Νέοι τρόποι αποφυγής τσιμπουριών!

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Καλά, δε θα το πιστέψετε ότι βγάλανε οι Αμερικάνοι τέτοια μέθοδο, αλλά σας λέω αλήθεια και το διάβασα σήμερα στο περιοδικό Modern Dog. Αντί, λέει, να αγωνιούμε αν θα πιάσουνε τα διάφορα μαντζούνια και να ψεκάζουμε γενικώς, ένας καινούριος τρόπος είναι να αγοράσουμε beneficial nematodes, κοινώς κάτι καλοήθη μικροσκοπικά σκουλήκια, στο όνομα των οποίων πίνει νερό τελευταια η αμερικανική κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας. Τα αγοράζει κανείς από καταστήματα κηπευτικών και ειδών φάρμας, τα σκορπάνε στον κήπο ή τελοσπάντων σε ό,τι γκαζονοειδές/χορταροειδές/χωραφοειδές και πιάνουν όλους τους ψύλλους και τα λοιπά συναφή καιν τους αλλάζουν τον αδόξαστο!!:shock: Το αγαπημένο τους δε έδεσμα είναι τα αυγά των ως άνω ζωυφίων. Ήδη τα χρησιμοποιούν ευρέως στις καλλιέργειες για διάφορα παρασιτοειδή, αλλά τώρα τα αγοράζουνε και οι ιδιοκτήτες σκύλων και δεν πιάνουν οι σκύλοι, λέει, τσιμπούρια!

Ορίστε και πληροφορίες περί αυτών και τι κάνουν. Θα δείτε και τα κακά τσιμπούρια πώς ήταν και πώς κατάντησαν όταν τα περιέλαβαν τα εν λόγω σκουλήκια:

http://soils.usda.gov/sqi/concepts/soil_biology/nematodes.html
http://www.ipm.ucdavis.edu/TOOLS/TURF/PESTS/innem.html
http://www.fleawars.com/nematodes.html
http://www.pethealthandnutritioncenter.com/store/product/beneficial-nematodes-for-fleas-and-grubs/
http://info.asapsupplier.com/index.php?pageid=306

Last edited:

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
το διάβασα και εγώ πρόσφατα, να δούμε αν θα βρούμε εδώ.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.004
1.514
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Και οι συνεπειες ??

Δεν ξερω αν μπορει να τις υπολογησει κανεις απο πριν- γενικα δεν ξερω αν ειναι τοσο καλο να επεμβαινει με αυτον τον τροπο ο ανθρωπος στα οικοσυστηματα.
Τις προαλλες διαβασα για μια δοκιμη στην Αυστραλια.
Οπου- για να αποφυγουν την εξαπλοση καπιον φυκιων σε μια λιμνη, τα οποια τρωει ενα ειδος καβουριου- το οπιο και παλι τρωει ενα ψαρακι- αμολισαν κατι μεγαλυτερα ψαρια για να φανε τα μικρα- με επιθυμιτο αποτελεσμα να αυξανονται τα καβουρια για να μειωνονται τα φυκια.
Στην αρχη φαινοταν να πετυχει- αλλα με μιας αλλαξε κατι και τα φυλια φουντοσαν για τα καλα. Τωρα λενε, οτι μαλλον φταει, οτι με το να αφησουν τα μεγαλητερα ψαρια στην λιμνη διαταραχτηκε ολο το οικοσυστημα τις λιμνης- εχοντας αυτο το αποτελεσμα.

Κατι παρομοιο εγινε επισης στην Αυστραλια στο νησι Maquarie.
Εκει εγινε ο χαμος με κουνελια, γατες, ψυλλους κτλ. προκαλοντας τεραστιες καταστοφες στο οικοσυστημα!

Η στην γερμανια, οπου για να περιορισουν την λυσσα στα αγρια ζωα- εμβολιασαν τις αλεπουδες, που πετυχε με κατι εμβολια δολοματα.
Αυτα μετα δεν πεθαιναν πια- πολλαπλασιαζονταν πολυ, εξαφανιζοντας πουλια (ετρωγαν τα αυγα και νεοσσους απο τις φωλιες) και αλλα μικρα θυραματα, οπως λαγους, κουνελια κλπ.
Μιας και μειωθηκαν παρα πολυ τα πουλια, αυξηθηκαν τα εντομα με τα οποια τρεφονταν τα πουλια!
Πανε αλυσιδα αυτα.

