Ντρέπεται;

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Αυτή τη φορά, έχουμε θέμα. Όχι δικό μας πρόβλημα, εμείς τα έχουμε λυμένα βεβαίως βεβαίως.

Εκ μέρους της αδερφής του άντρα μου και του μικρού JRT που απέκτησε πριν 4 μηνές, αν θυμάστε σε ανάλογο ποστ που είχα γράψει http://www.dogforum.gr/v3/εκτροφή.αναπαραγωγή.επιλογή-15/στου.κουφού.την.πόρτα.πάρε.την.πόρτα-22939/

Λοιπόν, η κατάσταση έχει ως εξής. Το κουτάβι αποκτήθηκε 40 ημερών από αυτή την καταραμένη ανεύθυνη γέννα.
Τα εμβόλιά του άργησαν (κατ'εμέ) να γίνουν. Μόλις 5 μηνών ολοκληρώθηκε ο puppy κύκλος εμβολίων.

Ως τότε, και μετά από συμβουλή κτηνιάτρου το σκυλί δεν έπρεπε να βγαίνει συχνές βόλτες. Φυσικά, έβγαινε σε δάση, πλατείες κτλ., απλά δεν ερχόταν σε επαφή με άγνωστα σκυλιά.
Χθες μου είπαν ότι το σκυλί δεν έχει λερώσει ΠΟΤΕ έξω. Περιμένει υπομονετικά να γυρίσει σπίτι και να πάει στην πάνα.
Ωστόσο στη χθεσινή εκδρομή μας το κουτάβι και έκανε κακάκια και κατούρησε και φυσικά επιβραβεύτηκε άμεσα με λιχουδιά και πολλά μπράβο. Σαν τις τρελές φωνάζαμε και χειροκροτούσαμε :p
Ήταν η πρώτη του φορά!

Παρατήρησα όμως ότι ψαχνόταν πολύ μέσα στους θάμνους και επέλεξε και τις δύο φορές σημεία που ήταν σαν να προσπαθούσε να κρυφτεί από εμας. Σαν να ντρεπόταν να τα κάνει μπροστά μας;
Διάβασα σε ένα άρθρο του Τριάντη [γνωστός εκπαιδευτής] στο Σκύλος και Γάτα ότι το κουτάβι μπορεί να ντρέπεται να τα κάνει μπροστά μας σε περίπτωση που το μαλώνουν όταν τα κάνει στο λάθος σημείο. Προτρέπει μόνο στην επιβράβευση όταν τα κάνει εκέι που πρέπει και καθόλου το μάλωμα και το τρίψιμο της μούρης στα τσίσα [κάτι που δεν γίνεται στην περίπτωσή μας]. Ωστόσο, δεν είδα να αναφέρεται ηλικία..

Το κουτάβι τώρα είναι 5 μηνών. Στο σπίτι υπάρχουν πάνες σε κάθε δωμάτιο. Μέγα λάθος κατά την άποψή μου. Είπα να αφαιρεθούν όλες και να μείνει μόνο μία. Χθες ήταν ακόμα εκεί. Όλες.
Το κουτάβι λέρωσε δύο φορές στο φρεσκοστρωμένο χαλί. Την πρώτη φορά την έπιασε η κοπέλα και τη μετέφερε άμεσα στην πάνα. Το κακό είχε γίνει βέβαια. Μετά από μιάμιση ώρα περίπου το ξαναέκανε στο ίδιο σημείο κι αφού είχε ποτιστεί με ξύδι. Έπεσε 10λεπτη τιμωρία-απομόνωση.

Το μεγαλύτερο λάθος ωστόσο είναι ότι με τη λύση της πάνας και το ελάχιστο μέγεθος του κουταβιού και των ακαθαρσιών του..έχει επαναπαυτεί το ζευγάρι και οι τακτικές καθημερινές βόλτες δεν υπάρχουν ακόμα στο πρόγραμμα.
What da funk? Είναι 5 μηνών!

Γενικά βλέπω ότι κρατιέται για την ηλικία της. Είπα ότι θέλει 4 με 5 βόλτες σύμφωνα με τη συχνότητα που λερώνει. Έστω και 5λεπτες. Η απάντηση ήταν "Να τώρα με τη δουλειά, δε μπορώ να το συντονίσω" κτλ, κτλ. Ε ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΙΣ ΣΚΥΛΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ;;
Αν ήταν δηλαδή λυκόσκυλο, τι θα έκανε; Θα μάζευε τούρτες και λίμνες κάθε δίωρο μέσα στο σπίτι;

Θέλω να πιστεύω ότι το πρόβλημα των χαλιών θα τους αναγκάσει να εντάξουν τις βόλτες στο πρόγραμμά τους. Γιατί μας βλέπω να χρονίζουμε κι ακόμα να το παλεύουμε..

