Οι παπαγάλοι ως κατοικίδια

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Με αφορμή αυτή τη συζήτηση: Άγριοι παπαγάλοι σε Θεσ/νικη και Αθήνα

Οι παπαγάλοι ζουν πολλά χρόνια, είναι απίστευτα κοινωνικά πουλιά και έχουν ανάγκη πολύ φροντίδα και τρυφερότητα από τον ιδιοκτήτη τους. Εάν κάποιος επιλέξει παπαγάλο για κατοικίδιο θα πρέπει να είναι αποφασισμένος να του διαθέσει απόλυτα τον χρονο και την προσοχή του έτσι ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Ένας παπαγάλος, αν ζει σε ένα ασφαλές, φιλικό και ήρεμο περιβάλλον με ανθρώπους που τον αγαπούν, τον φροντίζουν και τον νοιάζονται, μπορεί να γίνει ένα υπέροχο κατοικίδιο, να εκπαιδευτεί και να εκπλήξει τους ανθρώπους με την εξυπνάδα και τις ικανότητες του!

Στους παπαγάλους αρέσουν η συντροφιά, τα χάδια, τα παιχνίδια και τα ακροβατικά. Αν ο ιδιοκτήτης του εκμεταλλευτεί και την αδυναμία του στις λιχουδιές, είναι αποφασιστικός στην εκπαίδευσή του και διαθέτει υπομονή και επίμονη θα καταφέρει να έχει ένα αξιολάτρευτο σύντροφο που θα μπορεί να μιλάει και να κάνει απίστευτα κόλπα!

Όσο πιο μικρός είναι ένας παπαγάλος τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα εκπαιδευτεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παπαγάλοι δεν μπορούν να εκπαιδευτούν με λίγο χρόνο παραπάνω.

Το καλοκαίρι που ήμουν στη Μαλαισία, είχα τη τύχη να επισκεφτώ ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα πουλιών στον κόσμο στην Kuala Lumpur, να ταΐσω παπαγάλους απόλυτα εξημερωμένους και να παρακολουθήσω ένα μοναδικό show με παπαγάλους που μας άφησαν άναυδους με τις μοναδικές τους ικανότητες. Οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούσαν κατά βάση Ara macao και Ara ararauna (θεωρούνται δυο από τους πιο έξυπνους και εκπαιδευσιμους παπαγάλους). Τα πουλιά έκαναν απίστευτα ακροβατικά, μιλούσαν, τραγουδούσαν, έλυναν παζλ , έκαναν τσουλήθρα ακόμα και …ποδήλατο!

Αν επιλέξετε παπαγάλο για κατοικίδιο φροντίστε να μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για αυτά τα υπέροχα πουλιά. Μην τα παραμελήσετε και μην τα απομονώσετε! Έχουν απόλυτη ανάγκη την τρυφερότητα και την αγάπη για να είναι ευτυχισμένα... όσο μπορεί να είναι ευτυχισμένο ένα πουλί πίσω από τα κάγκελα…

Last edited:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
όσο μπορεί να είναι ευτυχισμένο ένα πουλί πίσω από τα κάγκελα…
Πόσο δηλαδή?
Προσωπικά δεν ξέρω καν αν οποιοδήποτε άλλο ζώο εκτός του σκύλου και της γάτας μπορεί να είναι ευτυχισμένο σε ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη παρέα.
Πόσω μάλλον πτηνά σε κλουβιά...
Λυπάμαι πολύ ένα ζακό παπαγάλο που βλέπω συχνά σε σπίτι συγγενών...
Δεν μπορώ να καταλάβω αν περνάει καλά.
Αν, τελικά, ένας παπαγάλος κάνει για κατοικίδιο γιατί (π.χ) να μην κάνει κι ένα άλμπατρος (που έχει απίστευτη νοημοσύνη?). Όμως, ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί ένα ταξιδιάρικο πουλί ως κατοικίδιο?
Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σας?

Κατερίνα υπέροχες φωτογραφίες! :)

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Επέιδή είχα παπαγάλους αρκετούς ...

- ένας παπαγάλος έχει απίστευτα παραπάνω δουλειά από έναν σκύλο ...

- ένας παπαγάλος έχει απίστευτα παραπάνω βρώμα από έναν σκύλο ...

- ένας παπαγάλος έχει απίστευτα παραπάνω φασαρία από έναν σκύλο ...

- ένας παπαγάλος έχει απίστευτα παραπάνω δυσκολία προσαρμογής από έναν σκύλο ...

ποτέ μην τα ξεχνάτε αυτά όταν σκεφτείτε να πάρετε έναν παπαγάλο μεγάλου μεγέθους ...