Τωρα θα πειτε, γιατι να εχουμε ψυλλους, τσιμπουρια και λοιπα- δεν ξερω και εγω- αλλα γενικος φοβαμαι αυτες τις τεχνικες επεμβασεις.
Εαν γινεται μια επεμβαση σε ενα οικοσυστιμα, πρεπει να υπολογιζονται ΟΛΑ τα παραμετρα- και μαλλον υπαρχουν και πολλα "αγνωστα" στοιχια, που δεν μπρει να προβλεπει κανεις.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
βασικα τετοιες μεθοδοι ειναι διαδεδομενες τα τελευταια χρονια ειδικα από βιολογικες καλιεργειες ώστε να μη χρησιμοποιουνται φαρμακα για την καταπολεμηση ζουζουνιων κλπ
το ερωτημα μου ειναι καλα βαζω στην αυλη μου.... αν ομως παω βολτα το σκυλί??? στα χωραφια κλπ δεν θα κολλήσει ? αρα παλι φαρμακα... αρα ?

vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Θα συμφωνήσω με FrenchieFan, ο άνθρωπος παρεμβαίνει συνεχώς στη φύση για να καταλήξει τελικά πως όπως ήταν πριν, ήταν σοφά φτιαγμένο.

Tonini

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
843
2
37
Munich/Germany
Μπράβο ρε Sara μας έφτιαξες παλι!!!Είμαι στη δουλειά και ξαφνικά αναφωνω:" Κοιτα να δεις!!!Και πόσα σκουλήκια αναλογούν ανα τετραγωνικό?Ανα στρεμμα?" Περιττο να σου πω πως με κοίταξαν....ειδικά ο καθηγητής μου που κάνουμε μαζί την έρευνα.....χτες του έλεγα πόσο κοστείζει ένα πρόβατο για να φτιάξω φάρμα και σήμερα για σκουλήκια που τρώνε τσιμπούρια....Εντάξει δεν μπορώ να πω....χρειάζονται και αυτά στην φάρμα.....!!!!Τώρα κατά πόσο μπορούμε να τα βρούμε...γίνονται παραγγελίες μέσω νετ?Ενδιαφερον.......

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.808
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ποσα κιλα σκουληκια θα θελει το παρκο μου;:p
Περαν της πλακας, εδω σε μερικα (εκλεκτα) παρκα ψεκαζουν για τσιμπουρια, τα σκουληκια μου φαινονται πιο οικολογικα.
Εκεινα τα μενταγιον και τα κολλαρα με ηλεκτρισμο τα χρησιμοποιησε κανεις; ειδα πως εφεραν εδω και ειναι σχετικα φτηνα...

sofiaklv

Well-Known Member
4 Μαϊου 2007
1.362
3
Athens
Άμα βρείτε πάντως που πουλάνε σκουλήκια πείτε μου γιατί ψάχνω για πασχαλίτσες!!!!
Έψαχνα να βρω φυσικούς τρόπους για καταπολέμηση της μελίγκρας, επειδή δεν θέλω να ψεκάζω τον κήπο λόγω των σκυλοπαιδιών (On topic :D ) και διάβασα ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί τους είναι οι σφίγγες και οι πασχαλίτσες (καταλαβαίνετε φαντάζομαι ότι δε θέλω να γεμίσω την αυλή σφίγγες... :D )

Tonini

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
843
2
37
Munich/Germany
παντως θα το ψαξω....ακούγεται πολυ ενδιαφέρον...ομως ξέρουμε αν αυτα μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα στον κήπο?Ή αν γίνουν πολλά πως τα εξολοθρεύουμε???(παίρνουμε και κότες και λήγει η ιστορια....να πως γίνεται η φάρμα μου σιγά σιγά....αν και δεν το ειχα σκεφτει έτσι!)

sofiaklv

Well-Known Member
4 Μαϊου 2007
1.362
3
Athens
Kopriti είναι οι άτιμες! Αλήθεια τώρα, δεν ξέρει κανείς που βρίσκουμε τέτοια πράματα? Ο Άρης ας πούμε που ασχολείται με καλλιέργιες?
Ψάχνω επίσης φυσικό τρόπο να καταπολεμήσω τα σαλιγκάρια, έχουνε φάει το σύμπαν όλο και τα σκυλοπαίδια δεν τα τρώνε (τρώνε ευτυχώς τις ακρίδες κι έτσι έχω τουλάχιστον ένα παράσιτο λιγότερο)

sofiaklv

Well-Known Member
4 Μαϊου 2007
1.362
3
Athens
Foibo προσωπικα τα σιχαινομαι, αλλά αφού σ' αρέσουν ο κήπος μου στη διάθεσή σου, θα ποτίσεις, θα περιμένεις να βγουν και σ' αφήνω να τα μαζέψεις όλα! Και μόλις ανοίξουν τα αβγά που θα ξαναγεμίσει ο τόπος θα σε ξαναφωνάξω! :p