Θα ήθελα πάντως να ακούσω τη γνώμη σας τόσο στο ηλικιακό θέμα, όσο και στο θέμα ντροπής.

Prince Luna

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2012
232
0
Athens
Από τη στιγμή που προσπαθούν να το μάθουν να κάνει την ανάγκη του έξω, πρέπει να αφαιρέσουν τις πάνες απ' όλα τα δωαμάτια...ας μην το κάνουν μπαμ κι κάτω, ας τις βγάλουν σιγά σιγά κι μια μια, επειτα είναι λογικό να λερώνει κι αλλού είναι μικρό ακόμα, εμένα είναι 7 μηνών κι καμια φορά ακόμα του ξεφεύγουν, προχθές μου τα κανε στο ασανσερ, αλλα οκ τι να κάνουμε τα κανε,τον μάλωσα τον έβαλα 5 λεπτά τιμωρία κι μετά πήγαμε την βόλτα που είχαμε ξεκινήσει να πάμε...Πέρα από αυτά πρέπει όπως αυτοί μπήκαν στην καθημερινότητα του κουταβιού να μπει κι το κουτάβι στην καθημερινότητα τους...ειδικά τώρα που είναι μικρό ακόμα πρέπει να έχουν στανταρ πρόγραμμα, ας τα βάλουν κάτω να βγάλουν ένα πρόγραμμα για το πότε μπορούν να τον βγάζουν...με το να το μαλώνουν μόνο κάθε φορά που τα κάνει καπου που δεν πρέπει δεν θα καταφέρουν κάτι,πρέπει να το μάθουν κι πότε θα τα κάνει...

Prince Luna

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2012
232
0
Athens
Πάνω στο θέμα τις νροπής δε ξέρω...απλά θεωρώ ότι τα κουτάβια στις πρώτες βόλτες δεν ξέρουν τι να κάνουν...σου λένε "Κοίτα να δεις αγαπητή μου κύστη, η μαμά μας αφήνει να τα κάνουμε στην πάνα στο σαλόνι,στην κρεβατοκάμαρα,στο μπάνιο,στην κουζίνα...θυμάσε προχθές που τα εκανα στο χολ κι με μάλωσε;;; τι θες να χουμε κι εδώ τα ίδια...κρατήσου μέχρι να πάμε σπίτι..." δεν ξέρουν αν πρέπει να τα κάνουν έξω ή όχι...επομένως τα κάνουν επιφυλκτικά κι αυτό γτ δεν μπορούν να κρατηθούν άλλο...αφού είδε ότι δεν το μαλώσατε την επόμενη φορά μπορεί να τα κάνει χωρίς ντροπές...πιστευω ότι απλά δεν ήταν σίγουρο για την αντίδρασή σας!!!!

τεν τεν

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2012
454
1
Νομίζω πως ο τίτλος θα έπρεπε να είναι
"Πώς θα αλλάξω τα μυαλά της αδερφής του άντρα μου":D

Τώρα εάν ντρέπονται δεν είμαι ενημερωμένη αλλά εγώ παρατηρώ τον δικό μου που πολλές φορές πάει στην άκρη του χωραφιού ,της παραλίας, του δρόμου και πάντα να είναι στριμωγμένος και είχα και εγώ αυτήν την απορία!!1

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
τα σκυλιά ΔΕΝ ντρέπονται -η ντροπή προυποθέτει ηθική (αίσθηση καλού κακού κλπ)
το ότι κρύβεται δεν είναι θέμα-είχα κι εγώ σκύλο που φερόταν έτσι και ήταν πολύ καθαρό από πολύ νεαρή ηλικία,δεν είχε λερώσει ποτέ μέσα από πολύ μικρό και δεν το είχε μαλώσει ποτέ κανένας για τίποτα(μόνο η μάνα του δηλαδή) και ειδικά για την τουαλέτα του
πάντα διάλεγε μέρος που να κρυβόταν όμως

Hera-Vag

Well-Known Member
10 Νοεμβρίου 2012
62
0
τα σκυλιά ΔΕΝ ντρέπονται -η ντροπή προυποθέτει ηθική (αίσθηση καλού κακού κλπ)
το ότι κρύβεται δεν είναι θέμα-είχα κι εγώ σκύλο που φερόταν έτσι και ήταν πολύ καθαρό από πολύ νεαρή ηλικία,δεν είχε λερώσει ποτέ μέσα από πολύ μικρό και δεν το είχε μαλώσει ποτέ κανένας για τίποτα(μόνο η μάνα του δηλαδή) και ειδικά για την τουαλέτα του
πάντα διάλεγε μέρος που να κρυβόταν όμως
Συμφωνώ.Μάλλον επειδή το σκυλί κρίνει οτι είναι πιό ευάλωτο-εκτεθειμένο σε κινδύνους την ώρα που τα κάνει ψάχνει ασφαλέστερο σημείο.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Και η δικιά μου το κάνει, ψάχνει να βρει απόμερο σημείο...

