Ουρολοίμωξη

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Χθες πηγαμε την Ζηνα για την προγραμματισμενη ειδικη εξεταση ουρων στην κτηνιατρικη κλινικη.

Το χθεσινο, και τελευταιο από τα αρκετα δειγματα που προσκομισα, το οποίο εξεταστηκε πρωτο, εδειξε ουρολιμωξη.

Τα υπολοιπα δειγματα, δεν θα σταλουν για την ειδικη εξεταση για πρωτεϊνουρια, αλλά θα μεινουν στην καταψυξη μεχρι να διαπιστωθει 100% ότι δεν υπαρχει ουριλιμωξη.
Αν υπαρχει ουρολιμωξη (το πιθανοτερο), ο λογος πρωτεϊνης θα βγει ετσι κι αλλιως αυξημενος, ακομα και να μην υπαρχει περαιτερω προβλημα, οπότε δεν εχει νοημα η εξεταση.

Αν υπαρχει ουρολιμωξη, θα πρεπει να γινει θεραπεια με αντιβιωση και αφου θεραπευτει θα πρεπει να συλλεξω νεα δειγματα και παλι από την αρχη στην κλινικη.

Η Ζηνα δεν εμφανιζει κανενα συμπτωμα ουρολιμωξης (δυσκολια/δυσφορια κατά την ουρηση, δεν της «ξεφευγουν» σταγονιτσες, δεν εχει αιμα στα ουρα, δεν ουρει ελαχιστες ή πολλες φορες, δεν πινει λιγο ή πολύ νερο (δεν θυμαμαι ποιο θεωρειται «κακο»), δεν είναι «πεσμενη», δεν, δεν…).

Μπορει να είναι κατι καινουριο, ή η διαγνωση να είναι εσφαλμενη λογω του μη αποστειρωμενου τροπου ληψης ουρων (το χειροτερο, την εβαλα να ουρησει στο γρασιδι οπου ουρουνε όλα τα σκυλια που πανε για εξετασεις, γιατι εκει όλα ουρουν γρηγορα – αλλά τοσον καιρο παντα ετσι εκανα). Μπορει και τα δοχεια της κλινικης να μην ηταν αποστειρωμενα, ειπε ο γιατρος.

Ο μονος ασφαλης τροπος είναι η καθετηριαση (χρειαζεται ναρκωση) ή η παρακεντηση, κατι που με μινι σκυλακι θεωρηθηκε δυσκολο και αποφασιστηκε να παρω δειγμα με οσο το δυνατον μεγαλυτερη προφυλαξη και να το παω σε μικροβιολογο στην Ξανθη για να μην τρεχουμε παλι στη Θεσσαλονικη.
Εχω και το αντιστοιχο παραπεμπτικο από την κτηνιατρικη.

Lovey the Lab

Well-Known Member
21 Απριλίου 2011
2.175
200
Η δικη μου ειχε -και μπορει να εχει ακομα- ουρολοιμωξη.
Δες το σχετικό θεμα που ειχα ανοιξει τοτε.

Πηγαμε ουρα για καλλιεργεια και εδειξαν ενα μικροβιο.
Ξεκινησαμε αντιβιωση (Cynoulox) για 1 βδομαδα περιπου και εφτιαξε.

Πριν μερικες μερες παλι τα ιδια. Την ερχομενη βδομαδα θα την ξαναπαω για γενικο ρεκτιφιέ + ξανα καλλιεργεια ουρων για να δουμε τι θα γινει.

Απ' οτι ξερω αν εχεις μια φορα ουρολοιμωξη σε τυρραναει συνεχεια... Πάντως απο διαθεση, μια χαρα. Δεν καταλαβαινεις αν εχει κατι.
Δηλαδη αναρωτιεμαι αν δεν το παρεις χαμπαρι, τι κακο μπορει να κανει η ουρολοιμωξη??

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ευχαριστω πολυ.
Κι εγω αναρωτηθηκα και ο γιατρος μου ειπε οτι δεν ειναι κατι επικινδυνο και να μην ανησυχω καθολου (αν αντιμετωπιστει εγκαιρα, φανταζομαι).

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Πλενω καλα τα χερια μου και το πιπι της Ζηνας με γυναικειο σαπουνι πλυσης για τις ευαισθητες περιοχες.
Χρησιμοποιω αποστειρωμενο αυτοκολλητο σακουλακι για ουροληψια ανθρωπινων μωρων.
Μετα βαζω τα ουρα σε καινουριο αποστειρωμενο ειδικο κουτακι.