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Frenchie, νομίζω έχεις δίκιο τελικά! Η αλήθεια είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει κατά καιρούς διάφορα τέτοια που τους γυρίσανε μπούμεραγκ και μάλιστα τελευταία με τις πασχαλίτσες, όπου είχα κι εγώ πρόσφατη απαίσια εμπειρία. Γενικά απεχθάνομαι τα έντομα μετά βδελυγμίας διότι δε μ' αρέσει να περπατάνε πάνω μου πράματα. Έχετε ποτέ σας δει την ταινία του Χίτσκοκ "Τα Πουλιά"? Ε, έτσι καταντήσαμε σε κάποια φάση στο πανεπιστήμιο του Καλαμποκιστάν!! Περπατούσα και μου επιτέθηκαν πασχαλίτσες, μιλάνε τώρα για εκατομμύρια, ενώ προσπαθούσα να μπω στο κτήριο του γραφείου μου όπου την είχαν στήσει για κάποιο λόγο. Περνούσε λοιπόν κι ένας φοιτητής μου που άρχισε να κατεβάζει καντήλια αμερικανιστί για την απαίσια κυβέρνηση και τη μαλακία που τη δέρνει και έπαθα πλάκα. Μου εξήγησε ότι από βλακεία εξαπέλυσαν τις πασχαλίτσες να φάνε δε θυμάμαι τι, πάντως δεν ήτανε μελίγκρες, και πολλαπλασιάστηκαν τρομερά και δε θυμάμαι ποιες αρνητικές συνέπειες είχαν στο οικοσύστημα. Τις επόμενες μέρες το πρόβλημα έγινε ακόμα χειρότερο και στο τέλος αναγκαστήκανε να ψεκάσουνε. Μιλάμε ούτε το ηλεκτρονικό κουμπί να ανοίξουμε την πόρτα δεν μπορούσαμε να πατήσουμε διότι είχαν θρονιαστεί πάνω πασχαλίτσες!!

Όσο για τα σκουλήκια, μην ξεχνάτε ότι πολλαπλασιάζονται, οπότε δε χρειάζεται να βάλει φαντάζομαι κανείς πολλά. Το θέμα όμως είναι μην κάνουν τίποτα χειρότερο! Και επιπλέον δε νομίζω ότι μπορείτε να τα παραγγείλετε από το ίντερνετ διότι υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν διάφορα ζωντανά να περνάν τα σύνορα. Οι ντόπιοι ιθαγενείς είναι ιδιαίτερα παρανοϊκοί με κάτι τέτοια και σίγουρα έχουν κολλήσει και τους Καναδούς, ενώ δεν ξέρω τι λέει η ΕΕ.

sofiaklv

Well-Known Member
4 Μαϊου 2007
1.362
3
Athens
Εφιάλτη με πασχαλίτσες πρώτη φορά ακούω!!!! :D
Μόνη μου ελπίδα ο Foibos πλέον για να μου φάει τα σαλιγκάρια.....

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Καλά, αν ξαναβγουν θα τις πάρω βίντεο και θα σας το βάλω να το δείτε!! Φρίκη, σας λέω!!!!!

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Άμα βρείτε πάντως που πουλάνε σκουλήκια πείτε μου γιατί ψάχνω για πασχαλίτσες!!!!
Έψαχνα να βρω φυσικούς τρόπους για καταπολέμηση της μελίγκρας, επειδή δεν θέλω να ψεκάζω τον κήπο λόγω των σκυλοπαιδιών (On topic :D ) και διάβασα ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί τους είναι οι σφίγγες και οι πασχαλίτσες (καταλαβαίνετε φαντάζομαι ότι δε θέλω να γεμίσω την αυλή σφίγγες... :D )
http://www.koppert.com/pests/aphid/products-against-aphids/detail/aphidalia-2/
Βλέπω ότι έχουν αντιπρόσωπο στην Ελλάδα
Charantonis
Skydra
GR - 58500 Pellas
tel: +30 2381083110
gsm: +30 697 8181550
fax: +30 2381081994
e-mail: info(at)charantonis.gr
web: http://www.charantonis.gr

Tonini

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
843
2
37
Munich/Germany
Alexia μπραβο!!!Ευχαριστουμε πολύ για την ενημέρωση.....να δούμε τι θα κάνουμε με αυτά τα ενοχλητικά ζωήφια!!!!!

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Οι πασχαλίτσες είναι πανέμορφες!!!

Σαλιγκάρια?
Ποπό απορώ πως τρώγονται τέτοια πράγματα..σαλιγκάρια, βατραχοπόδαρα. χελωνοσουπες κλπ..μπλιάχ!!