Οίστρο και εμετός

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Σημερα το πρωί καθώς σηκώθηκα να πάω βόλτα το σκύλο πρόσεξα πως έκανε εμετο. Δεν ήταν φαγητό αλλα υγρό κυρίως σάλιο.
Αφου αγχώθηκα και προσπάθησα να δω τι ακριβώς ήταν της βάζω το λουράκι και πήγαμε για βόλτα. Κατα την διάρκεια της βόλτας η συμπεριφορά της ήταν πολύ περίεργη. Ενώ ποτέ δεν περνάει μπροστά μου ξεχνιόταν, πήγαινα εγώ δεξιά και αυτή καθόταν ακίνητη κοιτάζοντας να πάει αριστερά, γενικα ήταν στο κόσμο της και αδιάθετη.
Ήρθα σπίτι και πήρα το κινητό του κτηνιατρου. Μετά απο συζήτηση με ρώτησε πότε ήταν ο τελευταίος της κύκλος. Εκείνη την στιγμή θυμήθηκα ότι μου φώναζε η μάνα μου το πρωί γιατί είχα γεμίσει το πάτωμα της κουζίνας με χυμό βύσσινο :D
Πάω στο κρεβατάκι του σκυλου και βλέπω λίγο κοκκινές μουτζούρες, την ψάχνω απο κάτω και όντως μπήκε σε οίστρο.
Μου πρότεινε να μη την κουράζω πολύ της ημέρες αυτές, και όσο για το εμετό αν και δεν συνηθίζεται πολύ ο οργανισμός της να είναι ευάλωτο την περιοδο αυτή.
Το μεσημέρη που βγήκαμε πάλι τα ίδια, δεν με πρόσεχε όπως πάντα. Έφαγε με όρεξη, ήπιε το νεράκι της και μετά παιχνιδάκι όπως πάντα και νάνι. Τώρα το βράδυ ήταν καλύτερη στην βόλτα και τρέξαμε κιόλας.
Είναι η δεύτερη φορά της σε οίστρο. Σας φαίνεται λογικό να ανακατεύτηκε λόγου οίστρου και να έκανε εμετό? Ξέρω ότι είναι δύσκολη περίοδο (έτσι έχω ακούσει :D ) αλλά μπορεί να προκαλέσει τέτοιο πράγμα?

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Αν σκεφτεις οτι οι ορμονες κατα την διαρκεια της περιοδου κανουν παρτυ ισως να δικαιολογειται ο εμετος.
Παντως σιγουρα δεν εφαγε κατι που να την πειραξε?? Κυκλοφορει και γαστεντεριτιδα να το εχεις υποψη σου.
Μονο μια φορα εκανε εμετο??

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Με πήρε τηλέφωνο ο κτηνίατρος ( :O ) να με ρωτήσει αν ξαναέκανε εμετό και ότι νόμιζε θα ερχόμουν απο το ιατρείο. Του εξήγησα όχι και για περίπου 15λεπτά μου μίλαγε για την αλλαγή της διατροφής της. Μου εξήγησε ότι μπορεί να φτάει επειδί ξεκίνησα να της δίνω ωμά και θέλει χρόνο ο οργανισμός της, "Αν σε τάιζα γαριδάκια μια ζωή πως θα ένιωθες αν σου έδινα ένα μουσακά?". Μου πρότεινε να την αφήνω να παλεύει με τα μεγάλα-βαρυά κόκκαλα (μοσχαρι) αλλά όταν τελειώσει να της το πέρνω, αν θέλω να της δίνω κόκκαλο να φάει να δίνω πουλερικά.
Πρότεινε της φτερούγες του κοτόπουλου γιατί λέει είναι το πιο πλήρες κομμάτι για το σκύλο. Όπως στην αρχή για το φρουτολαχανικό πολτό να προσθέτω κάτι καινούργειο κάθε 1-2εβδομάδες γιατί μπορεί να έχει αλλεργία σε κάτι που βάζω (δηλαδή αυτή την εβδομάδα μπανάνα-καρότο, την επόμενη αν είναι όλα ΟΚ να βάλω και μήλο κτλ κτλ).
Το προηγούμενο απόγευμα είχε φάει ένα κόκκαλο βόειο όσο είναι η γροθιά μου, οπότε δεν αποκλείω όσα μου είπε ο ιατρός

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.664
11.080
Athens
Ποιόν γιατρό έχεις;
Έλα μου ντε, ποιος είναι ο εναλλακτικός-θαρραλέος-ριζοσπαστικός-αναρχο-ντόκτορ? :)

Πάντως ρε πουλάκι μου κι εσύ με τη μία στα σκληρά κατευθείαν! Είπαμε ότι κάνουμε σταδιακή μετάβαση στο barf - όχι μονοκοπανιά το βόδι ολόκληρο!

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Αφου είμαι βόδι λέμε :)
Οσο για τον ιατρό είναι ο κτηνίατρος Α.Μιχόπουλος χειρουργός.

vrmode ησχύει αυτό με τα "βαρυά" κόκκαλα? Είπε πως μπορεί να είναι πολύ πυκνά για να τα επεξεργαστεί.

Πάντως ο ίδιος μου είχε προτείνει άπειρες φορές με τον Μόκκο την ξερή Hills, και μια φορά λόγου δερματικό για την Σόνια... (?)