Το θεμα ειναι οτι η Ζηνα επειδη δεν γουσταρει καθολου την διαδικασια, συχνα καθεται κατω (σε θεση "κατσε") και μαρμαρωνει και πιθανοτατα αρπαζει μικροβια. Ολα τα παρκα ειναι κατουρημενα απο άλλα σκυλια.

Μονο σε παρκο με γκαζον μπορω να κανω ουροληψια και παλι ζοριζομαι.

Lovey the Lab

Well-Known Member
21 Απριλίου 2011
2.175
200
Κι εμενα ετσι κανει. Για να κατουρησει σχεδον ξαπλωνει.... Kαι κολλαει μικροβια το ηλιθιο.

Εμεις οταν πηραμε δειγμα δεν την πηγαμε επιτηδες βολτα με αποτελεσμα να τα κανει στο μπαλκονι και την ωρα που τα αφηνε της στριμωξαμε το κυπελακι απο κατω της και μπηκε μια ποσοτητα μεσα...

Ηταν κι αυτο μια εμπειρια. :)

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Τώρα θα σας πω και εγώ έναν τρόπο λήψης ούρων. Της αδελφής μου το σκυλί πάθαινε και εκείνο ουρολοιμώξεις επειδή όταν έκανε τσίσα ήταν πολύ χαμηλά. Μια φορά αφού κάναμε την διαδικασία που ανέφερ ο Άρης μέχρι και το πλύσιμο στο πιπί...και επειδή με το σακουλάκι δεν γινόταν δουλειά....κάναμε το εξής :
Την ώρα που έκανε τσίσα βάλαμε μια σύριγγα (χωρίς την βελόνα εννοείται και αποστειρωμένη) στη ροή των ούρων και την ώρα που έκανε τσίσα τραβήξαμε το έμβολο και μαζέψαμε στη σύριγγα ούρα και τα βάλαμε στο αποστειρωμένο ποτηράκι.
Είχαμε κάνει προπόνηση στη βρύση με νερό που έτρεχε και φυσικά φοράγαμε γάντια ..:D
Τώρα η Ζήνα είναι πολύ χαμηλή δεν ξέρω πως θα πιάσει το κόλπο.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Σας ευχαριστω, αλλά στην μικροσκοπικη και στενοχωρη Ζηνα, ουτε κυπελακι μπορεις να χωσεις απο κατω, ουτε (υποθετω) συριγγα.

Lovey the Lab

Well-Known Member
21 Απριλίου 2011
2.175
200
Eνα αλλο που κανουν οι γιατροι -αν δε μπορεις να συλλεξεις ουρα- ειναι να πιεζουν εκεινοι την κυστη του σκυλιου σ' ενα ειδικο σημειο κι εκεινο να κατουραει εκεινη τι στιγμη ορθιο... Ειδα τον δικο μου να το κανει live.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το ψιλοπροσπαθησε χθες ο γιατρος, αλλά η Ζηνα ειχε ηδη κατουρησει δυο φορες και επισης τρομοκρατηθηκε.
Αλλά και παλι το πιπι πρεπει να ειναι "αποστειρωμενο", γιατι παλι απο κει θα βγουν τα ουρα.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Σχετικά με τις ουρολοιμώξεις, κάτι που μου έτυχε με την σκυλίτσα που φιλοξενούσα.

Μία μέρα την βλέπω να προσπαθεί να ουρήσει και να μην βγάζει ούτε σταγόνα. Πάμε στα επείγοντα της πανεπιστημιακής κλινικής της Γανδης όπου διέγνωσαν 5 ουρολίθους, 4 στην κύστη και 1 στην ουρήθρα. Εξαιτίας της έμφραξης εγχειρίστηκε επειγόντως. Έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και καλλιέργεια ούρων.

Οι ουρόλιθοι ήταν από στρουβίτη (Struvite = ammonium+magnesium+phosphate) και οφείλονται στις συχνές ουρολοιμώξεις οι οποίες επηρεάζουν την οξύτητα των ούρων. Αιτία μάλλον οι συχνές θεραπείες με κορτιζόνη.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Την Παρασκευη το βραδι και το Σαββατο το πρωι που μας περασε, συνελεξα ουρα με οσο μεγαλυτερη προσοχη μπορουσα και τα εστειλα για ελεγχο.

Χθες το απογευμα πηρα τα αποτελεσματα της καλλιεργειας και του αντιβιογραμματος.
Ουρολιμωξη δεν υπαρχει.

