Ομαδικά μαθήματα για φοβικό σκύλο;

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Λοιπόν, μετά από μια συζήτηση που είχα στο σκυλοπάρκο και το μαραθώνιο Cesar Millan (που κατέβασε ένας φίλος μου) που έκανα το ΣΚ, συνειδητοποίησα ότι έχω επαναπαυτεί με το σκύλο μου και δεν σημειώνουμε πλέον πρόοδο.

Αυτό οφείλεται μερικώς στο γεγονός ότι είμαι τεμπέλα, και μερικώς στο οτι ο σκύλος είναι εξαιρετικά ήπιος και στην ουσία δε με δυσκολεύει σημαντικά σε τίποτα. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι μπορούμε να περνάμε ακόμα καλύτερα αν ξεπεράσει τα εξής δυο προβλήματα που του μένουν:

1. Εξακολουθεί να είναι φοβικός με τους άντρες και τον πολύ κόσμο, ειδικά όταν είναι περιορισμένος (δηλαδή με λουρί ή μέσα στο σπίτι)

2. Είναι απόλυτα εξαρτημένος από μένα (δεν κάνει ζημιές στο σπίτι όταν τον αφήνω, αλλά εξακολουθώ να βλέπω σημάδια άγχους..... πχ χαλάει τον κόσμο αν είμαστε σε καφενείο και τον αφήσω με τους άλλους για να πάω πχ για κατούρημα ή δεν τρώει όταν είναι στο σπίτι μόνος του ή στο πάρκο χωρίς εμένα.... Τρώει όμως κανονικά στο καταφύγιο που τον έχω αφήσει μερικές φορές όταν λείπω ταξίδι, οπότε δεν είναι οτι πέφτει γενικά σε κατάθλιψη.

Στο πάρκο μου πρότειναν να τον βγάζω συχνότερα βόλτες σε πολυσύχναστα μέρη...... το οποίο δεν το κάνω, γιατι έχει ακόμα πρόβλημα στο περπάτημα όταν ειναι στρεσσαρισμένος (οταν δεν είναι αγχωμένος, είναι τέλειος). Φαυλος κύκλος.... όσο στρεσσαρεται αυτό,τοσο στρεσσάρομαι κι εγώ και χαλάει όλη η ισορροπία στο περπάτημα, οπότε δυσκολεύει το θέμα και δεν τον παίρνω μαζί σε μέρη που ξέρω οτι θα στρεσσαριστεί, οπότε δε βελτιώνεται. Είναι πολύ πιο εύκολο για μένα να τον βγάζω χωρίς λουρί στο βουνό, όπου όμως δεν πιεζεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του.

Το θέμα θέλει εξάσκηση με κόσμο, αλλά χωρίς στρες απο τη μεριά μου καταρχήν.... στην πράξη όμως αυτό δε γίνεται! Δεν έχω αρκετούς άντρες φιλόζωους φίλους που συστηματικά θα κάτσουν να κάνουμε ασκήσεις όπως πρέπει για να ξεπεράσει το πρόβλημά του... και μάλιστα όσο πιο φιλόζωος είναι ο φίλος τόσο το χειρότερο γιατι παρεξιγιούνται που νομίζουν ότι ο σκύλος δεν τους γουστάρει!... Επίσης όταν πάμε σε πολυσύχναστα μέρη και προσπαθώ να τον βοηθήσω (πχ βαζοντάς τον στο κάτσε όταν βλέπω ότι πάει να αγχωθεί) ακούω πάσης φύσεως σχόλια και εκνευρίζομαι, οπότε πάει πάλι η ισορροπία....

Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα βοηθούσε και στα δυο αν τον πήγαινα σε ομαδικά μαθήματα, όπου θα μάθαινε καλύτερα να υπακούει και να έχει την προσοχή του σε μένα ακόμα και με κόσμο γύρω, και επίσης ίσως θα μάθαινε να υπακούει και σε κάνεναν άλλον εκτός από μένα, οπότε θα ξεκόλλαγε λίγο.....

Τι γνώμη έχετε? και επίσης, googlαροντας βρήκα μόνο μία σχολή στην Αθήνα που να δίνει αυτή τη δυνατότητα.... ξέρετε και καμια άλλη?

Ευχαριστίες εκ των προτέρων! :)

Last edited:

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
με τη λώρα πάμε κάθε εβδομάδα σε ομαδικά μαθήματα.

