ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

kat201161

Well-Known Member
5 Μαϊου 2009
436
7
ΑΓ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΑΘΗΝΑ
Τη γνώμη σας και πάλι
Το τσιουάουά μου είναι οκτώ μηνών. ΄Εχει κάνει τα δεύτερα εμβόλια και γενικώς ότι χρειάζεται κατά τη γνωμη του κτηνιάτρου. Δεν έχουμε κάνει εξέταση αίματος, ο γιατρός μας είπε πως δεν χρειάζεται (εκτός αν επιμείνω), το σκυλάκι δείχνει υγιέστατο, είναι ζωηρό, φιλικότατο, λαίμαργο, παιχνιδιάρικο...μια χαρά εν ολίγοις.
΄Ομως...
επειδή το πήρα από petshop,
επειδή είναι από Ουγγαρία και puppy mill
επειδή έχω διαβάσει (πια) τα άπειρα και φοβάμαι
επειδή είναι μέσα στο σπίτι συνεχώς
επειδή ήδη έχουμε δεθεί πολύ μαζί του
......................
υπάρχει κάτι άλλο, προληπτικά που θα μπορούσα να κάνω για να βεβαιωθώ πως το σκυλάκι είναι απόλυτα υγιές?
υπάρχει περίπτωση να μου βγάλει κάτι από δω και μπρος , να το έχει και να μην φαίνεται? κάποια λοίμωξη, κάτι?
ευχαριστώ εκ των προτέρων
Κατερίνα

chiara

Well-Known Member
12 Ιουνίου 2008
274
0
Nea Smirni
Μάλλον είναι μικρό για λεισμανίαση (χτύπα ξύλο). Μην την κάνεις τώρα.

Afroditi

Well-Known Member
29 Δεκεμβρίου 2008
509
0
Θεσσαλονίκη,Αθήνα
Ο κτηνίατρος οφείλει να κάνει εξετάσεις αίματος μια φορά το χρόνο κ ας μη χρειάζεται όπως σε είπε.
Εμάς μας έκλεισε ραντεβού για εξετάσεις αίματος σε ένα χρόνο κ δε θα το ρίσκαρα να μη τις έκανα.
Καλοκαίρι έρχεται κ το καλαζάρ είναι παντού.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Eίναι λίγο ουτοπικό αυτό..
Δεν μπορούμε να σου απαντήσουμε σε κάτι τέτοιο..
Εφόσον δεν ξέρουμε το γενεαλογικο του δέντρο δεν μπορούμε να προβλέψουμε και πιθανές κληρονομικές ασθένειες..

Οι εξετάσεις οι τυπικές είναι αυτές που σου είπε η chloe..
2 φορες τον χρόνο εξέταση για καλαζάρ, διροφιλαριωση, ερλιχίωση.

Μπορείς να κανεις αίματος για συκώτι κλπ..
και μια ακτινογραφία θώρακος.., σαν σημείο αναφοράς..
Εγώ αυτές είχα κάνει όταν τον βρήκα σε ηλικία 7 μηνών..
Πέρα από αυτό η κλασική αλλα απαραίτητη εξέταση από τον γιατρό..
Εξέταση λεμφαδένων, ματια, αυτιά, ψηλάφηση γενικη, δόντια, ακροαση κλπ..:)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Nαι έχει δίκιο γιατί είναι πολύ μικρός..
Αλλα αν θέλεις να δεις τι ακριβώς συμβαίνει σαν εξεταση σταθμος και για συγκριση στο μελλον για γενικά παθολογικούς λόγους, είναι μια καλή ιδέα..
Στην εξέταση ο γιατρός μπορεί να έχει μια καλή κλινική εικόνα, αν είναι έμπειρος και καλός χωρις να κανει εξεταση αιματος..
Ακόμα και για καλαζάρ (αν και πολυ νωρις για την περιπτωση σου..) γενικα αν ειναι καλος ο γιατρος βλεπει αν υπαρχει καποια ενδειξη και απο τις λεμφαδενες..;)
Οι οποιες ειναι ενδειξη συναγερμου γενικα..

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Νομίζω το καλύτερο είναι να μάθεις από τί κληρονομικές παθήσεις πάσχουν συνήθως και να κάνεις τέτοιου τύπου εξετάσεις όταν φτάσει σε ηλικία που να μπορούν να είναι οι εξετάσεις αξιόπιστες.

πχ ακτινογραφίες για patella.

Κάποια πάσχουνε από υδροκεφαλισμό.

Στα chihuahua το κρανίο δεν κλείνει καλά σε κάποιο σημείο (molera).

Αυτό θεωρείτε εν μέρει και σημάδι καθαροαιμίας, δε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο σκυλί αλλά αν υπάρχει καλό είναι να το προσέχουμε για ατυχήματα.

Επίσης καλό είναι να μη ζει σε περιβάλλον καπνιστών, γιατί πολλές φορές έχουνε πρόβλημα με την τραχεία άρα αναπνευστικό.