Αρα ή κατι εκανα λαθος εγω ή η κτηνιατρικη κλινικη.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Και ναι και όχι.
Όχι γιατι ο δεικτης πρωτεϊνουριας οφειλεται στο παλιο μας προβλημα που συνεχιζεται και όχι σε κατι νέο και παροδικο όπως ουρολιμωξη.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Τη σπειραματονεφριτιδα ? Προφανώς αυτό ειναι κατι που θέλει χρόνο για να δεις αποτελεσματα...

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Η Ζηνα δεν εμφανιζει κανενα συμπτωμα ουρολιμωξης (δυσκολια/δυσφορια κατά την ουρηση, δεν της «ξεφευγουν» σταγονιτσες, δεν εχει αιμα στα ουρα, δεν ουρει ελαχιστες ή πολλες φορες, δεν πινει λιγο ή πολύ νερο (δεν θυμαμαι ποιο θεωρειται «κακο»), δεν είναι «πεσμενη», δεν, δεν…).
θελω να επισυμανω το εξης σημαντικο :αν παρατηρηθουν σταγονες αιματος στα ουρα πρεπει να προσεξουμε αν οι σταγονες βγαινουν στην αρχη ή στο ενδιαμεσο ή στο τελος της ουρησης ,αν ειναι στην αρχη παιζει η μολυσνση να ειναι κολπικη ,για αυτο καλο ειναι οταν παμε στο γιατρο για να δωσουμε τα ουρα να κανουμε και καλλιεργεια κολπικου επιχρισματος και παντα με τη χρηση κολποσκοπιου και οχι απλα και μονο με την ειδικη παντονετα ,γιατι η παντονετα απο μονη της δεν μπορει να φτασει σε σημεια του κολπου βαθυτερα

cantona

Well-Known Member
23 Αυγούστου 2011
76
13
Σχετικά με τις ουρολοιμώξεις, κάτι που μου έτυχε με την σκυλίτσα που φιλοξενούσα.

Μία μέρα την βλέπω να προσπαθεί να ουρήσει και να μην βγάζει ούτε σταγόνα. Πάμε στα επείγοντα της πανεπιστημιακής κλινικής της Γανδης όπου διέγνωσαν 5 ουρολίθους, 4 στην κύστη και 1 στην ουρήθρα. Εξαιτίας της έμφραξης εγχειρίστηκε επειγόντως. Έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και καλλιέργεια ούρων.

Οι ουρόλιθοι ήταν από στρουβίτη (Struvite = ammonium+magnesium+phosphate) και οφείλονται στις συχνές ουρολοιμώξεις οι οποίες επηρεάζουν την οξύτητα των ούρων. Αιτία μάλλον οι συχνές θεραπείες με κορτιζόνη.
Όταν λες οι συχνές θεραπείες με κορτιζόνη,πόσο συχνές και για πόσο χρονικό διάστημα;
Ρωτάω γιατί ο δικός πριν ένα μήνα περίπου,επιδεινώθηκε το πρόβλημα με την παράλυση των πίσω άκρων και η θεραπεία που μου συνέστησε ο γιατρός περιείχε εκτός των άλλων και πρεζολόν,αλλά μετά από 20 μέρες σταμάτησε να κάνει τα τσίσα του στην "βόλτα" και έδειχνε να κατουριέται πάνω του όταν ήταν ξαπλωμένος μόνο.
Τελικά μετά από 3 μέρες με υψηλό πυρετό κάτι δεν μου πήγαινε καλά,τον πήγα στον γιατρό που τον κούραρε 11 χρόνια και βρισκόταν κοντά στο παλιό μας σπίτι-Α.Γλυφάδα (τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε μετακομίσει Λούτσα και αναγκαστικά έπρεπε να τον πηγαίνω κάπου κοντά),και μου είπε πως ο σκύλος δεν κατουριόταν πάνω του,αλλά ήταν κάτι σαν υπερχείλιση αφού δεν μπορούσε να ουρήσει.
Του έβαλε καθετήρα και του έβγαλε σχεδόν 2 λίτρα ούρα!!!
Μου είπε βέβαια πως έχει ουρολοίμωξη και πως πιθανότατα λόγω της παράλυσης έχει επηρεαστεί και η ουροδόχος κύστη,μου έδωσε αντιβίωση zinadol κι αντιπυρετικά και φυσικά μου έδειξε πως να βάζω καθετήρα κάθε βράδυ για να του τραβάω τα ούρα.:(
Σκέφτομαι λοιπόν μήπως και φταίει η κορτιζόνη,αν και στα 14 του δύσκολο το βλέπω για εγχειρήσεις.