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
37
νεαπολη-νικαια
ειχα εναν ζακο παλιοτερα ,ο γκριζος με την κοκκινη ουρα για οσους δεν γνωριζουν

θα συμφωνησω με τον ντενις

και επισης για να καταλαβεις τι ειναι αυτα τα πανεξυπνα πουλια θελει πολλη δουλεια και σιγουρα ο παπαγαλος δεν πιανεται τοσο ευκολα λαλακας οσο ο σκυλος

θελει προσοχη , αγαπη , χρονο και ΠΑΡΕΑ αλλιως ξεχαστε το

ο ζαζου (ο παπαγαλος που ειχα ) κοροιδευε την σκυλα μου κανονικοτατα , ηξερε ολα τα παιδακια της γειτονειας με τα ονοματα τους τα μαθαινε το καλοκαιρι που εμενε στο μπαλκονι χορευε εκανε πλακες μας ταιζε απαντουσε το τηλεφωνο ελεγε εναν συγκεκριμενο γειτονα λαλακα αλλα αμα δεν του εδινα σημασια για καποια ωρα γκαριζε πεταγε το φαι του εξω
χτυπαγε τα φτερα του για να κανει και αλλη φασαρια

ανοιγε τον μεντεσε του κλουβιου οταν ηταν στο μπαλκονι εβγαινε εξω εδιωχνε τις δεκαοχτουρες ξαναεμπαινε μεσα και ξανεκλεινε τον μεντεσε ... μια μερα ειπε να ακολουθησει τις δεκαοχτουρες ομως :(

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Λυπάμαι Νίκο :(
Πρέπει να ήταν / είναι υπέροχο πλάσμα.
Και ο Ζακό που ξέρω κάπως έτσι είναι. Κάνει ΤΑ κόλπα. Χορεύει, τραγουδάει, κοροϊδεύει συγκεκριμένους ανθρώπους, φωνάζει το σκύλο του σπιτιού, θέλει συνέχεια χάδια (αν δε συμπαθεί κάποιον όμως ρίχνει δαγκωνιές), απαντάει στο τηλέφωνο και το καλύτερο... όταν κάποιος λείπει πολλή ώρα αρχίζει και τον φωνάζει με το όνομά του μέχρι να έρθει.
Αν είναι ευτυχισμένος δεν ξέρω...

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Οι παπαγάλοι επιλέγονται για κατοικίδια επειδή είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και συντροφικά πουλιά. Το ιδιοκτήτη τους τον θεωρούν ταίρι τους και συνήθως είναι ιδιαίτερα κτητικοί μαζί του. Γι’ αυτό το λόγο μαραζώνουν αν δεν εισπράττουν στο μέγιστο όλη την αγάπη και την αφοσίωση του.

Εγώ λατρεύω τους African grey parrots (γνωστοί και ως Zako). Είναι από τους πιο έξυπνους και δύσκολους στην συμπεριφορά παπαγάλους.
Ήμουν σχεδόν έτοιμη να αγοράσω ένα από Έλληνα εκτροφέα, όταν ένας φίλος μου, μου εμπιστεύτηκε έναν ara maracana για λίγες ημέρες που θα έλειπε επαγγελματικό ταξίδι.

Ο παπαγάλος με ήξερε πολύ καλά και μου είχε πλήρη εμπιστοσύνη. Τον λάτρευα αυτόν τον μικρό (τελικά κατόπιν Dna test αποδείχτηκε μικρή :D) αλλά θυμάμαι τις μέρες που έμεινε στο σπίτι μου και με πιάνει απελπισία!

Το κλουβί της ήταν στο σαλόνι για να μας βλέπει συνέχεια και να μην νιώθει μοναξιά. Όποτε βαριόταν τα παιχνίδια της φώναζε σπαραχτικά (για την ακρίβεια έκραζε τόσο δυνατά που χάλαγε τον κόσμο) για να την βγάλω έξω από το κλουβί για χάδια. Καθαριότητα τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Τάισμα με σύριγγα και κρέμα (ήταν μωρό ακόμα) 3 φορές την ημέρα. Τηλεόραση στην διαπασών τις ώρες που λείπαμε για να μην αισθάνεται μόνη της.

Όταν ήρθε ο φίλος μου να την πάρει, ήμουν πια σίγουρη ότι όσο και τα λατρεύω τους παπαγάλους, δεν θα έπαιρνα ποτέ τον Zako που πάντα ήθελα...

Last edited:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Σωστά... :(
Μάλλον θα έπρεπε να γράψω «θα έπρεπε να επιλέγονται ως κατοικίδια επειδή είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και συντροφικά πουλιά».
Δυστυχώς επιλέγονται ως κατοικίδια για τους λόγους που αναφέρεις και η απόδειξη είναι ότι έχει γεμίσει η Αθηνα και όχι μόνο, από σμήνη άγριων παπαγάλων…

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Είχα επί 30 χρόνια ένα γκρι παπαγάλο με κόκκινη ουρα (Psittacus Erithacus Erithacus). Μου τον πήραν οι γονείς μου όταν ήρθαμε στο Βέλγιο για να με παρηγορήσουν επειδή στο διαμέρισμα που θα νοικιάζαμε δεν δεχόντουσαν σκύλο η γάτα. Είναι υπέροχο πουλί, δένεται φοβερά με το άνθρωπο που το φροντίζει και τον λάτρευα και με λάτρευε.

Το θέμα φασαρίας, βρωμιάς κτλ είναι γεγονός αλλά πιστεύω ότι ξεπερνιέται.

Από ηθικής πλευράς όμως δεν θα ξαναέπαιρνα παπαγάλο με κανένα τρόπο. Ο χώρος τους είναι η φύση οπού εκτός της περιόδου ζευγαρώματος ζουν ομαδικώς. Με την αγορά του γινόμαστε σύμμαχοι αυτών που κάνουν εισαγωγή τροπικών πουλιών με κερδοσκοπικά μοτίβα.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.305
Μέλη
20.067
Νεότερο μέλος
Giannismix