Τέλος θέλει πολύ προσοχή λόγω του τόσο μικρού μεγέθους.
Δεν είναι λίγα τα chihuahua που πάθανε ζημιά πχ από πόρτα που έκλεισε με "δύναμη" πάνω τους. :(

Last edited:

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Tο θέμα είναι ότι οι ευπάθειες στις φυλές συνήθως εμφανίζονται σε μεγάλη ηλικία..
Λογικά ο κτηνίατρος έχει πάντα υπόψιν του τις ευπάθειες σε κάθε σκυλί και δίνει και ανάλογη προσοχή σε κάθε υποψία..

Να το πλακώσει από τώρα σε όλες τις εξετάσεις χωρίς να έχει κάποια ένδειξη..
Δεν ξέρω αν είναι και το πιο σωστό..

Αλλωστε εγώ εκτιμάω τους γιατρούς που λένε δεν χρειάζεται, γιατί για καποιους αλλους είναι η χαρά του γιατρού και το ξεκοκάλιασμα του πελάτη χωρίς λόγο..

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
Κοίτα, όλα είναι σχετικά.
Εγώ πχ, ακόμη και αν δε σχεδίαζα να ζευγαρώσω τη σκύλα μου, δεν υπήρχε περίπτωση να μην καρατσεκάρω ισχύα και επιγονατίδες (όπως και ξεκίνησα να κάνω από όταν ακόμη ήτανε κουτάβι) γιατί έχω ζήσει ένα δράμα με την προηγούμενη σκύλα μου. Το οποίο πρόβλημα βέβαια βγήκε σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά μου έχει μείνει ψυχολογικό με ό,τι έχει να κάνει με την κίνηση. ;)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Nαι αλλα εσύ θέλεις να ζευγαρώσεις την σκύλα σου, είναι άλλο..

Eνας καλός γιατρός έχοντας μια πρώτη κλινική εικόνα, μπορεί να δει πάνω κάτω αν δεν πάει καλά..
Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα σκυλί 8 μηνών..
Αν ήθελε θα μπορούσε να του κάνει 100 άσκοπες εξετάσεις..:rolleyes:

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
Μα αυτό σου λέω, το έκανα έτσι κι αλλιώς (και θα το έκανα και πάλι). Μόλις πρόσφατα αποφάσισα να την ζευγαρώσω, και άρχισα να ελέγχω τα ισχύα από όταν ήτανε 7 μηνών κουτάβι (αν θυμάμαι καλά).
Βέβαια με κορόιδευαν οι πάντες (και με έκραζε ο κτηνίατρος μου), αλλά εγώ θα έσκαγα αν δεν το έκανα.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Kαταλαβαίνω τι λες..
και εγώ επειδή πέθανε το μαλτεζάκη μου από καρδια, το πρώτο πράγμα που είπα στον γιατρό ήταν να του κάνω και ακτινογραφία και κάποια ένζυμα για την καρδια μέσα στην γενική αίματος..
Ηταν δικό μου κωλυμα..
Αλλα δεν θα του έκανα όλες τις εξετάσεις που έχουν ευπάθεια τα westie..

Αλλα εγώ επειδή το βρήκα στον δρόμο θεώρησε και ο ίδιος ο κτηνίατρος πως μια γενικη αίματος δεν είναι κακό να του κάνουμε..;):):)

kat201161

Well-Known Member
5 Μαϊου 2009
436
7
ΑΓ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΑΘΗΝΑ
O κτηνίατρος που μου σύστησαν έχει πολύ καλή φήμη και εγώ έχω τις άριστες εντυπωσεις από τις δύο του επισκέψεις-μία για να γνωρίσει το σκυλί και μία για να του κάνει τα εμβόλια. Η πρώτη επίσκεψη ήταν "γνωριμίας', δεν πήρε λεφτά και το εξέτασε...όπως ακριβώς ο παιδίατρος που είδε τα παιδιά μου μόλις ήρθαμε απ΄το μαιευτήριο! Τον ζούληξε, τον ζύγισε, τον μέτρησε, μου έδειξε το σημείο στο κεφαλάκι του που δεν κλείνει, κοίταξε μάτια,αυτιά,λαιμό.εψαξε με το μηχανάκι το τσιπάκι του,συζητήσαμε πότε και πόσο να τον ταίζω...γενικά τι να προσέχω. Για τις εξετάσεις δεν ήταν αρνητικός, απλά με διαβεβαίωσε πως δείχνει για υγιέστατο σκυλί και μπορούμε να τις κάνουμε αργότερα, όταν χρονίσει ,περίπου τον Σεπτέμβρη.
Φυσικά να τον πάρω τηλ με το παραμικρό πρόβλημα ακόμα κι αν είναι δύο τα μεσάνυχτα.Και να προσέχω, ότι και για τα παιδια, κέφια και ζωηράδα!
ΕΓΩ είμαι υπερβολικη όσον αφορά την πρόληψη,το ξέρω , αλλά απ΄ότι φαίνεται δεν χρειάζεται και τόσο για την ώρα.
Ευχαριστώ πολύυυυυυυ:)

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Στο Βέλγιο σπάνια κάνουν προληπτικές εξετάσεις σε νέα ζώα. Μονο αν υπάρχει κάποια αιτία, αρρώστια η πριν από νάρκωση. Εμείς πηγαίνουμε 1 φορά το χρόνο για εμβόλια.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.082
Νεότερο μέλος
liakosxr