συναντιόμαστε 10-14 σκυλιά με τους ιδιοκτήτες τους κ την εκπαιδεύτρια κ πάμε όλοι μαζί βόλτες (αυτό γίνεται, αφού έχουν γίνει πρώτα τα 'ιδιαίτερα' μαθήματα κ ο σκύλος έχει μάθει να περπατάει ήδη σωστά).
πχ εγώ με τη λώρα είχα θέμα, γιατί τράβαγε πάρα πολύ κ ειδικά όταν έβλεπε σκύλο, θέλοντας να πάει να τον μυρίσει κ να παίξουν.
Έκανα πρώτα μαθήματα σε ήσυχους δόμους (σε αυτό βοήθησε πολύ η Γερμανία:p....) χωρίς πολλά εξωτερικά ερεθίσματα για το σκυλί. Αφού έμαθε να περπατάει σωστά δίπλα μου (με 5μετρο λουρί έκανα τα μαθήματα), πήγαινα μαζί της στο κέντρο της πόλης, με πολύ κόσμο κ.λ.π. γιατί γενικά είναι νευρικό σκυλί κ συχνά η πολυκοσμία την 'αποσυντονίζει'.
Είμαστε, πια, σε πολύ καλό επίπεδο, με τη λώρα να είναι ελάχιστα αγχωμένη (περπατώντας συνέχεια σαν αλογάκι :pδίπλα μου), δεν φεύγει από κοντά μου, ακόμη κ με το 5μετρο -στην πόλη χρησιμοποιώ το λουρί του 1 μέτρου- κ γενικά έχει γίνει αγνώριστη.
Αλλά έχουμε ακόμη θέμα με τα σκυλιά. Επειδή στην Αθήνα πάντα πηγαίναμε σε σκυλοπάρκα κ.,λ.π κ είχε μάθει ότι όποτε βλέπει σκύλο, πάει μυρίζεται κ παίζει μαζί του, εδώ, όποτε βλέπει κάποιον στρεσάρεται/χαίρεται κ θέλει να πάει κοντά του. Εκεί τραβάει λίγο κ εγώ αναγκαστικά τη διορθώνω κ όταν περάσει ο σκύλος με τον ιδιοκτήτη του από δίπλα κ φύγουν, όλα πάλι γίνονται φυσιολογικά κ συνεχίζει σαν να μην τρέχει 'μία'.

Έτσι αποφάσισα να παρακολουθήσω τα ομαδικά μαθήματα.
Στα οποία είναι άψογη. Γιατί; Γιατί είναι κουτοπόνηρη :D:D. Όταν είναι η εκπαιδεύτρια παρούσα πχ η λώρα δεν ξεκολλάει από πάνω μου ό,τι σκύλος κ αν περάσει (έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα μεγαλόσωμα το κατσίκι). Τί σκυλιά που συνοδεύουν τον ιδιοκτήτη τους τρέχοντας δίπλα στο ποδήλατο, τί λυκόσκυλα, τί μολοσσοί, τί ντομπ... Δεν χαμπαριάζει η λώρα, κάθεται απλά δίπλα μου κ κοιτάει.:p
Δεν την έχω διορθώσει ούτε μία φορά σε ομαδικό μάθημα.

Η εκπαιδεύτρια μού είπε ότι είναι έτσι η λώρα επειδή κ εγώ είμαι απόλυτα χαλαρή στα μαθήματα (επειδή ξέρω ότι ό,τι κ αν κάνει η λώρα, ο κόσμος που συμμετέχει στα μαθήματα ξέρει πώς θα συμπεριφερθεί) ενώ όταν βγαίνουμε μόνες μας, αγχώνομαι κ αυτό το καταλαβαίνει κ η μικρή.
Γι'αυτό κ μερικές φορές όταν συναντήσουμε σκύλο απλά κοιτάει, αλλά περνάμε στο ένα μέτρο στο χαλαρό κ αν ο άλλος ιδιοκτήτης 'δεν είναι περίεργος' τα αφήνουμε , μυρίζονται κ παίζουν, αλλά άλλες φορές είναι πιο νευρική (ίσως να φταίω κ εγώ επειδή σκέφτομαι: 'ωχ, τί θα κάνει τώρα;' αλλά ίσως κ το άλλο το σκυλί).

Σιγά-σιγά πιστεύω ότι θα διορθωθεί κ αυτό το θεματάκι κ θα'χω ένα άψογα 'βολταρισμένο' (νεολογισμός δικός μου :D ) σκυλί δίπλα μου.

Τα ομαδικά μαθήματα με βοηθούν κ εμένα στο να ξέρω πώς να χειριστώ τυχόν καταστάσεις στη βόλτα, αλλά κ τη λώρα γιατί βλέπει μαζεμένα 4ποδα κ ανθρώπους που τη συμπαθούν.

Αυτά :D

Last edited: