υπερβολικά μικρόσωμο σκύλο. Δεν είναι η έλλειψη χώρου ή η οικονομική αδυναμία να τον... ταΐζουν.

Ποιοι μπορεί, λοιπόν, να είναι οι λόγοι;

Για παράδειγμα, σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, βλέπουμε ότι συγκεκριμένες φυλές σκύλων ευδοκιμούν ως μέρος της μόδας και ότι τα Μ.Μ.Ε. συντελούν στην ενίσχυση αυτών των εξελίξεων. Η κοινωνική μετάδοση, λοιπόν, (ή μόδα) είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τις προτιμήσεις για τα πολύ μικρόσωμα σκυλιά. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η μόδα που καθοδηγείται από διασημότητες για πολύ μικρά άτομα φυλών σκύλων, όπως το Chihuahuas.

Η φυσική εμφάνιση ενός σκύλου μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική αναγνώριση του ιδιοκτήτη από άλλα άτομα μιας κοινωνίας ή κοινότητας.

Η συγκεκριμένη σχέση μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου θα μπορούσε να εξηγήσει περαιτέρω γιατί ορισμένα ζώα είναι πιο πιθανό να γίνουν αντικείμενα ανθρώπινης έλξης και αποδοχής.

Επίσης, η έννοια της κατοχής του υπερβολικού και του σπάνιου είναι και μια μορφή κοινωνικού status.

Ότι είναι κακό για την υγεία δεν μπορεί να είναι χαριτωμένο!

Τα περισσότερα από αυτά τα μικρόσωμα σκυλιά υποφέρουν από πόνους, υπερευαισθησίες, πολύ συχνούς τραυματισμούς, υπογλυκαιμίες, πολλών ειδών ανατομικά προβλήματα, καρδιακά σύνδρομα, κ.α.

Οι εκτροφείς αυτών των σκύλων θα τα πουλήσουν σε άτομα που αγοράζουν το σκυλί ως μόδα και αξεσουάρ αντί να βασίζονται σε μια εκπαιδευμένη απόφαση για το τι είναι σωστό και κατάλληλο για αυτούς. Ο σκύλος πρέπει να πληρεί τα κριτήρια της αγοράς και όχι κριτήρια υγείας και ευζωίας.

Όλες οι πληροφορίες για τα προβλήματα υγείας και την ακαταλληλότητα αυτών των επιλογών εκτροφής και επιλογής είναι διαθέσιμες. Ο κόσμος, όμως, δείχνει να τις αγνοεί επιδεικτικά.

Δεν είναι μόνο τα προβλήματα υγείας για τα μικρόσωμα σκυλιά

Στα μικρόσωμα σκυλιά συναντάμε, συνήθως και πολλά προβλήματα συμπεριφοράς. Σκυλιά συνεχώς ανήσυχα, υπερευαίσθητα σε κάθε είδους ερέθισμα, νευρικά, φοβικά ή επιθετικά. Μικρόσωμα σκυλιά που γαβγίζουν συνεχώς και τεντώνουν το λουρί, έτοιμα να επιτεθούν σε οτιδήποτε.

Φανταστείτε πώς μοιάζει ο κόσμος εάν είστε πολύ μικροσκοπικός... Ξαπλώστε στο έδαφος και κοιτάξτε ψηλά γύρω σας και θα δείτε ότι περιβάλλεται από πόδια.

Καθώς κοιτάζετε προς τα πάνω, σκεφτείτε πώς πρέπει να είναι να κοιτάζετε συνεχώς ψηλά. Πάντοτε κοιτάζοντας πράγματα που είναι πολύ μεγαλύτερα από εσάς.