.... μήπως επειδη ειναι πιο "ευάλωτα" τα γεννητικά τους οργανα εκεινη τη στιγμή, κοιτουν να βρουν προστατευμένο μέρος ώστε να νιώθουν ασφάλεια?

panagiotisgp

Well-Known Member
3 Μαϊου 2012
1.003
436
53
Β.Α Αττική
Η Δάφνη τα έκανε στη λαϊκή και μας κοιτούσε όλος ο κόσμος και ο ντουνιάς!!!
Ούτε ντροπή ούτε τίποτα!
Μόνο εγώ κοκκίνισα, πρασίνισα και παρακαλούσα να έχουν σχήμα και να είναι σφιχτά από μέσα μου, για να μπορέσω να τα μαζέψω όμορφα και ωραία με μια κίνηση.
Και ευτυχώς ήταν!;)

elemaraki

Well-Known Member
3 Αυγούστου 2012
634
1
Παιδια εμένα στη βόλτα άντε να τα εχει κάνει 3 φορες...σε ανάγκη δηλαδή συνήθως στις κυριακατικες βόλτες! Αν την πάω εδω κοντά στο σπιτι μου δεν τα κάνει ποτε μόλις γυρίσουμε πισω εχει ενα συγκεκριμένο χώρο και τα κάνει κάτω απο ενα δέντρο!
Του φίλου μου το κουταβι ειναι 5 μηνών και δεν τα εχει κάνει ποτε εξω! Οσες βόλτες και να το παει τίποτα. Εχει τύχει και 7 ωρες να ειναι εκτός του χώρου του και δεν :/

jimboGS

Well-Known Member
10 Οκτωβρίου 2011
1.629
581
New Peramos City a.k.a Megalo Peuko
χειρότερο φιλε παναγιώτη.... το καλοκαίρι στην παραλια έκανε ''ζουμί' από το θαλασσινό νερό που είχε πει...όχι ευκοίλια...ΖΟΥΜΙ... ευτυχώς τον πρόλαβα στο μισό και τον έκοψα και συνέχισε στο δασάκι που είχαμε από πίσω μας...μετά έριχνα 20 λεπτά νερό με κουβάδες

panagiotisgp

Well-Known Member
3 Μαϊου 2012
1.003
436
53
Β.Α Αττική
χειρότερο φιλε παναγιώτη.... το καλοκαίρι στην παραλια έκανε ''ζουμί' από το θαλασσινό νερό που είχε πει...όχι ευκοίλια...ΖΟΥΜΙ... ευτυχώς τον πρόλαβα στο μισό και τον έκοψα και συνέχισε στο δασάκι που είχαμε από πίσω μας...μετά έριχνα 20 λεπτά νερό με κουβάδες
Ιδρώνω μόνο που το σκέφτομαι!

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Να παίρνετε νεροπιστολο στην παραλια... εκεινα τα μεγάλα που πετάνε πολύ νερό!:p

KaterinaSp

Well-Known Member
8 Ιουνίου 2012
390
174
Ηράκλειο
Εμένα στην μετάβαση από την πάνα στο κατούρημα έξω με βοήθησε η εντολή "τσίσα" που του είχα μάθει. Όταν τα κάνει στην πάνα λες με χαρά την εντολή και επιβραβεύεις, οπότε σύντομα το συνδέει. Αν μετά βγείς βόλτα μετά από νερό- φαί- παιχνίδι και σε χώμα ή γρασίδι δώσεις την εντολή, θα καταλάβει ότι εκεί επιτρέπεται να ουρήσει.Ο δικός μου έμαθε να τα κάνει έξω από 4,5 μηνών περίπου, και τώρα που είναι 11 ακόμα την χρησιμοποιώ την εντολή, πχ αν πάμε ταξίδι πριν τον βάλω στο αμάξι

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
Συμφωνώ.Μάλλον επειδή το σκυλί κρίνει οτι είναι πιό ευάλωτο-εκτεθειμένο σε κινδύνους την ώρα που τα κάνει ψάχνει ασφαλέστερο σημείο.
δεν ξέρω αλλά μία ασφαλής υπόθεση που μπορώ να κάνω είναι ότι θα διάλεγε μέρος με θέα και πολλές δυνατότητες διαφυγής αν ίσχυε κάτι τέτοιο (χ@#ε ψηλά κι αγνάντευε που λένε) χχαχαχαχαχαχαχα

Hera-Vag

Well-Known Member
10 Νοεμβρίου 2012
62
0
δεν ξέρω αλλά μία ασφαλής υπόθεση που μπορώ να κάνω είναι ότι θα διάλεγε μέρος με θέα και πολλές δυνατότητες διαφυγής αν ίσχυε κάτι τέτοιο (χ@#ε ψηλά κι αγνάντευε που λένε) χχαχαχαχαχαχαχα
Χααααχααααα,σωστό και αυτό ;)