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Οσο για τον ιατρό είναι ο κτηνίατρος Α.Μιχόπουλος χειρουργός.
Αυτός είναι?
Μιχόπουλος Απόστολος, 210-9625549, Γούναρη 192 & Αρχιμήδους 18, Γλυφάδα

Sorry για το σπαμάρισμα, αλλά γιατρός που να δίνει συμβουλές για ωμά δεν είναι κάτι που συναντάς κάθε μέρα!

Περαστικά στη μικρή :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Ούτε που να σε ψάχνει ο ίδιος με ενδιαφέρον για το σκυλί σου.
Λέω να τον κρατήσεις και να του πεις κι ένα μπράβο από εμάς :)

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.664
11.080
Athens
Σχετικά με κόκκαλα από ότι έχω διαβάσει και με ό,τι έχω δει εμπειρικά:

ΔΕΝ ενδείκνυνται:

- Κόκκαλα πολύ σκληρά και σωληνωτά γιατί μπορεί και να φθείρουν τα δόντια: Π.χ. το τεράστιο κόκαλλο μοσχάρι που αγοράζουμε για σούπα.

- Κόκαλλα "αιχμηρά" : Π.χ. από αρνί ή κατσίκι

Ενδείκνυνται:

- Kόκαλλα που δεν είναι "πέτρα" και είναι μασώμενα: Π.χ. μεγάλα πλευρά από μοσχάρι/βόδι ή άλλα μέρη. Είναι δηλαδή κόκαλλα που δεν "σπλιτάρουν" αλλά τρίβονται. Γενικά δηλαδή τα κόκαλλα πρέπει να είναι "μαλακά".

- Τα ιδανικά κόκαλλα είναι τα μπλιαχτς κόκαλλα δηλαδή αυτά που έχουν επάνω κρέας, τένοντες κλπ. Όλα αυτά τα "μαλακά μέρη" επάνω στο κόκαλο κάνουν το σκύλο ευτυχισμένο και είναι και η καλύτερη οδοντόβουρτσα.

- Ενδείκνυνται κόκαλλα από κοτόπουλο αν και εδώ δίνεις κομμάτια από το κοτόπουλο το ίδιο ή πλατάρια. Με εποπτεία διότι το πλατάρι κονταίνει πολύ εύκολα.

- Ωραίο ελαστικό "κόκαλλο" βρίσκω καμιά φορά όταν αγοράζω μοσχαροκεφαλή αλλά δεν έχω καταλάβει από ποιο σημείο ακριβώς του κεφαλιού είναι (ρύγχος? αυτιά?)

Κανόνες:

Πάντα έχουμε επίβλεψη του σκύλου όταν μασουλάει κόκαλλο. Δεν του το αφήνουμε και φεύγουμε. Αν το κόκαλλο φτάσει σε μέγεθος επικίνδυνο για κατάποση του το παίρνουμε.

Γενικά αν ο σκύλος μας είναι καταπιόνας και δεν μασουλάει καθωσπρέπει, προσέχουμε να δίνουμε πιο ασφαλή κόκαλλα.

Δεν του αφήνουμε πολλύ κόκαλλο και σε καθημερινή βάση διότι θα στουμπώσει. Αν στουμπώσει πάντως, μπορούμε να δώσουμε λίγα εντόσθια (είναι το μόνο που εγώ βράζω) που δρουν ως ...αποφρακτικά.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.664
11.080
Athens
Να μην ξεχνάμε τους κυνδύνους που υπάρχουν αν το σκυλί φάει ωμό κρέας. Για εμένα αν ταΐζουμε ωμό κρέας αυτό θα πρέπει να μένει τουλάχιστον 1 εβδομάδα στην κατάψυξη για να μην πω 2.
Τα κρέατα καταψύχονται τουλάχιστο 15 μέρες. Εγώ ψωνίζω μαζικά και έχω καταψύκτη. Σήμερα π.χ. φάγαμε γίδα "εξαμήνου"!

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
εγώ δεν έχω ακούσει για τον οίστρο ότι πρέπει να μην κουράζεις την σκύλα ή ότι γενικά πρέπει κάτι να προσέξεις (εκτός του ανεπιθύμητου ζευγαρώματος βέβαια)
επίσης δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει ένας και μοναδικός εμετός και μάλιστα απο αυτούς τους σκέτο σάλιο
και αφού το σκυλί έπαιζε και έτρωγε κανονικά γενικά δεν καταλαβαίνω κάν γιατί να σε πάρει τηλ ο κτηνίατρος

επίσης δεν έχω δεί πουθενά να λέει για κατάψυξη του ωμού (μόνο για το χοιρινό το οποίο δεν δίνω καθόλου και ησύχασα)
Το μοσχάρι το τρώω ωμό κι εγώ-δεν έχω πάθει τίποτα ακόμα

γενικά-πολύ φασαρία για το τίποτα-μην ανησυχείς τόσο ευκολα...

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
καποιες σκυλες στην περιοδο εχουν μικροπονακια τις πρωτες μερες και μαζι με την αλλαγη ορμονων ισως ειναι λιγο αδιαθετες για αυτο και δεν τις πολυκουραζουμε ,οπως και στις ανθρωπινες γυναικες
ο εμετος μπορει να ηρθε απο το γλυψιμο που εκανε η σκυλα στα γεννητικα της οργανα και μαζι με την αλλαγη ορμονων της ηρθε ανακατεμα και για αυτο εβγαλε σαλια