Τώρα πώς θα αντιδρούσατε όταν ένας ξένος γίγαντας κατευθύνετε προς το μέρος σας με τα χέρια απλωμένα και προσπαθεί να σας πιάσει;

Ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων και της λανθασμένης αντιμετώπισης κάθε άσχημης συμπεριφοράς από τους ιδιοκτήτες οδηγεί σε πολλά προβλήματα και κινδύνους. Για τους ανθρώπους ο φόβος, η επιθετικότητα, η νευρικότητα, η ανησυχία του μικρόσωμου σκύλου είναι απλά... χαριτωμενιές και γλυκουλιές.

Όσο μικρόσωμος και αν είναι ένας σκύλος, συνεχίζει να είναι σκύλος

Αν νομίζετε ότι ο υπερβολικά μικρόσωμος σκύλος είναι οικονομικότερος, πιο εύκολος, δεν χρειάζεται βόλτα, δεν θέλει εκπαίδευση, δεν κάνει ζημιές ή δεν θα σας δαγκώσει... Κάνετε μέγα λάθος!

Οικονομικά μπορεί να σας στοιχίσει υπερδιπλάσια λόγω προβλημάτων υγείας και ατυχημάτων. Μπορεί να παρουσιάσει κάθε πρόβλημα συμπεριφοράς που οποιοσδήποτε σκύλος, οποιουδήποτε μεγέθους μπορεί να παρουσιάσει συν όσα είπαμε πιο πάνω. Θέλει βόλτες, κάνει ζημιές, γαβγίζει και δαγκώνει... είναι σκύλος.

Εννοείται πως δεν πρέπει να τον σκέφτεστε σαν αξεσουάρ και δεν πρέπει να είναι κίνητρο σας όλα τα ωραία πουλοβεράκια, τα στρασάκια και οι δερμάτινες τσαντούλες που μπορείτε να του πάρετε και να συνδυάσετε με τα δικά σας.

Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες, αλλά...

Επομένως, οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς των πολύ μικρόσωμων σκύλων δεν χρησιμεύουν για την αποτροπή της αυξανόμενης δημοτικότητάς τους. Αυτό επειδή οι θεμελιώδεις συναισθηματικές επιβραβεύσεις των ιδιοκτητών από την κοινότητα στην εμφάνιση αυτών των φυλών είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί θετικοί παράγοντες.

Δηλαδή, η αποδοχή και οι θετικές αντιδράσεις των πολλών στα γλυκούλικα μικρόσωμα σκυλιά μέχρι 4 κιλά είναι πολύ πιο ισχυρές από την λογική ή την υποτιθέμενη αγάπη για τα σκυλιά. Τα Μ.Μ.Ε. και η showbiz συμβάλλουν πολύ στην ενδυνάμωση των λανθασμένων θετικών απαντήσεων.

Αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη εύρεσης καλύτερων τρόπων για να παρακινήσουν τους υποψήφιους ιδιοκτήτες να απαιτήσουν σκύλους που δεν πάσχουν από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με υπερβολικές και υπερτυπικές εμφανίσεις και αναπαραγωγή με λανθασμένα κριτήρια.
 
Last edited by a moderator:


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Δυστυχώς η μόδα παίζει το ρόλο της, αν και δεν θα έπρεπε. Θυμάμαι μια "εκτροφεα" γιορκιων (δεν θυμάμαι σε ποια χώρα) μου είχε απαντήσει σε ένα μήνυμα πως θα εκτρεφει ο, τι γουστάρει και ο, τι πουλάει...Αν ο κόσμος θέλει πράσινο γιορκι, πράσινο θα βγάλω...

Υπάρχει θεωρω κάτι πάρα πολύ σημαντικό σε όλα αυτά, που έχει αξία να σταθούμε : στην ιστορία πίσω από τις μικρόσωμες φυλές σκύλων και το πώς δημιουργήθηκαν.
Δεν θα αναφερθώ στα τσιουαουα, γιατί δεν την ξέρω την φυλή (δεν την έχω μελετήσει).

Θα αναφερθώ όμως στα yorkshire terrier και στους προγόνους του, που έχω ασχοληθεί περισσότερο.
Το πρώτο πρώτο πρότυπο των γιορκι, συντάχθηκε τον Απρίλιο του 1891. Σχετικά με το μέγεθος υπήρχαν 2 κατηγορίες : μια κάτω των 2.2 κιλών και μια πάνω από 2.2 αλλά να μην υπερβαίνει τα 5.5 κιλά. Ποτέ (ιστορικά) δεν υπήρξε όριο προς τα κάτω. Σήμερα το πρότυπο αναφερει για το βάρος "μέχρι 3.2 κιλά".

Οι πρόγονοί του, οι τύποι σκύλων που συντελεσαν στην δημιουργία του δηλαδή, ήταν και αυτοί σχετικά μικρόσωμοι σκυλοι, ένας εξ αυτών το waterside terrier, ένας σκληροτραχηλος σκύλος (όπως περιγράφεται) ήταν από 3 μέχρι και 9 κιλά. Το ίδιο και το Clydesdale.
Η ιστορία πάει πολύ πίσω (11ο αιώνα περίπου) και αναφέρει πως οι φτωχοί χωρικοί δεν επιτρέπονταν να έχουν μεγάλους κυνηγετικούς σκύλους. Τους επέτρεπαν μονάχα σκύλους που είχαν τέτοιο μέγεθος ώστε να χωράνε να περάσουν μέσα από ένα στεφάνι διαμέτρου 18 περίπου εκατοστών.
Αυτοί οι σκυλοι ζούσαν με τους ανθρώπους τους, κυνηγούσαν μαζί τους και σταδιακά εξελίχθηκαν σε δεινους κυνηγούς τρωκτικων και άλλων μικροσωμων ζώων.
Κάπως έτσι εξελίχθηκαν οι μικρόσωμοι τύποι τεριε όπως το waterside πχ.

Στην πάροδο των χρόνων εμφανίστηκε και ένα "σπορ" που συντελεσε στην διατήρηση αυτών των μικροσωμων σκύλων : το rat baiting. Όσο μικρότερος ο σκύλος τόσο μεγαλύτερο το handicap.

Με την δημιουργία του Kennel Club και την ιστορία που ακολούθησε με τις φυλές σκύλων και τις κλειστές δεξαμενές, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έφερε ένας τύπος σκύλων και αργότερα μια φυλή, διατηρήθηκαν μέχρι τις μέρες μας.
Σαφέστατα υπάρχουν περιπτώσεις φυλών που εξελίχθηκαν, καταστράφηκαν, αλλοιωθηκαν. Κάποιες όμως είναι (επιτρέψτε μου τον όρο) διατηρητεες. Διατηρούνται ως τις μέρες μας ως είχαν (με πολύ μικρές ίσως και αμελητέες διάφορες).

Αυτό το θέμα με προβληματίζει αρκετά τον τελευταίο καιρό.
Γιατι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που μετα τις βραχυκεφαλες φυλές, στοχοποιει τις μικρόσωμες φυλές. Σκύλους κάτω των 5 κιλών, ίσως αργότερα και κάτω των 10 κιλών.
Εαν "περάσει" όλο αυτό, μετά τι θα έχει σειρά άραγε;
Και αν "περάσει" ποια θα είναι η τύχη όλων των μικροσωμων φυλών;
Πολύ απλά θα πάψουν να υπάρχουν.

Υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία συμφωνώ μαζί σου @canis. Παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητο πως όλοι οι μικρόσωμοι σκυλοι (σε λογικά πλαίσια μικρόσωμοι) θα έχουν προβλήματα (υγείας ή συμπεριφοράς).
Άλλο είναι τα 3 κιλά και αλλο είναι το 1 κιλό. Βέβαια όλα είναι θέμα και εκτροφης, γονιδίων, προσοχής, τελειομανιας, σεβασμού, οράματος. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Ας μην σταθούμε σε αυτό.
Θεωρώ όμως πως η υπερβολή, το ακραίο είναι αυτό που ενοχλεί (ενοχλεί κι εμένα) και αυξάνει τις πιθανότητες προβλήματος.
 
  • Like
Reactions: canis and zerom0


Vania

Well-Known Member
13 Φεβρουαρίου 2017
188
694
Πρόβλημα για πολύ δυνατούς λύτες. Δεν έχω απαντήσεις, μόνο ερωτήσεις.
Πώς θα έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο?

Πως θα μπορέσουμε να αποσυνδέσουμε αυτό που μας έλκει με την επιθυμία της απόκτησης?
Αν δεν ήξερες ότι υπάρχει πώς θα ήθελες να το αποκτήσεις?
Κι αυτός που το έχει πρέπει να το κρατά κρυφό μη το δουν και το επιθυμήσουν κι άλλοι?
Τι θεωρεί ο κάθε άνθρωπος υπερβολικό και τι θεωρεί φυσιολογικό?
Ως που θα έφταναν οι πράξεις του ώστε να το αποκτήσει?
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
@Yorkaddict

Επικεντρώνεις στο σκύλο και την ιστορία του (στα Yorkshire συγκεκριμένα) και στο ότι είναι φυσιολογικά τόσο μικρά και αποδεδειγμένα μπορούν να μην έχουν προβλήματα σε αυτά τα μεγέθη. Μπορούν να είναι μια χαρά, ακόμα και "εργασιακά", αν έχουν μια σωστή εκτροφή και αποφεύγονται οι υπερβολές.

Καλά κάνεις και επικεντρώνεις σε αυτό και συμφωνώ.

Εγώ αυτό που έγραψα είχε σαν έναυσμα την αναζήτηση... Δηλαδή, το πλήθος των ανθρώπων που ψάχνει σκύλο έτσι. Με πρωταρχικό κριτήριο το σωματικό βάρος σε αυτό το όριο... μέχρι 4 κιλά.

Όχι, δηλαδή, ότι ένα σκύλος 3 ή 4 κιλά είναι απαραίτητα προβληματικός και κακώς υπάρχει.

Νομίζω θα συμφωνήσεις πως οι άνθρωποι που ψάχνουν σκύλο με αυτό τον τρόπο δεν θα προχωρήσουν αργότερα σε αναζητήσεις τύπου "Πως διαλέγω σωστό εκτροφέα για σκύλο μέχρι 4 κιλά" ή "Πιθανά προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς σκύλων μέχρι 4 κιλά".

Επικεντρώνω στον άνθρωπο δηλαδή και όχι στο σκύλο σαν σημείο αρχικού ενδιαφέροντος και κατανόησης.

Θέλω να (του) εξηγήσω αυτό που εγώ νομίζω πως είναι ένας λάθος τρόπος σκέψης. Κάτι που θα τον οδηγήσει σε προβλήματα, μάλλον και θα διαιωνίσει πολλά περισσότερα.

Εκεί είναι που παίζει ρόλο και η μόδα, οι ταινίες, οι διάσημοι, κλπ.

@Vania

Όλα αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί να έχουν μία απάντηση. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και έχουμε διαφορετικά κριτήρια, διαφορετικά γούστα, διαφορετικό τρόπο που επεξεργαζόμαστε μια κίνηση μας, διαφορετικό τρόπο που εκφραζόμαστε... και αυτό είναι ωραίο. Αλλά μπορεί και να μην είναι, κάποιες φορές.

Αν με ρωτήσεις την άποψη μου, θα σου πω πως πολλά από τα θέματα που συζητάμε είναι κατά βάση οικονομικά. Δηλαδή, έχουν σαν βάση την οικονομική δραστηριότητα, την κατανάλωση και την αντιμετώπιση όλων ως προϊόντα και υπηρεσίες.
 


Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
Μια ερώτηση. Όταν μιλάμε για υπερτυπισμό προς τα κάτω στο μέγεθος, μιλάμε για νανισμό;
 


zerom0

Well-Known Member
14 Οκτωβρίου 2015
490
728
Αθήνα
Όχι, δηλαδή, ότι ένα σκύλος 3 ή 4 κιλά είναι απαραίτητα προβληματικός και κακώς υπάρχει.
Εμ πες το άνθρωπέ μου πιο ξεκάθαρα γιατί εγώ το εισέπραξα κάπως έτσι!
Κι ας ξεπεράσαμε τα 4 κιλά κατά 500γρ :p
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Αυτοί που έχουν ως μοναδικό κριτήριο επιλογής τα κιλά ενός σκύλου, προσανατολιζονται στις διάφορες φυλές οπου υπάρχουν μικρά δείγματα, όπως τσιουαουα, γιορκι, μαλτεζ.
Δεν θέλουν το 3κιλο γιορκι πχ θέλουν του 1 κιλού και αν γίνεται ακόμα και πιο κάτω. Τραγικά πράγματα.
Και βέβαια χρειάζεται και ο "εκτροφέας" που αναπαράγει αυτό που πουλάει και θέλει η μάζα.
Και δυστυχώς θα τον βρουν.
Αυτό είναι ακόμα πιο τραγικό.

Κανένας όμως σοβαρός εκτροφέας που είναι αφοσιωμένος σε μια φυλή, που εκτρεφει σεβομενος την ιστορία και με βάση το πρότυπο της φυλής και όχι της μάζας και αυτού που πουλάει και θέλει ο κόσμος, δεν θα κάνει το μέγεθος "που πουλάει" αυτοσκοπό.

Παρόλα αυτά μια γέννα μπορεί να σου δώσει έναν πολύ μικρόσωμο σκύλο, όπως αντίστοιχα και έναν πάνω από το "όριο". Το ιδεατό όριο.
Δεν θα το κάνει όμως επί τούτου. Δεν θα επιδιώξει δηλαδή πολύ μικρόσωμους σκύλους, όπως δεν θα επιδιώξει και μεγαλόσωμους σκύλους πάνω από το οριο.
Άλλα είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία - τουλάχιστον όσον αφορά την "δικιά μου" μικρόσωμη φυλή.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο προτείνω να τρέξει μακρυά οποίος δει να δίνονται γιορκακια toy ή pocket ή tea cup. Να διαφημίζεται δλδ το μέγεθος.

Επίσης κάτι άλλο που έχει την σημασία του, είναι το γεγονός πως στις εκθέσεις σκύλων δεν θα ξεχωρίσει ο πιο μικρόσωμος σκύλος της φυλής, αλλά αυτός ο οποίος ανταποκρίνεται περισσότερο στο πρότυπο, είναι πιο κοντά δηλαδή στον ιδεατό σκύλο που περιγράφεται. Μπορεί να είναι και 2,5 κιλα, μπορεί και 3,5 ή 4 (όπως καλή ώρα ο δικός μου ο τρελός). Ποτέ κανένας κριτής από τους δεκάδες που τον έχουν κρίνει, δεν είπε το παραμικρό για το μέγεθός του.
Χώρια που δεν ζυγίζονται οι σκυλοι.
Με εξαίρεση την Γαλλία δεν γνωρίζω άλλη περίπτωση που να ζυγίζονται οι σκυλοι στις εκθέσεις.
 


zerom0

Well-Known Member
14 Οκτωβρίου 2015
490
728
Αθήνα
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο προτείνω να τρέξει μακρυά οποίος δει να δίνονται γιορκακια toy ή pocket ή tea cup. Να διαφημίζεται δλδ το μέγεθος.
Ισχύει και για τα μαλτεζ, πολύς κόσμος μου μιλάει για μεγέθη και για το toy....
Οσο κι αν εξηγώ...
Τρία μεγέθη λέει ΒΓΑΙΝΟΥΝ σε αυτά. Κι απλά κρεμάει το σαγόνι σου πάλι
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.807
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf